torsdag 30. mai 2013

JUKSEBACALAO


Det er vinter. Frosten og isen ligger som et usynlig dekke på bakken. Er vi heldige forsvinner ikke bena under oss når vi er ute og går. For ut å gå bør vi, selv om sofaen og sengen roper på oss mer på denne siden av året. 
Aller helst vil jeg legge meg under dobbeldynen og sulle den rundt meg som et hi. Punsjebollene og marsipanen har fått meg til å ese ut til størrelse som en bjørn. Håret er fremdeles lyst i lengdene etter sommeren, men innerst vokser mitt senoritahår. Min indre senorita som lengter etter dype tomatbaserte panneretter. Krutt i stekepanna og krutt i humøret. 
Dagene er kortere og haster seg raskt avgårde. Tiden på kjøkkenet er effektiv. Poteter fra middagen tidligere i uken trylles om til denne spanskitalienske senoritaretten. 

Velbekomme!


Til ca 2 personer

Olivenolje
1-3 kokte potet i skiver
200-300 gram torsk (eller utvannet klippfisk om du har det)
1 liten rødløk i skiver
3 fedd finhakket hvitløk
50-100 gram chorizo (spansk pølse)
1-2 ss kremet balsamico
1 boks hakkete tomater
2 ss fløte eller creme fraice (kan droppes)
2 ss hakket persille
50 gram revet manchego eller parmesan

Stek fisken  i mye olivenolje

Når fisken begynner å bli gylden tilsett poteten, løk og hvitløk. La det steke noen minutter sammen. Ta blandingen over på et fat.

Mariner chorizoen i balsamicoen noen minutter.

Stekes så sammen med litt olivenolje til en del av væsken har fordampet.

Tilsett hakkete tomater og la det putre sammen et par min.

Tilsett blandingen fra fatet sammen med persille, rør forsiktig sammen og la det småkoke i 5 min.

Strø over osten.

Så smakfull, så enkel, så DEILIG!

mandag 27. mai 2013

NORSK SOMMERSALAT

Jaaaaa, sommeren er her!!
Smaken av de første jordbærene, solen som steker og bruner den vinterbleke kroppen, lukten av nyklippet gress, vinterklærene pakkes bort, sommerdynen finnes frem, blomster og urter plantes i pottene, fugler som kvittrer,  humøret øker med to hakk, nabobarna som leker i gummibassenget, naboene du ikke visste du hadde viser seg utendørs, helgedagene fylles opp med venninnelunsjer på verandaene.
Så plutselig, viser den norske sommeren seg fra sin værste side. Det skjer på et nanosekund. Himmelen åpner seg og regnet skyller ned på det dekte lunsjbordet, på sommersalaten, i vinagretten, på barnet i gummibassenget. Vi skynder oss inn med maten samtidig som barnet i bassenget hyler over at hun blir våt (...?!!!)
Samme kveld bestilles flybillettene til varmere strøk sånn i tilfelle det i år igjen blir regn, torden og stort sett en grå og trist sommer. Selvom sommeren er aller aller best på en båt i en fjord i Norge med sol fra skyfri himmel.

Deilige norske råvarer møter søt import. En nydelig salat på en varm sommerdag.

Vinagrette
4 ss olivenolje
1,5 ss vinedikk
2 ss dijonsennep
smak til med salt og pepper

Bland sammen ingrediensene og sett den i kjøleskapet frem til servering.

www.frukt.no
Salat
1 mellomstor honningmelon (den som har et glatt gult skall)
ca 10 jordbær
1/2 agurk uten skall (bruk potetskrelleren)
1 rapidsalat eller vestfoldsalat (e.l)
200-300 gram chevre (hvit geitost)
200-300 gram spekeskinke
40 gram ristede pinjekjerner (ristes i en tørr stekepanne)
 


www.frukt.no

Fjern skallet og frøene på melonen og skjær den i terningstore biter.
Skjær jordbærene i to og agurken i terningstore biter.
Blandes sammen på et fat.
Skyll og riv salaten over, dyttes innimellom agurk, jordbær og melon.
Riv chevre og spekeskinke over.
Strø tilslutt over de ristede pinjekjernene.

Serveres med vinagretten.


Tips: Om du heller vinagretter over salater du serverer og det ikke blir spist opp, vil salaten bli slapp og brun til neste dag. Så serverer den ved siden av isteden, så kan hver og en også ta på det de ønsker og dere vil ha rester som holder seg.