mandag 26. mars 2018

SPANAKOPITA






Jeg har lett for å bli inspirert og begeistret ... innenfor matverden. På fredag snakket jeg i ett minutt om gresk mat med en gresk kollega. Vi snakket ikke retter. Vi snakket ikke ingredienser. Vi snakket om hun kunne dele noen oppskrifter. 

Jeg rekker ikke å tenke på matretter like mye som før. Minuttene og timene føles fryktelig korte med en treåring, full jobb, trening, leilighet og hytte. Men denne helgen har tankene fått tid til å reise litt. Frøet for reisen ble sådd i samtalen på fredag. Tankereisen gikk til Hellas. Landet eller øyegruppene jeg har feriert og fartet rundt på mang en gang. Min vandring i tankene landet plutselig på det lille bakeriet på hjørnet av huset jeg bodde i på Paros en av de gangene jeg reiste dit. Bakeridisken var full av søte og salte godsaker. Alt bakt med filodeig. Jeg husker jeg satte tennene i en spinat - og fetapai og hjertet sukket. Teksturen og smaken danset lett rundt i munnen. Så lett og så smakfull, ikke så tung som de norske paiene. Vandringen i tankene ble fort slutt da det plutselig slo meg at jeg hadde filodeig i fryseren. Målet var klart: lage den tradisjonell gresk retten Spanakopita eller som vi sier på godt norsk: gresk spinat- og fetapai. Delmålet må man ikke glemme for det er jo som alltid å lage den så god eller bedre enn tidligere smakt eller lagd. 

Det gikk på første forsøk. La meg presentere min best smakte spinat - og fetapai. 

Du trenger: 

10-12 ark filodeig
400 gram fersk spinat
800 gram fetaost
2 store sjalottløk
2 store vårløk
5 egg
1/2 potte dill
Ca 120 gram parmesan
1 liten teskje muskat
Salt og pepper etter smak
Ca 1/2 dl olivenolje

Ca 200 gram smør

Slik gjøres det: 

Grovhakk den ferske spinaten og ha i en stor bolle . Grovhakk vårløk, dill og sjalottløk og bland det med spinaten sammen med oljen. Riv over parmesan. Deretter smuldrer du over fetaosten. Bland forsiktig sammen. 
Visp egg i en annen bolle sammen med muskat, salt og pepper. Hell dette over den andre blandingen og bland alt godt sammen. 
Smelt smøret på middels til lav varme i en kjele. 
Sett stekeovnen på over og undervarme 180 grader. 
I et dypt stekebrett pensler du smør. Legg så et filoark oppå. Smør smør på filoarket. Legg et nytt over. Gjenta prosessen til du har brukt halvparten av filoarkene. Nå har du alt fyllet oppå. Spre det og jevn det godt oppå det siste smurte arket. Deretter legger du på neste ark og pensler på smør. Gjentar prosessen til siste ark er tatt. Smør ekstra godt med smør på det øverste laget. Skjær et kryss i paien. Bare igjennom de 4-6 øverste lagene. 
Stekes midt i ovnen i ca 40 min. Paien skal være gylden oppå og når du løfter med en kniv opp de ulike lagene skal disse være stive og smøret skal boble. 
Serveres gjerne med en frisk grønn salat. 

καλή όρεξη ( vær så god)