Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

onsdag 9. januar 2013

BORSCHT rødbetesuppe

Min facinasjon for røtter om dagen har fått meg til å lage suppe av de også. Etter å ha lest endel oppskrifter på rødbetesuppe falt jeg for en Ukrainsk en. I Østeuropa kalles denne suppen BORSCHT og det spises mye av den, spesielt til jul. Jeg er avhengig av å kunne lage lette, sunne og raske hverdagsmiddager siden jeg trener etter jobb og når jeg da kommer hjem er jeg utsultet. Jeg laget den en mandag, slurpet den i meg. Tirsdag på trening tenkte jeg bare på Borscht, jeg måtte fort hjem til Borscht. Varmet den opp, kastet i meg de første skjeene slik at jeg hadde brent gane med løs hud det neste døgnet. At rødbeter kan bli til en så god suppe.... Haleluja! Men du, pass deg for brent gane, og å ikke bekymre deg dagen derpå over at det som kommer ut av deg har nå fått en rødlig farge. Det er ikke blod, det er fargestoffet i rødbeten.

Ingredienser:

2 ss rapsolje
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 terning grønnsaksbuljong
5 dl vann
1 stor rødbete (eller to små)
1 medium/stor potet
2 ss kremet balsamico
1 ss soyasaus
1/2 ts salt
1/2  ts pepper

Garnityr (spiselig pynt som er veldig godt til)
Rømme
Frisk persille

Fremgangsmåte:

 1. Skrell rødbeten og poteten, skjær de så i terningstore biter. Legges på et fat.
 2. Grovhakk hvitløk og sjalottløk.
 3. I en mellomstor kjele har du i olje, hvitløk og sjalottløk.
 4. La det småkoke (frese) til løken er glinsende og glatt.
 5. Tilsett buljong, vann, potetterninger og rødbeteterninger og la det koke (det tar minst 10 min) til rødbetterningene og potetterningene er møre (faller av en gaffel du stikker i de).
 6. Bruk en stavmikser oppi kjelen (forsiktig i bunnen) til du har grovknust grønnsakene.
 7. Sett kjelen tilbake på platen og tilsett balsamico, soya, salt og pepper.
 8. Server suppen varm, gjerne med en klatt rømme og et dryss hakket (klippet opp) kruspersille.

tirsdag 8. januar 2013

JORDSKOKKSUPPE


Det er vinter, dvaletid og suppetid.
Jeg elsker å prøve nye ingredienser og retter. Kort tid tilbake fikk jeg høre om Jordskokk. Det er en rot som ligner noe på en bestefarnese, litt herk å skrelle, men med deilig søt og nøtteaktig smak. Veldig sunn og en rask suppe å lage. Litt salt tilbehør er godt for å møte den søte smaken, jeg valgte å tørrsteke parmaskinke.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

500 g jordskokker
2 ss rapsolje
1 buljongterning (kylling eller grønnsak)
1 l vann
1 dl fløte
salt og pepper

Slik gjør du det:
 1. Skrell jordskokkene.
 2. Legg de i vann (en time eller en dag).
 3. Del de opp i terningstore biter.
 4. Fres de i olje i en kjele.
 5. Tilsett buljongterningen og vann, la det koke til jordskokkene er møre (når en terning slipper taket med engang du setter gaffelen i).
 6. Bruk en stavmikser og kjør den til suppen er klumpefri. (kan bruke blender eller kjøkkenmaskin). 
 7. Tilsett fløte, bruk stavmikseren og kjør til det blir en kremet suppe.
 8. (Helles tilbake i kjelen ), gi suppen et oppkok, smak til med salt og pepper.
 9. Server gjerne med tørrstekte parmaskinkeskiver, bacon, sprøstekte jordskokkskiver, lyst brød skåret i terninger og stekt i olje med finhakket hvitløk eller fersk persille.

Visste du at jordskokken er rik på jern, kalsium, magnesium og  C-vitamin. Den vokser i Norge og er uten sprøytemidler. Den er god i wok (kan minne om vannkastanje), som grønnsakssnacks, kokes eller brukes i ulike purèer (mos, stapper).