Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

fredag 5. april 2013

LAKS OG SPINATPAI MED URTE OG PEPPEROTSAUS

En deilig og sunnere pai. Fordi du fortjener det ; )

Paibunn:
200 g smør (romtemperert)
2 dl sammalt hvetemel
2 dl hvetemel

Paifyll:
1 pakke spinat ( 200 g )
500 g laks
2 ss fersk dill
2 ss fersk gressløk
20 skiver gràddost

Eggestand:
4 egg
1/2 boks kesam (ca 3 ss)
1 dl melk
1/2 ts pepper
1 ts salt

Urte og pepperrotsaus:
3 dl rømme/creme fraiche
1/2 dl revet pepperot
2 ss dill
2 ss gressløk
1/4 ts salt

PAIBUNN


  •  Kna sammen smør, sammalt hvetemel og hvetemel. Om deigen virker litt tørr tilsetter du 1-2 ss vann.
  • Legg deigen i en plastpose, lukkes og legges i kjøleskapet i minst en halvtime.
  • Nå kan du kutte opp fyllet, lage eggestand og sette på ovnen.


  • Press deigen ut i en paiform slik at den er like tykk alle steder.

  •  Prikk bunnen med en gaffel og forstek i ovnen i 10 minutter ved 200 grader over og under varme. 


PAIFYLL



  • I en stekepanne med 2 ss nøytral olje ved middels varme damper du ut vannet av spinaten (pass på at du ikke har det så lenge oppi at det stekes). 


  • Kutt opp dill og gressløk med en kniv eller klipp det opp med saks.


  • Kutt fisken opp i mindre stykker.


EGGESTAND

  • Visp sammen egg, kesam, melk, salt og pepper.
  • Skjær opp osten i skiver eller rives i rivjern.


FYLLING AV PAIIBUNNEN

(Jeg hadde litt rester av potetmos fra dagen før jeg puttet oppi også.)


  •  Stekes i ovnen 200 grader over og undervarme i ca en halvtime.
URTE OG PEPPERROTSAUS

  • Skrell og riv en bit pepperot tilsvarende 1/2 dl.
  • Skjær eller klipp dill og gressløk slik at du får 2 ss av hver.

  • Bland sammen urtene, pepperoten, rømme/creme fraichen og saltet.


  •  Settes i kjøleskapet til servering.

  • Når paien er ferdig stekt serveres den med urte og pepperotsausen og evt en grønn salat.

mandag 1. april 2013

FARS LUMUMBA (varm sjokolade m/rom)

Hvorfor drikke sjokolade når man kan spise det har jeg alltid sagt. Men når min far lager Lumumba da drikker jeg heller enn å spise. Om det er de gode smakskombinasjonene sammen, luksusen av at far disker opp noe fra kjøkkenet eller at den gir en god følelse etter en dag med uteaktiviteter (å passe hytteveggen er forøvrig også en uteaktivitet) er jeg ikke sikker på men utrolig godt er det. Det beste av alt som jeg nok er alene om... Snerken som dannes når den varme kakaoen treffer kald vinterluft. Mmmm.

Til 4 kopper

Kok opp 1 dl vann, tilsett så en plate (100gram) kokesjokolade (lys eller mørk etter hva du ønsker).
Når sjokoladen har smeltet i det varme vannet heller du oppi 6 dl helmelk og 1 ss sukker. Varmes opp til rett før kokepunket. Helles oppi koppene med en dæsj (2 cl) mørk rom i hver. Om du ønsker krem på toppen visper du fort sammen litt fløte.




mandag 25. mars 2013

SØTE OG SUNNE HAVRETOPPER med blåbær

Stadig fyser jeg på noe søtt, men nå har det vært for mange utskeielser og for lite trening. Buksene har blitt for trange, så nå er det skjerpings. Jeg har ofte to av mine favoritt bær liggende. Banan og blåbær. Jeg blandet de med favoritt grynet og favoritt barken og vips så fikk jeg noen søte og sunne kjeks. Fine til å døyve sukkersuget. Til dere som liker dietter, dette er lavkarbokjeks.

2 bananer
2 dl havregryn
1 ts kanel
100 gram blåbær


  • Modne gule bananer legges i en bakebolle.
  • Mos de med en gaffel. 

  • Tilsett havregryn og bland sammen.

  • Tilsett kanel og rør godt sammen.


  •  Tilsett blåbær og vend de forsiktig rundt i røren.


  • Form de med en spiseskje/hendene til små kuler og sett de på et bakepapirkledd stekeplate.


  • Stekes på varmluft 200 grader i ca 15 min, spises kalde.
Disse er også gode: Havre og kokostopper

lørdag 23. mars 2013

MARMORKAKE


I Sverige kaller de denne formkaken for tigerkake, siden fargene og formene i kaken ligner dens pels. I Norge kaller vi kaken for marmorkake etter utseende til marmorstein. Denne kaken ble til på 1960 tallet og var en stor hit den gangen i likhet med sandkaker. Kanskje det er på tide å ta marmorkaken inn i varmen igjen. Be inn noen du ikke har sett på lenge til en kopp kaffe og noen skiver marmorkake. Kaken smaker utrolig godt lunken, og når du skjærer den i skiver åpenbarer det seg et mønster av grunnfyllet som har blitt blandet med kakaofyllet. Hva slags mønster får din kake? 

Til en brødform 1 eller 1,5 l trenger du:

Grunnfyll
175 gram smør
2,5 dl sukker
3 egg
1,5 dl lettmelk
4 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver

Kakaofyll
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
2 ss sukker
2 ss lettmelk


  • Sett stekovnen på 175 grader og sett en rist på nederste rille.
  • Rør sammen smør og sukker slik at det blir lyst og porøst. Går an å bruke  bruke sleiv og muskelkraft eller miksmaster her. 

  • Tilsett eggene, et og et om gangen. Rør godt mellom hvert egg. (med en sleiv, miksmasteren er du nå ferdig med).

  •  Bland inn vekselvis bakepulver, hvetemel og 1,5 dl lettmelk. Rør til alt er blandet, men ikke lengre. (Da blir røren seig).

  • Ta en tredjedel av røren og bland inn kakao, vaniljesukker, sukker og 2 ss lettmelk.

  • Smør formen med formfett eller smør.

  • Hell i halvparten av den lyse røren og glatt den utover.


  • Hell så i kakaorøren, glatt utover og tilslutt heller du over den lyse røren og glatter utover.

  • Ta en gaffel eller skje og dra den igjennom alle tre lagene, på denne måten vil kaken få et marmorisert utseende.

  • Stek kaken.

  • Avkjøles når den er ferdig.



  • Nytes så lunken eller kald.