Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

lørdag 29. september 2012

BARNAS BLÅBÆRMUFFINS


Disse muffinsene er enkle og raske å lage. Så når barna maser om å lage noe søtt og godt, schmokk schmokk og muffinsene er ferdig. Fin oppskrift å øve måleenheter på også.

Til 15 små muffins trenger du dette:


2 egg

1 og 1/2 dl sukker

75 gram smør

1/2 dl melk

3 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1-2 dl blåbær


Slik gjør du det:

 1. Sett ovnen på 225 grader, varmluft.
 2. Visp egg og sukker i en miksmaster til eggedosis (luftig lyesgul krem).
 3. Smelt smøret i en kjele på svak varme.
 4. Med en slikkepott rører du forsiktig inn halvparten av: det smeltete smøret, melet, melken og bakepulveret.
 5. Deretter rører du inn siste halvpart av det smeltete smøret, melet, melken og bakepulveret til en jevn røre.
 6. Tilsett blåbærene og rør forsiktig (fremdeles med slikkepott).
 7. Med en spiseskje fyller du røren i 15 muffinsformer 3/4 fulle (mellom midten og toppen på formene), settes så på et bakepapir på et stekebrett.
 8. Stekes i ovnen i ca 12 min. 


Serveringsforslag: Med is, pisket krem eller blåbærsyltetøy.                       

torsdag 27. september 2012

GRØNN ERTESUPPEErter og jeg har aldri vært gode venner. Erter var ofte grunnen til at jeg ikke spiste opp middagene mine som barn. Gul poseertesuppe og hermetiserte selskapserter på boks var (dessverre) populære erter. I tillegg ble det sagt at man begynte å prompe så fælt når man spiste de... ikke fristende for en liten rosajente. For noen år siden kom jeg over denne oppskriften og jeg tenkte jeg skulle gi ertene en ny sjanse. Rettens hovedingrediens er frosne erter, som når de tiner smaker ganske likt ferske (noe det er sjeldent man får tak i). En pose med 250 gram kostet 5-6 kroner. Billig billig! Sunne og så enkelt.  Erter er blant de mest proteinholdige ingrediensene fra planteriket, som er godt for muskler og skjelett. De er også bra for fordøyelsen og immunforsvaret.
Fine å bruke i stuing, med f.eks. gulrot. Gode er de også mørdampet, i wok, suppe, freset i olje, marinert eller rå i salater.

Erter og jeg har blitt venner.


Til 3 porsjoner:

300 g frosne erter
dl vann                                                          
1 ts kjøtt/kylling buljong (eller en terning)
2 dl fløte
1 røkt pølse (kan kuttes)

4 ss rømme

Slik gjør du det:
 1. Sett ertene til tining i en bolle på kjøkkenbenken i noen minutter.
 2. Kok opp vann med buljong i en kasserolle, ha i ertene og deretter fløten.
 3. Bruk stavmikser i gryten og kjør til suppen er jevn og kremet.
 4. Sett ertesuppen på kokeplaten på lav varme (da holder den seg varm til pølsene er ferdigstekt).
 5. Dra av skinnet på pølsen og skjær den i tynne skiver.
 6. Brun 1 ss smør i en stekepanne og tilsett pølsebitene.
 7. Når pølsebitene er blitt brunet på hver side, er de ferdige og du kan koke opp suppen igjen.
 8. Øs så suppen i skåler. Ha i noen pølsebiter, en rømmeklatt og gjerne litt stekefett på toppen som garnityr.
 9. Suppen får en søtlig smak som passer godt med den salte røkte pølsen og den friske rømmen.Blir den for tam på smak kan du jo salte og pepre litt.
 10. Vel bekomme.                             SUNT-GODT-BILLIG-LYNKJAPT-PROMPEFRI

søndag 23. september 2012

TEMPERAMENTSFULL BACALAO

Det blir sagt mye om den hete temperamentsfulle portugisiske retten, som har til hovedingrediens norsk tørket og saltet torsk (som tidligere ble tørket på klippene ved havet). «Bacalhau da Noruega» som de spansk og portugisisktalende kaller det som betyr norsk torsk. Retten er meget populær i Spania, Portugal og Brasil. Også på nordvestlandet lages den mye, gleden ble stor under en Norgestur jeg var på for et par år siden, sliten og skrubbsulten ankom vi Ålesund lørdag kveld etter en lang kjøretur og møtte kun stengte dører til restaurantene. Et nattåpent gatekjøkken med Bacalao på menyen. En av mine yndlingsretter. En naturlig rett på menyene i Ålesund, norges klippfisk hovedstad.

Det blir sagt at det finnes så mange Bacalaooppskrifter som det finnes hjem i Brasil. Det blir i Portugal sagt at det finnes like mange Bacalaooppskrifter som dager. Det blir også sagt at en jomfru fra Portugal ikke blir gift før hun kan lage like mange klippfiskretter som det er dager i et år. Phu jammen godt jeg ikke er født og oppvokst i Portugal. Jeg kan foreløpig kun en. Selvkomponert etter første gangs smak av Bacalao av en dyktig, tidligere restaurantkokk. Kvelden endte på sofaen etter tre store porsjoner.

Dette er en flott rett til et middagsselskap, den smaker deilig dagen du lager den, men kanskje enda
bedre dagen deretter. Perfekt vert/vertinne mat. Tar ca 30 min forbredelse + 1 time på kokeplaten, men husk at fisken skal utvannes i et døgn først.

Til en deilig gryte beregnet til 6 voksne personer trenger du:

1 kg klippfisk (uten skinn og ben, ultra og meny selger dette bla.a)
1 rød paprika
4 store poteter
2 gule løk (vanlige)
4 håndfull med sorte oliven uten sten
3 bokser/pakker med hakkete tomater
3 laurbærblader (ligger i en pose i krydderhyllen i butikken, veldig god i tomat og/eller kjøttgryteretter, fjernes rett før servering)
4 hvitløksfedd
2 rød chilli
2 ts pepper
2-3 dl olivenolje

Og slik gjør du det:

1. Legg klippfisken i en bolle med vann slik at det akkurat dekker fisken. OBS!! La den ligge i et døgn. Skift gjerne vann engang underveis.

2. Sett stekeovnen på varmluft 200 grader. Kutt paprikaen i to. Når ovnen er varm legger du de inn på et bakepapir/sølvfolie. Ta de ut av ovnen når de ser slik ut (bildet under). Dra så av skinnet.


3. Hell av vannet fra fisken og vri de lett opp før du legger de på kjøkkenpapir/håndklede slik at de får tørket seg litt.


4. I en stekepanne fylt med godt med olje, slik at det dekker bunn og vel så det. Legg oppi fisken slik at de dekker hele bunnen (må steke opp fisken i flere omganger). Stek fisken på begge sider slik at blir sprø og en anelse gyldne. Pass på at de ikke deler seg opp. Legg de over på et fat, ikke kast oljen fra pannen for det skal over i gryten senere.


5. Skrell potetene og kutt de opp i opp i ca 1/2 cm tynne skiver.


6. Ta av skallet på løken, skjær de opp i ringer på maks 1/2 cm.


7. Fjern skallet på hvitløksfeddene og finhakk.8. Skjær chilien i ringer eller finhakkes. Frøene er de sterkeste, er du ikke så glad i sterk mat lar du være å putte de i gryten.

9. I en stor gryte legger du lagvis poteter, løkringer og klippfisk.
10. Så legger du oppi laurbærbladene, oppkuttet hvitløk, chili, sort oliven, bakt rød paprika, pepper og til slutt heller du over hakkete tomater og oljen fra fatet/stekepannen.


11. Sett på et lokk, kokes opp for så og småkoke i ca en time. Rør forsiktig om i gryten mot slutten av koketiden.


12. Nå kan den nytes, gjerne med noe rødt i glasset, tente lys, fyr i peisen. Deilig høst/vintermat. Passer også godt som julemat.
HAVE FUN COOKING AND EATING!