Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 4. juli 2019

GRØNNSAKSSUPPE MED TORSK


Mine beste oppskrifter blir som regel til når det ikke er planlagt. Slik var det også med denne suppen. Den første dagen av juli  frøs jeg ... mye. Det hadde vært 0 grader om natten. Jeg var dog på fjellet på 820 meters høyde men det var sommer jo... Mye vind og en dagtemperatur på 5-11 grader gjorde at jeg fyrte i peisen kl 15.00 og jeg begynte å fyse på suppe. Noe jeg vanligvis gjør om høsten.
Suppe er de kalde årstidenes middagsmat for meg. Jeg hadde selleri og gulrøtter liggende i kjøleskapet etter vegetarlasagnen jeg hadde laget i helgen. Normalt ville jeg brukt fersk fisk men siden dette var en meget uplanlagt måte å få varmen i kroppen på -suppe tok jeg ut frossen torsk å la i en skål på benken. Den ble perfekt tint til å skjære i biter når suppen var ferdig.
Pst! Kutt ut fisken og du har en smakfull grønnsakssuppe.

Vips (under en halvtime) hadde det hele blitt en deilig grønnsakssuppe med biter av torsk. Nydelig syntes jeg. 4 åringen... likte den også:-) Om det skyldes at jeg kalte den Ninjagosuppe vites ikke.

Til 4 personer: 
2 ss rapsolje
1 kepaløk (gul løk) eller 3 sjalottløk
2 hvitløksfedd

Løkene grovhakkes og freses sammen med oljen i en gryte.

1 stor ss smør
1 stor ss hvetemel
1 liter vann

Ha så i smøret når det har smeltet har du i hvetemel. Spe så i vannet. La det koke opp mellom hver gang. Tilsett så:

1 fiskebuljongterning eller grønnsaksbuljong
2 selleristenger -grovhakket
2 gulrøtter -grovhakket
4 ss squash -grovhakket eller 1 brokkoli

La grønnsakene kokes møre. Mos det så jevnt med en stavmikser. Smak til med:

Salt (denne suppen trengte litt salt, jeg hadde oppi 1 ts) og pepper.
ca 1 ss finhakket dill og
ca 1 ss finhakket gressløk
ca 1/2 dl melk

Om du syntes suppen er litt for tykk ha oppi mer vann. Begynn med 1 dl og vurder fra det. La det koke opp. Ta deretter kjelen av platen og ha oppi:

400 gram torsk i terninger.

La fisken trekke i suppen på en kald plate i ca 3-5 min. Server, gjerne med brød eller flatbrød.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar