fredag 8. februar 2013

KLIPPEKRANS

Hver 17 mai da jeg var barn bakte min mor kanel i svingene, hun fylte de i en lysebrun flettet kurv med lokk deretter dro vi til skolen og hadde picnik. Alle barna i nærheten fikk fort snusen på disse smakfulle herlighetene og den store kurven ble fort tom. Noen kaller kanel i svingene for kanelboller, men om dere har studert baksten så er det kanel i alle svingene, og den innerste svingen smaker aller aller best. Mmm jeg er jo bygd slik at jeg som oftest elsker fyllet eller tilbehøret. Klippekrans er på en måte kanel i svingene for voksne, i en større og mer kunstnerisk utgave. Å bake en krans eller kringle som det også kalles er innbydende og koselig når man får gjester på the eller kaffe. Hvem blir vel ikke mo i knærne av duften, smaken og konsistensen av varm bakst...

Til den søte deigen trenger du:

 ½ pk gjær                                                                                             
 50 g smør                                                                                              
2 dl melk                                                                                                
4 ss sukker
½ ts kardemomme
Ca 5 ½ dl hvetemel

Til fyllet trenger du:

2 ss mykt smør
3 ss sukker
2 ts kanel


Slik lager du den:

    1. Del opp gjæren med hendene i en bakebolle.
    2. Smelt smør i en kjele.
    3. Ta kjelen tilside og tilsett melken (ta fingertesten, blandingen skal være 37 grader)



     4. Hell blandingen i bakebollen og rør ut gjæren.
     5. Rør inn sukker.
     6. Bland i kardemomme og melet, rør godt sammen.
     7. Elt deigen smidig, pakk den sammen som en stor sneball. 


      8.  Dryss litt mel oppå deigen, dekk bakebollen med plast og sett den et sted lunt.


      9.  Heves til dobbel størrelse.
     10. Trill deigen til en pølse (ca 20 cm lang)
     11. Kjevle deigen til et rektangel (dette kalles nå en leiv). 


     12. Smør smør på hele den rektangulære leiven.


     13. Strø på et jevnt lag med sukker og kanel.
     14. Rull leiven forsiktig sammen til en pølse, pass på at den er like tykk alle steder.
     15. Skjøt den sammen som en sirkel og løft den forsiktig over på et bakepapirkledd 
           stekebrett med rulleskjøten ned.
     16. Klipp dypt (men ikke igjennom) i kransen med ca 1 ½ cm mellomrom og bøy ”bladene” 
            vekselvis til høyre og venstre.


17. Hev klippekransen under plast til dobbel størrelse eller når et lite fingertrykk går langsomt 
      tilbake.


      18. Stekes på 220 grader i ca 15 min på nederste rille.


      19. Pensles med melk etter steking og avkjøles på rist.

2 kommentarer:

  1. Hei Malene

    Synes du har en utrolig fin blogg med mange spennende oppskrifter jeg helt klart skal teste ut. Jeg har et spørsmål som ikke har med innlegget ditt å gjøre, og håper du orker å svare.

    I en av oppskriftene dine her inne så ser jeg at du bruker ghee som kjøpes i innvandrerforretninger, men så ser jeg også at du fraråder folk å bruke palmeolje som faktisk finnes i ghee.

    Kan du forklare dette nærmere?

    Eller var du kanskje ikke klar over dette dengangen du brukte det aktuelle produktet? For det kan da umulig finnes en god palmeolje og en dårlig en? Palmeolje er vel usunt uansett hvor man kjøper det hen?

    Jeg skal uansett teste oppskriftene dine her inne, du har så fin blogg! :)

    linda :)

    SvarSlett
  2. Hei Linda. Ghee er det indiske navnet for klarnet smør. Smør lages av fløte og fløte får man fra kua. Klarnet smør får man ved å varme opp smøret, for så å fjerne det hvite skummet. Dette klarnete smøret tåler mer varme enn "vanlig" smør. Fint å bruke til steking av f.eks kyllingfileter, og rødbetebollene som jeg har lagt ut oppskrift av. Hyggelig at du liker bloggen min:-). Beklager at jeg ikke har fått svart før. Har vært ute og reist, samt vært syk.
    Have fun cooking:-)

    SvarSlett