lørdag 15. desember 2012

DEN GUDDOMMELIGE SARAH BERNHARD


Denne oppskriften har jeg fått fra en dyktig og god kollega. Hun lager disse kakene hver desember, mange hundre i slengen og de smaker så himmelsk.
Kakene er oppkalt etter skuespilleren Henriette-Rosine Bernhard, født i Paris 23. okt. 1844. Hun ble sponset av venner og begynte på musikkonservatoriet og her startet hennes teaterkarriere som etter hvert gjorde henne til en av de mest kjente filmskuespillerinnene i det 19. århundret. Hun var ikke spesielt vakker, men hadde god innlevelse i rollene, en sølvstemme og var et fyrverkeri på scenen. Sarah spilte inn i alt 8 filmer, bl.a. Fedra og Kameliadamen. Hun hadde alltid pengeproblemer og på slutten led hun av sviktende helse. Den legendariske divaen døde 26. mars 1923 i sin sønns armer.

...tenk å få en kake oppkalt etter seg, det står nå på min topp ti liste.

Før du begynner så er dette en kake (eller ca 40) som krever litt tid og konsentrasjon. Sukkerlaken har jeg klart å tulle til to ganger. Den må ikke koke for lenge for da blir den til sukkerklumper når den avkjøles. 

Start med å lage mandelbunner:
300 gr malte mandler    
3 eggehviter
3 ½ dl melis

  1. Kvern mandler i en kjøkkenmaskin eller stavmikser.
  2. Skill hviten fra plommene (spar på plommene, du trenger de etterpå).
  3. Stivvisp eggehvitene (det blir så stivt at du kan holde bollen på hodet uten at det renner).
  4. Bland det forsiktig med de malte mandlene og melis.
  5. Deigen bør være litt fast. Form til små topper.
  6. Stekes midt i ovnen på et bakepapirkledd stekebrett på 200 grader i 10 min, slik at de blir lys gyldne.





Sjokoladekrem

¾ dl sukker                                       
¾ dl vann                                          
3 eggeplommer                                 
150 gr romtemperert smør                                       
1 toppet ss kakao                                      

  1. Skjær opp smøret i mindre terninger.
  2. Kok sukker og vann til det ”tråder” seg. Ca 5 min. (Heller litt for kort enn for lenge – da ”sukrer” det seg.) Avkjøl litt.
  3. Visp eggeplommene sammen og hell deretter sukkerlaken inn i en tynn stråle.
  4. Visp deretter inn terning for terning av smøret.
  5. Sikt så inn kakaoen, mens du visper.
  6. Sett med en teskje en klatt med krem på hver av kakebunnene.
  7. Sett i fryseren i 10-20 min.






Glasur
150 gr kokesjokolade                        
2 ss olje (rapsolje eller annen nøytral olje)                                           
  1.  Smelt sjokoladen med olje i vannbad.
  2. Dypp kakene i sjokoladen og pynt gjerne med en hasselnøtt på toppen.
  3. Settes kaldt.
  4. Tas ut 5 min før servering.


Nytes sakte til en kopp the eller kaffe. 


fredag 14. desember 2012

TØRKET STEINSOPP


Jeg syntes tørket mat er supert. Det er enkelt å tørke selv og enkelt å kjøpe tørkede produkter. For å få gode smaker og smak av andre årstider midt i den kalde årstiden det ikke vokser så mye i. Jeg er som et barn i godteributikken når jeg er i frukt og grønt butikker. Forleden gikk min vennine Ingvild (som driver matbloggen http://matforbarnefamilier.blogspot.no/ ) og jeg berserk i krydderhyllene. Eksotiske tørkede krydderier ble studert og diskutert mellom latterkuler. 10 poser ble med hjem. Frø og bark av ulik art. Jeg gleder meg til å eksperimentere. I denne frukt og grønt handelen hadde de også STEINSOPP, som jeg lenge har lett etter både ute i naturen (og ja... jeg har et skarpt soppblikk, så det er ikke noe i veien med blikket og kunnskapene) og i diverse grønnsakshandlere. Lykken var stor, nesten så jeg kysset hver sopp i kassen. Jeg krafset til meg som om soppen var "ringen" og jeg var Gollum. Nå er soppen tørket og på glass. Holdbar lenge. Den har en meget god litt nøtteaktig smak. Jeg bruker den i gryter, sauser, i salater, supper, på pizza. Kun fantasien som setter grenser. Så lenge det er fuktighet blir den bra siden den trekker det til seg for å bli større og mer smakfull igjen.

Slik gjør du det:

Skjær soppen (stilkene også) i tynne skiver.
Legges spredt utover på et bakepapirkledd stekebrett.
Stekes midt i ovnen ved 80-100 grader varmluft i 2-3 timer (avhengig av hvor mye som er på stekebrettet).
Pass på å snu på soppen underveis.
Avkjøles på stekebrettet i romtemperatur (de blir da sprø og tørre).
Legges på lufttett glass ,og brukes titt og ofte.



Hva med å ha de i denne salaten

torsdag 13. desember 2012

ARME RIDDERE/ FRENCH TOAST


For lenge lenge siden på den tiden det fantes riddere ble det oppfunnet en rett som fremdeles spises idag. Ridderene var ofte lenge borte fra familiene sine, de red over land og strand for å vinne eller tape ulike slag. Om de vant slagene kom de hjem med verdier som gullpenger, nye våpen, smykker o.l. Men om de tapte slagene red de stakkarslige hjem sultne og nedbrutte. Vel hjemme igjen ble de da tatt imot med varme klemmer og retten arme riddere (oppkalt etter dem selv). Og da var det vel godt å endelig være hjemme igjen <3 (historien er oppdiktet, men ikke så usannsynelig).

Til 2-3 hele (helst tørre, noen dager gamle) loffskiver trenger du:

1 egg
1 ss sukker
1, 5 dl melk (av den typen du har)
1/4 ts malt kardemomme
1/4 ts malt kanel

Slik gjør du det:

  1. Visp sammen egg, sukker, melk og krydder i en bakebolle.
  2. Del loffskivene i halve skiver, og skjær bort skorpene (må ikke, men kan bli litt seigt).
  3. Legg brødskivene i røren til de er gjennombløtet.
  4. Fisk de forsiktig opp av bakebollen og stek de i 1 ss smør i en stekepanne ved middels varme til de er pent gulbrune (gyldne)
  5. Legges pent på et serveringsfat etterhvert som de blir ferdige.
  6. Server de arme ridderene lunkne med syltetøy til. (Eller med rød saus slik arme riddere ble servert fra gammelt av).

torsdag 6. desember 2012

PEPPERKAKEDEIG FERDIG PÅ 1-2-3


Palmeolje... jeg smaker på ordet og kjenner jeg blir kvalm. Palmeolje som sikkert helst vil holde seg inni sine palmer og stå i skogen sin. For så å gi ly og mat til dyrene som lever der. I verden nå, hvert minutt hogges det ned mange trær i regnskogene, dyr mister sine vekstområder, søsken og foreldre. Regnskogene blir bare mindre og mindre.... tikk takk. Dette for at mennesker ønsker seg billigere mat i sine billige ferdigprodukter. Palmeolje er billig å produsere. Kjeks, kaker, chips, nøtter, sjokoladepålegg, boller, tacoshell, pepperkakedeig.... "Det er så enkelt vet du, slipper å stå lenge på kjøkkenet å lage det". Hmgh! Palmeolje inneholder kun mettet fett, mettet fett er det usunne fettet som hjertet og invollene dine ikke er så glade for å bli marinert i. Dessverre vanskelig å unngå, men jeg prøver...
Denne pepperkakedeigen inneholder IKKE palmeolje og du bruker maks 30 min på å lage den.
Du trenger:

75 gram smør
1/2 dl lys sirup (eller mørk)
1 dl sukker
1/2 dl kremfløte
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
¼ ts malt pepper
1 1/2 ts malt kanel
1/2 ts bakepulver
200 g hvetemel
Slik gjør du det:
1.    Bland sammen smør, sirup og sukker i en kjele.


2.   Kokes opp mens du rører hele tiden.
3.   Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen litt (ca 5 min).
4.   Hell fløten oppi blandingen som er i kjelen, røres inn.


5.   Sikt så i krydderene, bakepulveret og melet.



6.   Rør alt sammen og bruk hendene til å samle det sammen til en jevn deig.

7.   Puttes i en plastpose (klem ut luften før den knytes) og settes kaldt. Den skal ligge i kjøleskapet minst en døgn før du skal bruke den.


tirsdag 4. desember 2012

BLOMKÅL MED BACON OG OSTESAUS


Dette er er en enkel middag som de fleste aldre liker. Kombinasjonen av myk blomkål, med fløyelsvarm ostesaus og sprøtt bacon får smaksløkene til å nikke gledelig om hverandre. Det er en fin middagsrett 2-3 stykker kan lage sammen. Blomkålen tar lengst tid, deretter ostesausen og tilslutt steking av bacon. Hvorfor ikke samle familien over tilbredningen av middagen også...

Antall porsjoner: 4

Ingredienser:

1 blomkålhode

4 skiver bacon

Ostesaus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper (hvit eller sort)
1 dl gulost

3 ss frisk eller tørket persille eller gressløk

Slik koker du blomkålen:
  1. Skyll blomkålen i kaldt vann.
  2. Ta av bladene og skjær av stilken opp til der bukettene begynner.
  3. Legg den oppi en mellomstor kjele, dekk med vann opp til toppen av blomkålen.
  4. Tilsett 1/2 ts salt.
  5. Kokes opp, skru ned varmen og la det småkoke til blomkålen har blitt mør (ca 10-15 min).
  6. Hell så vannet og blomkålen oppi et dørslag/sil.
  7. Legg blomkålen tilbake i den nå tørre kjelen med lokket på (da vil den holde seg varm til resten av middagen er ferdig).
Ps! Du kjenner om blomkålen er mør (også kalt gjennomkokt) ved å stikke en gaffel godt inni den, glir den fort inn og av er den mør. Gjør den det ikke må den kokes mer.

Slik lager du ostesaus:
  1. Riv osten i et rivjern.
  2. Smelt smøret ved lav varme (ikke boble/koke).
  3. Visp inn melet, slik at det er ingen melklumper.
  4. Sett platen på middels varme og spe (tilsett litt og litt) melk mens du visper.
  5. La det koke opp mens du visper hele tiden (melk brenner seg fort i kjelen!)
  6. Tilsett salt og pepper.
  7. Rør inn osten med en sleiv.
  8. (Settes på lav varme for å holde seg varm om ikke det andre er ferdig enda).
Slik lager steker du bacon:

  1. Klipp baconet opp i mindre biter.
  2. Stekes i en stekepanne på middels varme med 1 ss smør eller rapsolje.
  3. Ferdig når det er mørkebrunt og sprøtt.
Servering:
Legg den kokte blomkålen på et fat, hell over varm ostesaus, dryss over de stekte baconbitene, og strø over oppklippet persille/gressløk.

søndag 2. desember 2012

DEILIGE RISBOLLER


Dette trenger du:

250 g delfiafett
200 g kokesjokolade
2 egg
2 dl sukker
3 ss sterk kaffe
100 g puffet ris


Slik gjør du det:

1.    Visp eggedosis av egg og sukker i en miksmaster til det blir en lysegul og luftig krem.


2.   Smelt delfiafett og sjokolade sammen i et vannbad på middels varme (se boks under).

3.   Avkjøles litt på en kald plate.
4.   Rør med en slikkepott inn kaffe også delfiafett/sjokolade i tynne stråler.
5.   Rør forsiktig inn puffet ris med en slikkepott slik at alt blir blandet godt sammen.


6.   Fyll risbollerøre oppi muffinsformer slik at alle blir like store.


7.   La de stå i kjøleskapet før de skal spises (da stivner sjokoladen og det blir sprøe og gode).



Et vannbad lager du ved å ta en medium stor kjele med vann opp halvveis i kjelen. Deretter en liten kjele med sjokolade og fett (smør), som du setter oppi vannet forsiktig.
Sett platen på medium varme.
Det varme vannet vil smelte sjokoladen i den lille kjelen.
Smelt alltid sjokolade i et vannbad! Smelter du sjokolade i en kjele rett på platen vil sjokoladen brenne seg og bli ødelagt.


søndag 25. november 2012

NEW YORK OMG LEMON CHEESE CAKE

                                      http://www.youtube.com/watch?v=s8lPbGlWd8A

For noen år tilbake var jeg en langhelg i New York. Det var STORT på mange måter.
STORT og endelig komme dit, byen jeg kun hadde sett på filmer, i serier og på nyhetene. Bygningene var STORE. Matrettene var STORE, kaloriinnholdet var STORT (det sto oppført til hver rett). Ølglassene var STORE. Central Park var STOR. Ostekakene var STORE. Og severdighetene var STORE.

Siden en av mine yndlingskaker er ostekake lot jeg ikke det gigantiske stykke jeg så på disken i en femtitallsdiner få stå i fred. Med minst 2000 kalorier og med smak av sitrus var den herlig STOR på smak. Kakeoppskriften under er utrolig lik på smak og kaloriinnhold. De som smaker den blir ømme i blikket.

Kaken skal være i ovnen like lenge som trafikken tar fra Upper East til Upper West i rushtiden. Når du lager denne kaken må du ha tungen rett i munn. Målene må følges til punkt og prikke og les fremgangsmåten godt. Gjør du det vil du få en kake som får deg til å rope Ohhh My God!

Kaken består av fire deler: Bunn, ostefyll, kremtopping og pynt (kandisert fruktskall).

NB! I denne kakeoppskriften skal du bruke skallet av sitron, lime og appelsiner. Ikke økologiske har blitt sprøytet derved får skallet en bismak. Kjøp økologiske! Til kaken sammenlagt trenger du 1 lime, 2 sitroner og 2 appelsiner.
Passer til 10-12 personer.

Dette trenger du:

Bunn
185 gram hvetemel
1/2 ts bakepulver
60 gram sukker
1 ts finrevet sitronskall (= fra ca 1/2 sitron)
80 gram smør delt i små terninger
1 egg

Ostefyll
750 gram kremost
250 gram sukker
30 gram hvetemel
2 ts finrevet appelsinskall (=fra ca 1 appelsin)
2 ts finrevet sitronskall (= fra ca 1 sitron)
4 egg
1,75 dl kremfløte

Kremtopping
Visp 3 dl kremfløte til krem

Pynt- kandisert fruktskall
1 lime
1/2 sitron
1 appelsin
100 gram sukker
2 dl vann

Slik gjør du det og husk følg oppskriften nøye:

Bunn
  1. I en kjøkkenmaskin blander du sammen mel, bakepulver, sukker, sitronskall og smørterninger i ca 1/2 min til det blir en smulete masse.
  2. Tilsett egget og la maskinen gå til deigen har blitt litt klumpete (tar ikke lang tid).
  3. Samle deigen til en ball.
  4. Puttes i en plastpose og la den ligge i kjøleskapet i minst en 1/2 time (kan t.o.m stå til neste dag), dette vil gjøre deigen fast.





5. Sett ovnen på over og under varme 210 grader.
6. Smør en springform (kakeform) på hele innsiden godt med smør eller sprayfett.
7. Kjevl ut deigen mellom to bakepapir til den er stor nok til å dekke bunn og sider på springformen.
8. Klem den på plass i formen.
9. Ha så i bakepapir og  fyll oppi tørr ris eller tørre bønner.
10. Stekes i ovnen i 10 min. (Risen/bønnene vil forhindre at det dannes bobler i deigen når den forstekes).




11. Fjern bakepapiret og risen/bønnene (ikke kast, det er fremdeles spiselig til hva det opprinnelig skal brukes til).  
12. Klem med baksiden av en spiseskje deigen tett til formen og stek så i 5 min til.
13. Avkjøles.

Ostefyll

14. Skru ovnen ned til 150 grader.
15. Visp sammen kremost, sukker, mel og fruktskall til det blir glatt.
16. Ha i eggene, visp inn et og et om gangen.
17. Visp inn fløten.
18. Hell ostefyllmassen over kakebunnen.
19. Stek kaken i 1 1/2 time (en time og tretti minutter) til den er nesten fast.
20. Slå av ovnen, sett ovnsdøren på gløtt og la kaken stå inni oven for langsom avkjøling.
21. Settes i kjøleskapet når den er kald.

Kandisert fruktskall

22. Riv skallet i et rivjern.
23. Legg skallet i en kjele med litt vann (slik at det dekker over).
24. Kok opp og la det trekke i 1 min.
25. Hell det over i et dørslag/sil og la vannet renne av og gjenta dette en gang til (nr 23-25).
26. Ha sukker og vann i en kjele, kok opp.
27. Tilsett fruktskallet, kok opp.
28. Skru av varmen og la det stå på platen å trekke i 5 min.
29. Avkjøl.
30. Legg fruktskallet på kjøkkenpapir (la de renne av).
31. Sukkervannet/sirupen kan serveres til kaken ved å helle litt over kakestykket rett før det spises.




Topping

32. Visp kremen og fordel den utover kaken.
33. Strø på pynten.
34. Server.
35. Nyt!


Pynt gjerne med knekk (stiv karamell).
Her er det mitt fadderbarn Noah som har fått Noahs ark kake.

HVA! Bare et lite kakestykke igjen til meg.... : )