lørdag 23. mars 2013

MARMORKAKE


I Sverige kaller de denne formkaken for tigerkake, siden fargene og formene i kaken ligner dens pels. I Norge kaller vi kaken for marmorkake etter utseende til marmorstein. Denne kaken ble til på 1960 tallet og var en stor hit den gangen i likhet med sandkaker. Kanskje det er på tide å ta marmorkaken inn i varmen igjen. Be inn noen du ikke har sett på lenge til en kopp kaffe og noen skiver marmorkake. Kaken smaker utrolig godt lunken, og når du skjærer den i skiver åpenbarer det seg et mønster av grunnfyllet som har blitt blandet med kakaofyllet. Hva slags mønster får din kake? 

Til en brødform 1 eller 1,5 l trenger du:

Grunnfyll
175 gram smør
2,5 dl sukker
3 egg
1,5 dl lettmelk
4 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver

Kakaofyll
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
2 ss sukker
2 ss lettmelk


  • Sett stekovnen på 175 grader og sett en rist på nederste rille.
  • Rør sammen smør og sukker slik at det blir lyst og porøst. Går an å bruke  bruke sleiv og muskelkraft eller miksmaster her. 

  • Tilsett eggene, et og et om gangen. Rør godt mellom hvert egg. (med en sleiv, miksmasteren er du nå ferdig med).

  •  Bland inn vekselvis bakepulver, hvetemel og 1,5 dl lettmelk. Rør til alt er blandet, men ikke lengre. (Da blir røren seig).

  • Ta en tredjedel av røren og bland inn kakao, vaniljesukker, sukker og 2 ss lettmelk.

  • Smør formen med formfett eller smør.

  • Hell i halvparten av den lyse røren og glatt den utover.


  • Hell så i kakaorøren, glatt utover og tilslutt heller du over den lyse røren og glatter utover.

  • Ta en gaffel eller skje og dra den igjennom alle tre lagene, på denne måten vil kaken få et marmorisert utseende.

  • Stek kaken.

  • Avkjøles når den er ferdig.



  • Nytes så lunken eller kald.