onsdag 21. september 2016

BØREK MED SPINAT OG FETA


Mitt første møte med børek var da jeg jobbet på Sagene i Oslo i en koselig flerkulturell barnehage. Barna hadde med matpakker til ettermiddagsmat og jeg husker godt matpakkene til et brødrepar med røtter bla.a fra Tyrkia. Ofte lå det et bakverk av tynn deig med hvitt og grønt fyll som luktet himmelsk. Jeg fikk raskt vite at dette het Børek og var noe gutta spiste mye av og elsket. Dette måtte jeg bare få tak i og smake. Siden da har jeg ofte kjøpt børek enten det har vært på frukt-og grønthandlere i Norge eller på bakerier i Tyrkia eller Hellas. I nærheten av der jeg bor har Kiwi tatt inn i varebeholdningen både fryst og kjølt filodeig. (Det selges også i alle Frukt-og grønt butikker også av noen kalt innvandrerbutikker). Enkle å lage. Myke inni og sprø utenpå. Perfekt til lunsj, middag eller på tur. Likt av en gutt på 1 år, 2 sultne menn etter en lang morgen og formiddag med fisking og den kritiske matbloggeren.
Tyrkisk filodeig

Dette skal du lage av
1 pakke filodeig (finnes flere varianter og opprinnelsesland)
900 gram frossen spinat
300 gram feta
1,5 dl melk ( eks kumelk, havremelk, mandelmelk eller soyamelk)
1/2 ts dijonsennep (evt bruk annen sennep om du ikke har denne i hus)
1 ss sitronsaft
Par klyper pepper (fetaosten er salt nok til at det ikke bør saltes mer)
1 ss dill eller persille (kan droppes ;-) )
1 egg til pensling (kan droppes!)


Tyrkisk filodeig

Filodeig er laget av hvetemel, vann og salt som er kjevlet syltynt. Så tynt klarer ikke jeg å kjevle så da kjøper jeg denne deigen ferdig.
Spinaten kan også kjøpes fersk og forvelles men jeg har gått over til frossen siden jeg får mye mer for pengene og den ferske spinaten er best rå.
Feta er en ost opprinnelig laget i Tyrkia og Hellas som er laget av fåre-og geitemelk. Jeg ser det finnes flere etterligninger som er laget av kumelk. Noen merker har t.o.m blitt saksøkt og har måttet bytte navn. Senest idag så jeg en stor boks feta men under ingrediensene sto det kumelk og dessuten palmeolje så galt navn og billigere ingredienser til en dyrere pris. Matjuks :-(.

Slik gjør du det
Press ut alt vannet

Tin spinaten i et dørslag i vasken i minst 4 timer. Ha det over i et tøyhåndklede (kjøkkenhåndklede) og press så mye vann ut av det som du klarer og jo mer jo bedre. Bruk en stavmikser (kan evt bruke en visp) og mos fetaen sammen med melk, sennep, sitronsaft og pepper evt dill/persille. Nå har du fått en kremet blanding som du skal smøre på filodeigen. Følg bildene for fremgangsmåte videre:
 Legges på bakepapirkledd stekebrett med skjøtene ned. Kan pensles med vispet egg nå om du ønsker. Stekes på over -og undervarme på 200 grader i ca 25-30 min eller til de er gyldne oppå. Best er de lunkne eller kalde gjerne med godt selskap eller noe pent å se på. God apetitt :-)
Nytes hvor som helst!