Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 13. mars 2014

THAI STYLE KYLLING MED INGEFÆR OG HONNING


Jentetur. 3,5 timers biltur. Trafikk. Fjellet. Kveld. Forsinkelse. Kokkelering. Gjensynsglede. Godt drikke. Latter. Hygge. Rumlende mager. Duft av thailandske ingredienser. Måltidet ble innledet med en fortune cookie. Måtte det bli sant.

Til 8 skrubbsultne jenter:

2 kg kyllinglår
2 kg kyllingklubber

Marinade:
9 store vårløk
2 røde chilli (med frøene)
75 gram ingefær
Skallet fra 1 lime
10 ss agavehonning
7 ss soyasaus
1 1/2 potte koriander

Sesamfrø til å strø over kyllingen før steking.
Solsikke eller rapsolje til steking

  1. Bland alle ingrediensene til marinaden sammen i en kjøkkenmaskin til alt er finhakket og godt blandet.
  2. I to store poser eller boller legges kylling sammen med marinaden. Gni gjerne marinaden godt på kyllingen. 
  3. La dette stå i kjøleskapet og marineres i 20-24 timer.
  4. Sett stekeovnen på 200 grader over og undervarme.
  5. Hell i litt olje på to stekebrett. 
  6. Ha lårene på et brett og klubbene på det andre.
  7. Resten av marinaden fra posene har du oppå hvert kyllinglår. 
  8. Strø over sesamfrø.
  9. Stek lårene i ca 40 min. Stikk en gaffel i en kylling for å se om den er ferdig. Renner det klar væske ut er de det. Stek den gjerne på grill de siste 5 min for et mer sprø overflate. 
  10. Når du tar ut lårene fra ovnen setter du inn klubbene (husk å strø på sesamfrø) og la disse steke i 30 min. Altså da blir de akkurat ferdig til neste serveringsrunde.
  11. Serveres med thaidressing og thaisalater.

THAI DRESSING
1 ts salt
5 ss fiskesaus
Saften fra 3 lime
5 ss brunt sukker
1/2 ts chilipulver

  1. Ha alle ingrediensene i en liten flaske. Rist slik at det blander seg godt.
  2. Settes frem på bordet og helles over salaten rett før den spises..
GRØNN THAI EGGNUDELSALAT

1 isbergsalat
2 vårløk
1 pk aspargesbønner eller sukkererter
1 agurk
4 hvitløksfedd
2 røde chili
ca 50-100 gram ingefær
Litt av dressingen ovenfor evt saften fra 1 lime.
250 gram eggnudler

  1. Skjær isbergsalat i tynne strimler og vårløken i skiver.
  2. Del agurken og apargesbønnene i tynne staver. 
  3. Finhakk hvitløk, chili og ingefær og rør disse sammen med 3 ss fra dressingen la det stå å godgjøre seg mens du koker nudler.
  4. Kok opp eggnudlene etter fremgangsmåte bak på pakken. Kan gjerne deles i mindre biter.
  5. Bland de varme nudlene med ingrediensene ovenfor og rør inn den lille blandingen med dressing, chili, hvitløk og ingefær.
  6. Server mens salaten er lunken. 

SØT OG SPRØ THAISALAT MED GLASSNUDLER
( glutenfri)
100 gram ristet kokos
3 vårløk
2 mango
1 pose machemiks salat
1/2-1 potte koriander
250 gram glassnudler
200 gram knuste cashewnøtter

  1. Rist kokos i en tørr stekepanne slik at det blir gyldent (slik du gjør med pinjekjerner). Avkjøles.
  2. Skjær vårløk og mango i biter.
  3. Bland dette sammen med en pose machemikssalat og korianderblader.
  4. Kok glassnudlene etter fremgangsmåte på pakken, ha i litt olje i kjelen slik at nudlene ikke klebrer seg fast i hverandre. 
  5. Mens dette koker knus cashewnøtter i salaten med hendene/morter eller bunnen av et glass. 
  6. Rør i kokosen og tilslutt de varme nudlene. Bland godt og server mens det er lunkent.

onsdag 5. mars 2014

MIDDELHAVSKJEKS


På et av norges vakreste steder ble disse tryllet frem. Det snødde bortover. Det eneste skue 
           var hvitt. Vinden var sur. Jeg skulle på ski, men jeg fikk heller lyst til å trylle.
           Eksperimentering med ulike ingredienser i en kjeksdeig. Naboene ble prøvekaniner.
           Disse fargerike, med smaker fra middelhavslandene vant. Sprø og smakfulle og en helt perfekt
           snacks etter en liten "walk" i snøværet som resulterte i en enda større "afterwalk" på fjellstua.

          Du trenger:
          200 gram romtemperert smør
          2 egg
          5 dl hvetemel
          2 ts bakepulver

          Fyll:
          100 gram revet parmesan
          50 gram grovhakkete cashewnøtter
          100 gram soltørkede tomater
          4 ss vann
          1 ts timiankrydder (kan blandes i eller strøs oppå før steking).

          Slik gjør du det:
  1. Sett stekeovnen på 180 grader over og undervarme.
  2. Sett frem to bakepapirkledde stekebrett.
  3. Visp sammen smør og egg med en miksmaster.
  4. Tilsett bakepulveret og 1/3 av hvetemelet, visp til det er en jevn deig.
  5. Rør med en sleiv i resten av melet til deigen blir jevn og smidig.
  6. Tilsett vannet og fyllet. Rør alt godt sammen
  7. Lag ca 25-30 kuler av deigen. Sett de på brettene med litt avstand mellom hver.
  8. Trykk de flate (ca 1/2-1 cm tykkelse). 
  9. Stekes i ovnen i 15-17 min.
  10. Avkjøles og spises kalde. 
  11. Oppbevares i boks om de ikke skal spises med engang. 





mandag 3. mars 2014

GRØNNKÅLSNACKS FOR DE SUPERSUNNE

          Grønnkål er "årets grønnsak". De hippe supersunne amerikanerene har trykt denne kålen til 
          sitt bryst for lengst. Nå har trenden kommet til Norge. Grønnsaken er en supergrønnsak 
          d.v.s at den er kalorifattig og rik på mange vitaminer og mineraler. Sterk farge på grønnsakene    
          indikerer dette. Grønnkålen kan du gjerne bruke i retter istedenfor spinat samt i woken. Den 
          er sterk på smak så ikke la den dominere matretten. Er du glad i noe sprøtt å tygge på på 
          kveldstid og samtidig opptatt av det sunne kostholdet, da kan du lage chips av disse grønne    
         sunnhetsbombene.
          Grønnkål får du kjøpt på de større matvareforetningene samt frukt og grøntbutikker.
          Sett ovnen på varmluft 100 grader.
          Skyll kålen i kaldt vann og la det renne av seg eller ristes i et kjøkkenhåndklede.
           Riv bladene i mindre biter. Stilken fjernes (den er trevlete og ikke så god på smak).
          Gni bladene inn med olivenolje.
          Legg bladene spredt på et bakepapirkledd stekebrett. Strø over salt.
            Deretter revet parmesan. Istedenfor salt og parmesan kan de smaksettes med hvitløkspulver,
            løkpulver, chillipulver, sesamfrø eller pinjekjerner.
           Stek chipsen i ca 15 min midt i ovnen. Spis chipsen som den er. Som garnityr (spiselig pynt)
           i salater og supper. Eller knus bladene og bruk pulver i smoothies og juicer.

onsdag 26. februar 2014

FASTELAVNSBOLLER

          Fastelavn er en gammel hedensk (:religiøs tro før nåtidens religioner) skikk. Den gang da 
          var det en vårfest hvor unge kvinner skulle vekkes til fruktbarhet ved å slås med "livskvisten" 
          som senere ble kalt fastelavnsris. Noe å tenke på når du kjøper en bunt med fastelavnsris fra     
          Sanitetsforeningen. Senere betø Fastelavn aften før fasten. Men strengt tatt varte den lengre 
          enn det. Faktisk tre dager til ende. Den startet på søndagen 49 dager før 1. påskedag. Denne 
          dagen ble kalt fastelavn eller fleskesøndag, deretter kom blåmandag/fleskemandag. På disse 
          to dagene feiret man med fet kost. Når tirsdagen kom også kalt hviletirsdag eller fetetirsdag 
          skulle det spises også noe magrere kost, som hvit mat, melk og melmat. Herfra stammer    
          fastelavnsbollene. Denne maten ble spist for at overgangen til fasten ikke skulle bli for tung. 
         Onsdagen ble kalt askeonsdag, var dagen da fasten startet. På denne dagen skulle en minnes    
          menneskenes dødelighet. Fasten varte helt til påskeaften. 

          En kan jo fundere over om vi har beholdt de beste fastelavnsskikkene...                                                                                             
          Dette trenger du til ca 20 deilige fastelavnboller:
          100 gram romtemperert smør
          600 gram hvetemel
          3,5 dl melk
          1 pk gjær (bruk gjerne den for søt deig)
          100 gram sukker
          1/2 ts bakepulver
          1/4 ts salt
       
          1 egg vispes til pensling
           Visp en boks kremfløte med 1 ss vaniljesukker til kremfyll i bollene
           Melis til å drysse oppå bollene

          Slik gjør du det:

          Smuldre sammen smøret og det meste av hvetemelet (spar ca 1//2 dl til etterpå). Bruk hendene
          eller en mikser.
          Ha i sukker, salt, bakepulver og tørrgjær (bruker du fersk gjær blander du det sammen med
          den lunkne melken).
           Varm opp melken slik at den er fingervarm/lunken. (Rør i fersk gjæren til den er oppløst om du
            ikke brukte tørrgjær). Hell melken i en tynn stråle i bakebollen med de andre ingrediensene
            mens mikseren er på middels hastighet.
           Elt deigen god sammen med mikseren.
           Deigen blir så smidig og jevn. Strø resten av hvetemelet (ca 1/2 dl over og under deigen).
           Legg plast eller håndklede over deigen som nå skal heve til dobbel størrelse.
           Etter ca 1 time har den nådd dobbel størrelse.
          Hvelv deigen over på et melkledd bord. Trill like store boller.
           Legges over på et bakepapirkledd stekebrett med noen cm avstand på alle kanter. La bollene
           etterheve med et håndklede over i ca 30 min. Sett ovnen på 225 grader over og undervarme.
           Pensle med sammenvispet egg.  Stekes på nederste rille i 12-14 min. Avkjøles noe før de fylles
          med krem og strør på melis.
                                       Da er det bare å nyte det beste fra fastelavnskikkene.

mandag 24. februar 2014

KYLLING I HVITVIN MED SØTPOTETGNOCCHI (Coq au vin) Dansk/norsk matbloggerutfordring

Denne oppskriften er et resultat av en dansknorsk utfordring jeg har deltatt i. Utfordringen gikk ut på at jeg fikk tildelt en dansk matblogg hvor jeg så skulle velge en oppskrift og deretter spleise den med en av mine egne oppskrifter som allerede var publisert. Minst tre ingredienser skulle gå igjen og begge oppskriftene skulle være igjenkjennelige. Jeg fikk tildelt  http://raavare.blogspot.dk . Matbloggen innehar mange fristende 
retter og lekre bilder. Jeg valgte oppskriften Faux coq au vin - kylling i hvidvin med gnocchi og spleiset den med min Festkalkun. Min hyllest til matblogger-felleskapet er denne festmiddagen for fire personer som du kan servere sammen med hvitvinen du har i maten. Server middagen gjerne med en forrett eller dessert så blir alle gode og mette. Følg oppskriften kronologisk. Om det blir rester er den god å varme opp dagene etter med litt fløte og vann. 

Søtpotetgnocchi
1 søtpotet 5-600 gram           
2 hvitløksfedd           
1 eggeplomme           
100 gram parmesan           
ca 200 gram hvetemel            
salt og pepper            
1 ss olivenolje til vannet det skal kokes i.   

Bak søtpoteten i ovnen på 200 grader varmluft i ca 1 1/2 time. Avkjøles helt før den blandes med parmesan og hvitløk i en stavmikser/kjøkkenmaskin. Rør så inn eggeplommen, salt og pepper, deretter ca 150 gram hvetemel. Rør dette godt sammen. Når den begynner å ligne en deig sprer du resten av hvetemelet på benken og hvelver deigen i midten av melet. Kna melet i deigen til den blir en samlet klump. Den skal ikke være for klissete og ikke for tørr. Del deigen i fire deler. Rull hver del til en pølse på ca to cm bred. Skjær av biter som er to gange to cm. Trykk så en gaffel halvveis ned i  gnocchien. Kok opp rikelig med vann sammen med 1 ss olje. Putt oppi gnocchiene. Når de flyter opp er de ferdige. La de renne av i et dørslag. Serveres med engang. 
Helstekt kylling  
1 hel rå kylling (jeg brukte Landkylling fra Stange på 1, 5 kg)
1 ss salt
1/2 ss pepper
1 sitron uten skall i båter
2 laurbærblader
2 hele hvitløk (ca 20 fedd) Bli ikke sjokkert! Karamellisert hvitløk har en deilig sødmefylt smak.
2 dl tørr hvitvin
3 gulrøtter (hver delt i tre)
3 poteter (hver delt i fire)
1 kepaløk (gul vanlig, delt i fire)
3 ss raps/solsikkeolje
2 ss romtemperert smør
50-100 gram bacon (i mindre biter)
         
Sett stekeovnen på 170 grader varmluft. Kyllingen og grønnsakene skal bakes/stekes i tilsammen ca 1 1/2 time.Skyll kyllingen innvendig og utvendig. Tørkes tørr og smør den så inn med salt og pepper. Putt den oppi en tett sølvfolie formet som en pose. Stapp laurbærblader, sitron og hvitløk inni magen, hell deretter oppi vinen. Pakk folien tett på toppen og sett den oppi en ildfastform med biter av gulrøtter, poteter og løk. Hell olje over grønnsakene. Når kyllingen har stekt en time fjerner du folien og heller innholdet fra kyllingen over i formen og legger deretter kyllingen oppå. Pensle kyllingen utenpå med smøret og sett formen inn i ovnen igjen. Skru ovnen nå over på under og overvarme. Etter 15 min strør du over baconbitene og skrur over på grill og øker til 200 grader. Stekes til kyllingen og baconet er gyllent ca 10 min. Kyllingen er ferdig når det renner klar væske ut av hullet du lager ved å stikke en gaffel i den. Hell kraften fra formen over i en stekepanne og lag hvitvinsausen og kok gnocchien mens kyllingen og grønnsakene ligger under sølvfolie og hviler i ca 20 min. 
Hvitvinsaus  
Kraften fra kyllingformen
1 ss maisenna
2 dl fløte
1 potte persille (finhakkes)
 Salt og pepper

Visp inn maisenna i kraften. Spe så inn fløten mens det koker. Tilsett persille og smak til med salt og pepper. 

Bon appetit!

mandag 10. februar 2014

KALDHEVET PIZZADEIG - TYNN PIZZABUNN

          Jeg klør meg fremdeles i hodet. Hvorfor har jeg ikke gjort dette før tenker jeg. For en genial      
          oppfinnelse. Hvordan kan jeg ha oversett og overhørt dette. Jeg skal aldri lage pizzadeig på 
          annen måte igjen. Ved at deigen kaldhever et døgn eller to så blir pizzabunnen ekstra 
          smakfull og slik en italiensk pizzabunn bør være. Ps! Jeg hørte Mmm lyder i rommet da 
          pizzaen ble spist.

        Du trenger:
          1/4 fersk gjær (putt resten i en lukket pose til senere bruk)
          ca 10 dl hvetemel
          5 dl lunkent vann
          1/2 ss salt
          2 ss olivenolje


           Visp gjæren ut i lunkent vann.
          Rør i salt.
          Spe i hvetemel til du får en deig som henger sammen men som ikke er for tørr.
          Ta deigen over på en melkledd benk.
           Gi den skikkelig juling. Altså kna den fra ytterst til innerst til du får en god smidig og jevn
           deig. ( Det tar noen minutter, ihvertfall 3-5 min).
           Tilsett 2 gode (toppete) spiseskjeer med olje.
           Kna oljen inn i deigen.
           Legg deigen tilbake i bollen og pakk den i en stor plastpose. La det være godt med luft i posen
           før du lukker posen.
           Sett den i kjøleskapet over natten. Jeg lot den stå der i ca 18 timer. Jeg brukte dessuten kun
           halve deigen etter de 18 timene og lot resten stå ca 18 timer til. Pizza fra kaldhevet deig to
           kvelder på rad. Deilig!
           Neste kveld ser den slik ut.
           Strø litt mel på toppen av deigen samle den til en klump på en melkledd benk. Kna deigen slik
           du gjorde før den ble satt til kaldheving. Den skal bli god og smidig
            Del deigen i to klumper. En klump holder til en langpanne.
           Trikset når du skal kjevle er å kjevle litt, ta pause, kjevle litt, ta pause osv. Dette gjør du for å
           lure fibrene i deigen fra å trekke seg sammen. Får de hvile innimellom slapper de av og det er
           lettere å kjevle.
         Kjevle den til en passende form.

          Ha den over på et varmt stekebrett. Da vil nemlig stekingen starte fra du legger deigen på. Men
          da er det lurt å ha skåret opp og ha klart alle ingrediensene slik at det er bare å slenge de på
          også inn i ovnen.
          Stekes på over og undervarme 220 grader. De første syv-ti min på nest nederste rille og de 
          siste syv -ti min på nest øverste rille. Bytt fra nederst til øverst når du kjenner at bunnen er
          hard. Jeg har krevet ca tid da det er avhengig av hvor mye fyll og hvor tykk bunnen blir. Den
          skal være tynn ;-)