Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

mandag 6. juli 2015

DIGG OMELETT

Varmt i været, barfot på gress, myggestikk på leggen, saltvannskrøller i håret, bløte konsonanter, motorsus fra havet, solkrem i øyet, øs pøsvær om natten, raske men deilige middager. Mmm sørlandsidyll, ferietid og matloggertrylling på kjøkkenet. Vær så god å herme.

4 nypoteter (eller annen type poteter men da må du ta færre og fjerne skallet)
2 fedd hvitløk
3 ss purreløk i tynne ringer
ca 100 gram strimlet skinke
2 ss smør
2 ss tørket steinsopp (kjøpes eller lages selv med hjelp av denne oppskriften )
1/4-1/2 dl vann
6 egg
salt og pepper

  1. Kok nypotene med skall etter anvisning på posen (15 min).
  2. Avkjøl potetene og skjær de i skiver på ca 2 mm.
  3. Legg tørket steinsopp i vann.
  4. Finhakk hvitløk, skyll og skjær purren i ringer slik at det blir en mengde på 2 ss.
  5. Skjær skinke i strimler.
  6. Sett en stekepanne på middels til sterk varme når pannen er varm ha i smøret og stek/ fres hvitløk, purre, potet og skinke i ca 3-4 min.
  7. Visp eggene sammen, tilsett steinsoppen og vannet det har ligget i (masse deilig smak) og salt og pepper etter eget ønske.
  8. Spre grønnsakene i pannen utover slik at det ligger fint fordelt og hell forsiktig over eggblandingen (se for deg en klokke og begynn å helle fra kl tolv og gjennom alle klokkeslettene til kl tolv igjen).
  9. Stekes på middels til svak varme til den er stiv (kan evt stikke noen forsiktige hull i omeletten med stekespaden imens den stekes).

lørdag 4. juli 2015

YOGHURTIS MED SJOKOLADEBITER OG MORELLSYLTETØY

Fortvil ikke om du ikke fikk lest og skrevet ned de deilige isoppskriftene jeg laget til Asker og Bærum budstikke sommeren 2014 for her er en av de. Kos deg og nyt!

Morellsyltetøy
5 dl (ca 30 stk) moreller (eller kirsebær)
2 dl vann
1 dl melis
1/2 vaniljestang
Moreller og vann kokes opp i en kjele. La det koke ca 10 min. Mos bærene oppi kjelen med en sleiv eller potetmoser. Tilsett melis og en halvt snittet vaniljestang. La det hele småkoke i 30-40 min til væsken har redusert. Fjern stenene og vaniljestangen med en skje. La syltetøyet avkjøles.


Yoghurtis med sjokoladebiter
10 dl gresk/tyrkisk yoghurt
1 vaniljestang
Skall fra 1/3 sitron
50 gram mørk sjokolade
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en kniv. Finriv skallet fra sitronen med et rivjern. Visp frøene, skallet og yoghurten lett sammen. Tilsett hakkete sjokoladebiter og bland sammen. Hell blandingen over i en plastboks. Vend syltetøyet forsiktig inn i blandingen. Settes i fryseren. Rør i isen med en slikkepott en gang i timen til den er gjennomfryst.
                                           Ahhh, elsker denne isen <3


onsdag 1. juli 2015

SJØMAT I RØD KARRI OG KOKOS

Det er ferietid, det er sol, det er sommer og da ønsker ikke jeg å stå lenge inne på et varmt kjøkken for å kokkelere. Maten må være rask, enkel og smake aldeles nydelig. Og her får du en slik rett. Den passer til 4 personer om du serverer ris til. Vel bekomme og god sommer ;-)

Dette må du ha i hus:



500 g rå scampi


400-500 gram laks (4 laksefileter)
3 vårløk
1 rød chili
1/2 kinesisk hvitløk
7-10 ss raps/solsikkeolje
150 g sukkererter
2 gulrøtter
2 bokser kokosmelk
1 ss maisstivelse (maisenna)
2-3 ts rød currypaste
1 lime
2 ss fiskesaus
1 ss soyasaus
2 ts sukker
salt og pepper
 
Jasminris
 
Slik gjør du det:

  1. Ta opp scampi og fisk til tining noen timer før du skal starte på matlagingen (du kan hurtigtine fisken ved å legge de med plasten i kaldt vann og scampiene uten plasten rett i kaldt vann).
  2. Rens scampiene ved å fjerne skallet og tarmen.
  3. Finhakk hvitløk, chili og vårløk og bland dette i en bolle med 6 ss olje og scampiene (dette kan også gjøres dagen før og settes i kjøleskapet med plast over).
  4. Skjær sukkererter og gulrøtter i staver (ca 2 cm lange).
  5. Sett på risvann (slik at rettene blir likt ferdig).
  6. Finriv skallet av en lime i et rivjern.
  7. Ha scampiblandingen med olje over i en varm stor stekepanne og la scampene stekes i ca en-to min på hver side (eller til de blir røde. Må ikke stekes for lenge). Ha alt tilbake i bollen.
  8. Ha i 3 ss olje i stekepannen og fres grønnsakene i ca 3 min.
  9. (Ha ris i risvannet når vannet koker.)
  10. Ha så i kokosmelk og deretter maisstivelse. Dette skal nå kokes opp slik at sausen tykner. Rør godt imens dette skjer. Sett deretter ned varmen slik at det småkoker.
  11. Ha i rød currypaste,fiskesaus, soyasaus og sukker. Bland godt.
  12. Ha i laksebiter (skåret i størrelse som jordbær). Skru ned varmen til middels temperatur. Nå må du røre og vende fiskebitene veldig forsiktig så kjøttet ikke faller fra hverandre. Snu fiskebitene etter ca to min.
  13. Ha i limeskallet og press over saften av en halv lime.
  14. Hell over scampiblandingen.
  15. Ha i litt salt og pepper etter eget ønske og vend hele blandingen forsiktig slik at alt blander seg godt sammen.
  16. Server med jasminris og dig in <3

 

 

fredag 12. juni 2015

HUNDEIS


 
Fyll en plastkopp/papirkrus eller en plastspann med vann og litt hundegodterier (eller hundemat). 
Fryses. Tas opp på varme dager slik at hunden kan kjøle seg ned med en is og få i seg væske. La varmt vann renne utenpå spannet for at isen skal løsne fra innsiden.

 

mandag 8. juni 2015

KOKOS -OG MANGOIS (med sjokoladetrekk)

Foto: Eva Groven

Kokos- og mangois

1 boks kokosmelk

1 ss akasiehonning

1 moden mango

(om du vil 10-20 blader peppermynte/mynte)

 Fjern skall og sten fra mangoen. Mos og bland sammen kokosmelk, honning og mangokjøttet (evt også myntebladene) i en blender. Helles over i isformer/plastkopper/plastboks. Rør gjerne hver time om anledning for å få minst mulig iskrystaller. Fryses til neste dag.

 Sjokoladetrekk

1 ss kokosfett

100 gram 70% sjokolade

(kokosflak til pynt)

 Smelt fettet og sjokoladen i en liten kjele mens du omrører og deretter visper det sammen når det har begynt å smelte. Ta opp isen fra fryseren. Bruk en skje og hell sjokoladen over isen. Strø på kokos om ønskelig. Fryses til sjokoladen har stivnet.

fredag 5. juni 2015

Take it ISy i sommervarmen

Sommeren 2014 jobbet jeg som matspaltist eller matekspert som avisen kalte meg i Asker og Bærum budstikke. En drøm kom i oppfyllelse da oppdraget sto i å kreere mange sommerretter samt å skrive artikler som handlet om mat. I et par uker tenkte, dagdrømte og drømte jeg om mat. Hvilke ingredienser skulle jeg sette sammen til ulike retter, hva var sommermat for meg, hva ville lokalavisleserne like og ønske å lage av oppskriftene...  Mange deilige retter ble til. Flinke fotografer kom. Skribenten i meg satt kvelder etter kvelder og skrev. Min aller beste sommerjobb. Nå har igjen sommeren kommet og denne gangen vil jeg dele alle oppskriftene som kom på trykk med alle dere blogggjester. Håper dere også kan la dere bli fristet, inspirert og engasjert. Første artikkel og oppskrifter ut er IS. Vel bekomme og god lesing!



Take it ISy i sommervarmen

 Svetten pipler i pannen, kroppen er klam og hjernen jobber tregere. Heldig er den som har hjemmelaget is i fryseren.

 Salget av is øker 100% i de solrike sommermånedene. Fløte, sukker og vanilin/vanilje lager utallige kombinasjoner av pinneis og boksis. Årlig blir stadig nye oppskrifter utviklet av isfabrikkene eller hjemme på kjøkkenet. Om du lager isen selv kan du selv velge og vite hva du putter i. Har du iskremmaskin så blir det helt klart det beste resultatet. Har du det ikke så går det fint det også. Problemet er bare at den kan krystallisere seg, men det overlever vi.

Hva er det som gjør at denne kalde, søte figurelle massen vi kaller is er så populær? Vi kan kanskje trekke linjer bakover i historien til kjente personer. Keiser Nero av Romerriket, kjent for å være en tyrann uten like. Han forlangte å få servert is hentet fra vulkanene Vesuv og Etna for deretter at det skulle bli blandet med frukt, honning, vin og krydderier. Om det skulle bli tomt for is på hans gourmetdekte festbord gikk det ille for hans underståtte. Ismangelen ble etterhvert løst ved å stampe is og snø hardt sammen i jordhull som ble dekket av strå og nøtter. Derved kunne Nero få sin is året rundt.
En annen mann fra samme område som også har bidratt til vår nymotens is var den italienske handels- og oppdagelsesreisende Marco Polo. Kjent for i ung alder å være med på båtreise til Kina. I tillegg til å oppdage at de brukte pengesedler i Kina oppdaget han også fløteis. Vel hjemme i Italia igjen fortalte han at kineserne syrnet melk tilsatte så mel og kamfer for deretter å kjølne det ned til en islignende masse. Han mente selv at det var den kinesiske keiseren som hadde gitt han oppskriften.

 Den første isen ble solgt på en cafe.
Paris, byen mange mennesker har turt å satse på sine drømmer i. Italienske Francesco Procopio dei Coltelli åpnet her på slutten av 1600 tallet et kaffehus. Til kaffen kun du nyte det aller nyeste på markedet laget av italienerene. Kremete og bløt is. Nyskjerrige og skeptiske gjester trykket etterhvert isen til sitt bryst og siden den gang har store deler av verden lagt sin elsk på dette kalde og søte kunststykke vi kaller iskrem. Idag lages det tusenvis av ulike is; fløteis, melkeis, saftis, yoghurtis, sorbet m.m. Her i det kalde norden spises det faktisk mest is i verden. Om det er fordi det er tidligere keiseres favoritt- og gourmetsøtsaker eller fordi det er søtt, mykt og godt å kjølne seg ned og tørste seg av med vet du kanskje best svaret på selv.

Nå får du anledning til å spise enda mer. Melkeis, fruktis og yoghurtis vil bli lagt ut på bloggen, samt vannis til menneskets beste venn for de trenger jo å kjølne seg ned i varmen de også. Men take it ISy, for det er lett vanedannende.

 

søndag 24. mai 2015

KOKOSKULER MED KRØNSJ ("sunne" sjokoladeboller med kokos)


Den fødte søtmoms har funnet noe nytt å momse på. De er deilige, de er glutenfrie, de er sukkerfrie, de er eggfrie, de er soyafrie, de er melkefrie og de er raw. De selges på smoothiesteder og helsekost til nesten femti kr pr bolle og da snakker vi ikke hvetebollestørrelse men svensk kjøttbollestørrelse. Om jeg forbanner eller priser den dagen jeg smakte disse første gang er jeg enda usikker på... men jeg tipper min daglige dose gjør at jeg snart blir lei (for jeg klarer ikke bare å spise en om gangen). Lykke er å ha en god smakssans og en god kjennskap til ingredienser slik at man ved første forsøk klarer å igjennskape samme smak som de orginale bare ved å røre sammen på kjøkkenbenken.

Ingrediensene får du på vanlig matbutikk og helsekost.  Det blir 18-20 boller.

Spiret bokhvete
Bland disse tørre ingrediensene sammen i en foodprosessor:

250 gram lettkokt havregryn -la dette kjøres til det blir finmalt før du tilsetter de andre ingrediensene (har du havremel kan du bruke det og da kan alt kjøres sammen samtidig).
40 gram kakaopulver
1 ss frysetørket kaffe (eks Nescafe Gull)
2 ts vaniljepaste/frøene fra 1 vaniljestang/2 ts vaniljefrø
1/2 ts maldonsalt

Dette er et merke man kan kjøpe på helsekost. 
Tilsett så de fuktige ingrediensene:

5 ss akasiehonning (om røren er litt løs tilsett litt mer honning)
7 ss kokosolje (skal IKKE smeltes)

Ha alt over i en bakebolle og rør inn:

 80 gram spriret bokhvete (se lite bilde) som du har ristet lett i en varm stekepanne (slik som man gjør med pinjekjerner. La de bli lett gylne. Dette kan droppes, bollene er veldig gode uten at de blir ristet også.

Utenpå bollene:

50-100 gram kokos

Bland alle ingrediensene godt sammen.

Form de i hendene til kompakte boller og trill de i kokos. Settes i kjøleskapet og spises kalde. Kan fryses for lengre oppbevaring.


Visste du at BOKHVETE ikke er et korn men en liten nøtt. Veldig sunn og næringsrik. Den er ikke i slekt med hvete selv om de er navnbrødre og siden den ikke er i slekt så innholder den ei heller gluten.
De kan spises som de er, brukes i "sunne" søtsaker, i salater, supper, frokostblanding og yoghurt.
Sjekk ut denne siden for flere oppskrifter med bokhvete.

 Kalde og deilige fra kjøleskapet. Klare til og momses.

onsdag 6. mai 2015

FYLT KALKUN PÅ GRILLEN MED LUN POTETSALAT



Du trenger:

0,7-1 kg kalkunfilet

300-400 gram bacon

1 kinesisk hvitløk (eller ca 4 fedd)

1 rød chili uten frø

½ rødløk

10-15 basilikumblader

2 tomater

100 g blå castello (eller annen ønsket ost, eks brie, chevre)

Hyssing til å binde kalkunen sammen.

Sølvfolie
Slik gjør du det:

Dekk et par meter hyssing i vann. Legg kalkunfileten mellom to plastikkposer og bank den flatere (min 2 cm) med eks en kjevle. Prøv å få formen rektangel.  Pass på og ikke få hull i kjøttet. Finhakk hvitløken, rødløken og chilien. Grovhakk tomater og basilikum. Skjær osten i skiver. Om du vil kan du blande alt dette sammen eller du kan dandere det lagvis oppå kalkunrektangelet.  Rull så forsiktig kalkunen sammen. Legg baconet på en fjel tett i tett Legg deretter kalkunrullen oppå baconet. Snurr baconet rundt og bind det hele fast med den våte hyssingen (den tar ikke fyr siden den er fuktig).  Grill kalkunrullen på sidene før du legger den over i sølvfolie for baking. Den er ferdig når det renner klar kjøttsaft ut av kjøttet.  La den så hvile et par minutter før du skjærer i den.

 
Server kalkunen gjerne med denne salaten til.

LUN POTETSALAT

2 potter Rapidsalat (e.l)

1 kg Amandinepoteter (e.l partypoteter, mandelpoteter, nypoteter)

1 pakke grønne bønner

50 gram pinjekjerner

100 gram parmesan

7-10 basilikumblader

Dressing

1 dl olivenolje

1 sitron

4 ss agavehonning

2 ss dijonsennep

salt og pepper

Sett på en kjele med vann til koking. Kutt potetene i munnfullstore biter. Has i det kokende vannet, småkokes i ca ti minutter. NB! Ha bønnene oppi de tre siste minuttene. Skyll, rist av vannet og riv salaten. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne ved middels til varm temperatur. Riv parmesanen i et rivjern. Kutt opp basilikumen i mindre biter. Når potetene og bønnene er ferdigkokt skylles de i rennende kaldt vann (slik man gjør med eggene etter koking, dette for å stoppe kokeprosessen). Dander først salaten i en bolle eller på et fat, deretter poteter, bønner, pinjekjerner, parmesanen og tilslutt basilikumen.  Visp ingrediensene til dressingen sammen med en visp (for hånd eller elektrisk), ta i mer sennep om den blir for tynn. Server dressingen ved siden av.

torsdag 19. mars 2015

KRYDDERBRØD


Jeg glemmer aldri en krydderkake jeg spiste som barn. Stadig har jeg lengtet etter smaken. Flere kaker har jeg smakt og testet ut. Nærmest på smak er denne. Deilige kryddere og god sødme. Saftig og aller best dagen/e etter steking.

Du trenger:

2 dl sukker
200 gram romtemperert smør

3 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts malt kardemome
2 ts malt nellik
2 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
2 dl rømme

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på over og undervarme 180 grader. Smør og sukker kjøres hvitt i en kjøkkenmaskin. Ha så i eggene som kjøres forsiktig i samtidig som du har i melet, bakepulveret og krydderne. Tilslutt har du i rømmen. Du har nå fått en fin og jevn røre. Smør/spray en brødform og ha blandingen i. Stekes midt i ovnen i en time. Avkjøles. Holder seg i flere dager.

Serveringstips:
Smør
Geitost
Blåmuggost og fikenmarmelade

søndag 16. november 2014

BRENTE MANDLER MED COGNAC OG KAKAO

Familien og jeg var på hytta vår på fjellet. Måneden før hadde jeg stilt det spørsmålet jeg alltid stiller til min mannefamilie før jul: Hvilke julesnacks og julekaker ønsker dere at jeg skal lage til jul? De svarer alltid at de ikke liker julekaker og at julesnop fra butikken er det de vil ha. Jaha, når de ikke vil ha noe så lager jeg for å gi bort istedet ble min tanke sist. Jeg satte igang med eksperimentering av brente mandler med nye smaker etter vi hadde spist frokost. Da mandlene var ferdig ble noen lagt i en skål på stuebordet og resten ble lagt i en pent glass som naboen skulle få. Været bød på skitur og da jeg kom tilbake på hytta noen timer senere fikk jeg til min store overraskelse først høre knaskende lyder fra stuen for deretter å se gutta med munnene fulle og med hodet i hver sin avis. På bordet sto en rensket skål og da jeg skottet bort på gaveglasset til naboen var det så godt som halvtomt. Tror jeg lager litt julesnacks og kaker fremover allikevel jeg.

Så med det presenterer jeg knask til gutta.

Du trenger:
500 gram mandler
2 dl sukker
2 dl vann
3 ss cognac
1 ss melis
1 ss kakao


Varm mandlene i ovnen på 200 grader varmluft i 10 min. Mens dette skjer kan du måle opp og varme opp sukker og vann. Blande også melis med kakao til å strø mandlene med tilslutt. Ha i de varme mandlene i sukkervannet. La alt vannet kokes bort, når det er lite vann igjen røres inn cognac, deretter vil blandingen sukre seg. Rør hele tiden, også vil du se at sukkeret smelte. Spre mandlene på et bakepapir, del det opp med en gaffel mens du strør melis og kakaoblandingen over. Når det er kaldt nok bruker du hendene til å blande alt sammen. Haes på et glass frem til servering.

Tar du en er veien kort til at det blir tomt. Kos deg i førjulstiden!

For en mer grundig fremgangsmåte, følg tildels denne til Brente mandler. Forskjellen er cognacen og drysset tilslutt.