Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

lørdag 5. april 2014

RØDBETECHIPS


De ble fisket opp med en gaffel, mønsteret var riflet, konsistensen var myk, lukten var søt og smaken var tam. Jeg ble overrasket over hvor mange eldre mennesker som var så glade i denne rød grønnsaken på glass. Syltede rødbeter. De lå å svømmet i sin egen rosa saft oppå en tykt lag med grårosa leverpostei. Jeg har nå tatt rødbeten til nye høyder, ny drakt og ny form. Nå er den helt sprø, smakfull, knallrød og sunn. MORNAAAAAAA syltede rødbeter. Hellooooooooo rødbetechips.
Du trenger:
2 store rødbeter (eller en søtpotet og en rødbete)
3-4 dl rapsolje
  1. Fjern skallet med potetskreller. Vær i nærheten av vasken for fargestoffet i rødbetene er vanskelige flekker å få bort.
  2. Skrell av tynne fine flak fra hele rødbeten med potetskrelleren.
     3. Varm opp rapsolje i en kjele. Når det begynner å bli varmt sleng oppi et flak, om det koker rundt 
         den er oljen varm nok og du kan putte oppi en liten håndfull av flakene. 
     4.  Rør om innimellom og ha et lokk i nærheten tilfelle du må slukke brann i kjelen med lokket. 
     5.  Ha varmen på mellom middels og det varmeste.
     6.  Det skal koke i ca 6-10 min avhengig av mengde og varme. De blir mørkere i fargen og det 
          koker mindre når de begynner å bli ferdige. Ta evt ut en til avkjøling for å kjenne om den blir 
          sprø. For dette skjer nemlig først når de har blitt kalde. Blir de brune smaker det beskt.
     7.  Jeg bruker gaffelen i salatbestikket til å fiske ut chipsen for da renner endel av oljen ut mellom 
          mellom gaffeltennene.
      8.  Legg chipsen oppi en sil med papir for å la det renne av seg.
      9. Spises som "potetgull" eller som sprøtt garnityr til forrett eller middag.

søndag 30. mars 2014

SøtpotetGNOCCHI


Gnocchi (uttales njåkki) er en italiensk rett som opprinnelig har potet som hovedingrediens. Jeg laget gnocchi denne gangen med søtpotet. Retten blir søtere på smak og bør serveres til sterk eller salt mat. I den italienske regionen Toscana blir gnocchi kalt for strozzapreti som betyr prestekvelere. Historien bak kommer av den (glupske)toscanske presten som ble kvalt og døde av en gnocchi. Om du skulle trenge en påminnelse... husk å tygge maten trettito ganger før du svelger. 

Du trenger:
1 søtpotet 5-600 gram           
2 hvitløksfedd           
1 eggeplomme           
100 gram parmesan           
ca 200 gram hvetemel            
salt og pepper            
1 ss olivenolje til vannet det skal kokes i.   


  1. Bak søtpoteten i ovnen på 200 grader varmluft i ca 1 1/2 time. 
  2. Avkjøles helt før den blandes med parmesanost og hvitløk i en stavmikser/kjøkkenmaskin. 
  3. Rør så inn eggeplommen, salt og pepper, deretter ca 150 gram hvetemel. Rør dette godt sammen. 
  4. Når den begynner å ligne en deig sprer du resten av hvetemelet på benken og hvelver deigen i midten av melet. 
  5. Kna melet i deigen til den blir en samlet klump. Den skal ikke være for klissete og ikke for tørr. 
  6. Del deigen i fire deler. Rull hver del til en pølse på ca to cm bred. 
  7. Skjær av biter som er to gange to cm. 
  8. Trykk så en gaffel halvveis ned i gnocchien. 
  9. Kok opp rikelig med vann sammen med 1 ss olje. 
  10. Putt oppi gnocchiene. 
  11. Når de flyter opp er de ferdige. 
  12. La de renne av i et dørslag. Serveres med engang.