Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 6. februar 2014

ENKEL BIDOS - SAMISK GRYTERETT MED REINSKAV


           To år av min utdanning tok jeg på verdens nordligste høyskole som har beliggenhet i Finnmark.
           Jeg sitter igjen med mange fine minner som flott natur, fantastisk nordlys, herlige mennesker,
          dyktige lærere, artig humor, de gode historiene, det fine kollektivet jeg bodde i og  de nydelige      
           sandstrendene. Jeg husker også godt den bitende kulda, den oppskrytte mørketiden, den
           forferdelige lysetiden, snøen som lå til slutten av mai, vannet i fjorden som aldri ble varm nok
           for meg å bade i, bussturen til Lakselv hvor snøværet var så kraftig at veien forsvant og det gjorde
           vi og, bort fra veien, dagen med -50 grader, frossne øyevipper, de store dunjakkene med lettkledd  
           ungdom inni, den lille søte flyplassen, roadtripen over Finnmarksvidda med lite bensin og nesten
           et reinsdyr på panseret, overnattingen på den bløte myren med susende 4`hjulinger i mørket,
           ølet som kun fantes på ølutsalget milevis unna og Pizzeriaen som serverte den vondeste pizzaen
           jeg noensinne har smakt. Tørr bunn med reinsdyrkjøtt, kinakål (nei nei, dette var i på 80 tallet, vi    
           snakker nesten 20 år etter) og thousand island dressing på toppen. Takk for mange minner
           og opplevelser Alta, vi ses nok igjen. Feir vår flotte urbefolkning med dagen. Samefolketsdag den
           6 februar med denne lekende lette gryteretten som smaker på langt nær som pizzaen på Pernille.

                                 Hurra for guovvamánu 6. beaivi


Til to personer:
150 gram reinskav
3 dl vann
Jevning av 1/2 dl vann og 1 ss hvetemel
2 poteter
2 gulrøtter
1/2  gul løk
1, 5-2 ts salt
1 ts pepper

  • Visp sammen i et glass jevningen av vann og mel med en gaffel
  • Ha kjøttet i en kjele sammen med vannet og jevningen fra glasset.
  • Kok opp.
  • Sett temperaturen på lav varme, rett under kokepunktet og la blandingen stå å trekke i 30 minutter.
  • Vask og fjern skallet av løk, gulrøtter og poteter.
  • Skjær gulrøttene i tynne skiver.
  • Skjær potetene i terninger.
  • Finhakk løken.
  • Tilsett grønnsakene i kjelen etter endt 30 minutter, øk varmen noe men det skal ikke koke.
  • Ha oppi salt og pepper.
  • La alt trekke til grønnsakene er møre (til de slipper taket på en gaffel du stikker i bitene, tar minst 15 min).
  • Server!


tirsdag 4. februar 2014

BARNAS FISKEGRATENG

           Jeg lette og lette i oppskrifter uten å finne en oppskrift jeg ønsket at flest mulig barn skulle like. 
           Dermed måtte jeg komponere en oppskrift selv. Makaroni, lite krydder og gratinert ost gjør 
           at denne fiskegratengen falt i smak hos de aller fleste av de 70 tolvåringene som laget og spiste 
          den.

Til 4 personer: 
100 gram makaroni
300 gram hvit fisk (eks torsk)
2 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl melk
2 egg
1,5 ts salt
0,5 ts muskat
1 ts pepper
4 ss revet ost
4 ss griljermel

Fremgangsmåte:
  • Sett stekeovnen på 200 grader og sett en rist nederst i ovnen.
  • Kok makaroni ved å følge fremgangsmåten på posen.
  • Lag hvit saus: smelt smør i en kasserolle, visp inn hvetemel, spe i litt og litt melk (la det koke opp imellom). Tilsett salt og muskat. La det småkoke ved lav varme et par minutter. Ta den av platen og avkjøl.
  • Del opp fisken i mindre biter.
  • Smør en ildfast form med smør.
  • Riv osten i et rivjern.
  • Pisk sammen eggene i en bolle. Rør det inn i den avkjølte hvite sausen.
  • Tilsett fiskebitene og makaronien. Rør forsiktig.
  • Hell blandingen over i den ildfaste formen.
  • Strø over ost og griljermel.
  • Settes nederst i stekeovnen og stekes til den er mørk gylden ca 30-40 min. 
  • Serveres med engang den er ferdig med kokte poteter og revet gulrot.














onsdag 22. januar 2014

PERFEKTE HVETEBOLLER

          Jeg har endelig funnet den perfekte bolleoppskriften. Bollene blir myke og saftige.
          Kombinasjonen gjær og bakepulver er magien bak. Denne oppskriften holder jeg meg til for alltid.

           Ca 15 boller
           125 gram smør
           3,5 dl melk
           1 pk fersk gjær 
           1/2 ts bakepulver
           1 dl sukker
           ca 10 dl hvetemel


          Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm blandingen opp slik at den blir 37 grader (lunken).
           Smuldre gjæren opp i en bakebolle og hell oppi melk og smørblandingen.
          Hell i sukkeret.
           Tilsett bakepulveret og spe i melet mens du rører alt godt sammen.
           Kna deigen sammen til en fin og jevn deigklump.
           Strø litt mel over og dekk bakebollen med plastfolie. Settes på et lunt sted i minimum en time.
          Etter en times tid tar du deigen ut av bakebollen og over på et melkledd bord.
         Form en liten deigklump til en flatere deigklump.
          Fyll de med grovhakket melkesjokolade eller
          eplemost eller annet godt. Eller ingenting. Dra kantene sammen, knip de godt igjen og form de
           forsiktig til boller.  Legges så på et bakepapirkledd stekebrett med skjøten ned.
          Visp sammen et egg.
           Pensle bollene med egget. Stekes på 180 grader varmluft i 10-12 min.
                          PERFEKT! HIMMELSK! SAFTIGE! NYDELIGE! MYKE! VIDUNDERLIGE! NAM!

onsdag 15. januar 2014

KYLLING OG PASTASALAT TIL 40 PERSONER

          Her får du en av de mest populære oppskriftene på bloggen. Norges beste pastasalat. Nå kan du
          lage den til hele slekten, jobben, vennegjengen, klassen eller hva det måtte være. Knall god og
          holdbar i flere dager.

          Du trenger:

          4 pk Pasta penne
          5 hele ferdigstekte kyllinger
         10 pk bacon
          2 glass grønn pesto
          5 røde paprika
          4 purre
          3 isbergsalat
         400 gram parmesan
         300 gram pinjekjerner
          (1 basilikum –til pynt)
         12 bokser creme fraiche
         1-2 pk fløte
         1 hel hvitløk (med alle fedd)
         1 sitron

         Slik gjør du det:
         Kok pasta etter fremgangsmåten på pakken.
         Ribb kyllingen.
         Skjær isbergsalat i tommelfingerneglstørrelse
         Rist pinjekjerner i tørr stekepanne
         Skjær purre i tynne ringer (skylles først)
         Skjær paprika i små biter
         Finhakk hvitløk
         Riv parmesan
         Press saften ut av sitronen,
         Steke oppklipte/oppskårede baconbiter.

          Alle ingrediensene fordeles likt i boller. Fløten tilslutt for da vil du se hvor mye fuktighet du
          trenger i salaten.
          Strø på pinjekjerner, bacon og parmesan på toppen.


           Se mer utfyllende fremgangsmåte HER om du ønsker.

tirsdag 14. januar 2014

RASK FISKESUPPE


        Skrubbsulten og dårlig tid. Samtidig lyst på noe varmt og sunt. Fet og mager fisk i en skjønn forening             med A-vitamin gjemt bak forkledningen av gulrøtter. Mild og frisk på smak. Hepp hepp vær så god!

        Til 2 personer:
           1 mellomstor sjalottløk
           2 fedd hvitløk
           solsikke/rapsolje
           1 fiskebuljongterning
           3 gulrøtter
           1 frossen laksefilet
           3 frosne torskefileter
           1/2 ts gurkemeie
           1/3 ts karri
            salt og pepper (ca 1/2 ts av hver)
            2 ss creme fraiche        

  • Ta fisken ut av fryseren og legg de i lunkent vann.
  • Finhakk sjalott -og hvitløken. La det så surre et par min i en kjele med 2 ss solsikke/rapsolje.
  • Tilsett buljongterningen og 5 dl vann, la dette koke opp. Imens kutter du gulrøttene i skiver.
  • Ha disse i oppi kjelen når det koker. 
  • Ta så opp fisken som nå er noe tint og skjær de opp i mindre biter. Puttes oppi kjelen.
  • Tilsett 1 dl fløte og krydderne. La alt småkoke i 10 min.
  • Rør inn creme fraiche og server. Gjerne med brød e.l til.

søndag 5. januar 2014

SPANSK TAPASBRØD

          Et fantastisk luftig og godt rustikkbrød. Spesielt godt på tapasbordet med tapenade eller aioli, 
          men godt også til dagens brødmåltider. Ikke bli skremt over all chilien som finnes i 
          oppskriften. Når den blir  bakt i ovnen forvandles de til sødmefulle godbiter.
          Durumhvete er et hardt hveteslag som er vanlig å bruke i flere av verdens kjøkken. I det 
          italienske  brukes det mye i pasta og foccaciabrød. I det nordafrikanske til bulgur og couscous. 
          Ordet durum kommer  fra latin og ordet for hard -duro. Denne kornsorten er meget
          rik på protein. Kornet har ikke glutenproteiner som gjør at bakst hever seg. Gluten finnes i 
          mange kornsorter. Det fungerer slik at det binder deigen sammen og det danner små  vegger 
          inni deigen som gjør at vanndampen ikke forsvinner. Derved hever deigen og blir luftig. 
          For at  dette skal skje med denne deigen har jeg tilsatt noe hvetemel, for hvetemel inneholder 
          gluten.  Brødene blir luftige, saftige og smakfulle.
           

          Til tre brød trenger du:
          3 grønne chili
          3 røde chili
          2 gule paprika 
          7 dl vann
          1 pk gjær
          1 ss olivenolje
          1 ts salt
          400 gram durumhvetemel
          200 gram hvetemel


           Kutt opp grønnsakene i korte strimler.
          Løs opp gjæren i 7 dl lunkent vann.
          Tilsett olje og salt.
          Hell i grønnsakene.
         Mål opp durumhvete.
          Også 200 gram hvetemel.
          Spe i melet.
          Litt og litt mens du rører.
          Når deigen begynner å bli tung å røre i, tar du resten av melet om du har mer igjen evt litt mer mel
          som du ...
          Strør på toppen av deigen.
           Legg over en kjøkkenhåndklede som er dyppet i varmt vann og vridd opp.
          La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1- 1 1/2 time.
          Ta deigen ut av bollen på en benk med litt durum (eller hvete) mel under.

           Del den i tre like store emner.
           Form de til lange dråpeformede brød.
          Legg de over på et bakepapirkledd stekebrett til etterheving i ca 30 min med plastfolie over.
          Snitt brødene forsiktig diagonalt i overflaten.
          Stekes på over og under varme 220 grader i  ca 30 min Den skal være gylden og ha en hul lyd når
          du dunker på brødets underside.
          Vær så god!