torsdag 14. mars 2013

GROVE FYLTE PANNEKAKER


Et lykkelig barn var jeg hver gang vi hadde pannekaker til middag. Mange elsket dette hjemme hos oss. Husker første gang vår hund Happy fikk smake, hun ble en helt annen hund etter det, enda mer happy. Det var også tidlige morgener vi kunne våkne opp til deilig pannekakeduft. På kjøkkenet fant vi vår eldste bror ferdigspist på pannekaker med rensket tallerken. Blid som bare en storebror kan være når han har gjort sine søsken misunnelig.

Som fyll til pannekakene valgte vi mellom blåbærsyltetøy, bringebærsyltetøy og sukker og sitronsaft. Pannekakene skled ned på høykant.
Her kommer en hel ny variant, sunnere, mektigere og en mer middagsvariant. Ganske så smakfullt.

Til 4-6 personer.                                

Til grove pannekaker trenger du:                            
1,5 dl sammalt fin hvete                                                                                
1,5 dl hvetemel                                                        
1/2 ts salt                                                                  
5 dl melk                                                                                                      
4 egg
smør/margarin til steking og smøring av den ildfaste formen

Til skinkefyll trenger du:
100 gram kokt skinke  
1/4  purre (av den hvite enden)
1, 5 dl lettrømme
1 dl revet gulost

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.
Finn frem en ildfastform.

Slik lager du pannekakerøren:

  1. Bland sammen det tørre (mel og salt) i en bakebolle.
  2. Spe inn melken (spe betyr å helle i litt og litt mens du visper røren klumpefri)
  3. Visp inn eggene.
  4. La røren så få hvile, altså svelle som betyr at ingrediensene trekker seg sammen og tykner. (Ps, når du hviler liker du ikke at noen rører deg, det samme gjelder pannekake og vaffelrøren mens de sveller/hviler)


Når røren sveller lager du fyllet:
  1. Riv ost i et rivjern.
  2. Legg skinkeskivene oppå hverandre og skjær de i strimler.
  3. Skyll purren i rennende kaldt vann (det er nemlig uten unntak alltid jord mellom purrebladene)
  4. Skjær purren i tynne ringer
  5. Bland sammen i en bolle med en skje skinke, rømme, purre og halvparten av osten (resten av osten skal gratineres oppå i ovnen)


Når fyllet ligger i bollen på vent steker du pannekakene:
  1. Sett på en stekepanne på middels til varm plate (min går fra 1-9, jeg steker på 7)
  2. Tilsett en liten spiseskje med smør/margarin, dytt det rundt slik at hele bunnen av pannen blir smurt.
  3. Tilsett en øse med pannekakerøre, ta tak i håndtaket og beveg pannen slik at hele bunnen blir dekket med røre.
  4. Når den er stiv, løfter du med en stekespade pannekaken rundt og steker den på andre siden.
  5. Ferdig når begge sider er gyldenbrune.
  6. Legges over på en tallerken og stek pannekaker til røren er borte.

Når alle pannekakene er stekt opp:
  1. Smør den ildfaste formen med en tynt lag med margarin/smør.
  2. Fordel skinkefyllet på 4-6 pannekaker, rull de sammen og legg de med skjøten ned i den ildfaste formen.
  3. Stø over resten av osten.
  4. Stekes øverst i ovnen i 7-10 min til osten er gylden.
  5. Server!


Er det flere pannekaker igjen som ikke er fylt...?
Spis de til dessert med syltetøy eller kalde med ost og skinke til frokost eller lunsj neste dag.

søndag 10. mars 2013

YOGHURT PANNA COTTA MED VANILJE OG PASJONSFRUKT



Etter en tung og mektig middag er det godt med noe syrlig, lett og søtt. Om du liker vanilje, yoghurt og pasjonsfrukt er dette er dessertvinner.

Til 6-7 porsjoner:

6 plater gelatin
3 dl fløte
1 dl melk
200 gram sukker
1 vaniljestang
1 liter yoghurt naturell
4 pasjonsfrukt

Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann slik at de blir gjennombløtet.
Del vaniljestangen i to.
Kok opp fløte, melk og sukker i en kjele.
Tilsett den delte vaniljestangen og innholdet av en pasjonsfrukt.
Visp sammen.

Sil det over i en bolle og ha i den bløte gelatinen.
Bland i yoghurten.
Hell blandingen over i fine glass og sett de i kjøleskapet til neste dag.

Del 3 pasjonsfrukt i to og klem ut innholdet. Røres godt sammen.
Fordel det oppå de seks panna cottaene.
Server gjerne med noe sprøtt.
Velbekomme!
Om du har lyst til å lage noe sprøtt til, er disse nøttestengene smakfulle.

Om du heller vi lage en pasjonsfruktcoulis til å ha på toppen, finner du oppskriften på den her