Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 7. juni 2012

SJOKOLADEJORDBÆR

                             
Jordbær er digg, men jordbær med sjokolade er diggere. Det diggeste er å nyte de sammen med en god rødvin og en du er ekstra kjær i. Innimellom ligner noen av jordbærene på hjerter. Disse bærene må spises sammen med et kyss <3

Til en kurv jordbær trenger du 50 gram mørk sjokolade (1/2 plate) og 1/2 dl fløte.


Det du må passe på er når du varmer opp fløten og sjokoladen er at sjokoladen ikke brenner seg. Man skal jo alltid smelte sjokolade i vannbad (Liten kjele med sjokolade oppi en stor kjele med varmt vann). Men dette her blir så bra om du har hodet på riktig plass og øynene i kjelen.
  1. Sett kjelen med fløte og sjokolade på platen (varme 5), visp hele tiden.


2. Når du kjenner sjokoladen begynner å smelte, og det går fort... tar du kjelen av platen og visper som en gærning. 3. For da blir det en glatt og tykk sjokoladesaus.
(Denne sausen kan du også dyppe andre bær eller fruktbiter i eller helles over iskrem. Smaker mye bedre enn sjokoladesaus på flaske).4. Dypp bærene oppi, behold gjerne hamsen for da kan du holde i den og dyppe. Det blir dessuten en pen fargekombinasjon på fatet.


5. Legges forsiktig ned på et fat, deretter i kjøleskapet til servering samme dag. Ikke dekk fatet med noe. 


Smaker deilig etter en middag eller en toretters som en lett og søt avslutning på måltidet.


tirsdag 5. juni 2012

GRESK DESSERT


Yoghurt, valnøtter, bær og honning og jeg er åndelig tilbake i Hellas. Jeg innrømmer det, jeg savner Hellas til tross for at jeg sint boikottet landet to år tilbake. Jeg har feriert i Hellas 6 ganger, øyhoppet i øygruppen Kykladene 4 ganger. Siste gang var prisene skrudd høyere enn norske priser, kvaliteten var skrudd ned og det samme var servicen. Avgifter for de utroligste ting, som å få ha med deg kofferten i bagasjerommet på taxien. Man kan vel si de har driti på draget når vi idag ser at landet holder på å gå konkurs. Jeg elsker å reise, og har reist med med flere av menneskene i livet mitt. Når man drar på reise lærer man virkelig den andre å kjenne. Min eldste bror som er et av mine beste reisefølger og jeg har gjort de greske øyene utrygge flere ganger, med sans for god mat og drikke.
Når sommeren nærmer seg melder også savnet seg, så da lager jeg denne frokosten/ desserten (den står på frokostmenyen i Hellas, men den er søt som en dessert). Den er såå vanvittig god. Mmm

Du trenger:
  • Gresk yoghurt
(Funker bra med tyrkisk også, den er mer kremete bare). Yoghurtmerke du ser på bildet får du i 1/2 liters bokser og har en tykkere konsistens enn de norske yoghurtene og smaker mye bedre syntes jeg. Jeg lager også tzatziki av dette merket. Kjøpes på ultra, ica maxi o.l og koster litt over femtilappen (halve prisen i Sverige).
  • Valnøtter
  • Aksaiehonning (kjøpes samme sted som yoghurten)
  • Bær/frukt  (eks jordbær, blåbær, fersken, banan)
Jeg har alltid en krukke med valnøtter med akasiehonning godt dekkende over. Da får valnøttene skikkelig smurt seg inn i honningen og smaker enda bedre sammen med yoghurt og bær.

mandag 4. juni 2012

RESTAURANTANMELDELSE TRATTORIA POPOLARE. OSLO

Nederst på Grûnerløkka, i gamle Schous bryggeri, med Akerselva i ryggen ligger "a touch of Italy" i to etasjer. Trattori Popolare betyr folkelig restaurant. I første etasje passet begrepet folkelig, her var lokalet lyst, åpent og med hvitt stengulv. Fliser på veggene og pølser hengende rundt. Her kan du bare droppe innom for å spise. I andre etasje passet begrepet restaurant, et mer intimt lokale med tunge møbler på tregulv. Vinskap på flere av veggene og sommelier`er (vinkelnere) fartende rundt. Her må man gjøre en bordbestilling på forhånd. Vi spiste i andre etasje.
Vi, en gjeng som har kjent hverandre i 17 år som møtes alltid når fjerdekvinne kommer til byen, enten kommer hun fra Trondheim eller fra Bergen. Uansett hvem av de som kommer går vi alltid ut og spiser en bedre middag.

Dette er igjen en restaurant etter min smak, de fokuserer på ferske råvarer og rene smaker.
Vi bestilte HUSETS 4-RETTERS MENY.

Den besto av:

ANTIPASTI
Kalde italienske forretter settes på bordet
PRIMI PIATTI
Varm forrett basert på pasta
SECONDI PIATTI
Dagens kjøtt Eller Dagens fisk
Tilbehør er salat og gremolata.
Det er mulig å bestille risotto (50,- p.p.) eller polenta (35,- p.p.) i tillegg
DOLCE
Dagens dessert
kr 385- per person
ANTIPASTI besto av ulike pølser, skinke, tunfisktartar, kyllinglever, bønnesalat og salat.

Joda, jada smårettene falt nok i best smak hos guttene ved bordet. Smakfulle pølser og skinke.

PRIMI PIATTI besto av noe jeg er veldig glad i, ravioli. Disse var fylt med ricottaost og spinat med sprøstekt spekeskinke til.


Raviolien var al dente som pasta skal være (lett tyggemotstand, ikke ihjelkokt slik mange tror), men fyllet ble
for tam på smak etter de sterke pølsene i antipastien. Skinken oppå ble ikke spist av jentene, jeg kan ikke dra noen sammenligninger til noe. Har bare lyst til å si som barn sier" Æsj". Men til gjengjeld spiste gutta opp og likte smaken godt.                                                                                                                           

SECONDI PIATTI altså hovedretten. De tre andre valgte...? HEST. Til min store forbauselse, at det var på menyen og at de skulle spise det. Jeg var jo hestejente som liten. Gikk på rideskole, abonnerte på Ponny, planla med far å pusse opp det gamle hønsehuset på gården til stall for så å kjøpe hest. Det beste pålegget var sort pølse, som jeg sluttet å spise med engang jeg hørte det var laget av et av mine  favorittdyr. Så jeg valgte tunfisk som min hovedrett, -havets kylling som en kjent blondine i Hollywood kaller det. Den var fantastisk god, smeltet på tungen.
Hesten ...ahhhrgg kjenner jeg ikke liker å skrive det, for jeg smakte. Ikke bare engang, for jeg fikk en bit fra alle de tre andre. Hesten, den smeltet også på tungen. En god og mør horsie, vrinsk vrinsk.


Tunfisk

Hest

Tilslutt etter lokalet vårt begynte å tømmes, vi fremdeles snakket om hester og følte desserten tok veldig lang tid før den kom på bordet, kom endelig
DOLCE (som betyr søt).
Vi fikk nå servert iskake, som ble kalt kalles semifreddo (som betyr halvfryst).
Jeg er veldig glad i dessert, spesielt sjokolade og ost. Is kunne jeg ha levd et liv uten, men denne iskaken med sylted rabarbra var meget god og en deilig frisk og kald avslutning på måltidet.Av 5 mulige Mèr får TRATTORI POPOLARE:

M m m m

Dette grunnet hovedrettene samt servicen og kunnskapen til sommerlierene. De kunne vin. Og som kjent, en riktig vin til retten hever smakene.

Ps! Råvarene i menyen byttes ut opptil flere ganger i uka, dette for å variere og for å få tak i de beste sesongråvarene som er tilgjengelig til enhver tid.
http://popolare.no/