søndag 5. januar 2014

SPANSK TAPASBRØD

          Et fantastisk luftig og godt rustikkbrød. Spesielt godt på tapasbordet med tapenade eller aioli, 
          men godt også til dagens brødmåltider. Ikke bli skremt over all chilien som finnes i 
          oppskriften. Når den blir  bakt i ovnen forvandles de til sødmefulle godbiter.
          Durumhvete er et hardt hveteslag som er vanlig å bruke i flere av verdens kjøkken. I det 
          italienske  brukes det mye i pasta og foccaciabrød. I det nordafrikanske til bulgur og couscous. 
          Ordet durum kommer  fra latin og ordet for hard -duro. Denne kornsorten er meget
          rik på protein. Kornet har ikke glutenproteiner som gjør at bakst hever seg. Gluten finnes i 
          mange kornsorter. Det fungerer slik at det binder deigen sammen og det danner små  vegger 
          inni deigen som gjør at vanndampen ikke forsvinner. Derved hever deigen og blir luftig. 
          For at  dette skal skje med denne deigen har jeg tilsatt noe hvetemel, for hvetemel inneholder 
          gluten.  Brødene blir luftige, saftige og smakfulle.
           

          Til tre brød trenger du:
          3 grønne chili
          3 røde chili
          2 gule paprika 
          7 dl vann
          1 pk gjær
          1 ss olivenolje
          1 ts salt
          400 gram durumhvetemel
          200 gram hvetemel


           Kutt opp grønnsakene i korte strimler.
          Løs opp gjæren i 7 dl lunkent vann.
          Tilsett olje og salt.
          Hell i grønnsakene.
         Mål opp durumhvete.
          Også 200 gram hvetemel.
          Spe i melet.
          Litt og litt mens du rører.
          Når deigen begynner å bli tung å røre i, tar du resten av melet om du har mer igjen evt litt mer mel
          som du ...
          Strør på toppen av deigen.
           Legg over en kjøkkenhåndklede som er dyppet i varmt vann og vridd opp.
          La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1- 1 1/2 time.
          Ta deigen ut av bollen på en benk med litt durum (eller hvete) mel under.

           Del den i tre like store emner.
           Form de til lange dråpeformede brød.
          Legg de over på et bakepapirkledd stekebrett til etterheving i ca 30 min med plastfolie over.
          Snitt brødene forsiktig diagonalt i overflaten.
          Stekes på over og under varme 220 grader i  ca 30 min Den skal være gylden og ha en hul lyd når
          du dunker på brødets underside.
          Vær så god!

7 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Dette ble noe flytende greier, skal det være så mye vann? Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, hva kan ha gått galt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var veldig rart i.o.m jeg skriver oppskrifter samtidig som jeg lager de. Hadde planer om å lage det igjen i påsken så da sjekker jeg det ut da. Takk for tilbakemelding ☺👍🏼

      Slett
    2. Det er sikkert jeg som har bommet på ett eller annet, fylte deigen opp i former og puttet dem med i ovnen så det ble jo brød av det. Smaken var kjempebra, så jeg kommer ikke til å gi meg på denne oppskriften.

      Slett
    3. Jeg har ikke prøvd oppskriften, men vanligvis er det i underkant av 1 kg hvetemel til 5 dl vann, visst deigen skal være litt løs kan det kanskje stemme med 400 g + 600 g mel til 7 dl vann? Har aldri laget en deig med 7 dl væske og bare 600 g mel.

      Slett
  3. Hei, tenkte meg å prøve denne oppskriften til barnedåpen, holder de seg fint en dag, eller bør de lages samme dag?

    SvarSlett
  4. Fulgte oppskrift til punkt og prikke ( ettersom jeg hadde lest det som står over her)
    Deigen ble innmari løs og jeg måtte ha i omtrent 200 gram mer enn oppskriften sa.

    SvarSlett