Ordet kake og det engelske cake er fra vikingtiden, fra det norrønske ordet "kaka". |
En god kake glemmer
vi aldri, de mindre gode kakene glemmer vi fort. En kake jeg aldri har glemt er
den gule kaken naboen vår laget da jeg var liten. Jeg var så heldig at jeg
tilslutt fikk oppskriften (gode kakebakere gir jo ofte ikke fra seg
oppskrifter). I årenes løp med flytting til ulike plasser trodde jeg at at
denne oppskriften var et saga blott. Helt til jeg plutselig fant en gammel pappeske
i min fars garasje. Utenpå sto det Aase Malenes kokebøker med ungdommelig
grafittiskrift. Kassen var tung, ikke rart for den inneholdt rundt 20 bøker,
diverse hjemmelagde kokebokpermer og et hav av brosjyrer og oppskriftsark.
Etter noen kvelder med grovsortering lå den plutselig der. Skrevet på ett off
white takkekort, med noen skrivefeil både i selve navnet men også skj-ord og en
stum H der det ikke skal være det. Øverst på kortet sto det pent innrammet
-DØDSGOD- og bakerst på koret sto det Mars-93. Hjertet mitt stoppet et lite
øyeblikk og jeg følte meg som Charlie da han fant gullbilletten til besøk på
sjokoladefabrikken. Oppskriften til verdens beste Suksessterte lå nå i hendene
mine. Luftig og sprø mandelbunn med syndig god vaniljesmørkrem på toppen.
Hvem som står bak
denne suksessen av en kake vites ikke dessverre. Men all ære til personen for å
ha kreert den for den er virkelig en av mine favorittkaker. Å finne på en
kakeoppskrift vet den som har prøvd er en hard nøtt. Det er som kjemi. Ingredienser,
temperaturer og tid bestemmer hvordan resultatet blir. Blir kaken den du husker
eller blir den den du glemmer...
Kakerevolusjonen
I oldtidens Egypt,
Hellas og Romeriket ble de første kakene laget. Den tidens kaker var søte
honningbrød som ble formet runde av religiøse grunner eller for å symbolisere
solen og månen. På 1700 tallet startet den industrielle revolusjon og starten
av nåtidens kakeoppskrifter så sine lys. Ovnene fikk temperaturkontrollerte
innstillinger. Det ble produsert kakeformer, bakepulver, sukker ble raffinert
og melet ble finmalt. Ingrediensene ble billigere og mer tilgjengelig ved at
det ble sendt med jernbanen. Folk begynte også å vispe egg for bruk i kakene. Å
lage kaker ble sett på som et stort talent den gangen og det gjør det vel
kanskje enda. Om du lager en kake som er saftig, søt og smakfull er det nok
mange som syntes du er talentfull for det gjelder å holde tunga rett i munn å
følge oppskriften til punkt å prikke for at det skal bli vellykket om du ikke
er en kakekjemiker da...
Fra Asker og Bærum budstikke sommeren 2014 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar