lørdag 23. juli 2016

SUNNE SNICKERS


Jeg har overnattet på legevakten syv ganger de siste syv månedene. Det har verken vært fordi jeg har trengt en natt hjemme ifra, villet ha et "gratis" "hotellopphold" eller fordi jeg har trengt ekstra oppmerksomhet. Kroppen min har rett og slett slått seg vrang etter et heftig år med brudd, svangerskapsforgiftning og min fars sykdom og dødsfall. Sterke reaksjoner på kumelk, gjær, egg og rotgrønnsaker har slått meg ut innvendig og utvendig. Badet og jeg har disse månedene ikke vært venner og sist vant dusjkabinettet...
                Forleden var jeg i bursdagsselskap og joda frukt er godt, men det er kake også som dessverre inneholder egg og melk. Jeg ønsket ikke en ny runde med besvimelse, elveblest og vrengte tarmer på badet så jeg jafset vannmelon med øynene siklende på snickerskaken. Vel som du ser under jeg har kreert en oppskrift som de fleste tåler. Den er uten raffinert sukker, hvetemel, gluten, melk, egg, gjær, soya og selleri ( :-P): Og den smaker såå godt.

Til 25 deilige kuler trenger du:  
2 dl salte peanøtter
2 dl havregryn
8 store dadler (fjern stenene)
1/2 ts vaniljefrø
1/2 ts maldonsalt
2 ss akasiehonning
1 ss kokosfett (ikke toppet skje og den skal IKKE smeltes)

50 gram mørk sjokolade (etter eget ønske). Jeg har prøvd både med melkefri sjokolade og laktosefri sjokolade noe som har fungert fint begge deler.

Slik gjør du det:
Grovmal peanøttene i en food processor og ha det over i en bakebolle. Kjør så sammen havregryn, dadler, vaniljefrø og salt i food processoren. Ha dette sammen med honning og kokosfett over i bakebollen med de grovhakkete peanøttene. Rør godt sammen til du får en ganske fast masse. Smelt sjokoladen i et vannbad. Form massen til 25 kuler. Bruk en skje og la sjokoladen renne over kulene. Settes i kjøleskapet til det har stivnet. Ha de så over i en boks om de ikke skal nytes med engang. Holder seg lenge i kjøleskapet og enda lenger i fryseren. Om du ønsker at peanøttkulene skal være finmalte så kjører du alle ingrediensene sammen i food prosessoren til ønsket konsistens. Jeg elsket de grove slik som på bildet mens mini på 15 mnd elsket de finmalte ( han fikk ikke smake de grove for å slippe at nøttene satte seg fast i halsen).
Ps! Med å bruke ordet sunne så betyr dette at ingrediensene er naturlige og næringsrike. Peanøttkulene er kaloririke grunnet nøttene, kokosfettet, honningen og dadlene.
Nb! Stor fare for avhengighet ;-).