mandag 14. januar 2013

KOKKEGUTTAS FRUKT OG NØTTEBRØD


Denne oppskriften er fra en av kokebøkene til 4 stjernesmiddag kokken Ole Martin Alfsen og Til bords.med fienden kokken  Tom Victor Gausdal.  Jeg bakte to brød i juleferien og jammen fikk de bein å gå på. De ble fortært både til julepålegg og oster. Det er et lyst brød som får mye nøtte- og fruktsmak.

Til to brød trenger du:

1 pk fersk gjær
6 dl lunkent vann
ca 1 kg hvetemel
300 gram sammalt rugmel fint
2 ts salt
50 gram valnøtter
50 gram hasselnøtter
50 gram tørket aprikos
50 gram tørket fiken

Fremgangsmåte:
    1. Grovhakk nøttene og de tørkede fruktene.
    2. Fyll lunkent (37 grader, fingervarmt) vann i en bakebolle.
    3. Ha oppi gjær, røres slik at det blir oppløst med en sleiv.
    4. Rør i rugmelet, salt, nøtter, frukt og tilslutt litt og litt av hvetemelet til det er en myk deig.
    5. Legg plastfolie over og settes på et lunt sted i en time. 
    6. Pakk deigen så sammen igjen og la den heve en time til. 
    7. Del så deigen i to og legg de forsiktig over i hver sin smurte brødform (ta minst mulig på deigen).
    8. Legg over plastfolie og la de heve en halvtime til.
    9. Stekes til de er gyldne og gjennomstekte i ovnen på 200 grader.
    10. La de avkjøles litt i formen.
    12. Sett så en fjel oppå og snu den rundt slik at brødet løsner.
    13. Avkjøles videre på fjelen.

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Hei. Jeg bakte dette brødet til jul. Men jeg lurer på om det i oppskriften er enten for mye mel, eller for lite vann. Følger du oppskriften blir deigen utrolig tørr og hard, og ikke løs slik det står. tror jeg tilsatt minst 2 dl vann ekstra. Jeg bare lurer? :)
    Mvh Heidi Bøe
    M

    SvarSlett