Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

fredag 2. august 2013

KJØKKENTIPS FOR AUGUST: BEHANDLING AV SALAT

For å få en sprø og god salat bør du skylle salaten i kaldt vann og deretter rive den i mindre biter. Skjærer du salaten med kniv vil du ødelegge fibrene som gir salaten sprøhet.

Oppbevar salaten i kjøleskapet i en plastikkpose med noen dråper vann og litt luft i posen.

Hvis salaten har blitt litt slapp, legg den i en bolle med kaldt vann og isbiter.

Etter du har skylt salaten, rist salaten tørr ved å bruke en salatslynge. Er du som meg og ikke har et slikt kjøkkenutstyr (har mere nok av andre redskaper og utstyr som tar opp skapplass), bruk et håndklede. Putt salatbladene inni, ta tak i endene og rist godt.

Server dressingen ved siden av salaten. Dressingen gjør salaten slapp om den blir stående en stund og mange liker å justere dressingmengden selv.


søndag 28. juli 2013

KVIKKLUNSJBOLLER

Ut på tur, aldri sur. Ivertfall ikke med disse bollene i sekken. Saftige boller med en deilig plomme av sjokolade og biter av kjeks. Denne bolleoppskriften bruker jeg også til skolebrød og boller med annet fyll (rosiner, eggekrem) simpelten fordi deigen er den beste jeg har kommet over til nå.

Ca 15 boller
125 gram smør
3,5 dl melk
1 pk gjær
1/2 ts bakepulver
1 dl sukker
ca 10 dl hvetemel

Fyll: 3 stk kvikklunsj sjokolader

Smelt smøret i en kjele.
Hell melken i smøret, blandingen skal være lunken (fingervarmt).
Mulig blandingen må varmes opp litt slik at den blir det.
Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Hell i melk og smørblandingen, rør slik at gjæren oppløses i blandingen.
Tilsett så sukker, bakepulver og tilslutt melet som tilsettes litt og litt i.

Kna forsiktig/ pakk sammen deigen. Strø over litt mel på toppen.
Heves under plast i minst 1 time.
Etter en times tid med heving, pakker du den sammen igjen for etterheving en halvtimes tid.
Deigen er nå klar til å trilles til boller eller fylles med fyll.

Ta en klump deig og klem den flat med hendene.
Fyll den med sjokolade (eller annet fyll).
Dytt skjøtene godt sammen før du triller den til en bolle.

Legges så på et bakepapirkledd stekebrett og pensle med vispet egg.

Pass på å ha litt avstand mellom hver bolle grunnet hevingen i ovnen. Stekes på varmluft 180 grader
        i ca 10-12 min

Nyt!!!