søndag 24. mai 2015

KOKOSKULER MED KRØNSJ ("sunne" sjokoladeboller med kokos)


Den fødte søtmoms har funnet noe nytt å momse på. De er deilige, de er glutenfrie, de er sukkerfrie, de er eggfrie, de er soyafrie, de er melkefrie og de er raw. De selges på smoothiesteder og helsekost til nesten femti kr pr bolle og da snakker vi ikke hvetebollestørrelse men svensk kjøttbollestørrelse. Om jeg forbanner eller priser den dagen jeg smakte disse første gang er jeg enda usikker på... men jeg tipper min daglige dose gjør at jeg snart blir lei (for jeg klarer ikke bare å spise en om gangen). Lykke er å ha en god smakssans og en god kjennskap til ingredienser slik at man ved første forsøk klarer å igjennskape samme smak som de orginale bare ved å røre sammen på kjøkkenbenken.

Ingrediensene får du på vanlig matbutikk og helsekost.  Det blir 18-20 boller.

Spiret bokhvete
Bland disse tørre ingrediensene sammen i en foodprosessor:

250 gram lettkokt havregryn -la dette kjøres til det blir finmalt før du tilsetter de andre ingrediensene (har du havremel kan du bruke det og da kan alt kjøres sammen samtidig).
40 gram kakaopulver
1 ss frysetørket kaffe (eks Nescafe Gull)
2 ts vaniljepaste/frøene fra 1 vaniljestang/2 ts vaniljefrø
1/2 ts maldonsalt

Dette er et merke man kan kjøpe på helsekost. 
Tilsett så de fuktige ingrediensene:

5 ss akasiehonning (om røren er litt løs tilsett litt mer honning)
7 ss kokosolje (skal IKKE smeltes)

Ha alt over i en bakebolle og rør inn:

 80 gram spriret bokhvete (se lite bilde) som du har ristet lett i en varm stekepanne (slik som man gjør med pinjekjerner. La de bli lett gylne. Dette kan droppes, bollene er veldig gode uten at de blir ristet også.

Utenpå bollene:

50-100 gram kokos

Bland alle ingrediensene godt sammen.

Form de i hendene til kompakte boller og trill de i kokos. Settes i kjøleskapet og spises kalde. Kan fryses for lengre oppbevaring.


Visste du at BOKHVETE ikke er et korn men en liten nøtt. Veldig sunn og næringsrik. Den er ikke i slekt med hvete selv om de er navnbrødre og siden den ikke er i slekt så innholder den ei heller gluten.
De kan spises som de er, brukes i "sunne" søtsaker, i salater, supper, frokostblanding og yoghurt.
Sjekk ut denne siden for flere oppskrifter med bokhvete.

 Kalde og deilige fra kjøleskapet. Klare til og momses.