En matblogg med fokus på rene råvarer og som er laget fra bunnen av. Her får du de beste oppskriftene på hverdagsmat og festmat. Om mat er viktig for deg så vil du klare det, hvis ikke vil du finne en unnskyldning. Husk at mat er makt.
MATKATEGORIER
torsdag 27. september 2018
KNALLGOD EPLEMOS
Et supert triks for å få eplemosen hakket bedre er å ha litt ingefær oppi. Lag mosen, server den og når de spør så si at du hadde oppi en hemmelig ingrediens ;-).
4 dl vann
6 skrellede eple (uten kjernehus)
1/2 ts vaniljefrø
1 ts ingefærbit uten skall
Kok opp vannet og ha biter av eplene oppi sammen med vaniljesukkeret og ingefærbiten.
La det småkoke til eplene er ihjelkokt og ca halvparten av vannet ha kokt bort. Fjern ingefæren og
mos det sammen i en stavmikser. Om det ikke er litt suppete enda la det småkoke til ønsket konsistens.
Ha det på rene glass ( som har ligget i kokende vann noen minutter).
Denne oppskriften har jeg prøvd med pærer istedenfor og det ble også en nydelig mos.
Bruk gjerne denne eplemosen istedenfor i denne oppskriften på Avslørte byryper .
onsdag 11. juli 2018
VERDENS BESTE BANANKAKE
Denne banankaken må være den beste i banankakeverden. Med en klase bananer som hovedingrediens sier det seg selv at kaken er proppfull av sødme og saftighet. Sjokolade er jo som kjent en svært god kollega til mange andre ingredienser, som bla.a jordbær, lakris, rødvin, kokos, blåbær, kaffe og vanilje.
En annen god kollega er bananen, så innimellom de moste bananene i kaken finnes biter av mørk sjokolade.
Karamelltrekket på toppen av kaken er lederen som sørger for å få frem de beste egenskapene hos alle.
(Det er en av Lise Finckenhagens banankaker som har vært hovedoppskriften jeg har gjort en variasjon utifra.)
Aller først: Sett ovnen på over -og undervarme 180 grader. Sett en rist i midten av ovnen. Ha bakepapir oppi to store brødformer ( 2 liters former).
Dette trenger og gjør du:
3 egg
200 gram sukker
Vispes sammen til eggedosis.
150 gram smør
Smeltes i en kjele på lav varme og vendes forsiktig i eggedosisen med en slikkepott.
250 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik
1 ts vaniljefrø (evt. 2 ts vaniljesukker)
1 ts salt
Siktes litt etter litt og vendes forsiktig i eggedosisen.
5 modne bananer
Moses på en tallerken med en gaffel og vendes så inn i eggedosisblandingen sammen med
100 gram grovhakket mørk sjokolade
Ha røren over i brødformene og stekes i ca 50 min. Sjekk med en kakepinne. Kakene er ferdige når det ikke sitter igjen deig på pinnen.
KARAMELLSAUS
200 gram brunt sukker
100 gram smør
1/2 dl fløte
Når kaken taes ut av ovnen kan du lage sausen ved å ha ingrediensene sammen i en kjele. La det koke opp imens du rører. Småkokes i ca 2 min til det er en jevn saus. Prikk kakene med en gaffel og hell sausen over. Kaken avkjøles så i formen. Nytes lunken eller kald. Holder seg saftig i flere dager.
Sukk, for en nytelse <3
mandag 26. mars 2018
SPANAKOPITA
torsdag 8. mars 2018
PERFEKT PAVLOVA
lørdag 13. januar 2018
SPICY THAISALAT MED VEGETARBURGERE
Noe ekstra smakfullt til lunsj eller middag får du med denne enkle men knallgode retten.
|
mandag 8. januar 2018
SØTE VAFLER UTEN SUKKER
Du trenger: (blir ca 6 stk)
1 dl rotmos / bakte røtter (uten skall)
2 dl melk (kan byttes ut til havre, soya eller mandelmelk)
2 egg (kan byttes ut til 1/2 dl vispet kikertvann)
1 dl rug
1 ts fiberhusk (for at røren skal bindes bedre sammen)
1 dl havregryn
1/2 ts bakepulver
1/4 ts kardemomme
La røren stå å svelle i minst 30 min.
Stekes i smør, rapskokos eller kokosfett i et vaffeljern eller som lapper i en stekepanne.
Nytes med god samvittighet ;-)
mandag 19. juni 2017
TAPAS-KJØTTBOLLER
- Skjær skorpen av brødet og dynk det i en bolle med melk.
- La det ligge til gjennombløting til du skal bruke det
- Finhakk chillien etter du har fjernet frøene.
- Finhakk hvitløk og sjalottløk
- Ha kjøttdeigen i en bolle og bland i finhakket hvitløk, sjalottløk og chilli.
- Tilsett brød-og melkeblandingen, bland alt godt sammen.
- Tilsett så eggene, ett og ett om gangen. Rør godt
- Riv i parmesan og tilsett finhakket basilikumblader.
- Tilsett salt og pepper
- Bland alt godt sammen.
- Stek al bondigasene i en varm stekepanne med olje på platen (middels varme), deretter former du bollene med en skje og putter de fort oppi. Nb! Al bondigas er ikke som kjøttboller flest disse skal nemlig formes på størrelse som en stor drue.
- Bollene stekes i 2-3 min på hver side. Du kan se at rosafargen blir til lysebrun farge når den blir stekt, når den er lysebrun halveis opp på bollene snur du de og de stekes ca like lenge på andre siden.
- Al bondigas er gode varme, lunkne og kalde og passer perfekt på et tapasbord.
tirsdag 11. april 2017
TØRKET APPELSINCHIPS
Du trenger:
- To appelsiner
- Akasiehonning
tirsdag 21. mars 2017
VERDENS BESTE MINESTRONESUPPE
Dessverre taler ikke bildets utseende hvor utrolig god suppen er. Nytt og mer reelt bilde kommer.
Her kommer enda en av mine favorittoppskrifter. En slik type matrett som jeg stadig vekk går og fyser på. Suppen laget jeg i høst og siden jeg er en gul lapp person ... ja det er mange av oss der ute og alle oss gule lapper personer vet jo at plutselig er en gul lapp borte. Heldigvis dukket den opp igjen idag til stor fornøyelse i .o.m jeg har planlagt å lage denne suppen om 3 uker. Da er det nemlig min sønns 2 års dag og dagen skal feires ute på hytta med tema Hakkebakkeskogen eller skogen som mini sier. En dobbel porsjon skal lages i bålpannen med spansk tapasbrød eller foccacia til. Herrlighet det skal bli godt. Denne oppskriften er beregnet til 10 personer. Perfekt og mettende til mange personer. Lett å lage og dødsgod på smak.
Bålmat
Hytteturmat
Bursdagsmat
Vennemiddag
Istedenfor fredagstacoen
Frys ned porsjoner og ha kjappe middager
Med andre ord denne suppen passer ofte og er også likt av menn for den er fyldig, mettende og innehar kjøtt faktisk tre typer #ikkemeningenogstigmatiseremennmenmangelikerikkesupperfordideikkeblirmetteogmangemenerdemåhakjøtttilmiddag.
|
200 gram pasta (gjerne en av typene på bildet over)
400 gram kylling
ca 250 gram Chorizo (sterk pølse)
ca 200 gram bacon
4 bokser hakkete tomater a` 400 ml
4 stangselleri
1 håndfull fennikel
2 store gulrøtter
1 rødløk
1 potte basilikum
4 hvitløksfedd
ca 1,5 liter vann
Rapsolje til steking
Smak til med salt og pepper
Slik gjør du det:
Kutt opp kjøttet i biter på størrelse som en 5 krone og ha over på en tallerken.
Gjør det samme med grønnsakene og over på egen tallerken. Basilikumen og hvitløken skal finhakkes. Matlagingen går mer effektivt når dette er gjort først.
Kok opp 3-4 liter vann. Ha i pastaen og la det småkoke i 10 min.
Imens steker du kjøttet i olje i en stor gryte. Ha først i kyllingen, deretter, chorizoen og tilslutt baconet.
Når kjøttet er gyllent har du i hakkete tomater, stangselleri, fennikel, gulrøtter, rødløk, basilikum og hvitløk.
Rør godt rundt og ha så i vannet. La det koke opp for så å skru av platen. La gryten bare bli stående på platen i ca 4 timer, gjerne med et lokk når kokingen har gitt seg. Nå får den stått og godgjort seg. Rett før servering lar du den koke opp og bli god og varm.
Server gjerne med godt brød eller som meg tortillachips, rømme og revet parmesan.
Pst! Visste du at ferdig revet parmesan er parmesanskalker? Vil du ha ekte vare må du rive osten selv.
Håper du elsker suppen like mye som meg og de jeg serverte den til. Legg gjerne igjen en kommentar ;-*
fredag 10. februar 2017
VERDENS BESTE SNICKERSKAKE
BROWNIE
150 gram smør
2egg
2 dl sukker
1 ts vaniljefrø
1 ts bakepulver
1,5 dl hvetemel
0,5 dl kakao
- Smelt smøret i en liten kjele.
- Visp lett sammen egg og sukker med en håndvisp -kun til det er godt blandet men noen få luftbobler.
- Rør så i vaniljefrø, bakepulver, kakao og hvetemel.
- Tilslutt vender du smøret godt i.
- Ha det over i en bakepapirkledd kakeform på 20 eller 22 cm.
- Stekes på 175 grader, over og undervarme i 25 min.
- Avkjøles helt. Evt sett den i kjøleskapet over natten og gjør ferdig kaken da.
SJOKOLADEKARMELL MED PEANØTTER
1,5 dl kremfløte
1,5 dl sukker
2 ss lys sirup
100 gram 70% mørk sjokolade
75 gram smør
3 dl salte peanøtter
- Ha kremfløte, sukker og sirup i en mellomstor kjele og sett på medium varme.
- Knekk så oppi sjokoladen i mindre biter.
- La alt smelte sammen og koke opp for så å småkoke i ca 6 minutter. Rør jevnlig og spesielt de siste minuttene ellers svir det seg.
- Rør i smøret og deretter 2 dl peanøtter.
- La blandingen avkjøles 3-4 min før du har det oppå browniekaken.
- Strø så over 1 dl peanøtter før du dekker til kaken med plastfolie og setter den i kjøleskapet.
- Nytes etter en time eller neste dag eller dagen deretter.
mandag 6. februar 2017
BRINGEBÆRSORBET
3 dl frosne bringebær
2 dadler (uten sten)
Ha bærene og dadlene oppi en bolle. La det tine i 15-20 min.
Stavmiks slik at alt blir godt blandet. Vips så har du en sorbet!
Nytes med engang :-) (om den blir stående kan det brukes som syltetøy).
fredag 25. november 2016
TOMATSUPPE MED SNADDER
Til 2 sultne personer må du ha:
- 1 gul løk
- 3 hvitløksfedd pluss ett til krutongene
- Rapsolje
- 2 ss grønn pesto
- 1 boks/pakke hakkede tomater (på ca 4 dl)
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 1 ts sukker
- 1 ts urtemix (om du har)
- Chili (en halv fersk uten frø eller 1/2 ts)
- 1 ts spisskummin/cummin (faktisk et av mine favorittkrydderier, det er det krydderiet det er mye av i tacokrydderposene)
- 1 ss kremet Balsamico
- 6 skiver parmaskinke/stranda spekeskinke (suppen smaker godt uten skinke også)
- 1 mozzarella
- 1 avokado
- Creme fraiche eller rømme til garnityr
- Og om du har: 2 skiver brød (gjerne tørt eller noen dager gammelt)
- Finhakket løk og hvitløk.
- La det surre i ca 4 ss olje i en gryte.
- Tilsett hakkete tomater, pesto og 4 dl vann.
- Kokes opp, så tilsetter du salt, pepper, sukker, chili, urtemix, spisskummin og balsamico.
- Skru ovnen på 200 grader over og undervarme.
- Dekk et stekebrett med bakepapir.
- Skjær brødskivene i terninger og finhakk hvitløksfedd. Det passer med et fedd til to brødskiver og 2 ss olje. Bland dette sammen i en bolle og ha det over på stekebrettet.
- Legg parmaskinken også på stekebrettet og la det stekes sprøtt. Brødkrutongene stekes til de er gyldne. Ca 5-10 min .
- Skjær mozzarella og avokado i terninger.
- Sett frem creme fraice/rømme
- Server suppen i dyp tallerken, dander med en creme fraice klatt, mozzarella, loffterninger, avokado og parmaskinke.
- Mmm
lørdag 19. november 2016
SUKSESSTERTE UTEN NØTTER OG LAKTOSE
Jeg studerer i år Mat og helse 2 og i dette studiet får vi månedlige arbeidskrav vi skal levere inn. Nylig hadde vi et arbeidskrav om Allergi. Jeg fikk allergenet nøtter og intoleransen melkesukker (laktose). Jeg skulle lage et undervisningsopplegg og ha med en oppskrift uten de nevnte. Siden jeg ikke finner oppskrifter men lager de, så startet tankeprosessen med engang vi fikk oppgaven. Kake måtte det bli og etterhvert landet jeg på Suksessterte. Suksessterte den deilige kaken med nøttemarengs og med gul vaniljesmørkrem på toppen. Jeg har fremdeles til gode å treffe en person som ikke liker denne kaken. Trist har det vært for de som ikke tåler nøtter og for de som ikke tåler laktose men spesielt for de som ikke tåler nøtter og laktose. Lykken er dog her for dere for jeg har kreert en suksessterte dere kan spise også. Ganske så lik på smak. Min eldste bror mente at jeg burde ta patent på kaken. Nøtter er byttet ut med frø. Fløte og smør er byttet ut med kokosmelk og rapskokos. Kos dere folkens for denne var digg!!
Denne brukte jeg istedenfor smør. |
- Sett
ovnen på 175 grader.
- Kjør
gresskarkjernene i en foodprossesor til det er grovmalt.
- Skill
hvitene fra plommene. Ha hvitene over i en bakebolle og plommene i en
arbeidsbolle.
- Ha
i salt sammen med eggehvitene og visp det stivt.
- Spe
i sukker imens dere visper. Når alt sukkeret er oppi skal blandingen være
blank og seig.
- Rør
forsiktig i gresskarkjernene med en slikkepott.
- Ha
blandingen over i en smurt eller bakepapirkledd kakeform (24 cm).
- Stek
kaken i 40-45 min (når kaken står i ovnen lager du kremen) til den er
gylden og sprø oppå.
- La
den avkjøles litt før du har på kremen.
- Rist
boksen med kokosmelk godt slik at kokoskremen og vannet blander seg til en
melk.
- Ha
melken, sukker og vanilje i en stekepanne.
- Kok
opp og avkjøl.
- Visp
sammen eggeplommene med en gaffel.
- Spe
eggeplommer i den varme blandingen.
- Varm
så blandingen opp til rett under kokepunktet.
- Ha
det over i en bakebolle og la det avkjøle.
- Rett
før kaken skal serveres visper du i rapskokos slik at det blir en luftig
krem som fordeles pent over kakebunnen.
- Riv over sjokolade om du liker det.
fredag 18. november 2016
SUNT BANANBRØD
søndag 30. oktober 2016
RØD PESTO
I en foodprossesor eller stavmikser blander du sammen dette:
100 gram pinjekjerner (som du har ristet lett i en varm stekepanne og deretter avkjølt).
100 gram soltørkede tomater (om de ikke er oljet fra før av bør de legges i olje noen timer før de brukes).
100 gram sorte oliven (husk å fjerne steiner først evt kjøp steinfrie).
2 hvitløksfedd.
100 gram parmesan.
1 potte med basilikum (3 gode håndfuller).
2 dl olivenolje.
Ha over på et tett glass og oppbevares i kjøleskapet frem til bruk (holder seg noen dager). Det kan også fryses. Best er det ferskt som du blander sammen med nykokt pasta. Oppskriften holder til 500 gram ukokt pasta. En godt toppet spiseskje til hver 100 gram pasta du bruker.
Eks til to personer bruker du 200 gram ukokt pasta. ( Om man er veldig sulten kan du beregne 150 gram ukokt pasta per person). Kok opp pastaen etter anvisning på pakken. Hell pastaen og vannet over i et dørslag i vasken. Ha pastaen over i kjelen igjen og rør inn to toppete spiseskjeer med rød pesto. Server! Ha gjerne en salat til :-).
Visste du at:
Pasta skal være al dente altså ha litt tyggemotsand dette gjør at man føler at det er mer mat siden man må tygge mer. Eksperter mener at hjernen og magen kjenner metthet først etter 20 min.
søndag 23. oktober 2016
HVORDAN SKJÆRE UT GRESSKAR
Steg for steg om hva du kan gjøre med et gresskar til Halloween:
- Kjøp et gresskar. (De kommer i matbutikkene ihvertfall på Kiwi i midten av oktober). Jeg kjøper helst et på 4-5 kg for da har jeg til både kake og suppe (se oppskrifter uthevet lenger ned på siden).
- Skyll gresskaret godt under rennende vann for det kan være litt skitt utenpå.
- Skjær av topplokket med en liten skarp kniv. Gresskaret er hult i midten så du trenger kun et knivblad på ca 5 cm.
- Ta av lokket og fjern trådene og frøene med hendene, en skje og en saks der trådene henger godt igjen. Ha dette over i et dørslag og skyll av med rennende vann. frøene legger du over på et bakepapirkledd stekebrett og lager disse: RISTEDE GRESSKARKJERNER:
- Skjær med en liten kniv rundt kanten på gresskaret og snitt nedover. Riv så av biter. Deretter bruker du en skje og skraper sidelangs i gresskaret, bunnen og i lokket. Det er mye mer kjøtt i gresskaret enn det det ser ut som ( Gresskar på 4,5 kg ga litt over 2 kg kjøtt).
- Ha alt kjøttet over i en foodprocessor/bakebolle. Kjør det til en pure i foodprocessoren eller med en stavmikser.
- Gresskarkjøttet bør varmebehandles (lage matretter hvor det blir kokt eller stekt) før det spises for da smaker det best. Smaken er søtlig og litt tam så det kan være lurt å ha krydder som hever smaken.
- Sett et telys inni og pynt ekstra om du vil for å skremme bort slemme spøkelser.
Serveringsforslag:
- Lag denne DEILIGE GRESSKARSUPPEN og bruk gresskaren som serveringsbolle.
- Denne SAFTIGE GRESSKARKAKEN smaker nydelig om du liker gulrotkake og krydderkake.
Gresskar kan du dyrke selv ved å så frøene innendørs i mai for så å plante de om ute i juni. De må vannes og gjødsles jevnlig. Best trives de på solfylte og lune steder. Høst de i august og lagre de gjerne kaldt frem til halloween.
GRESSKARSUPPE
Dette trenger du for å lage suppe:
2 ss smør
1 hvitløksfedd
2 medium store sjalottløk
ca 40 gram ingefær (størrelsen som en god spiseskje)
3 bokser kokosmelk (a` 400 ml)
1 terning buljong
ca 1,5 liter gresskarpure
1 ts chilipulver
1/2 lime -saften
3 ss gressløk
2 ts garam masala (utrolig godt blandingskrydder du bør ha i hus)
2 ts salt og litt pepper
Gjør klart dette på forhånd:
Kjørt gresskarkjøttet til en pure.
Finhakket løk og hvitløk.
Finrevet ingefær.
Hakket eller klippet opp gressløk i små biter.
Slik lager du denne knallgode suppa:
Fres løk og hvitløk i smør 2 min i smøret. Tilsett så ingefær og rør alt godt sammen. Ha så i kokosmelk og buljong. Kok opp og ha i gresskarpure, limesaft og krydderiene. La alt småkoke i minst 20 min. Server gjerne i gresskaret med deilige og sprø gresskarsnacks til. Som en søt avslutning på måltidet kan du jo servere krydret og saftig gresskarkake .