Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 6. desember 2012

PEPPERKAKEDEIG FERDIG PÅ 1-2-3


Palmeolje... jeg smaker på ordet og kjenner jeg blir kvalm. Palmeolje som sikkert helst vil holde seg inni sine palmer og stå i skogen sin. For så å gi ly og mat til dyrene som lever der. I verden nå, hvert minutt hogges det ned mange trær i regnskogene, dyr mister sine vekstområder, søsken og foreldre. Regnskogene blir bare mindre og mindre.... tikk takk. Dette for at mennesker ønsker seg billigere mat i sine billige ferdigprodukter. Palmeolje er billig å produsere. Kjeks, kaker, chips, nøtter, sjokoladepålegg, boller, tacoshell, pepperkakedeig.... "Det er så enkelt vet du, slipper å stå lenge på kjøkkenet å lage det". Hmgh! Palmeolje inneholder kun mettet fett, mettet fett er det usunne fettet som hjertet og invollene dine ikke er så glade for å bli marinert i. Dessverre vanskelig å unngå, men jeg prøver...
Denne pepperkakedeigen inneholder IKKE palmeolje og du bruker maks 30 min på å lage den.
Du trenger:

75 gram smør
1/2 dl lys sirup (eller mørk)
1 dl sukker
1/2 dl kremfløte
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
¼ ts malt pepper
1 1/2 ts malt kanel
1/2 ts bakepulver
200 g hvetemel
Slik gjør du det:
1.    Bland sammen smør, sirup og sukker i en kjele.


2.   Kokes opp mens du rører hele tiden.
3.   Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen litt (ca 5 min).
4.   Hell fløten oppi blandingen som er i kjelen, røres inn.


5.   Sikt så i krydderene, bakepulveret og melet.



6.   Rør alt sammen og bruk hendene til å samle det sammen til en jevn deig.

7.   Puttes i en plastpose (klem ut luften før den knytes) og settes kaldt. Den skal ligge i kjøleskapet minst en døgn før du skal bruke den.


tirsdag 4. desember 2012

BLOMKÅL MED BACON OG OSTESAUS


Dette er er en enkel middag som de fleste aldre liker. Kombinasjonen av myk blomkål, med fløyelsvarm ostesaus og sprøtt bacon får smaksløkene til å nikke gledelig om hverandre. Det er en fin middagsrett 2-3 stykker kan lage sammen. Blomkålen tar lengst tid, deretter ostesausen og tilslutt steking av bacon. Hvorfor ikke samle familien over tilbredningen av middagen også...

Antall porsjoner: 4

Ingredienser:

1 blomkålhode

4 skiver bacon

Ostesaus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper (hvit eller sort)
1 dl gulost

3 ss frisk eller tørket persille eller gressløk

Slik koker du blomkålen:
  1. Skyll blomkålen i kaldt vann.
  2. Ta av bladene og skjær av stilken opp til der bukettene begynner.
  3. Legg den oppi en mellomstor kjele, dekk med vann opp til toppen av blomkålen.
  4. Tilsett 1/2 ts salt.
  5. Kokes opp, skru ned varmen og la det småkoke til blomkålen har blitt mør (ca 10-15 min).
  6. Hell så vannet og blomkålen oppi et dørslag/sil.
  7. Legg blomkålen tilbake i den nå tørre kjelen med lokket på (da vil den holde seg varm til resten av middagen er ferdig).
Ps! Du kjenner om blomkålen er mør (også kalt gjennomkokt) ved å stikke en gaffel godt inni den, glir den fort inn og av er den mør. Gjør den det ikke må den kokes mer.

Slik lager du ostesaus:
  1. Riv osten i et rivjern.
  2. Smelt smøret ved lav varme (ikke boble/koke).
  3. Visp inn melet, slik at det er ingen melklumper.
  4. Sett platen på middels varme og spe (tilsett litt og litt) melk mens du visper.
  5. La det koke opp mens du visper hele tiden (melk brenner seg fort i kjelen!)
  6. Tilsett salt og pepper.
  7. Rør inn osten med en sleiv.
  8. (Settes på lav varme for å holde seg varm om ikke det andre er ferdig enda).
Slik lager steker du bacon:

  1. Klipp baconet opp i mindre biter.
  2. Stekes i en stekepanne på middels varme med 1 ss smør eller rapsolje.
  3. Ferdig når det er mørkebrunt og sprøtt.
Servering:
Legg den kokte blomkålen på et fat, hell over varm ostesaus, dryss over de stekte baconbitene, og strø over oppklippet persille/gressløk.

søndag 2. desember 2012

DEILIGE RISBOLLER


Dette trenger du:

250 g delfiafett
200 g kokesjokolade
2 egg
2 dl sukker
3 ss sterk kaffe
100 g puffet ris


Slik gjør du det:

1.    Visp eggedosis av egg og sukker i en miksmaster til det blir en lysegul og luftig krem.


2.   Smelt delfiafett og sjokolade sammen i et vannbad på middels varme (se boks under).

3.   Avkjøles litt på en kald plate.
4.   Rør med en slikkepott inn kaffe også delfiafett/sjokolade i tynne stråler.
5.   Rør forsiktig inn puffet ris med en slikkepott slik at alt blir blandet godt sammen.


6.   Fyll risbollerøre oppi muffinsformer slik at alle blir like store.


7.   La de stå i kjøleskapet før de skal spises (da stivner sjokoladen og det blir sprøe og gode).



Et vannbad lager du ved å ta en medium stor kjele med vann opp halvveis i kjelen. Deretter en liten kjele med sjokolade og fett (smør), som du setter oppi vannet forsiktig.
Sett platen på medium varme.
Det varme vannet vil smelte sjokoladen i den lille kjelen.
Smelt alltid sjokolade i et vannbad! Smelter du sjokolade i en kjele rett på platen vil sjokoladen brenne seg og bli ødelagt.