fredag 7. september 2012

HASSELNØTTOPPET TORSK MED POTETSTAPPEKREM OG BAKTE CHERRYTOMATER


En kollega sa til meg mellom slagene på kontoret forleden "du som er matblogger og greier, har du en fiskerett som tar en halvtimes tid" Kvelden før hadde jeg kikket på en fiskegratengoppskrift jeg syntes så spennende ut. Jeg tipset henne om den. Men da jeg kom hjem tenkte jeg på henne og gratengoppskriften. Av ingrediensene i kjøleskapet mitt ble det denne middagsretten til. Dog tok den en time å lage, men vel verdt det syntes jeg. En halvtime kokkelering og en liten halvtime steking i ovnen.

Dette trenger du til to personer:

300-400 gram fersk Torsk (eller frossen, men tint)
2 håndfull hasselnøtter
3 ss Apetina fetaost med olje (evt fetaost og 3 ss olivenolje)
10 blader fersk basilikum
10-15 dråper lime eller sitronsaft
Salt og pepper etter smak og behag (eks 1 ts salt og 1/2 ts pepper, jeg er alltid forsiktig med salt og pepper. Jeg liker heller å salte og pepre etter måltidet er ferdig tilbredt og jeg har fått smakt på maten).

300 gram poteter
1,5 dl melk eller fløte
1 ss kesam

1 kurv cherrytomater

Slik gjør du det (step by step):

1. Sett stekovnen på varmluft 200 grader.


2. Knus hasselnøttene i en morter
(har du ikke en morter kan du knuse de en og en på en fjøl med bunnen på et glass).

3. Bland inn fetaost og olje, mos det sammen med nøttene.

4. Klipp opp basilikumbladene i mindre biter,
bland det så inn i feta/nøtteblandingen.
Pepre og salte etter smak og behag. (Jeg tok 1 ts salt og 1/2 ts pepper)




5. Legg fisken i en ildfast form.


6. Legg på nøtteblandingen.

7. Press over saften fra en lime/sitronbåt.

8. Stekes sammen med tomatene i ovnen i ti minutter,
skru så over på varmluft/grill og la den steke i ti minutter til.

Imens fisken koser seg i ovnen lager du potetmoskrem og slik gjør du det:

  1. Vei potetene på en vekt og skrell de med en potetskreller.
2. Sett på en kjele med 1 liter med vann til koking.
Skjær potetene i mindre biter, putt de forsiktig oppi vannet når det koker.
Skru ned varmen littegrann og la potetbitene småkoke til de er møre (når du stikker en gaffel i en potetbit og den faller av gaffelen med engang).

3. Finn frem et dørslag (eller sil/sikt) og hell av vannet.
hell potetene oppi kjelen igjen.
Mos potetene med en potetmoser, stavmikser eller som jeg gjorde, bruk bunnen på et glass (=lite oppvask og for deg som ikke har de to førstnevnte redskapene)

4. Tilsett fløten og mos videre slik at mosen blir luftig.

5. Krydre med salt og pepper.
Rør inn kesamen, når du har tatt kjelen av platen.
(Om ikke fisken er ferdig, tar du mosen av platen og varmer den raskt opp rett etter du har tatt fisken ut av ovnen for så å røre inn kesamen rett før servering).
God middag godtfolk!


onsdag 5. september 2012

SPRØSTEKTE KANTARELLER


Hurra, soppjakten er igang slik at måltider som dette kan nytes utover høsten.

FREMGANGSMÅTE:

  1. Kom deg ut i skogen med en kurv og årvåkne øyne.

2. Kantarellene kan vokse midt i stien, men som regel under litt gress og løv.
Plukk med deg alt du kan finne av dette gullet (de små kan du la være igjen, slik at de kan vokse seg store til neste sopptur).



3. Vel hjemme igjen og samme dag: fjern løv, barnåler og jord ved å børste det bort med f.eks en bakepensel og nederste del av stilken skjæres bort med en liten skarp kniv.


4. Renset og klare til forvelling (=vannet i soppen skal kokes/dampes bort)

5. I en tørr stekepanne legger du oppi kantarellene slik at det akkurat dekker bunnen av pannen,
pass på at de er i nogenlunde lik størrelse, noen må nok kuttes med en liten kniv i fire eller to.
Har du mye sopp må det forvelles i flere omganger.
Når kantarellene virker tørre og alt vannet har fordampet fra stekepannen er de ferdig forvellet.

6. Om du ikke skal spise det med engang så kan du legge den forvellede soppen i poser eller boks, avkjøle og fryse det ned /for så å ta det opp igjen senere i høst/vinter og fortsette på denne fremgangsmåten).
Om du skal spise det med engang tar du oppi 1 ss smør og 1 ss rapsolje.
Rør om hele tiden mens det stekes, snart vil soppen få et gyldent og sprøtt utseende.
Salte og pepre etter smak og behag.

TIPS:
  • Smaker godt som tilbehør til rødt kjøtt, hvit fisk, kylling, kalkun, lam.
  • Noen skvetter fløte er godt oppi eller sprøstekt bacon og/eller finhakket løk.
  • Sprøstekte kantareller som garnityr på pølse i brød/lompe.
  • Revet manchegoost og finhakket hvitløk er også veldig godt (se bilder under).



Lykke til med gulljakten!

Bildet er manipulert, dessverre finner du aldri kantarellen slik.

tirsdag 28. august 2012

KVEITE PÅ EN PROVENCALSK SOLSENG AV BAKTE GRØNNSAKER

Jeg tenker mye på mat, planlegger en ny rett på de utroligste steder. Jeg tenker så mye på mat at jeg av og til tror at jeg har spist et måltid uten å ha spist det.
Denne retten ble til i dusjen, ikke laget i dusjen, men planlagt i dusjen.
Årets sommerferie ble nemlig tilbragt på en strand ved middelhavet og på en bilvei i Provence. 
....Nyfisket fisk fra havet....
....Ferske solvarme grønnsaker hos den lokale grønnsakshandleren.....
.....Deilige krydderlukter langs veiene....
INSPIRERT
I en rus av fine sommerminner og med varmt dusjvann rennende lukket jeg øynene og satte sammen denne retten med ingredienser typiske fra min ferie.

                                                 
Til 2-3 personer trenger du:

2 håndfuller med bittesmå poteter (jeg kjøpte de som kalles partypoteter)
1/2 chorizopølse (italiensk krydret pølse)
1 pakke frossen kveite, 500 gram (fersk fisk smaker selvfølgelig best, men noen ganger taver man vad man haver. Vil funke bra med steinbit eller breiflabb også)
1 Rødløk
4 kinesisk hvitløk
1 håndfull sorte oliven uten sten
1 håndfull fersk estragon (krydderurt)
Olivenolje
Salt og pepper etter smak og behag








Pst! I en ildfastform skal denne retten stå i ca 1 time og 15 min i ovnen, til gjengjeld bruker du ikke lang tid på å forbrede den. Perfekt mat til mange gjester, for mens den står i ovnen kan du skravle med gjestene (doble oppskriften til antall gjester og bruk en stor ildfastform)
  1. Pass på at fisken er tint før du begynner å lage denne retten.
  2. Sett stekeovnen på varmluft 200 grader.
  3. Del chorizopølsen i ca 2 cm tykke skiver (husk å fjerne skinnet, dras av ).
  4. Fjern skallet av rødløken og hvitløken, rødløken deles i 8 båter.
  5. Dander dette (legges pent og fordelt) sammen med potetene, chorizoen, tomatene og olivene i en ildfast form.
  6. Hell over olivenolje slik at de fleste grønnsakene blir toppet av en stripe.
  7. Strø over salt og pepper.
  8. Dander så med estragon.
  9. Bakes så i ovnen i 40-50 min.
  10. Legg deretter på fiskefiletene, dekk med sølvpapir (aliminiumsfolie). Bakes så i ca 10-12 min.
  11. Ta formen ut av ovnen og la den hvile et par-tre min før servering.
  12. Mmm




onsdag 22. august 2012

PEKEFINGERKJEKS


Du trenger:

100 gram hvetemel
100 gram romteperert smør
1-2 ss vann

Fremgangsmåte

1. Ha mel og smør i en bakebolle, bruk kjøkkenets beste redskap (hendene) til å kna ingrediensene sammen.

2. Hell så i vannet, begynn med 1 ss, øk mengden om du må for å kunne få en rund og smidig deig.



3. Legg deigklumpen i en pose. Tettes uten luft. La den hvile i kjleskapet i 30 min.

4. Ha deigen oppi en bakebolle og la den bli romtemperert.



 5. Tilsett en halv pakke Strandaskinke skåret/revet  i strimler og en halv pakke Royal Blue.


6. Kna (med hendene) disse ingrediensene inn i deigen.


 7. Dra så av passende biter og rull de sammen forsiktig i håndflaten før du legger de på et bakepapir på et stekebrett. Blir litt klissete, men det tåler du... (du kan evt skylle hendene dine og tørke de innimellom, da vil de ikke klebre så fælt).


8. Dytt litt godt nedpå (slik at de fester seg i deigen ellers vil de løsne etter stekingen) noen pinjekjerner.

9. Stekes så i ovnen på over under varme 180 grader til de er gyldne oppå (min 15 min)

Mmm, disse kjeksene gjør at du vil under smaking sette pekefingeren foran munnen din til den som forstyrrer deg. Hysj... det smaker ertende salt, myk sødme med en pikant svung etterfulgt av en rolig nøttesmak.

Server pekefingerkjeksene lunkne eller kalde f.eks til kald øl, tapasbord, til en suppe eller bare rett og slett som litt kosesnacks foran tvèn.

KOS DEG MED KOKKELERINGEN ; )

torsdag 16. august 2012

GLADLAKSEBURGERE

Alle er vel enige om at en saftig burger er godt uavhengig hvilken type kjøtt den er laget av. Disse burgerne blir de fleste glade av, inkludert kresen ungdom.
(Testet ut på 72 tolvåringer, 69 syntes de var digge.)


Du trenger:

500 gram laksefileter uten skinn (fersk er best, men frossen smaker godt også)
2 ss hvetemel
3 dl ost (jarlsberg)
3 ss sesamfrø
1-2 fedd hvitløk
1 egg
1,5 ss tørket oregano( basilikum funker også bra)
1 ts spisskummin
1 ts tørket chili
2 ts salt
1 ts pepper

Kjør sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller følg fremgangsmåten under:


1. I en bakebolle hakker du fisken til små biter.


2. Tilsett så hvetemelet og rør godt sammen.


3. Riv osten i et rivjern og rør det inn.

4. Rør deretter inn sesamfrø, finhakket hvitløk og egget.


5. Rør inn alt krydderet: Oregano, spisskummin, chili, salt, og pepper


6. Form laksefarsen til 5 burgere.
Ha gjerne litt nøytal olje på hendene når du former de
ellers blir det fort klissete. (rapsolje, solsikke)

7. Finn frem en stekepanne, tilsett et par ss nøytal olje.
Stek burgerene på den ene siden på middels varme til de har blitt lyserosa halveis opp på burgeren så vender du de.



Serveringsforslag:

* På brødskiven med mango, avokado og vårløksalat og tzatziki.
* I pitabrød/hamburgerbrød med salat
* Jafse den i seg uten noe til.

Og du... Have fun cooking!

mandag 13. august 2012

MYK EGGERØRE AV HARD MANN


Det er vel ingen overraskelse at jeg er glad i matprogrammer på tv. Favorittprogrammet er Hellstrøm rydder opp. Han har en kunnskap og myndighet som gjør at jeg blir littegranne betatt, på tross av at han er en eldre mann. Dette programmet er jo en fornorsket versjon av den engelske kokken Gordon Ramsays program Kitchen Nightmares. Dette programmet har jeg kun sett en episode av. Da fikk jeg så vondt inni meg av hvor usympatisk og kjeftesmellete han var at jeg ikke har klart å se eller lese mer om han. Kun flaks at jeg har fått tak i en av hans oppskrifter... eller kanskje ikke...for jeg har en kamerat som også er veldig interessert mat. Denne eggerøreoppskriften fikk jeg av han og ingrediensen som setter den til en ny høyde er en ingrediens du alltid bør ha i kjøleskapet for den er SÅ god til så mye. Ingen vits å rømme fra den.

Hva med å lage den til helgen?

Til 4 personer trenger du:

1 ss smør
4 egg
1 ss rømme (lett eller seter)
salt og pepper (etter hvor mye du liker det).

Måten du lager det på er viktig, men det tar ikke lang tid.

 
  1. Smelt smøret på middels varme i en liten tykkbunnet gryte.


2. Ta gryten av platen og rør inn eggene med en slikkepott/tresleiv/trestekespade.
Personlig liker jeg trestekespade.
Rør godt sammen (hele tiden) over middels varm plate til eggene
har stivnet sammen til en slik eggerøre du en vandt til.


3. Rør så inn rømmen, salt og pepper.


4. Server. Mmm, en kremet eggerøre.

Om det blir noe igjen (tvilsomt) smaker den godt til frokost/lunsj dagen etter også. Som f.eks under skinke/pølsepålegg.

HAVE FUN COOKING!