søndag 17. april 2016

TIRAMISUKAKE


En av mine kusiner har nylig rundet de magiske femti. Hun kom på middag til oss en lørdag. Hun trodde det var en "vanlig påskeaften middag" men vi hadde baktanker. Min eldste bror sto for White lady -velkomstdrink (og om du kjenner en i vår familie så vet du at dette er familiedrinken). Er du ikke i godt humør når du kommer blir du det fort det nede i et slikt glass. Min kusine var i godt humør hun altså som hun alltid pleier å være og kanskje hakket mere nå etter å ha blitt 50... Hun fortalte om feiring på feiring og at det var slettes ikke så værst å fylle år.
Min svigerinne laget laksesahimi i ponzusaus, min mellomste bror lagde villsvinlår (av selvskutt vilsvin) med gratinerte poteter, grønnsaker og en kraftig saus som det var viktig skulle matche svinet og min eldste brors utvalgte rødviner. Dessertoppgaven hadde jeg tatt til meg etter å ha fått yndlingskakeinformasjon av hennes sønn. Den var som følger (ikke i kronologisk rekkefølge): Smuldrepai, Tiramisu og Brownies. Som du forstår valgte jeg den midterste. På bloggen har jeg en nydelig dessert i glass Tiramisu men da hadde jeg kjøpt madeleinekaker fra Frankrike. Nå ønsket jeg å lage en perfekt kake aka den jeg spiste på en restaurant i Roma. rette linjer, helt hjemmelaget, saftig, smakfull. En perfeksjon av en kake. Vet du, jeg fikk de tilbakemeldingene jeg ønsket og mere til. Og ... DETTE er den beste Tiramisuen jeg sålangt har spist. Alle stedene jeg har spist Tiramisu i Roma -Go home (and read this recepie).

En av de beste dessertene -og kakene som finnes (etter min mening) er Tiramisu. Den smakfulle fyrrige italienske etasjekaken som betyr trekk meg opp. Det er nemlig akkurat det den gjør. Den trekker deg opp til nye sannselige høyder. Kaken legges lagvis akkurat som lasagne. Først legges Madeleinekakebunn så kaffe -og likørblanding deretter en sammensatt krem og slik legges det til det ikke er mer igjen av de ulike. Rett før servering sikter du over kakao. Og du gjettet det sikkert i.o.m det er kaffe i kaken, kaken passer ypperlig med en kopp kaffe til. Men om du ikke ønsker en så mektig, intens og heftig kake kan du bare bake Madeleinekaken og servere den som den er til en kopp kaffe eller te. Kaken blir luftig og med et sting av syrlighet. Lag gjerne en ostekrem (som man har på gulrotkake), det tror jeg vil smake prima!

Jeg deler opp i fire deler slik at det skal bli enklere for deg å forstå oppskriften og lage kaken.

1. Madeleinekake

 er en meget enkel kake å lage, nesten like enkelt som sukkerbrød. Jeg laget den i 1,5 l brødform fordi jeg skulle lage en rektangulær Tiramisukake men du kan steke den i en 20/22 cm springform (rund form). Da kan du bruke samme formen til å sette sammen Tiramisukaken med kremen.

Dette trenger du:

3 mellomstore egg
150 gram sukker
1 ss akasiehonning
finrevet skall fra 1/2 sitron
1/4 ts salt
125 gram smør
150 gram hvetemel
1,5 ts bakepulver
smør til smøring av formen

Slik lager du den:

3 mellomstore egg vispes sammen med 150 gram sukker, 1 ss akasiehonning, finrevet skall fra 1/2 sitron og 1/4 ts salt. Visp det til eggedosis ( når du kan skrive Ole i røren med vispen eller en skje er eggedosisen ferdig). Smelt 125 gram smør på middels til lav varme. Sikt 150 gram hvetemel og 1,5 ts bakepulver oppå eggedosisen og vend det forsiktig inn med en slikkepott. Hell så i det smeltede smøret imens du rører forsiktig med slikkepotten ( ikke rør mer enn du må). Når alt er blandet setter du deigen dekket av plastfolie i kjøleskapet i en time. Smør ønsket form (som nevnt over) og stek kaken på 200 grader over og undervarme i ca 30 min (mindre om du har valgt springform. Sjekk med en gaffel om den er ferdig. Skal ikke henge igjen kakedeig når du trekker gaffelen ut av kaken). Nb! Legg over bakepapir når du syntes den begynner å bli mørk gylden. Avkjøles på rist. Skjæres så i tynne liggende deler på ca en cm tykkelse.

(Denne kaken kan også brukes i denne deilige Tiramisudesserten eller i disse Tiramisukonfekt (aka pop cakes).

2. Kaffe -og likørblanding

4 ss amaretto (dette er italiensk mandellikør, kan til nød kuttes. Alternativt bruk cognac)
2 dl espresso

Kok opp 2 dl vann og bland det med 2 ts toppet pulverespresso. Rør så inn likøren og la det avkjøle.


3. Mascarponekrem

2 eggehvite (romtempererte egg)

4 eggeplommer
1 dl sukker

2 dl kremfløte

500 gram Mascarpone (italiensk kremost)
ca 4-6 ss kakao

Fremgangsmåten er uhyre viktig å følge:

Skill eggehvitene fra plommene. Pass på å ikke få noe plomme i hviten for da vil den ikke piskes stiv. Plommene puttes i en skål for seg. Visp hvitene stivt i en elektrisk visp. Fjern det så fra bollen med en slikkepott over i en skål. I samme bolle (trenger ikke rengjøres) visp eggeplommer og sukker sammen til en luftig eggedosis. Når eggedosisen er ferdig, tar du den oppi en medium stor bakebolle. Så må du vaske bollen eggedosisen var oppi slik at den blir ren og tørr. Hell så kremfløten oppi. Vispes så til luftig krem. I eggedosisen blander du forsiktig inn mascarponen. Så blander du kremfløten forsiktig inn. De stive eggehvitene er det siste som blandes forsiktig alt sammen til en klumpefri mascarponekrem.
 
4. Kakemontering

Nå skal de ulike delene settes sammen til selve kaken. I ønsket form legger du først et lag kakebunn, deretter heller du i tynn stråle over likør -og kaffeblandingen (pass på å posjonere slik at du har nok til alle lag, det skal ikke gjennomdynkes). Smør så på et tynt lag mascarponekrem. Kakebunn-likør -og kaffeblanding-mascarponekrem til det ikke er mere igjen. Rett før servering drysser du på kakao med en sikt. Husk å skjære rundt sidene med en kjøkkenkniv før du fjerner formen.


Vel bekomme!