Høye og vakre Pavlova. Fløyelsmyk inni og sprø
utenpå.
|
Jeg higer etter særdeles gode kakeoppskrifter. De skal være saftige,
med godt balanserte smaker, gjerne friske, høye og helst også vakre å se på.
Etter mange år med utprøving av ulike pavlovaoppskrifter har jeg nå
landet samt funnet trikset for å få den høy og luftig. Jeg har tatt
utgangspunkt i en av Lise finckenhagen sine oppskrifter men justert noe både på
innhold og fremgangsmåte.
Ingredienser ( bunn) :
·
6 romtempererte eggehviter (plommene bruker du til kakekremen)
·
350 g sukker
·
2 klyper salt
·
1 ss maizena
·
1 ss hvitvinseddik
Slik gjør du det:
Sett stekeovnen på 180 grader over
og under varme.
I en ren bolle (helst stål) og med rene visper skal du stivpiske
eggehvitene sammen med saltet og ca 75 gram av sukkeret. Medium hastighet.
(NB! Egghvitene må ikke ha rester av
eggeplomme i seg da vil ikke hvitene bli stive.)
Når hvitten er så stiv at du kan snu bollen på hodet uten at det renner
noe ut skal du spe i sukkeret litt etter litt mens du pisker på høyeste
hastighet. Du vil nå få en tykk, blank og stiv marengs. Vend så i maizena
og eddik med en slikkepott.
I en 22 cm kakeform har du oppi
bakepapir. Ha over blandingen. Dytt den utover i sidene og lag en liten grop
ned på midten. Skru ovnen ned til 150 grader og sett kaken midt i ovnen. Stekes
i ca 1 t og 20 min. Den skal være gylden og fast i midten. (Ta den gjerne ut av
ovnen og ta av springen. Nå vil kaken dette litt utover og det vil være lett å se
om den er stiv eller klissete i midten. Sett den inn i ovnen igjen om den
fremdeles er klissete.) Når kaken er ferdig skrur du av ovnen og lar
stekeovnsdøren stå på gløtt til ovnen er kald. kaken kan gjerne oppbevares i
den kalde ovnen frem til den skal danderes og serveres (trenger ikke å dekke
den til med noe)
Ingredienser ( frisk eggekrem):
4 dl melk
1 dl kremfløte
Frøene fra 1 vaniljestang (snitt stangen i to og
skrap ut frøene, kan bruke 1 ts vaniljesukker om du har glemt å kjøpe
vaniljestang)
6 eggeplommer
1 dl sukker
3 ss maisstivelse (maizena)
Fremgangsmåte
- Skill eggeplommene fra hviten.
- Bland eggeplommene med de andre ingrediensene
i en kjele.
- Visp lett sammen med en håndvisp.
- Bytt ut vispen med en sleiv og sett kjelen på
kokeplaten på middels til høy varme (1 minst og 9 høyest så setter jeg den
på 8)
- Rør hele tiden (også i midten, det brenner
seg fort om du ikke er oppmerksom) til kremen begynner å tykne og det
begynner så smått å boble.
- Trekk kjelen til side når det tykner raskere
enn du klarer å røre bort klumpene.
- Rør så til kremen blir jevn og ikke danner
snerk (stivt lag på toppen av kremen)
- Avkjøles først på kjøkkenbenken til den er
kald - deretter i kjøleskapet.
- Visp sammen 3-4 dl
fløte.
- Ha kremen oppi eggekremen og
visp det sammen på lav hastighet til alt er blandet ( ca 10-20 sek).
- Settes så i kjøleskapet frem
til kaken skal settes sammen.
Kakepynt:
1/2 - 1 kg friske bær. Jeg liker å bruke bær med forskjellige
fargekombinasjoner. Et beger blåbær, et beger bringebær, et beger jordbær og et
beger physsalis. Pent er det også med noe grønt eks urten sitronmelisse.
Rett før servering danderer du kremen oppå kaken ( ikke bruk alt for da
vil det bare flyte utover). Ha så bærene pent oppå. Server og nyt kjære deg for
denne kaken er av ypperste klasse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar