En matblogg med fokus på rene råvarer og som er laget fra bunnen av. Her får du de beste oppskriftene på hverdagsmat og festmat. Om mat er viktig for deg så vil du klare det, hvis ikke vil du finne en unnskyldning. Husk at mat er makt.
MATKATEGORIER
3-retters
Afrikansk
Allergenvennlig mat
Amerikansk
Asiatisk
Asker og Bærum budstikke
Bakst
Brød
Bær
Chips
Dessert
Diabetikermat
Dip
Drikke
Egg
Elg
Eple
Fakta
Festmiddag
Fisk
Forrett
Forslag til ukemeny
Fransk
fredagsmidag
Frokost
Frukt
Garnityr
Glutenfri
Gresk
Gresskar
Grillmat
Gryteretter
Halloween
Helgemiddag
Himmelsk
Hjemmelaget
Hundemat
Husmortips
Hverdagsmiddag
Høytid
I media
Instruksjonsfilmer
is
Italiensk
Jul
Kake
Kalkun
Kjeks
Kjøkkentips
Kjøtt
Konfekt
Kosemat
Krydderblandinger
Kveldsmat
Kylling
Lunsj
Mat til mange
matartikkel
Matspalte
Middagstilbehør
muffins
Naturen som spiskammers
omelett
Pai
Pasta
pesto og tapenade
Pizza
Portugisisk
Poteter
pålegg
påske
Restaurantanmeldelse
Restaurantmat
Ringerikesblad
Salat
saus
Sjømat
Snacks
Sopp
Spansk
Sponset mat
sukkerfri
Sunnere alternativ
Suppe
Søtsaker
Taco og meksikansk
Tapas
Thaimat
Turmat
Tyrkisk
Tørket mat
Ungdomsmat
Vafler og lapper
Vegetarisk
Vin
Østeuropesisk
torsdag 10. mars 2016
QUICHE LORRAINE ROYAL
En Quiche Lorraine består av skinke og ost. En Quiche Lorraine Royal består av to oster, en med mye smak og en som gir god og sprø konsistens ved steking og en skinke som er speket og lagret lengre. Paien blir litt dyrere pga bedre råvarer men også bedre pga god smakssammensetning. Tror jeg holder meg til Quiche Lorraine Royal heretter ;-)
Paibunn
100 gram mykt smør
200 gram hvetemel
ca 3 ss kaldt vann
Eggestand
3 egg
2,5 dl fløte
salt og pepper
Fyll
150 gram blåmuggost
200 gram revet mozzarella
ca 7 skiver speket skinke
Kna sammen paibunningrediensene ved bruk av hendene til en smidig deig. Legges i kjøleskapet minst en time. Sett ovnen på 200 grader varmluft. Press deigen ut i kanter -og bunn av en paiform. Forstekes uten fyll i 10-12 min. Imens visper du sammen egg og fløte med en gaffel. Ha i litt salt og pepper i eggblandingen. Skjær blåmuggosten i tynne skiver. Når paibunnen er ferdig forstekt har du oppi blåmuggostskivene og derretter eggestanden. Strø så over mozzarellaen og dander på skinken. Stekes i ovnen til eggestanden er stiv og osten er gylden (ca 20 min). Avkjøles litt før servering. Skal den serveres neste dag gir du den litt lunk ved å ha den i ovnen på 100 grader i ca ti min. Server gjerne med en salat til.
Vær så god, håper den smaker :-)
torsdag 28. januar 2016
GLUTENFRIE HAVRERUNDSTYKKER
Dårlig tid? Tåler du ikke gluten? Prøver du å holde deg unna gjær? Glad i proteinrik mat?
Denne oppskriften gir deg JA som svar på alle overnevnte spørsmål. Deilige, raske og sunne rundstykker min snille og søte svigerinne har gitt meg oppskriften på. Jeg spiser de gjerne til alle av dagens måltider for de passer godt med pålegg på og til supper og gryteretter.
Du trenger:
1 boks cottage cheese (vanlig type og størrelse)
250 gram lettkokte havregryn
1 ts bakepulver
1/3 ts salt
2 egg
Slik gjør du det:
Bruk en gaffel og visp sammen eggene i en bakebolle og rør deretter inn cottage cheesen. Ha i havregryn, salt og bakepulver og rør til alt er godt blandet ( men ikke for lenge for da blir deigen/rundstykkene seige). Bruk en skje og form 8 like store rundstykker på et bakepapirkledd stekebrett. Stekes midt i ovnen i 20 min på 200 grader over og undervarme.
Sunnhet i hver bit. Mmm
Etiketter:
Bakst,
Frokost,
Glutenfri,
Sunnere alternativ
mandag 26. oktober 2015
ENERGIMUSLI
Du trenger:
5 dl havregryn
1 dl hasselnøtter
0,5 dl cahewnøtter eller valnøtter
0,5 dl solsikkekjerner
1/2 ts salt
2 ts kanel
1/2 ts vaniljefrø
3 ss kokosolje
2 ss akasiehonning
1,5 dl rosiner
Slik gjør du det:
- Forvarm ovnen til 180 grader. Over og undervarme.
- Legg et bakepapir på et stekebrett.
- Knus i en morter eller grovhakk nøttene i en stavmikser.
- Bland sammen alt det tørre i en bolle.
- Ha i oljen og honningen og bland alt sammen ved å bruke hendene dine.
- Når alt er godt blandet heller du blandingen over på stekebrettet.
- Spre det godt utover slik at det ligger i et jevnt lag utover hele formen.
-
8. Stekes midt i ovnen på 15 min (det skal være gyldent når det er ferdig).
Obs! Når ca halve tiden har gått tar du ut brettet og rører i blandingen for så å spre det utover i et jevnt lag igjen.
- 9. La det avkjøle på stekebrettet til det er helt kaldt. (Muslien er myk når den er varm men når den blir kald blir den sprø).
-
11. Nytes med melk eller yoghurt.
onsdag 21. oktober 2015
HALLOWEENPIZZA
Det er oktober og Halloween/allehelgens dag nærmer seg med stormskritt. Barna kommer hjem denne kvelden med posen full av snop. Middagen denne dagen kan være en skummel pizza med sprø tynn bunn og smakfullt fyll. Med denne pizzaen kan dere invitere hjem flere av de utkledde barna. Bunnen har du satt ferdiglaget til heving i kjøleskapet for et par dager siden. Imens barna er ute på sin tokt kan du gjøre klart fyllet. Når barna kommer hjem preget av kveldens spenning slenger du på fyllet som forklart under eller barna kan jo lage sine versjoner av min skumle pizza. Vel bekomme og knask eller knep. Oppskriften gir 4-6 skumle porsjonspizzaer.
____________________________________________________________________________
Denne oppskriften er laget til en Halloweenkonkurranse i regi av kitchentime.no
DU kan stemme på din matfavoritt frem til 30 oktober ved å følge@kitchentimeno på instagram og like din favoritt (som jeg håper er meg). Vi begge har da mulighet til å vinne produkt fra Kichentime.
Se alle de artige og gode oppskriftene HER
____________________________________________________________________________________
Dette trenger du til kaldhevet pizzadeig (som kan lages 1-3 dager før den skal brukes):
1/4 fersk gjær (putt resten i en lukket pose til senere bruk)
ca 10 dl hvetemel
5 dl lunkent vann
1/2 ss salt
6 ss olivenolje
Slik gjør du det:
1. Visp gjæren ut i lunkent vann.og rør i salt.
2. Spe i hvetemel til du får en deig som henger sammen men som ikke er for tørr.
3. Kna den fra ytterst til innerst til du får en god smidig og jevn deig (det tar noen minutter).
4. Ha plastfolie over bollen og sett en strikk rundt før du setter den i kjøleskapet.
5. Neste morgen heller du over litt olivenolje og knar den sammen før du setter plastfolien over, strikken rundt og inn i kjøleskapet igjen. Kan brukes denne kvelden eller neste dag eller dagen etter det. Husk i så fall på at en gang om dagen skal deigen knas litt med litt tilsatt olivenolje.
6. Når deigen skal brukes lar du den stå en halvtimes tid i romtemperatur før du deler den i antall bunner du skal ha. På et varmt stekebrett smører du rapsolje og drar litt i bunnen i ønsket form før du legger den på stekebrettet. Dytt den tynnere og større ved å bruke hendene. Deigen trekker seg sammen igjen. Ta pauser på noen sekunder. Dette gjør du for å lure fibrene i deigen fra å trekke seg sammen. Får de hvile innimellom slapper de av og det er lettere å forme deigen.
Pizzafyll:
1-2 bokser hakkete tomater (for mindre biter bruk en stavmikser)
salt, pepper, oregano
Revet ost
Skinke
Løkringer
creme fraiche
Oliven
Tykk balsamico
Basilikum
Dander pizzabunnen på denne skumle måten:
1. Smør utover de hakkete tomatene.
2. Krydre oppå.
3. Strø over revet ost.
4 .Legg skinke utover.
5. Legg løk som øyne og munn.
6. Ta en dæsj creme fraiche inni løkringen med en skive oliven og balsamico inni.
7. Strø litt ost utover som vorteetterligning og hakkete tomater som blod og blodårer.
8. Basilikum danderes som hår etter pizzaen er stekt.
9. Ha pizzaen over på et varmt stekebrett. Da vil nemlig stekingen starte fra du legger deigen på.
Men da er det lurt å ha skåret opp og ha klart alle ingrediensene slik at det er bare å slenge de på
også inn i ovnen.
Stekes på over og undervarme 220 grader. De første syv-ti min på nest nederste rille og de
siste syv -ti min på nest øverste rille. Bytt fra nederst til øverst når du kjenner at bunnen er
hard. Jeg har krevet ca tid da det er avhengig av hvor mye fyll og hvor tykk bunnen blir. Den
skal være tynn ;-)
Etiketter:
Amerikansk,
Høytid,
Italiensk,
Ungdomsmat
fredag 2. oktober 2015
FERDINANDS PLOMMEKAKE
De bakte karamelliserte plommenes sødme i kombinasjon med den syrlige og saftige yoghurtdeigen blir helt utsøkt, rett og slett.
Denne kaken har jeg kreert i forbindelse med en kakekonkurranse i 2015. Utrolig men sant så vant ikke kaken konkurransen. Det betyr ikke at den ikke er god. Jeg drømmer om den i høst. Mmm. Overrask noen du er glad i til helgen med denne. Have fun cooking!
Ingredienser
125 gram smør
200 gram sukker
3 egg
450 gram gresk yoghurt
1 ts vaniljefrø
200 gram hvetemel
2 ts bakepulver
4 klyper salt
450 gram plommer (victoriaplommer)
3 ss smør
3 ss brunt sukker
Fremgangsmåte
1. Visp sammen romtemperert smør og sukker til det blir en jevn klump.
2. Visp så på lav hastighet forsiktig inn ett og ett egg.
3. Fortsett med yoghurten og vaniljefrøene.
4. Sikt så i hvetemel og bakepulver og ha i salt. Vend dette inn med en slikkepott til en jevn og fin deig. Ikke bland mer enn du må.
5. Skjær hver plomme i skiver på 4-5 og fjern steinene.
6. Bland forsiktig sammen brunt sukker og plommeskivene slik at de ikke mister formen sin.
7. Ha bakepapir i en 24 cm kakeform slik at det dekker bunn og kanter.
8. Smør 3 ss romtemperert smør på bakepapirets bunn og kanter.
9. Legg plommeskivene i et lag på bunn og kanter og hell deretter over yoghurtdeigen.
10. Stekes midt i ovnen på 180 grader over og undervarme i ca 55 min.
11. La kaken avkjøle helt i kakeformen.
12. Når den skal serveres legger du et fat over formen og snur kakeformen fort rundt slik at bunnen av kaken nå blir toppen av kaken.
13. Fjern bakepapiret og server.
14. En liten rømme eller gresk yoghurtklatt smaker godt til.
15. Vel bekomme!
torsdag 1. oktober 2015
SUNT SJOKOLADEPÅLEGG
Her får du oppskriften på nugatti som kan spises hver
dag. Rene og sunne ingredienser. Hjernen, kroppen og samvittigheten blir glade.
250 gram hasselnøtter
2 ss kakao
4 ss akasiehonning
2 ss kokosolje
¼ ts vaniljefrø (kan skippes)
Sett ovnen på 180 grader varmluft. Legg nøttene utover et
bakepapirkledd stekebrett. Stekes i ovnen i 10 min. Has over i en
foodprosessor. Kjøres til alt er finmalt (5-10 min). Ha i de resterende
ingrediensene og kjør til alt er godt blandet. Avkjøl. Has over i tette glass.
Spises på knekkebrødet eller brødskiven. Ekstra godt på hjemmelagde knekkebrød
og varme brødskiver.
onsdag 23. september 2015
SJOKOLADEPAI
Paibunn
240 gram hvetemel
125 gram romtemperert
smør
125 gram sukker
1 egg
Bland sammen
hvetemel, sukker og smør med hendene eller i en kjøkkenmaskin til du har fått
en smidig deig. Rør så forsiktig inn egget slik at alt blir godt blandet.
Trykk deigen ut i en
paiform -på bunnen og helt opp på sidene.
Sjokoladefyll
60 gram smør
150 gram mørk
sjokolade
60 gram creme fraiche
3 egg (ca 180 gram)
250 gram sukker
70 gram hvetemel
1 ts bakepulver
(Pynt: Jordbær)
Smelt sjokoladen og
smøret i et vannbad. Avkjøl litt. Bland så inn creme fraiche. Visp egg og
sukker til eggedosis. Bland så forsiktig i mel og bakepulver. Vend tilslutt i
sjokoladeblandingen. Hell blandingen over paibunnen. Stek sjokoladepaien på
over og undervarme på 150 grader i ca 55 min. Nytes varm, lunken eller kald
gjerne med jordbær for den friske smaken til sjokoladen.
søndag 6. september 2015
KAKESUKSESS
Den første som laget
en kake må nok ha opplevd suksess samt fått heder og ære for resten av sitt
liv.
Ordet kake og det engelske cake er fra vikingtiden, fra det norrønske ordet "kaka". |
En god kake glemmer
vi aldri, de mindre gode kakene glemmer vi fort. En kake jeg aldri har glemt er
den gule kaken naboen vår laget da jeg var liten. Jeg var så heldig at jeg
tilslutt fikk oppskriften (gode kakebakere gir jo ofte ikke fra seg
oppskrifter). I årenes løp med flytting til ulike plasser trodde jeg at at
denne oppskriften var et saga blott. Helt til jeg plutselig fant en gammel pappeske
i min fars garasje. Utenpå sto det Aase Malenes kokebøker med ungdommelig
grafittiskrift. Kassen var tung, ikke rart for den inneholdt rundt 20 bøker,
diverse hjemmelagde kokebokpermer og et hav av brosjyrer og oppskriftsark.
Etter noen kvelder med grovsortering lå den plutselig der. Skrevet på ett off
white takkekort, med noen skrivefeil både i selve navnet men også skj-ord og en
stum H der det ikke skal være det. Øverst på kortet sto det pent innrammet
-DØDSGOD- og bakerst på koret sto det Mars-93. Hjertet mitt stoppet et lite
øyeblikk og jeg følte meg som Charlie da han fant gullbilletten til besøk på
sjokoladefabrikken. Oppskriften til verdens beste Suksessterte lå nå i hendene
mine. Luftig og sprø mandelbunn med syndig god vaniljesmørkrem på toppen.
Hvem som står bak
denne suksessen av en kake vites ikke dessverre. Men all ære til personen for å
ha kreert den for den er virkelig en av mine favorittkaker. Å finne på en
kakeoppskrift vet den som har prøvd er en hard nøtt. Det er som kjemi. Ingredienser,
temperaturer og tid bestemmer hvordan resultatet blir. Blir kaken den du husker
eller blir den den du glemmer...
Kakerevolusjonen
I oldtidens Egypt,
Hellas og Romeriket ble de første kakene laget. Den tidens kaker var søte
honningbrød som ble formet runde av religiøse grunner eller for å symbolisere
solen og månen. På 1700 tallet startet den industrielle revolusjon og starten
av nåtidens kakeoppskrifter så sine lys. Ovnene fikk temperaturkontrollerte
innstillinger. Det ble produsert kakeformer, bakepulver, sukker ble raffinert
og melet ble finmalt. Ingrediensene ble billigere og mer tilgjengelig ved at
det ble sendt med jernbanen. Folk begynte også å vispe egg for bruk i kakene. Å
lage kaker ble sett på som et stort talent den gangen og det gjør det vel
kanskje enda. Om du lager en kake som er saftig, søt og smakfull er det nok
mange som syntes du er talentfull for det gjelder å holde tunga rett i munn å
følge oppskriften til punkt å prikke for at det skal bli vellykket om du ikke
er en kakekjemiker da...
Fra Asker og Bærum budstikke sommeren 2014 |
lørdag 5. september 2015
KARAMELLSAUS MED RISTEDE VALNØTTER (TIL VANILJEIS)
Karamellsaus:
200 gram brunt sukker
100 gram smør
½ dl fløte
____________________
150 gram valnøtter
2 liter vaniljeis
Smelt smør og brunt sukker i en kjele på middels varme
imens du rører. Tilsett så fløten og kok opp. Sett så ned varmen og la det
småkoke i 2-3 min til sukkerkornene har smeltet (skal ikke være kornete). Rør
godt så det blir en jevn og fin saus. Avkjøl. Rør i sausen innimellom. (Den
skal være lunken når du heller den over isen.) Grovknus valnøttene i en morter
eller med bunnen av et glass. Varm opp stekepannen, ha nøttene oppi og rist
pannen et par min slik nøttene blir lett brune/gyldne. Avkjøl. Ta opp isen og lag kuler som du har i
en bolle. Hell over karamellsaus, litt over hver kule og strø så på valnøtter. Frys
bollen med innholdet frem til servering.
Etiketter:
Dessert,
is,
Ringerikesblad,
saus,
Søtsaker
fredag 4. september 2015
FRANSK TOMATPAI
Foto: Eva Groven |
150 gram hvetemel
150 gram sammalt
hvetemel
100 gram mykt smør
(romtemperert)
150 gram kesam
1 ss kaldt vann
1 ts salt
1 ts oregano
Bland melet sammen
med smøret ved å kna det sammen med hendene. Kna så inn kesam, salt og oregano.
Tilsett tilslutt vannet for å få en fin og smidig deig. Legges i en tett
plastpose i kjøleskapet minst 1 time. Etter en time trykkes deigen ut i en
paiform. Like tykt lag i bunnen og helt opp på sidene. Prikk bunnen med en
gaffel. Forstekes midt i ovnen på 180 grader over og undervarme i ca 15 min.
Fyll
Ca 150 gram kesam
1 ss dijonsennep
Blandes sammen og
settes kaldt.
10 store tomater
1 rødløk
1, 5 ts timian
1,5 ts salt
3-4 ss olivenolje
Skjær hver tomat i
6-8 båter. Klem så vannet ut av de med hendene. Skjær rødløken i tynne skiver.
Når paien er ferdig forstekt legges kesam -og sennepblandingen på paibunnen. De
klemte tomatene danderes oppå. Salt og timian strøs på tomatene. Legg
løkskivene oppå tomaten og spe oljen over hele paien. Stekes midt i ovnen på
200 grader over og undervarme i 30-40 min. Kan gjerne sette på grillelementene
de siste 3-5 minuttene.
Abonner på:
Innlegg (Atom)