Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 13. september 2012

KJÆRLIGHETSPIZZAJeg syntes alle årstidene har sin sjarm. Sjarmen med høsten er den friske høstluften som klyper såvidt i kinnene, mørket som faller på tidligere og som iblandet med den fuktige luften lager en trolsk stemmning. Helgematen blir laget sammen, med rødt i glasset og stearinlysene tent, er det kosemattid. Jeg har alltid elsket pizza. Liker stadig å teste ut nye ingredienser jeg kan dandere oppå. Sammensetningen av ingrediensene denne gangen ble Mmm, halleluja, fantastisk!
MEN det er enkelte triks man må ha som kjøreregler for at pizzaen skal bli digg!

Følg de ti fingerreglene:
  1. Bunnen må være tynn.
  2. Bruk fersk gjær.
  3. Tilsett litt sukker i vannet sammen med gjær, det vil få gjæren (som er en type levende sopp) til å heve bedre.
  4. Oljen skal tilsettes deigen etter den er ferdig hevet.
  5. Tomatsausen må ha ferske ingredienser.
  6. Tomatsausen må koke lenge (minst et par timer)
  7. Bruk god ost, gjerne pizzaosten MOZZARELLA (aldri tulleprodukter som det de kaller REVET).
  8. Legg tomatsausen først, deretter osten og tilslutt ingrediensene.
  9. Ikke overfyll pizzaen med for mange ingredienser.
  10. Lag den med kjærlighet.
Disse ingrediensene må du ha:

Hvetemel, sukker, fersk gjær, 1 boks hakkete tomater, en rød chili, 1/2 rød paprika, tomatpure, balsamico, hvitløk, estragon, salt, pepper, spisskummin, mozzarella, basillikum, sorte oliven, to tomater, en rødløk, chorizopølse, rødvin og om du har tørket trakkantarell ( http://malenesmaktmat.blogspot.no/search/label/T%C3%B8rket%20mat )
Bakt paprika med løst skall.


Slik lager du tomatsausen:

 Finhakk 2-3 fedd hvitløk, en rød chili med frøene og en halv rødløk. Fres de i en gryte (kjele) i 4 ss raps/solsikkeolje til de glatte/blanke. Tilsett så en boks hakkete tomater, en ts tomatpure, 1 ss balsamico, 4 oppklippete kvister med etsragon, 8 oppklippete blader med basilikum, 1-2 ts salt, 1 ts pepper, 1 ts spisskummin, 1/2 dl rødvin. Mens dette småputrer, sett ovnen på varmluft/grill på ca 200 grader, når den er varm legger du den halve paprikaen inni. Når skinnet er boblete og brent tar du den ut, fjerner skinnet og putter paprikaen i tomatsausen. La alt småkoke på lav varme i 1-3 timer.

Slik lager du deigen:


4 dl lunkent vann blandes med en halv pakke fersk gjær (den blå, den rød er for søtbakst) og to klyper sukker i en bakebolle. Rør det godt sammen sammen til gjæren er oppløst. Tilsett så 7 dl hvetemel, røres godt, tilsett så 1-2 dl hvetemel til for å pakke deigen sammen som om du lager en snøball. Legg over plastfolie.
Når deigen har hevet til tre/firedobel størreslen heller du på 5 ss olivenolje.
Klem deigen ut med hendene på et bakepapirkledd stekebrett så tynt du klarer.


Legg tynne strimler av mozzarella i kantene og rull deigen over slik at den fester seg over osten.
Dekk bunnen med tomatsausen.
Legg over mozzarella.
Strø så over ringer av rødløk, ringer av sorte oliven, tynne tomatskiver, (tørket traktkantarell) og oppklippete basillikumblader.
Settes i ovnen, stekes i ti minutter så strør du på rødvinsmarinerte chorizopølser
Stekes i ca ti min til (til skorpen og mozzarellaen er lett gyldenbrun)

<3 <3 <3 Server og nyt den med en (de) som er ditt hjerte nær.

mandag 10. september 2012

RØDVINSMARINERT CHORIZO

                                            DIGG     DIGG     DIGG     DIGG     DIGG     DIGG     DIGG     DIGG       


Du trenger den spanske pølsen: Chorizo (her finnes det uttallige varianter, men velg den tykke hele pølsen), og en god rødvin. (Det er også godt å marinere den i Sherry, følg samme fremgangsmåte).


Dra av skinnet på pølsen og skjær den i passende biter.
Legg de i en skål eller et glass og hell rødvin over så det dekker pølsene.
La de ligge å kose seg (min 30 min)
Hell så alt over i en stekepanne, stekes på begge sider til rødvinen har trukket seg inn i pølsene/fordampet.
Server de som snacks, på et tapasbord, eller på pizza.
Gode både varme og kalde!

søndag 9. september 2012

TØRKET TRAKTKANTARELL Som barn var jeg ofte med moren min på soppturer. Jeg husker godt gleden over å finne enkelte sopparter. Jeg lærte meg de beste matsoppene. Hver høst går jeg på soppjakt. Kantareller, piggsopp, traktkantareller, og sort trompetsopp havner alltid i min kurv.
Traktkantarellen vokser i de dype mørke skoger i klynger. Finner du en klynge er det stor sannsynnlighet for at du enten sitter/står på en eller den er rett ved deg. Sesongen for traktkantarell er fra midten/slutten av septemtember frem til den første snøen kommer. Av og til tørker jeg de, da holder de seg lenge og du kan nyte høstens goder til langt ut på våren.


Rens soppen ved å børste av rusk og ved å skjære av nederste del på stilken.
Sett stekeovnen på 100 grader varmluft, fordel soppen utover på et bakepapirkledd stekebrett.
Det blir vanskelig å skrive hvor lenge det skal stekes for det kommer an på mengden sopp. Jeg hadde denne gangen kun en stor håndfull og det ble tørket på rundt tre-fire timer.
Når soppen er helt tørr og avkjølt legges de over i et tørt glass med lokk.
Den tørkete soppen bruker jeg i ulike sauser som tomatsaus til pizza og pasta, og ostesauser. Jeg strør det også oppå pizzaen eller i salater. Soppen vil trekke til seg fuktigheten fra maten den puttes i, bli større og smake mer (enn i tørket tilstand).