torsdag 27. september 2018

KNALLGOD EPLEMOS




Et supert triks for å få eplemosen hakket bedre er å ha litt ingefær oppi. Lag mosen, server den og når de spør så si at du hadde oppi en hemmelig ingrediens ;-).

4 dl vann
6 skrellede eple (uten kjernehus)
1/2 ts vaniljefrø
1 ts ingefærbit uten skall

Kok opp vannet og ha biter av eplene oppi sammen med vaniljesukkeret og ingefærbiten.
La det småkoke til eplene er ihjelkokt og ca halvparten av vannet ha kokt bort. Fjern ingefæren og
mos det sammen i en stavmikser. Om det ikke er litt suppete enda la det småkoke til ønsket konsistens.
Ha det på rene glass ( som har ligget i kokende vann noen minutter).

Denne oppskriften har jeg prøvd med pærer istedenfor og det ble også en nydelig mos.

Bruk gjerne denne eplemosen istedenfor i denne oppskriften på Avslørte byryper .

onsdag 11. juli 2018

VERDENS BESTE BANANKAKE


Denne banankaken må være den beste i banankakeverden. Med en klase bananer som hovedingrediens sier det seg selv at kaken er proppfull av sødme og saftighet. Sjokolade er jo som kjent en svært god kollega til mange andre ingredienser, som bla.a jordbær, lakris, rødvin, kokos, blåbær, kaffe og vanilje. 
En annen god kollega er bananen, så innimellom de moste bananene i kaken finnes biter av mørk sjokolade.
Karamelltrekket på toppen av kaken er lederen som sørger for å få frem de beste egenskapene hos alle.
 (Det er en av Lise Finckenhagens banankaker som har vært hovedoppskriften jeg har gjort en variasjon utifra.)
Aller først: Sett ovnen på over -og undervarme 180 grader. Sett en rist i midten av ovnen. Ha bakepapir oppi to store brødformer ( 2 liters former). 
Dette trenger og gjør du: 
3 egg 
200 gram sukker
Vispes sammen til eggedosis.
150 gram smør 
Smeltes i en kjele på lav varme og vendes forsiktig i eggedosisen med en slikkepott.
250 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik
1 ts vaniljefrø (evt. 2 ts vaniljesukker)
1 ts salt
Siktes litt etter litt og vendes forsiktig i eggedosisen.
5 modne bananer
Moses på en tallerken med en gaffel og vendes så inn i eggedosisblandingen sammen med
100 gram grovhakket mørk sjokolade
Ha røren over i brødformene og stekes i ca 50 min. Sjekk med en kakepinne. Kakene er ferdige når det ikke sitter igjen deig på pinnen.
KARAMELLSAUS
200 gram brunt sukker
100 gram smør
1/2 dl fløte
Når kaken taes ut av ovnen kan du lage sausen ved å ha ingrediensene sammen i en kjele. La det koke opp imens du rører. Småkokes i ca 2 min til det er en jevn saus. Prikk kakene med en gaffel og hell sausen over. Kaken avkjøles så i formen. Nytes lunken eller kald. Holder seg saftig i flere dager.
Sukk, for en nytelse <3











mandag 26. mars 2018

SPANAKOPITA






Jeg har lett for å bli inspirert og begeistret ... innenfor matverden. På fredag snakket jeg i ett minutt om gresk mat med en gresk kollega. Vi snakket ikke retter. Vi snakket ikke ingredienser. Vi snakket om hun kunne dele noen oppskrifter. 

Jeg rekker ikke å tenke på matretter like mye som før. Minuttene og timene føles fryktelig korte med en treåring, full jobb, trening, leilighet og hytte. Men denne helgen har tankene fått tid til å reise litt. Frøet for reisen ble sådd i samtalen på fredag. Tankereisen gikk til Hellas. Landet eller øyegruppene jeg har feriert og fartet rundt på mang en gang. Min vandring i tankene landet plutselig på det lille bakeriet på hjørnet av huset jeg bodde i på Paros en av de gangene jeg reiste dit. Bakeridisken var full av søte og salte godsaker. Alt bakt med filodeig. Jeg husker jeg satte tennene i en spinat - og fetapai og hjertet sukket. Teksturen og smaken danset lett rundt i munnen. Så lett og så smakfull, ikke så tung som de norske paiene. Vandringen i tankene ble fort slutt da det plutselig slo meg at jeg hadde filodeig i fryseren. Målet var klart: lage den tradisjonell gresk retten Spanakopita eller som vi sier på godt norsk: gresk spinat- og fetapai. Delmålet må man ikke glemme for det er jo som alltid å lage den så god eller bedre enn tidligere smakt eller lagd. 

Det gikk på første forsøk. La meg presentere min best smakte spinat - og fetapai. 

Du trenger: 

10-12 ark filodeig
400 gram fersk spinat
800 gram fetaost
2 store sjalottløk
2 store vårløk
5 egg
1/2 potte dill
Ca 120 gram parmesan
1 liten teskje muskat
Salt og pepper etter smak
Ca 1/2 dl olivenolje

Ca 200 gram smør

Slik gjøres det: 

Grovhakk den ferske spinaten og ha i en stor bolle . Grovhakk vårløk, dill og sjalottløk og bland det med spinaten sammen med oljen. Riv over parmesan. Deretter smuldrer du over fetaosten. Bland forsiktig sammen. 
Visp egg i en annen bolle sammen med muskat, salt og pepper. Hell dette over den andre blandingen og bland alt godt sammen. 
Smelt smøret på middels til lav varme i en kjele. 
Sett stekeovnen på over og undervarme 180 grader. 
I et dypt stekebrett pensler du smør. Legg så et filoark oppå. Smør smør på filoarket. Legg et nytt over. Gjenta prosessen til du har brukt halvparten av filoarkene. Nå har du alt fyllet oppå. Spre det og jevn det godt oppå det siste smurte arket. Deretter legger du på neste ark og pensler på smør. Gjentar prosessen til siste ark er tatt. Smør ekstra godt med smør på det øverste laget. Skjær et kryss i paien. Bare igjennom de 4-6 øverste lagene. 
Stekes midt i ovnen i ca 40 min. Paien skal være gylden oppå og når du løfter med en kniv opp de ulike lagene skal disse være stive og smøret skal boble. 
Serveres gjerne med en frisk grønn salat. 

καλή όρεξη ( vær så god) 

torsdag 8. mars 2018

PERFEKT PAVLOVA

                                    Høye og vakre Pavlova. Fløyelsmyk inni og sprø utenpå. 
Jeg higer etter særdeles gode kakeoppskrifter. De skal være saftige, med godt balanserte smaker, gjerne friske, høye og helst også vakre å se på.
Etter mange år med utprøving av ulike pavlovaoppskrifter har jeg nå landet samt funnet trikset for å få den høy og luftig. Jeg har tatt utgangspunkt i en av Lise finckenhagen sine oppskrifter men justert noe både på innhold og fremgangsmåte.

Ingredienser ( bunn) :

·         6 romtempererte eggehviter (plommene bruker du til kakekremen)
·         350 g sukker
·         2 klyper salt
·         1 ss maizena
·         1 ss hvitvinseddik 

Slik gjør du det: 

Sett stekeovnen på 180 grader over og under varme.
I en ren bolle (helst stål) og med rene visper skal du stivpiske eggehvitene sammen med saltet og ca 75 gram av sukkeret. Medium hastighet.
(NB! Egghvitene må ikke ha rester av eggeplomme i seg  da vil ikke hvitene bli stive.)
Når hvitten er så stiv at du kan snu bollen på hodet uten at det renner noe ut skal du spe i sukkeret litt etter litt mens du pisker på høyeste hastighet. Du vil nå få en tykk, blank og stiv marengs. Vend så i maizena og eddik med en slikkepott. 

I en 22 cm kakeform har du oppi bakepapir. Ha over blandingen. Dytt den utover i sidene og lag en liten grop ned på midten. Skru ovnen ned til 150 grader og sett kaken midt i ovnen. Stekes i ca 1 t og 20 min. Den skal være gylden og fast i midten. (Ta den gjerne ut av ovnen og ta av springen. Nå vil kaken dette litt utover og det vil være lett å se om den er stiv eller klissete i midten. Sett den inn i ovnen igjen om den fremdeles er klissete.) Når kaken er ferdig skrur du av ovnen og lar stekeovnsdøren stå på gløtt til ovnen er kald. kaken kan gjerne oppbevares i den kalde ovnen frem til den skal danderes og serveres (trenger ikke å dekke den til med noe)

Ingredienser ( frisk eggekrem):

4 dl melk
1 dl kremfløte
Frøene fra 1 vaniljestang (snitt stangen i to og skrap ut frøene, kan bruke 1 ts vaniljesukker om du har glemt å kjøpe vaniljestang)
6 eggeplommer
1 dl sukker
3 ss maisstivelse (maizena)

Fremgangsmåte
  1. Skill eggeplommene fra hviten.
  2. Bland eggeplommene med de andre ingrediensene i en kjele.
  3. Visp lett sammen med en håndvisp.
  4. Bytt ut vispen med en sleiv og sett kjelen på kokeplaten på middels til høy varme (1 minst og 9 høyest så setter jeg den på 8)
  5. Rør hele tiden (også i midten, det brenner seg fort om du ikke er oppmerksom) til kremen begynner å tykne og det begynner så smått å boble.
  6. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du klarer å røre bort klumpene.
  7. Rør så til kremen blir jevn og ikke danner snerk (stivt lag på toppen av kremen)
  8. Avkjøles først på kjøkkenbenken til den er kald - deretter i kjøleskapet. 
  9. Visp sammen 3-4 dl fløte. 
  10. Ha kremen oppi eggekremen og visp det sammen på lav hastighet til alt er blandet ( ca 10-20 sek). 
  11. Settes så i kjøleskapet frem til kaken skal settes sammen. 

Kakepynt:
         1/2 - 1 kg friske bær. Jeg liker å bruke bær med forskjellige fargekombinasjoner. Et beger blåbær, et beger bringebær, et beger jordbær og et beger physsalis. Pent er det også med noe grønt eks urten sitronmelisse. 


Rett før servering danderer du kremen oppå kaken ( ikke bruk alt for da vil det bare flyte utover). Ha så bærene pent oppå. Server og nyt kjære deg for denne kaken er av ypperste klasse. 

lørdag 13. januar 2018

SPICY THAISALAT MED VEGETARBURGERE

Noe ekstra smakfullt til lunsj eller middag får du med denne enkle men knallgode retten.

Advarsel! Dette blogginnlegget inneholder reklame.

For en god stund tilbake gjorde jeg et oppdrag for Raske retter. De lager økologiske og vegetariske poseretter. Jeg fikk i oppdrag å lage retter med tilbehør til ulike vegetarburgere. Oppskriften jeg kreerte med gulrot -og purreburgerne deres ble så himmelfallen god at jeg fyser på den stadig vekk. Nå er det gått for lang tid siden sist så nå må den på bordet igjen til uken. Om du allerede ikke har kommet over den så får du den her. 
Om du har lyst til å bli bedre kjent med produktene fra Raske retter så klikk deg inn her

4 porsjoner

1 pakke vegetarburger med gulrot og purre fra Raske retter.
Ca 1 dl olje (eks rapsolje)
200 gram eggnodles
1 stor gulrot
2 vårløk
20 gram frisk koriander
70 gram cashewnøtter
Ca 40 gram fersk ingefær
1 fersk rød chili
Saften av en båt lime eller 1 ss sitronsaft
4 ss soyasaus
4 ss akasiehonning
Bland burgerblandingen i en bolle sammen med 1,5 dl varmt vann (eks fra vannkokeren) tilsett så et vispet egg. La dette stå å godgjøre seg i 15 min. i mellomtiden kan du koke opp nudlene etter fremgangsmåte på pakken, ha gjerne i litt olje i kjelen slik at nudlene ikke klebrer seg fast. Imens dette koker fjern skallet av ingefæren med å skrape det av med en teskje. Ha så ingefær, chili med frø, en vårløk, limesaft, 10 gram koriander, soyasaus og honning i en stavmikser og miks dette godt sammen til en saus. Skjær en vårløk i skiver, skjær gulroten med en mandolin eller ostehøvel for å få tynne skiver. Sett stekepannen på middels til høy varme. Form fire burgere med litt olje i hendene. Stek burgerne i ca ½ dl olje i 1-2 min på hver side ( til de er gylne og sprø på hver side). Ha de over på papir slik at fettet kan renne av. Hell vannet av nudlene. Bland sammen nudler, cashewnøtter, 10 gram korianderblader, vårløk og gulrot. Dressingen kan enten blandes i nudlene eller serveres ved siden av. Server med burgerne og nytes helst varmt, men også godt lunken eller kaldt.



mandag 8. januar 2018

SØTE VAFLER UTEN SUKKER


Nytt år og nye muligheter. 
Vafler trenger ikke være usunt og du trenger ikke bare spise vafler som dessert om du bytter ut noen av ingrediensene. Jeg kan spise vafler både som frokost, lunsj og kvelds som en fin erstatning til knekkebrød som jeg ellers pleier å spise. Ikveld ble det grove grønnsaksvafler (oppskriften kommer på bloggen når den er perfeksjonert). 
Mitt nyttårsforsett er som alltid å spise mindre raffinert sukker som den søtmomsen jeg er og ja jeg blir stadig flinkere. Mange ingredienser er naturlig søte eller blir det når man tilbereder de. Rotgrønnsaker bakt i ovnen får en naturlig og fin sødme. Spesielt søtpotet.

Jeg har testet ut denne oppskriften både med bakt søtpotet og av rotmosrester vi hadde til middag (som ikke var saltet -salt mosen heller ved spisebordet). Denne mosen var laget av søtpotet, potet og brokkolistilken iblandet melk.
Åhh, så gode de ble, ihvertfall sammen med bringebær most med dadler.

Du trenger: (blir ca 6 stk)

1 dl rotmos / bakte røtter (uten skall)
2 dl melk (kan byttes ut til havre, soya eller mandelmelk)
2 egg (kan byttes ut til 1/2 dl vispet kikertvann)
1 dl rug
1 ts fiberhusk (for at røren skal bindes bedre sammen)
1 dl havregryn
1/2 ts bakepulver
1/4 ts vaniljefrø
1/4 ts kardemomme


La røren stå å svelle i minst 30 min.

Stekes i smør, rapskokos eller kokosfett i et vaffeljern eller som lapper i en stekepanne.
Nytes med god samvittighet ;-)

mandag 19. juni 2017

TAPAS-KJØTTBOLLER


Presenterer herved kjøttboller med spanske og italienske smakseksplosjoner når den treffer smaksløkene. Rene og gode smaker samtidig som den er mild. Derved også barnevennlige. Godkjent og slukt av en toåring. Kjøttbollene ble tilpasset (utifra denne oppskriften på en sterkere variant) og laget til en sommerfest i barnehagen. Perfekt på et fellesbord og til folk i alle aldre. En  munnfull til de voksne og en overkommelig størrelse til å holde i hånden eller på gaffelen til de små

500 gram karbonadedeig
2 skiver loff eller halvgrovt brød -noen dager gammelt
2,5 dl melk (kumelk)
3 hvitløksfedd
1/5 rød chilli uten frø
1 sjalottløk
3 egg
50 gram revet parmesan
10 blader basilikum -finhakket
ca 1-2 dl rapsolje (den tåler høy varme)
1 ts salt
1 ts pepper        
                                                                                       
  1. Skjær skorpen av brødet og dynk det i en bolle med melk.
  2. La det ligge til gjennombløting til du skal bruke det
  3. Finhakk chillien etter du har fjernet frøene.
  4. Finhakk hvitløk og sjalottløk 
  5. Ha kjøttdeigen i en bolle og bland  i finhakket hvitløk, sjalottløk og chilli.
  6. Tilsett brød-og melkeblandingen, bland alt godt sammen.
  7. Tilsett så eggene, ett og ett om gangen. Rør godt
  8. Riv i parmesan og tilsett finhakket basilikumblader. 
  9. Tilsett salt og pepper
  10. Bland alt godt sammen.
  11. Stek al bondigasene i en varm stekepanne med olje på platen (middels varme), deretter former du bollene med en skje og putter de fort oppi. Nb! Al bondigas er ikke som kjøttboller flest disse skal nemlig formes på størrelse som en stor drue. 
  12. Bollene stekes i 2-3 min på hver side. Du kan se at rosafargen blir til lysebrun farge når den blir stekt, når den er lysebrun halveis opp på bollene snur du de og de stekes ca like lenge på andre siden.
  13. Al bondigas er gode varme, lunkne og kalde og passer perfekt på et tapasbord. 


tirsdag 11. april 2017

TØRKET APPELSINCHIPS

Hva med å fylle påskeegget med søte og syrlige appelsinchips laget av naturens rene og søte råvarer. Denne oppskriften kom på en god fjerdeplass i Kiwis påskekonkurranse om sunnere alternativer til å fylle påskeegget. Se den og andre fristende forslag her  . 

Du trenger:

  • To appelsiner
  • Akasiehonning
Skjær skallet av to appelsiner. Del de så i to, deretter skjærer du delene i tynne skiver. Spre appelsinskivene utover et bakepapirkledd stekebrett. Pensle med akasiehonning på begge sider. Stekes på varmluft i 100 grader i cirka 2 timer eller til de er tørket. Avkjøl og nyt med god samvittighet! 

tirsdag 21. mars 2017

VERDENS BESTE MINESTRONESUPPE

Dessverre taler ikke bildets utseende hvor utrolig god suppen er. Nytt og mer reelt bilde kommer.

Her kommer enda en av mine favorittoppskrifter. En slik type matrett som jeg stadig vekk går og fyser på. Suppen laget jeg i høst og siden jeg er en gul lapp person ... ja det er mange av oss der ute og alle oss gule lapper personer vet jo at plutselig er en gul lapp borte. Heldigvis dukket den opp igjen idag til stor fornøyelse i .o.m jeg har planlagt å lage denne suppen om 3 uker. Da er det nemlig min sønns 2 års dag og dagen skal feires ute på hytta med tema Hakkebakkeskogen eller skogen som mini sier. En dobbel porsjon skal lages i bålpannen med spansk tapasbrød  eller foccacia til.  Herrlighet det skal bli godt. Denne oppskriften er beregnet til 10 personer. Perfekt og mettende til mange personer. Lett å lage og dødsgod på smak. 
Bålmat
Hytteturmat
Bursdagsmat
Vennemiddag
Istedenfor fredagstacoen
Frys ned porsjoner og ha kjappe middager
Med andre ord denne suppen passer ofte og er også likt av menn for den er fyldig, mettende og innehar kjøtt faktisk tre typer #ikkemeningenogstigmatiseremennmenmangelikerikkesupperfordideikkeblirmetteogmangemenerdemåhakjøtttilmiddag. 



 Relatert bilde

Dette trenger du til 10 personer:

200 gram pasta (gjerne en av typene på bildet over)
400 gram kylling
ca 250 gram Chorizo (sterk pølse)
ca 200 gram bacon
4 bokser hakkete tomater a` 400 ml
4 stangselleri
1 håndfull fennikel
2 store gulrøtter
1 rødløk
1 potte basilikum
4 hvitløksfedd
ca 1,5 liter vann
Rapsolje til steking
Smak til med salt og pepper

Slik gjør du det:

Kutt opp kjøttet i biter på størrelse som en 5 krone og ha over på en tallerken.
Gjør det samme med grønnsakene og over på egen tallerken. Basilikumen og hvitløken skal finhakkes. Matlagingen går mer effektivt når dette er gjort først.
Kok opp 3-4 liter vann. Ha i pastaen og la det småkoke i 10 min.
Imens steker du kjøttet i olje i en stor gryte. Ha først i kyllingen, deretter, chorizoen og tilslutt baconet.
Når kjøttet er gyllent har du i hakkete tomater, stangselleri, fennikel, gulrøtter, rødløk, basilikum og hvitløk.
Rør godt rundt og ha så i vannet. La det koke opp for så å skru av platen. La gryten bare bli stående på platen i ca 4 timer, gjerne med et lokk når kokingen har gitt seg. Nå får den stått og godgjort seg. Rett før servering lar du den koke opp og bli god og varm.
Server gjerne med godt brød eller som meg tortillachips, rømme og revet parmesan.

Pst! Visste du at ferdig revet parmesan er parmesanskalker? Vil du ha ekte vare må du rive osten selv.

Håper du elsker suppen like mye som meg og de jeg serverte den til. Legg gjerne igjen en kommentar ;-*




fredag 10. februar 2017

VERDENS BESTE SNICKERSKAKE

Denne oppskriften har jeg hentet fra detsøteliv.no og gjort noen få justeringer. Kaken er full av kalorier og nytelse og bør være en festkake. Mektig som bare det så den kan deles med mange. 

BROWNIE
150 gram smør
2egg
2 dl sukker
1 ts vaniljefrø
1 ts bakepulver
1,5 dl hvetemel
0,5 dl kakao

  1. Smelt smøret i en liten kjele.
  2. Visp lett sammen egg og sukker med en håndvisp -kun til det er godt blandet men noen få luftbobler. 
  3. Rør så i vaniljefrø, bakepulver, kakao og hvetemel. 
  4. Tilslutt vender du smøret godt i. 
  5. Ha det over i en bakepapirkledd kakeform på 20 eller 22 cm. 
  6. Stekes på 175 grader, over og undervarme i 25 min. 
  7. Avkjøles helt. Evt sett den i kjøleskapet over natten og gjør ferdig kaken da. 


SJOKOLADEKARMELL MED PEANØTTER
1,5 dl kremfløte
1,5 dl sukker
2 ss lys sirup
100 gram 70% mørk sjokolade
75 gram smør
3 dl salte peanøtter


  1. Ha kremfløte, sukker og sirup i en mellomstor kjele og sett på medium varme.
  2. Knekk så oppi sjokoladen i mindre biter. 
  3. La alt smelte sammen og koke opp for så å småkoke i ca 6 minutter. Rør jevnlig og spesielt de siste minuttene ellers svir det seg. 
  4. Rør i smøret og deretter 2 dl peanøtter. 
  5. La blandingen avkjøles 3-4 min før du har det oppå browniekaken. 
  6. Strø så over 1 dl peanøtter før du dekker til kaken med plastfolie og setter den i kjøleskapet. 
  7. Nytes etter en time eller neste dag eller dagen deretter. 
Kan kan også fryses for så å stå å tine en halvtime før servering. 

RAKKERN - denne var ubeskrivelig god! Kan nesten kjenne håndtakene på magen vokse :-D. 

En deiligere kake finnes vel ikke...

Yes! Endelig ferdig med å ta bilder. Nå må den smakes på ...Mmmmmmmmmm. 

mandag 6. februar 2017

BRINGEBÆRSORBET



3 dl frosne bringebær
2 dadler (uten sten)

Ha bærene og dadlene oppi en bolle. La det tine i 15-20 min.
Stavmiks slik at alt blir godt blandet. Vips så har du en sorbet!
Nytes med engang :-) (om den blir stående kan det brukes som syltetøy).

fredag 25. november 2016

TOMATSUPPE MED SNADDER

Jeg er ekstremt opptatt av smaker og liker at et måltid innhar alle de fem smakene (umami, søtt, salt, bittert og surt). Denne fyldige suppen har det. For ikke bare har den mange gode ingredienser den har også mye snaddergarnityr. Det er sjelden jeg hører en mann si han liker supper, men t.o.m min matkonservative far likte faktisk denne. Jeg lagde denne mye for 6 år siden da jeg bodde hjemme hos min far fordi jeg var imellom to bosteder. Rask å lage rett etter jobb, sunn og veldig smakfull. Forleden kom jeg på denne oppskriften igjen (heldigvis) og måtte lage den og JA den var så god som jeg husket :-).

Til 2 sultne personer må du ha:
  • 1 gul løk
  • 3 hvitløksfedd pluss ett til krutongene
  • Rapsolje
  • 2 ss grønn pesto
  • 1 boks/pakke hakkede tomater (på ca 4 dl)
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts sukker
  • 1 ts urtemix (om du har)
  • Chili (en halv fersk uten frø eller 1/2 ts)
  • 1 ts spisskummin/cummin (faktisk et av mine favorittkrydderier, det er det krydderiet det er mye av i tacokrydderposene)
  • 1 ss kremet Balsamico
  • 6 skiver parmaskinke/stranda spekeskinke (suppen smaker godt uten skinke også)
  • 1 mozzarella
  • 1 avokado
  • Creme fraiche eller rømme til garnityr
  • Og om du har: 2 skiver brød (gjerne tørt eller noen dager gammelt)
  1. Finhakket løk og hvitløk.
  2. La det surre i ca 4 ss olje i en gryte.
  3. Tilsett hakkete tomater, pesto og 4 dl vann.
  4. Kokes opp, så tilsetter du salt, pepper, sukker, chili, urtemix, spisskummin og balsamico. 
  5. Skru ovnen på 200 grader over og undervarme. 
  6. Dekk et stekebrett med bakepapir. 
  7. Skjær brødskivene i terninger og finhakk hvitløksfedd. Det passer med et fedd til to brødskiver og 2 ss olje. Bland dette sammen i en bolle og ha det over på stekebrettet. 
  8. Legg parmaskinken også på stekebrettet og la det stekes sprøtt. Brødkrutongene stekes til de er gyldne. Ca 5-10 min .
  9. Skjær mozzarella og avokado i terninger.
  10. Sett frem creme fraice/rømme
  11. Server suppen i dyp tallerken, dander med en creme fraice klatt, mozzarella, loffterninger, avokado og parmaskinke.
  12. Mmm

lørdag 19. november 2016

SUKSESSTERTE UTEN NØTTER OG LAKTOSE


Jeg studerer i år Mat og helse 2 og i dette studiet får vi månedlige arbeidskrav vi skal levere inn. Nylig hadde vi et arbeidskrav om Allergi. Jeg fikk allergenet nøtter og intoleransen melkesukker (laktose). Jeg skulle lage et undervisningsopplegg og ha med en oppskrift uten de nevnte. Siden jeg ikke finner oppskrifter men lager de, så startet tankeprosessen med engang vi fikk oppgaven. Kake måtte det bli og etterhvert landet jeg på Suksessterte. Suksessterte den deilige kaken med nøttemarengs og med gul vaniljesmørkrem på toppen. Jeg har fremdeles til gode å treffe en person som ikke liker denne kaken. Trist har det vært for de som ikke tåler nøtter og for de som ikke tåler laktose men spesielt for de som ikke tåler nøtter og laktose. Lykken er dog her for dere for jeg har kreert en suksessterte dere kan spise også. Ganske så lik på smak. Min eldste bror mente at jeg burde ta patent på kaken. Nøtter er byttet ut med frø. Fløte og smør er byttet ut med kokosmelk og rapskokos. Kos dere folkens for denne var digg!!

Denne brukte jeg istedenfor smør. 
Dere trenger:
Bunn
4 eggehviter
1 klype salt
200 gram sukker
250 gram gresskarkjerner
Krem
2 dl kokosmelk
200 gram sukker
2 ts. vaniljefrø
4 eggeplommer
250 gram rapskokos
20 gram melke – og nøttefri (som er laget på en nøttefri fabrikk) sjokolade

Slik gjør du det:
Bunnen
  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Kjør gresskarkjernene i en foodprossesor til det er grovmalt.
  3. Skill hvitene fra plommene. Ha hvitene over i en bakebolle og plommene i en arbeidsbolle.
  4. Ha i salt sammen med eggehvitene og visp det stivt.
  5. Spe i sukker imens dere visper. Når alt sukkeret er oppi skal blandingen være blank og seig.
  6. Rør forsiktig i gresskarkjernene med en slikkepott.
  7. Ha blandingen over i en smurt eller bakepapirkledd kakeform (24 cm).
  8. Stek kaken i 40-45 min (når kaken står i ovnen lager du kremen) til den er gylden og sprø oppå.
  9. La den avkjøles litt før du har på kremen.
Krem
  1. Rist boksen med kokosmelk godt slik at kokoskremen og vannet blander seg til en melk.
  2. Ha melken, sukker og vanilje i en stekepanne.
  3. Kok opp og avkjøl.
  4. Visp sammen eggeplommene med en gaffel.
  5. Spe eggeplommer i den varme blandingen.
  6. Varm så blandingen opp til rett under kokepunktet.
  7. Ha det over i en bakebolle og la det avkjøle.
  8. Rett før kaken skal serveres visper du i rapskokos slik at det blir en luftig krem som fordeles pent over kakebunnen.
  9. Riv over sjokolade om du liker det.
Endelig kan de aller fleste nyte en av de aller beste kakene som finnes. En kake som har stor suksess på de fleste kakebord, fester, høytider og lag. Nå, fri for nøtter og meieriprodukter.

fredag 18. november 2016

SUNT BANANBRØD



Denne uken har jeg brukt mye energi på en oppgave i forbindelse med studiet jeg tar i år. Jeg ønsker å bli enda flinkere matformidler for barn og voksne og studiet har vært og er midt i blinken for det. Oppgaven jeg har jobbet med nå er en videoinstruksjon. I.o.m at jeg er helt grønn når det gjelder det tekniske har jeg fått kyndig hjelp fra en tidligere skolevenninne og nå en nær venn. Denne uken kan hun vel omtegnes som min reddende engel siden videoen nå er i riktige formateringer. Vi fikk av dette samarbeidet blod på tann og dere skal ikke se bort i fra at M&M productions har laget sin siste matvideo. 

søndag 30. oktober 2016

RØD PESTO


I en foodprossesor eller stavmikser blander du sammen dette:

100 gram pinjekjerner (som du har ristet lett i en varm stekepanne og deretter avkjølt).
100 gram soltørkede tomater (om de ikke er oljet fra før av bør de legges i olje noen timer før de brukes).
100 gram sorte oliven (husk å fjerne steiner først evt kjøp steinfrie).
2 hvitløksfedd.
100 gram parmesan.
1 potte med basilikum (3 gode håndfuller).
2 dl olivenolje.

Ha over på et tett glass og oppbevares i kjøleskapet frem til bruk (holder seg noen dager). Det kan også fryses. Best er det ferskt som du blander sammen med nykokt pasta. Oppskriften holder til 500 gram ukokt pasta. En godt toppet spiseskje til hver 100 gram pasta du bruker.

Eks til to personer bruker du 200 gram ukokt pasta. ( Om man er veldig sulten kan du beregne 150 gram ukokt pasta per person). Kok opp pastaen etter anvisning på pakken. Hell pastaen og vannet over i et dørslag i vasken. Ha pastaen over i kjelen igjen og rør inn to toppete spiseskjeer med rød pesto. Server!  Ha gjerne en salat til :-).

Visste du at:
Pasta skal være al dente altså ha litt tyggemotsand dette gjør at man føler at det er mer mat siden man må tygge mer. Eksperter mener at hjernen og magen kjenner metthet først etter 20 min.

søndag 23. oktober 2016

HVORDAN SKJÆRE UT GRESSKAR



Steg for steg om hva du kan gjøre med et gresskar til Halloween:

  • Kjøp et gresskar. (De kommer i matbutikkene ihvertfall på Kiwi i midten av oktober). Jeg kjøper helst et på 4-5 kg for da har jeg til både kake og suppe (se oppskrifter uthevet lenger ned på siden).
  • Skyll gresskaret godt under rennende vann for det kan være litt skitt utenpå. 
  • Skjær av topplokket med en liten skarp kniv. Gresskaret er hult i midten så du trenger kun et knivblad på ca 5 cm.
  • Ta av lokket og fjern trådene og frøene med hendene, en skje og en saks der trådene henger godt igjen. Ha dette over i et dørslag og skyll av med rennende vann. frøene legger du over på et bakepapirkledd stekebrett og lager disse: RISTEDE GRESSKARKJERNER:  
  • Skjær med en liten kniv rundt kanten på gresskaret og snitt nedover. Riv så av biter. Deretter bruker du en skje og skraper sidelangs i gresskaret, bunnen og i lokket. Det er mye mer kjøtt i gresskaret enn det det ser ut som ( Gresskar på 4,5 kg ga litt over 2 kg kjøtt). 
  • Ha alt kjøttet over i en foodprocessor/bakebolle. Kjør det til en pure i foodprocessoren eller med en stavmikser. 
  • Ha pureen over i en bolle med plast over og oppbevares kjølig frem til du skal bruke det. 
  • Gresskarkjøttet bør varmebehandles (lage matretter hvor det blir kokt eller stekt) før det spises for da smaker det best. Smaken er søtlig og litt tam så det kan være lurt å ha krydder som hever smaken. 
  • Bruk en penn eller tusj for å markere hva du skal skjære ut for å lage en skummel Halloween lykt. 
  • Sett et telys inni  og pynt ekstra om du vil for å skremme bort slemme spøkelser. 



Serveringsforslag:

 Kort om gresskar:
Gresskar kan du dyrke selv ved å så frøene innendørs i mai for så å plante de om ute i juni. De må vannes og gjødsles jevnlig. Best trives de på solfylte og lune steder. Høst de i august og lagre de gjerne kaldt frem til halloween.
Det finnes mange forskjellige slag hvor noen er matgresskar og andre er
dekorasjonsgresskar. Du har kanskje sett de små søte som selges hos blomsterhandleren. Dyre men dekorative og ikke spiselige. Matgresskarene veier noen kilo og selges på matbutikker.

GRESSKARSUPPE

Av kjøttet til gresskaren du har skåret ut til barnas Halloween kan du lage en smakfull suppe både barn og voksne liker. Suppen passer til 6 personer. Jeg har laget denne både som lunsj, middag og forrett. Holder seg flere dager i kjøleskapet men bør ikke varmes opp og kjøles ned mange ganger. For litt mer mat passer det godt med brød til.

Dette trenger du for å lage suppe: 
2 ss smør
1 hvitløksfedd
2 medium store sjalottløk
ca 40 gram ingefær (størrelsen som en god spiseskje)
3 bokser kokosmelk (a` 400 ml)
1 terning buljong
ca 1,5 liter gresskarpure
1 ts chilipulver
1/2 lime -saften
3 ss gressløk
2 ts garam masala (utrolig godt blandingskrydder du bør ha i hus)
2 ts salt og litt pepper

Gjør klart dette på forhånd:
Kjørt gresskarkjøttet til en pure.
Finhakket løk og hvitløk.
Finrevet ingefær.
Hakket eller klippet opp gressløk i små biter.

Slik lager du denne knallgode suppa: 
Fres løk og hvitløk i smør 2 min i smøret. Tilsett så ingefær og rør alt godt sammen. Ha så i kokosmelk og buljong. Kok opp og ha i gresskarpure, limesaft og krydderiene. La alt småkoke i minst 20 min. Server gjerne i gresskaret med deilige og sprø gresskarsnacks til. Som en søt avslutning på måltidet kan du jo servere krydret og saftig gresskarkake .