Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

tirsdag 28. august 2012

KVEITE PÅ EN PROVENCALSK SOLSENG AV BAKTE GRØNNSAKER

Jeg tenker mye på mat, planlegger en ny rett på de utroligste steder. Jeg tenker så mye på mat at jeg av og til tror at jeg har spist et måltid uten å ha spist det.
Denne retten ble til i dusjen, ikke laget i dusjen, men planlagt i dusjen.
Årets sommerferie ble nemlig tilbragt på en strand ved middelhavet og på en bilvei i Provence. 
....Nyfisket fisk fra havet....
....Ferske solvarme grønnsaker hos den lokale grønnsakshandleren.....
.....Deilige krydderlukter langs veiene....
INSPIRERT
I en rus av fine sommerminner og med varmt dusjvann rennende lukket jeg øynene og satte sammen denne retten med ingredienser typiske fra min ferie.

                                                 
Til 2-3 personer trenger du:

2 håndfuller med bittesmå poteter (jeg kjøpte de som kalles partypoteter)
1/2 chorizopølse (italiensk krydret pølse)
1 pakke frossen kveite, 500 gram (fersk fisk smaker selvfølgelig best, men noen ganger taver man vad man haver. Vil funke bra med steinbit eller breiflabb også)
1 Rødløk
4 kinesisk hvitløk
1 håndfull sorte oliven uten sten
1 håndfull fersk estragon (krydderurt)
Olivenolje
Salt og pepper etter smak og behag








Pst! I en ildfastform skal denne retten stå i ca 1 time og 15 min i ovnen, til gjengjeld bruker du ikke lang tid på å forbrede den. Perfekt mat til mange gjester, for mens den står i ovnen kan du skravle med gjestene (doble oppskriften til antall gjester og bruk en stor ildfastform)
  1. Pass på at fisken er tint før du begynner å lage denne retten.
  2. Sett stekeovnen på varmluft 200 grader.
  3. Del chorizopølsen i ca 2 cm tykke skiver (husk å fjerne skinnet, dras av ).
  4. Fjern skallet av rødløken og hvitløken, rødløken deles i 8 båter.
  5. Dander dette (legges pent og fordelt) sammen med potetene, chorizoen, tomatene og olivene i en ildfast form.
  6. Hell over olivenolje slik at de fleste grønnsakene blir toppet av en stripe.
  7. Strø over salt og pepper.
  8. Dander så med estragon.
  9. Bakes så i ovnen i 40-50 min.
  10. Legg deretter på fiskefiletene, dekk med sølvpapir (aliminiumsfolie). Bakes så i ca 10-12 min.
  11. Ta formen ut av ovnen og la den hvile et par-tre min før servering.
  12. Mmm




onsdag 22. august 2012

PEKEFINGERKJEKS


Du trenger:

100 gram hvetemel
100 gram romteperert smør
1-2 ss vann

Fremgangsmåte

1. Ha mel og smør i en bakebolle, bruk kjøkkenets beste redskap (hendene) til å kna ingrediensene sammen.

2. Hell så i vannet, begynn med 1 ss, øk mengden om du må for å kunne få en rund og smidig deig.



3. Legg deigklumpen i en pose. Tettes uten luft. La den hvile i kjleskapet i 30 min.

4. Ha deigen oppi en bakebolle og la den bli romtemperert.



 5. Tilsett en halv pakke Strandaskinke skåret/revet  i strimler og en halv pakke Royal Blue.


6. Kna (med hendene) disse ingrediensene inn i deigen.


 7. Dra så av passende biter og rull de sammen forsiktig i håndflaten før du legger de på et bakepapir på et stekebrett. Blir litt klissete, men det tåler du... (du kan evt skylle hendene dine og tørke de innimellom, da vil de ikke klebre så fælt).


8. Dytt litt godt nedpå (slik at de fester seg i deigen ellers vil de løsne etter stekingen) noen pinjekjerner.

9. Stekes så i ovnen på over under varme 180 grader til de er gyldne oppå (min 15 min)

Mmm, disse kjeksene gjør at du vil under smaking sette pekefingeren foran munnen din til den som forstyrrer deg. Hysj... det smaker ertende salt, myk sødme med en pikant svung etterfulgt av en rolig nøttesmak.

Server pekefingerkjeksene lunkne eller kalde f.eks til kald øl, tapasbord, til en suppe eller bare rett og slett som litt kosesnacks foran tvèn.

KOS DEG MED KOKKELERINGEN ; )

torsdag 16. august 2012

GLADLAKSEBURGERE

Alle er vel enige om at en saftig burger er godt uavhengig hvilken type kjøtt den er laget av. Disse burgerne blir de fleste glade av, inkludert kresen ungdom.
(Testet ut på 72 tolvåringer, 69 syntes de var digge.)


Du trenger:

500 gram laksefileter uten skinn (fersk er best, men frossen smaker godt også)
2 ss hvetemel
3 dl ost (jarlsberg)
3 ss sesamfrø
1-2 fedd hvitløk
1 egg
1,5 ss tørket oregano( basilikum funker også bra)
1 ts spisskummin
1 ts tørket chili
2 ts salt
1 ts pepper

Kjør sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller følg fremgangsmåten under:


1. I en bakebolle hakker du fisken til små biter.


2. Tilsett så hvetemelet og rør godt sammen.


3. Riv osten i et rivjern og rør det inn.

4. Rør deretter inn sesamfrø, finhakket hvitløk og egget.


5. Rør inn alt krydderet: Oregano, spisskummin, chili, salt, og pepper


6. Form laksefarsen til 5 burgere.
Ha gjerne litt nøytal olje på hendene når du former de
ellers blir det fort klissete. (rapsolje, solsikke)

7. Finn frem en stekepanne, tilsett et par ss nøytal olje.
Stek burgerene på den ene siden på middels varme til de har blitt lyserosa halveis opp på burgeren så vender du de.



Serveringsforslag:

* På brødskiven med mango, avokado og vårløksalat og tzatziki.
* I pitabrød/hamburgerbrød med salat
* Jafse den i seg uten noe til.

Og du... Have fun cooking!

mandag 13. august 2012

MYK EGGERØRE AV HARD MANN


Det er vel ingen overraskelse at jeg er glad i matprogrammer på tv. Favorittprogrammet er Hellstrøm rydder opp. Han har en kunnskap og myndighet som gjør at jeg blir littegranne betatt, på tross av at han er en eldre mann. Dette programmet er jo en fornorsket versjon av den engelske kokken Gordon Ramsays program Kitchen Nightmares. Dette programmet har jeg kun sett en episode av. Da fikk jeg så vondt inni meg av hvor usympatisk og kjeftesmellete han var at jeg ikke har klart å se eller lese mer om han. Kun flaks at jeg har fått tak i en av hans oppskrifter... eller kanskje ikke...for jeg har en kamerat som også er veldig interessert mat. Denne eggerøreoppskriften fikk jeg av han og ingrediensen som setter den til en ny høyde er en ingrediens du alltid bør ha i kjøleskapet for den er SÅ god til så mye. Ingen vits å rømme fra den.

Hva med å lage den til helgen?

Til 4 personer trenger du:

1 ss smør
4 egg
1 ss rømme (lett eller seter)
salt og pepper (etter hvor mye du liker det).

Måten du lager det på er viktig, men det tar ikke lang tid.

 
  1. Smelt smøret på middels varme i en liten tykkbunnet gryte.


2. Ta gryten av platen og rør inn eggene med en slikkepott/tresleiv/trestekespade.
Personlig liker jeg trestekespade.
Rør godt sammen (hele tiden) over middels varm plate til eggene
har stivnet sammen til en slik eggerøre du en vandt til.


3. Rør så inn rømmen, salt og pepper.


4. Server. Mmm, en kremet eggerøre.

Om det blir noe igjen (tvilsomt) smaker den godt til frokost/lunsj dagen etter også. Som f.eks under skinke/pølsepålegg.

HAVE FUN COOKING!

mandag 6. august 2012

TIRAMISUDESSERT

 
Gi meg en god sjokoladefondant eller tiramisu og du vil se en lykkelig jente. 
Jeg har funnet frem til en fabelaktig oppskrift, endelig. Problemet er at jeg har lyst til å lage den hele tiden og spise den hele tiden... Jeg har ingen bunn når det gjelder søtsaker og har dessuten dårlig viljestyrke. Det som stopper meg nå er at jeg vil ikke bli lei denne desserten.
                                       Jeg vil for alltid nyte den langsomt en sjelden gang.
 
Dette trenger du for å få 4 fabelaktige porsjoner:
  • 100 gram Madeleinekake. (Et alternativ er bløtkakebunn)
  • 1 eggehvite
  • 2 eggeplommer
  • 1/2 dl sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 2 ss amaretto (dette er italiensk mandellikør, kan kuttes. Alternativt cognac)
  • 1 dl espresso (jeg kokte opp 1 dl vann og blandet det med 1 ts toppet pulverespresso)
  • 250 gram Mascarpone (italiensk kremost)
  • 1 ss kakao


Av utstyr trenger du en elektrisk visp, noen boller, desilitermål, vekt, sikt, slikkepott og serveringsglass.





Fremgangsmåten er uhyre viktig å følge og lese godt, her er den:



1. Bland kaffe og amartetto- avkjøl.
2. Skill eggehvite fra plommen. Pass på å ikke få noe plomme i hviten for da vil den ikke bli stiv. Plommene puttes i en skål for seg.




3. Den hviten som er "mest ren" vispes stivt i en elektrisk visp. Fjern den så fra bollen med en slikkepott over i en skål.

4. I samme bolle (trenger ikke rengjøres) visp eggeplommer og sukker sammen til en luftig eggedosis.

5. Dypp den ene siden av hver enkelt ladyfinger i kaffeblandingen. Ikke kast resten, skal brukes tilslutt.

6. Når eggedosisen er ferdig, tar du den oppi en medium stor bakebolle. Så må du vaske bollen
eggedosisen var oppi slik at den blir ren og tørr. Hell så kremfløten oppi. Vispes så til krem.... pass på så det ikke blir smør.

7. I eggedosisen blander du forsiktig inn mascarponen.

8. Så blander du kremfløten forsiktig inn.

9. Den stive eggehviten er det siste som blandes forsiktig alt sammen til en klumpefri blanding. En mascarponekrem.

10. Smuldre ladyfingers opp i mindre biter.

11. I serveringsglass fyller du lagvis ladyfingers- 1 ts kaffeblanding- mascarponekrem.


 12. Avsluttes med å sikte kakao over det siste laget med mascarponekrem.

Alle var stille da denne desserten ble spist, og du vet jo hva det betyr ;-)...
Ps!
Om du ikke bruker opp alle ladyfingers kakene, frys de ned og bruk de senere. Eller spis de til kaffen.
Mascarponeost kan brukes i ostesaus eller blandes inn i varm pasta istedenfor fløte eller creme fraiche.