Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

lørdag 15. desember 2012

DEN GUDDOMMELIGE SARAH BERNHARD


Denne oppskriften har jeg fått fra en dyktig og god kollega. Hun lager disse kakene hver desember, mange hundre i slengen og de smaker så himmelsk.
Kakene er oppkalt etter skuespilleren Henriette-Rosine Bernhard, født i Paris 23. okt. 1844. Hun ble sponset av venner og begynte på musikkonservatoriet og her startet hennes teaterkarriere som etter hvert gjorde henne til en av de mest kjente filmskuespillerinnene i det 19. århundret. Hun var ikke spesielt vakker, men hadde god innlevelse i rollene, en sølvstemme og var et fyrverkeri på scenen. Sarah spilte inn i alt 8 filmer, bl.a. Fedra og Kameliadamen. Hun hadde alltid pengeproblemer og på slutten led hun av sviktende helse. Den legendariske divaen døde 26. mars 1923 i sin sønns armer.

...tenk å få en kake oppkalt etter seg, det står nå på min topp ti liste.

Før du begynner så er dette en kake (eller ca 40) som krever litt tid og konsentrasjon. Sukkerlaken har jeg klart å tulle til to ganger. Den må ikke koke for lenge for da blir den til sukkerklumper når den avkjøles. 

Start med å lage mandelbunner:
300 gr malte mandler    
3 eggehviter
3 ½ dl melis

  1. Kvern mandler i en kjøkkenmaskin eller stavmikser.
  2. Skill hviten fra plommene (spar på plommene, du trenger de etterpå).
  3. Stivvisp eggehvitene (det blir så stivt at du kan holde bollen på hodet uten at det renner).
  4. Bland det forsiktig med de malte mandlene og melis.
  5. Deigen bør være litt fast. Form til små topper.
  6. Stekes midt i ovnen på et bakepapirkledd stekebrett på 200 grader i 10 min, slik at de blir lys gyldne.





Sjokoladekrem

¾ dl sukker                                       
¾ dl vann                                          
3 eggeplommer                                 
150 gr romtemperert smør                                       
1 toppet ss kakao                                      

  1. Skjær opp smøret i mindre terninger.
  2. Kok sukker og vann til det ”tråder” seg. Ca 5 min. (Heller litt for kort enn for lenge – da ”sukrer” det seg.) Avkjøl litt.
  3. Visp eggeplommene sammen og hell deretter sukkerlaken inn i en tynn stråle.
  4. Visp deretter inn terning for terning av smøret.
  5. Sikt så inn kakaoen, mens du visper.
  6. Sett med en teskje en klatt med krem på hver av kakebunnene.
  7. Sett i fryseren i 10-20 min.






Glasur
150 gr kokesjokolade                        
2 ss olje (rapsolje eller annen nøytral olje)                                           
  1.  Smelt sjokoladen med olje i vannbad.
  2. Dypp kakene i sjokoladen og pynt gjerne med en hasselnøtt på toppen.
  3. Settes kaldt.
  4. Tas ut 5 min før servering.


Nytes sakte til en kopp the eller kaffe. 


fredag 14. desember 2012

TØRKET STEINSOPP


Jeg syntes tørket mat er supert. Det er enkelt å tørke selv og enkelt å kjøpe tørkede produkter. For å få gode smaker og smak av andre årstider midt i den kalde årstiden det ikke vokser så mye i. Jeg er som et barn i godteributikken når jeg er i frukt og grønt butikker. Forleden gikk min vennine Ingvild (som driver matbloggen http://matforbarnefamilier.blogspot.no/ ) og jeg berserk i krydderhyllene. Eksotiske tørkede krydderier ble studert og diskutert mellom latterkuler. 10 poser ble med hjem. Frø og bark av ulik art. Jeg gleder meg til å eksperimentere. I denne frukt og grønt handelen hadde de også STEINSOPP, som jeg lenge har lett etter både ute i naturen (og ja... jeg har et skarpt soppblikk, så det er ikke noe i veien med blikket og kunnskapene) og i diverse grønnsakshandlere. Lykken var stor, nesten så jeg kysset hver sopp i kassen. Jeg krafset til meg som om soppen var "ringen" og jeg var Gollum. Nå er soppen tørket og på glass. Holdbar lenge. Den har en meget god litt nøtteaktig smak. Jeg bruker den i gryter, sauser, i salater, supper, på pizza. Kun fantasien som setter grenser. Så lenge det er fuktighet blir den bra siden den trekker det til seg for å bli større og mer smakfull igjen.

Slik gjør du det:

Skjær soppen (stilkene også) i tynne skiver.
Legges spredt utover på et bakepapirkledd stekebrett.
Stekes midt i ovnen ved 80-100 grader varmluft i 2-3 timer (avhengig av hvor mye som er på stekebrettet).
Pass på å snu på soppen underveis.
Avkjøles på stekebrettet i romtemperatur (de blir da sprø og tørre).
Legges på lufttett glass ,og brukes titt og ofte.



Hva med å ha de i denne salaten

torsdag 13. desember 2012

ARME RIDDERE/ FRENCH TOAST


For lenge lenge siden på den tiden det fantes riddere ble det oppfunnet en rett som fremdeles spises idag. Ridderene var ofte lenge borte fra familiene sine, de red over land og strand for å vinne eller tape ulike slag. Om de vant slagene kom de hjem med verdier som gullpenger, nye våpen, smykker o.l. Men om de tapte slagene red de stakkarslige hjem sultne og nedbrutte. Vel hjemme igjen ble de da tatt imot med varme klemmer og retten arme riddere (oppkalt etter dem selv). Og da var det vel godt å endelig være hjemme igjen <3 (historien er oppdiktet, men ikke så usannsynelig).

Til 2-3 hele (helst tørre, noen dager gamle) loffskiver trenger du:

1 egg
1 ss sukker
1, 5 dl melk (av den typen du har)
1/4 ts malt kardemomme
1/4 ts malt kanel

Slik gjør du det:

  1. Visp sammen egg, sukker, melk og krydder i en bakebolle.
  2. Del loffskivene i halve skiver, og skjær bort skorpene (må ikke, men kan bli litt seigt).
  3. Legg brødskivene i røren til de er gjennombløtet.
  4. Fisk de forsiktig opp av bakebollen og stek de i 1 ss smør i en stekepanne ved middels varme til de er pent gulbrune (gyldne)
  5. Legges pent på et serveringsfat etterhvert som de blir ferdige.
  6. Server de arme ridderene lunkne med syltetøy til. (Eller med rød saus slik arme riddere ble servert fra gammelt av).