Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

fredag 26. oktober 2012

NANBRØD



Jeg hadde lyst til å lage hjemmelagde Nanbrød forleden siden jeg skulle lage en indisk rett til middag. Nanbrødene man får på indiske restauranter er jo bare så utrolig gode. Med bakst må man lese oppskriftene nøye ellers kan resultatet bli så som så. Denne fremgangsmåten har jeg aldri sett noe lignende til og ettehvert som jeg fulgte oppskriften ble jeg både forundret og spent. Test den ut og du vil forstå hvorfor.

Du trenger:

2 dl melk
1,5 ss sukker
25 gram gjær (det er en halv pakke)
600 gram hvetemel
1 ts salt
2 ts løkfrø (jeg brukte løksalt, evt kan du finhakke 1/4 vanlig løk)
2 ts bakepulver
4 ss nøytral olje (raps, solsikke, soya)
2, 5 dl naturell yoghurt (kan bruke tyrkisk eller gresk også)

Ønskes mer smak: 1 potte urter, som eks koriander.


Slik gjør du det:


1. Lunk melken i en kjele til det er fingervarmt (37 grader).

2. Tilsett gjær og halvparten av sukkeret.
3. La det stå i 20 min.

4. Ha melet i en bolle sammen med resten av sukkeret, salt, løkfrø og bakepulver.


5. Ha i olje, yoghurt, melk og urter (koriander)bland sammen.
6. Eltes i 10 min til den er glatt.


7. Ha litt olje over og under deigen. dekk så med plast (eller fuktig håndklede).
8. Heves i 1- 1 1/2 time.
9. Varm ovnen til 275 grader grillfunksjonen.


10. Del deigen i 10 emner som rulles til en kule og kjevles til en dråpeformet leiv (flat) på ca 1/2 cm tykk.

11. Legges på en smurt/bakepapirkledd stekebrett.
12. Stekes i 2 min (til den blåser seg opp), snu og stekes på andre siden i 1/2 min.
13. Oppbevares under fuktig håndklede/sølvfolie til det skal spises.
Kan fryse resten i plast om ikke alt blir spist opp.

Jeg liker jo best å komponere mine egne oppskrifter eller lage en annen vri av en oppskrift jeg følger. Neste gang jeg lager disse Nanbrødene kommer jeg til å finhakke/knuse i en morter et par hvitløksfedd, blande det med olje også pensle brødene utenpå før steking.

tirsdag 23. oktober 2012

HJEMMELAGET SMØR



Forleden i en matbutikk nær hytta i Hallingdal gikk jeg forbi et eldre ektepar som sto fortvilet og rådville sammen med to butikkansatte. De ønsket Tine smør, men det hadde ikke butikken mere igjen av. De ansatte prøvde å komme med alternative merker, men nei de ville ha Tine. Typisk norsk å være tradisjonell og merketrofast tenkte jeg mens smilebåndet krøp oppover. Det gikk over til et glis da den ansatte, gutt rundt 20 år foreslo for ekteparet at de kunne jo lage smøret selv. Fantastisk syntes jeg det var, at ordene kom ut av hans munn.
Smørkrisen i butikkene i fjor ble jo texas, fransk smør ble importert, prisene steg, folk dro til Sverige.
Jeg så i butikkhyllene fløteboks på fløteboks på fløteboks...
Leser du ingredienslisten bakpå smørpakken står det: Fløte, 1,2 % salt.
Neste gang du ikke finner smør i butikken kan du jo lage det selv...


Du trenger:

1 boks kremfløte
Salt

1 miksmaster


Slik gjør du det:

Visp fløten så lenge at du får hardt gult smør og hvitfarget væske kalt kjernemelk i bollen.
Press kjernemelken ut av smøret.
Rør inn salt.
Pakk det inn og legg det i kjøleskapet.
Spis og kos deg, dette fungerer på samme måte som kjøpesmør.















Kjernemelk, kan brukes istedenfor vann og melk i bakst.

Smør, smør, smør : )

søndag 21. oktober 2012

MIN BESTE VAFFELOPPSKRIFT

I et lite brunt lysthus med hvite karmer er det dekket og pyntet med blomstrete duk, dùst service og blomstrete servietter. Rørte bringe -og skogsbærsyltetøy på glass og en stabel med vafler på et stettfat. I det lille brune lysthuset med hvite karmer sitter min beste venninne, hennes mor og jeg. Fniser, ler og koser oss med noe av det beste.

5 dl hvetemel
5 dl melk
4 egg
5 ss sukker
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
2 ss olje (uten smak, eks raps, solsikke)
1 ts bakepulver

For litt syrligere vafler tilsett 1-2 ss rømme
For de som liker kardemommesmaken tilsett 1/2 ts.

Visp alle ingrediensene sammen i en bakebolle.
La den svelle 15-30 min.
Stekes i et oppvarmet vaffeljern.
Denne oppskriften gir ca 10 vaffler.
Server med rømme, syltetøy, sukker, brunost, smør.
Nystekte smaker alltid best.
Ps! Har du laget for mye røre er det bedre å spare røren til neste dag for så å steke opp røren, enn å steke opp all røren og måtte spise harde og kalde vafler neste dag.