lørdag 19. november 2016

SUKSESSTERTE UTEN NØTTER OG LAKTOSE


Jeg studerer i år Mat og helse 2 og i dette studiet får vi månedlige arbeidskrav vi skal levere inn. Nylig hadde vi et arbeidskrav om Allergi. Jeg fikk allergenet nøtter og intoleransen melkesukker (laktose). Jeg skulle lage et undervisningsopplegg og ha med en oppskrift uten de nevnte. Siden jeg ikke finner oppskrifter men lager de, så startet tankeprosessen med engang vi fikk oppgaven. Kake måtte det bli og etterhvert landet jeg på Suksessterte. Suksessterte den deilige kaken med nøttemarengs og med gul vaniljesmørkrem på toppen. Jeg har fremdeles til gode å treffe en person som ikke liker denne kaken. Trist har det vært for de som ikke tåler nøtter og for de som ikke tåler laktose men spesielt for de som ikke tåler nøtter og laktose. Lykken er dog her for dere for jeg har kreert en suksessterte dere kan spise også. Ganske så lik på smak. Min eldste bror mente at jeg burde ta patent på kaken. Nøtter er byttet ut med frø. Fløte og smør er byttet ut med kokosmelk og rapskokos. Kos dere folkens for denne var digg!!

Denne brukte jeg istedenfor smør. 
Dere trenger:
Bunn
4 eggehviter
1 klype salt
200 gram sukker
250 gram gresskarkjerner
Krem
2 dl kokosmelk
200 gram sukker
2 ts. vaniljefrø
4 eggeplommer
250 gram rapskokos
20 gram melke – og nøttefri (som er laget på en nøttefri fabrikk) sjokolade

Slik gjør du det:
Bunnen
  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Kjør gresskarkjernene i en foodprossesor til det er grovmalt.
  3. Skill hvitene fra plommene. Ha hvitene over i en bakebolle og plommene i en arbeidsbolle.
  4. Ha i salt sammen med eggehvitene og visp det stivt.
  5. Spe i sukker imens dere visper. Når alt sukkeret er oppi skal blandingen være blank og seig.
  6. Rør forsiktig i gresskarkjernene med en slikkepott.
  7. Ha blandingen over i en smurt eller bakepapirkledd kakeform (24 cm).
  8. Stek kaken i 40-45 min (når kaken står i ovnen lager du kremen) til den er gylden og sprø oppå.
  9. La den avkjøles litt før du har på kremen.
Krem
  1. Rist boksen med kokosmelk godt slik at kokoskremen og vannet blander seg til en melk.
  2. Ha melken, sukker og vanilje i en stekepanne.
  3. Kok opp og avkjøl.
  4. Visp sammen eggeplommene med en gaffel.
  5. Spe eggeplommer i den varme blandingen.
  6. Varm så blandingen opp til rett under kokepunktet.
  7. Ha det over i en bakebolle og la det avkjøle.
  8. Rett før kaken skal serveres visper du i rapskokos slik at det blir en luftig krem som fordeles pent over kakebunnen.
  9. Riv over sjokolade om du liker det.
Endelig kan de aller fleste nyte en av de aller beste kakene som finnes. En kake som har stor suksess på de fleste kakebord, fester, høytider og lag. Nå, fri for nøtter og meieriprodukter.

fredag 18. november 2016

SUNT BANANBRØD



Denne uken har jeg brukt mye energi på en oppgave i forbindelse med studiet jeg tar i år. Jeg ønsker å bli enda flinkere matformidler for barn og voksne og studiet har vært og er midt i blinken for det. Oppgaven jeg har jobbet med nå er en videoinstruksjon. I.o.m at jeg er helt grønn når det gjelder det tekniske har jeg fått kyndig hjelp fra en tidligere skolevenninne og nå en nær venn. Denne uken kan hun vel omtegnes som min reddende engel siden videoen nå er i riktige formateringer. Vi fikk av dette samarbeidet blod på tann og dere skal ikke se bort i fra at M&M productions har laget sin siste matvideo.