Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

tirsdag 22. mai 2012

GRØNN JUICE

Er du ikke så glad i å spise salat, hva med å drikke det.


Får jeg ikke mat hver tredje eller fjerde time blir jeg gretten eller svimmel. Om jeg har skikkelig dårlig tid eller det er under en time jeg skal trene eller jeg skal spise en bedre middag senere på kvelden.
Smack-smack-smack og jeg har en rask middag.
Er du "into raw food, you would like this".

Du trenger:


3 Stangselleri
1/5 isbergsalat
1/3 eple
1/5 agurk
1/2 mango
1 spiseskje ingefær
1 liten neve solsikkekjerner (frø)
1 glass kaldt vann


Fjern skallet på frukten/grønnsakene som har skall.
Del alt opp i mindre biter.
Finn frem en blender.
Hell oppi vannet først, deretter det myke, avslutt med det harde.
Sliter blenderen med å gå rundt, spe på med mere vann.


                                       PS! Ingen dyr døde under denne produksjonen.

mandag 21. mai 2012

BACON OG OSTEOMELETT FOR DEN TRAVLE MANN

Jeg kjenner noen menn som når de er hjemme alene og skal lage seg litt middag så koker de småpølser (som jeg kaller det, med det mener jeg wienerpølser) og spiser det i lomper eller pølsebrød. Og har da en skikkelig pølsefest.
Pølser er ikke så mettende og det er jo ikke verdens sunneste måltid. Jeg leste engang at en pølse i brød med tilbehør inneholder 500-700 kalorier.Så 4 pølser med tilbehør og du har fått i deg det du trenger av mat på en dag (om du veier 70... kg)... mangler bare endel næringsstoffer.

Jeg er litt sær når det gjelder kjøtt, spiser ikke så mye av det til tross for at jeg har vokst opp med en far som jeger og en mor som husmor. Husker hver høst etter elgjakten, lukten på vaskerommet og berget av kjøtt, blod og bein. Hundene var helt gale. Vi barna pakket kjøtt til frysing i mange dager. Hver gang vi hadde kjøtt til middag (det var jo ganske ofte...) ble jeg bare kalt salata. Nå som voksen er jeg kresen på kjøtt. Jeg vil være rimelig sikker på at det er bra kjøtt. Av kjøttdeig spiser jeg kun fars eller hans jaktlags selvskutte elg. Ellers rent kjøtt, ikke MUK  (MaskinUtarbeidet Kjøtt med bein, skrott, slintrer og alt annet skvip) som finnes i helfabrikert/industriell mat. Ferdiglagde kyllingburgere, boller, pølser etc.
Siste året har jeg dessuten vært modig og har smakt på både rypehjerte og hest.
Nå skal det sies at når jeg er på besøk spiser jeg det jeg får servert. Det var slik mine to år som vegetarianer gikk over. Fikk servert kjøttpudding i første møte med dengangens "svigerforeldre". Dog sprakk jeg alltid på pølser og grandis etter studentkroene... blånektet selvfølgelig dagen etter. Jeg var jo tross alt VEGETARIANER!!!

Til alle pølseglade mennesker som ønsker seg en kjapp middag, hva med å gjøre om svinepølsene til svin med egg. En saftig og mye sunnere rett: Bacon og osteomelett!
Denne oppskriften er stappfull av proteiner som bygger opp musklene dine. Nam nam, give me some.

DU TRENGER:

1 spiseskje smør/rapsolje
3 egg
3 spiseskjeer vann
3 skiver bacon (ikke billig bacon, det har mye vann, salt, tilsetningsstoffer og smaker derved ikke slik bacon skal smake)
3 spiseskjeer revet ost (eks jarlsberg, norvegia, parmesan) Har du ikke rivjern, bruk ostehøvelen og legg på tre skiver oppå omeletten når du akkurat har helt den i stekepannen, se nr 11.
1/2 teskje salt
1/2 teskje pepper
1/2 teskje oregano
1/2 teskje spisskummin /cummin ( dette krydderet er det det er mye av i tacokrydder posen, gjør omeletten veldig mye bedre)

FOR AT DEN SKAL BLI VELLYKKET, FØLG FREMGANGSMÅTEN PUNKTVIS:
                            Trikset er ikke for høy varme og at den skal stekes lenge.
 1. Sett en stekepanne på NB! middels varme på kokeplaten.
 2. Ta oppi 1 spiseskje smør.
 3. Knekk 3 egg oppi en bolle.
 4. Mål opp 3 spiseskjeer vann fra springen og hell det oppi bollen med eggene.
 5. Mål opp og bland så inn salt, pepper, oregano og spisskummin.
 6. Klipp opp baconskivene oppi stekepannen.
 7. Rør rundt med en tre/plastikk stekespade.
 8. Riv ost i et rivjern slik at du får ca 3 spiseskjeer, bland de i eggeblandingen.
 9. Rør i baconet.
 10. Visp eggeblandingen med en gaffel (eller visp).
 11. Når baconet er brunt, hell oppi eggeblandingen.
 12. Hakk stekespaden forsiktig 5-6 steder oppi stekepannen, da vil eggeblandingen renne ned på bunnen av stekepannen (pass på! Ikke mishandle eggeblandingen-hakk kun 5-6 steder)
 13. La omeletten være i fred til den har stivnet på toppen-vær tålmodig!!!
 14. Spis den med eller uten brødskive.
 15. Kjenn proteinene gjør musklene dine harde og stramme : )