søndag 13. oktober 2013

BANANBRØD med yoghurtkrem og pekanhonning




Bananer. Disse gule sødmefylte bærene, ja for botanisk sett går bananer innunder gruppen bær fordi definisjonen på et bær er en kjøttfull frukt hvor frøene ligger direkte i fruktkjøttet.
Sunne og mettende er de. Supre på tom mage om morgenen for en utrensende effekt ifølge østlig medisin, eller før og etter trening for tilførsel av energi ifølge treningsekspertene. Og når de begynner å bli brunflekkete er de gode å bruke i mat.

Anbefaler Havretopper med kokos eller Havretopper med blåbær som er gode som mellommåltid eller tursnop. Som dessert eller kos er Bananbrød/Banankake/Bananmuffins utrolig godt. Samme oppskrift, men du velger selv om du vil ha røren i en stor brødform en liten springform eller muffinsformer. Server gjerne med en frisk yoghurtkrem. Best er kaken når den får satt seg, så server den helst dagen etter du har laget den.

Du trenger:

4 godt modne bannaner
4 egg
2 dl sukker
2 dl sammalt hvetemel eller siktet hvetemel
100 gram smør
2 ts bakepulver

1,5 dl fløte
1,5 dl gresk yoghurt
1 ts vaniljesukker

Akasiehonning og pekannøtter

Slik gjør du det:
PEKANHONNING

  •  Bland sammen akasiehonning og pekannøtter. (God å bruke på gresk yoghurt sammen med frukt/bær til frokost eller dessert om de blir noe igjen).
BANANBRØD


  •  Godt modne bananer moses.(Går fint an med en gaffel). 




  •  Egg og sukker vispes til en luftig eggedosis.

    • Smøret smeltes ved lav varme i en kjele.


    •  Mel og bakepulver siktes i eggedosisen.

    • Smeltet smør helles i, deretter moste bananer og alt blandes forsiktig sammen.


    •  Helles over i en stor smurt brødform og stekes midt i ovnen på 200 grader over og under varme i ca 30-45 min. Stikk en kakepinne/gaffel i for å se om kakedeig henger igjen, hvis ikke så er den ferdig.
    YOGHURTKREM
    • Pisk sammen fløte og vaniljesukker til krem.

    • Bland det forsiktig sammen med yoghurt.


    • Settes kaldt frem til servering.

     Mmm
    Om du lager de som muffins er steketiden kun 10-15 min.

    mandag 7. oktober 2013

    EPLEMOS


    Her er min beste eplemosoppskrift, den er frisk, syrlig og med en snert sødme. Håper den smaker.

    Du trenger:
    10 norske epler
    3 dl vann
    2 ss sukker
    2 ts vaniljesukker
    2 ss cognac (kan kuttes)

    Slik gjør du det:
    1. Høst eplene i egen hage, naboens (om du får lov) eller i  butikken.
       2.  Fjern skallet med en potetskreller og skjær bort kjernehuset eller bruk en kjernehusutstikker om du har det.
        3. Skjær eplene i mindre biter. Ha de oppi en kjele sammen med vannet.

        4. Kokes opp under omrøring. La det småkoke. Rør om innimellom. Når eplene er møre/gjennomkokte tilsetter du sukker, vaniljesukker og cognacen.

       5. La det avkjøles før du putter den i en beholder i kjøleskapet. Denne eplemosen varer ikke "bestandig" siden den har lite sukker i seg, men tre-fire ukers tid holder den seg.
    Smaker nydelig på brødskiven, til avslørte bondepiker, snasne bygeiter (oppskrifter kommer på bloggen) eller med kesam, og vaniljesaus. 

     Snasne bygeiter.

    tirsdag 1. oktober 2013

    ASIATISK VILMARKSGRYTE

    Jeg er med i en konkurranse sammen med tre dyktige matbloggere. Konkurransen går ut på å lage en nordisk rett med asiatisk smak som passer til en av to viner fra Cono Sur. Jeg har tenkt, jeg har grublet, jeg har drømt, jeg har testet og prøvd. Det endelige resultatet ble denne gryten. Gryten alle som har smakt til nå har elsket. Retten med flest stemmer får komme til en delfinale i Stockholm i november. Der skal det konkurreres mot finalister fra Sverige og Finland. Retten skal lages og deretter bedømmes av en kjent, dyktig svensk kokk. Vinneren får en reise til Chile og et besøk på vingården hvor vinen Cono Sur blir laget. For meg en drøm, en drøm jeg ber til høyere makter om skal bli til virkelighet. 
    Mat og vin er en fenomenal kombinasjon når man først treffer. Denne gangen traff jeg, som en av Amors piler. Asiatisk vilmarksgryte + Chilensk rødvin = SANT. For mat og vin er nemlig som et kjærestepar. De kan utfylle hverandre og bli en perfekt kombinasjon eller de kan dra hverandre ned og bli en sur duo. 

    Asiastisk vilmark tenker du, jeg tenker hvor herlig det er å kunne sitte midt i norges skoger en kjølig høstkveld. Med et lysende bål i mørket. Gryten med smaker av Asia og de norske skogers konge (som kanskje lusker rundt mens vi sitter der) står oppå flammene og putrer. I glasset eller koppen er livets vann, altså en deilig krydret og sødmefylt rødvin.

    Til 4 personer trenger du: 

    500 gram elgkjøtt 
    ca 1 dl rapsolje
    1 rød chili (med frø)
    2 kepaløk
    1/2 kinesisk hvitløk ( eller 2 fedd)
    ca 30 gram ingefær
    1 pakke kikerter (ca 285 g)
    1 /pakke røde linser (ca 285 g)
    2 pakker hakkete tomater
    1 ts salt
    1 ts pepper
    1 ts sukker
    2 ts kanel
    3 ts malt cummin
    5 ts garam masala
    8 ts soyasaus
    1 potte fersk koriander
    6 poteter

    Vintips: Til denne nordisk/asiatiske smaksbomben av en gryte passer det perfekt med en chilener: Rødvinen fra Cono Sur. Bicicleta.Syrah. 2012. Ikke bare deilig smak, men deilig pris (overkant av hundre kroner).

    '

    Slik lager du denne fantastiske gryteretten: 

    1. Finhakk løk, hvitløk, ingefær og chili. 
    2. Fres dette i en gryte sammen med oljen i et par minutter. 
    3. Ha kikerter og linser i et dørslag, la de renne av seg væsken. 
    4. Ha dette i gryten sammen med hakkete tomater. 
    5. Tilsett 8 dl vann. 
    6. La alt småkoke uten lokk i 30 min.. 
    7. Tilsett så kjøttet, soyasaus, opphakket koriander og alt krydderet. 
    8. La det hele småkoke minst en time, gjerne lenger. 
    9. Husk å tilsette skrellete og oppskårede poteter 30 min før servering. 




    Advarsel: Det er stor fare for at glasset og tallerkenen blir fort tomt. Husk å ha nok mat og drikke! Ellers duger som sagt helten ikke. Hvem er helten i ditt liv?

    Stem stem stem på den oppskriften du syntes bør gå videre til delfinale i Stockholm:


    torsdag 26. september 2013

    SPANSKE TAPASSPYD

    Cravings for meat on a stick?

    Smakfulle kjøttspyd hvilende  på stekt butterdeig med gratinert manchego.
    Noen dager er det ekstra godt med kjøtt iblandet sterke og smaksrike krydderier. Noen dager er det deilig å slippe å lage maten selv. Noen dager vil man helst bare være inne, men vet at kroppen har det best om den kommer seg ut. Noen dager er det så deilig om noen lager mat til deg. Noen dager er man takknemlig over at noen drar deg med ut. Noen dager smaker det fantastisk med dette tapasspydet. 

    Du trenger:

    6-10 trespyd
    500 gram kjøttdeig
    5 syltede paprika (kjøpes på glass)
    1 ts paprikapulver
    1 ts chilipulver
    1 ts salt
    1/2 ts gurkemeie
    1/3 ts cummin
    1/2 ts pepper
    3 klyper vaniljesukker
    2 klyper kardemomme
    1 klype stjerneanis
    2 ss persille
    1 ts agavesirup

    1. Legg trespydene i vann. Dette gjør at kjøttet ikke setter seg fast i pinnene og treet ikke blir tørt under steking. 



    2. Kjør sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin.



    3. Farsen er nå klar til å tvinnes rundt de fuktige trespydene. (Kan lages til kjøttboller også). Ha olje på hendene når du jobber med deigen.


    4. Stekes i olje ved middels varme i en stekepanne eller putt de på grillen.



    5. Ferdigstekte kjøttspyd klare til å nytes.



    mandag 23. september 2013

    HELLSTRØMS KLIPPFISKBOLLER (Bolinhos)

    Det er mye man skal lide for, skjønnheten, kjærligheten, sunn kropp, og å følge oppskriftene til de beste kokkene.
    Jeg skal innrømme jeg var temmelig varm i topplokket da jeg laget disse bollene. Ikke nok med at oppskriften er enormt stor, men den var også krevende. Det er kanskje straffen med å prøve å gjøre som Eyvind Hellstrøm. Dette er hans oppskrift. Og den er laget på en av Norges største eksportvarer. Klippfisk.
    Klippfisk er tørket og saltet fisk og holder seg derved lenge. Jeg hadde en pose liggende i kjøleskapet i mange måneder. Planen var å lage min temperamentsfulle bacalao, men så kom jeg over denne spennende oppskriften.
    Klippfiskboller, eller bolinhos, er en mye spist rett i Portugal og Brasil. Serveres de med salsa eller oliventapenade blir det en deilig tapasrett eller helgekveldskosrett.

    Jeg er veldig glad i utfordringer og er tidvis ganske sta. En ganske så god kombinasjon i denne sammenhengen. Resultatet ble deilige sprø boller, ja okei, noen ble på fiskekakestørrelse, men så deilig salte og sprø de ble. De fikk bein å gå på for å si det slik. Vel verdt de oppgitte, sinna tankene jeg hadde. Skal sies at jeg kan bli så sta at jeg fortsetter uten noen avbrytelser. Kommer i en arbeidstranse. Tar ikke en liten pause engang, ikke engang for å åpne vinduet...

    Den viktigste ingrediensen er 1 kg utvannet klippfisk. Du må altså kjøpe tørket klippfisk i butikken å legge den i vann en viss tid i forveien. Den jeg hadde var veldig saltet så den vannet jeg ut samt skiftet vann på 5 dager før bruk, og enda var den meget salt. Store tykke klippfiskstykker er de beste men dyrere i pris. Om du kjøper rundt 800 gram vil dette holde slik at det blir 1 kg utvannet fisk. Hvis du får mere enn det kan du lage min Juksebacalao til middag dagen etter.

    Men jeg anbefaler nok å halvere oppskriften, for det blir maange boller...
    PS! Siden jeg er allergisk mot å følge oppskrifter, er det noen få justeringer. Bla.a på krydder og urter.

    Klippfiskfarse
    1 kg gram utvannet klippfisk
    2-3 ferdigkokte og kalde små/medium poteter
    3 hvitløksfedd
    1,5 dl olivenolje
    1 1/3 ts kajennepepper
    2 ss persille
    Smak til med salt og pepper

    10 dl melk
    Til steking : ca 1 l rapsolje

    Tempuradeig
    90 gram hvetemel
    60 gram maisenna
    1 egg
    3/4 dl fløte
    1,5 dl vann
    3 ts bakepulver

    2-3 ss maisenna
    Maldonsalt

     
    1. Lag tempuradeigen ved å blande alle ingrediensene sammen.
    2. Ta skallet av hvitløken og del opp fisken i passende biter.
    3. Varm opp melken sammen med hvitløk og poteter.
    4. Ta kjelen tilside, ha i fisken og la alt trekke i 10 min.


    5. Sil av melken, ta vare på den, trenger cirka 3 øser med melkekraft til fiskeblandingen.


    6. Ta fisk, hvitløk og poteter over i en bolle til kjøkkenmaskin, og kjør på lav hastighet. Spe inn olivenolje etter hvert som den absorberes, så den varme melken cirka 3 øser melk. 

    7. Rør til massen blir fast. Tilsett evt smak til med kajennepepper, persille, salt og hvitpepper. Massen skal ha konsistens som en tykk krem. 
    8. Kjør den i maskinen til den er kald.


    9. Form massen til små boller. Vend dem først lett i maisenna, deretter i tempuradeigen med en gaffel. 
    10. Stek dem i varm olje (på cirka 170 grader, eller når det bobler rundt tresleiven) til de er gyllenbrune. 
    11. Ta de opp, og legg dem over på kjøkkenpapir og gi et raskt dryss med maldonsalt.


    Ble det for mange, prøv å fryse de ned for så å grille de lett på grillen.
    Serveres f.eks med salat, potetstappe, salsa, oliventapenade, rømme med urter evt spises lunkene og knasende alene.