Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 22. november 2012

MALENES THAILANDSKE FISKESUPPE



November; kjølig, grå, trist, mørk og lang. Kroppen higer og lengter etter sol, varme og alt som har sukker i seg. Jeg må jobbe hardt med å klare å motstå fristelser og å komme meg på mine 3-4 treninger i uken. Mest av alt har jeg lyst til å ligge på sofaen hele dagen med pleddet tullet rundt meg, fyr på peisen, nesen i en god bok og munnen kontinuerlig full av smågodt.
Kroppen ønsker seg varm mat i det kalde været. Suppe er fristende novembermat, varm, sterk og kanskje med smak av et deilig reisemål. Denne suppen er full av vitaminer og mineraler det er lett å få underskudd av i månedene med R i seg. Mmm, smaken av denne suppen fikk meg til å drømme tilbake til Thailand. Lett å forspise seg... for så å måtte hvile magen på sofaen under et pledd, med nesa i en god bok.
Til 4 porsjoner trenger du:

2 bokser a`400 ml kokkosmelk
1 terning fiskebuljong
1 rød paprika
1/2 agurk
1 sitrongress
1 lime
20 gram ingefær
2 hvitløksfedd
1 chilli
1/2 potte koriander
1/4 mango
1 ss fiskesaus
500 gram torskefileter (frosne som jeg brukte eller ferske)

Om du ønsker som garnityr: 1/2 potte koriander, bønnespirer, creme fraiche.

PS! Ønsker du vegetarutgave av suppen velger du grønnsaksbuljong og dropper fiskesaus og torsk.
Ønsker du kylling i suppen istedenfor fisk velger du kylling/hønsebuljong og kan, men må ikke droppe fiskesausen og ha kylling istedenfor torsk.

Slik gjør du det:

  1. Tilsett kokkosmelken og fiskebuljongen i en kjele (minst 2 liters), kokes opp.
  2. Imens skjær paprika og agurk i terningstore biter, tilsettes så oppi den kokende kokkosmelken.
  3. La dette stå å småkoke (skal bli mørt), imens grovhakker du sitrongress, ingefær, hvitløk og chilli.
  4. Bland det så i kjelen med det andre.
  5. Tilsett så kjelen revet skall av en lime og saften til en halv lime.
  6. Når grønnsakene er møre bruker du en stavmikser til å mose alt sammen til en jevn suppe.
  7. Tilsett så koriander, fiskesaus og mango, bruk stavmikseren igjen.
  8. Settes så tilbake på kokeplaten, kok opp og tilsett torskefileter.
  9. La det stå å småkoke til fisken har blitt til mindre biter (tar litt lengre tid med frosne fileter).
  10. Servers ved å strø på noen bønnespirer, korianderblader og en klatt creme frache.
  11. Nyt og drøm deg bort.

onsdag 21. november 2012

HJEMMELAGET OST (cottage cheese)

Et av mine favorittsteder er hytta på fjellet. Pulsen senker seg med engang jeg går inn den store blå døren. Rutinene er de samme: Sette på diverse brytere, ta opp persienner, sette maten i kjøleskapet, tenne opp i peisen og 1/3 av de 52 lysene i stakene for så å ta et glass rødt eller en flaske brunt og sette meg i peisen (på den brede skiferstenen som er i åpningen). Når jeg har fått pustet inn mye hytte og fjellluft er det klart for matlaging. Jeg tilbringer mye tid på hyttas kjøkken. Det er hyttas hjerte for det ligger midt i hytta med utsikt til gangen, stuepeisen, fjorden og fjelltoppene.
Av og til har det blitt handlet inn for mye melk så istedenfor å helle den ut (?,ikkje bra) laget jeg hytteost (cottage cheese). Smaker godt sammen med musli, bær eller syltetøy.
Du trenger: 

2 liter helmelk
7 dl kefir

Slik gjør du:
Varm opp melken til like før kokepunktet.
Hell oppi kefiren og rør rundt med en sleiv til det klumper seg skikkelig (skiller seg).

I et dørslag/sil legger du et tørt kjøkkenhåndklede, hell så blandingen oppi.

Press ut væsken.
Nå har du fått hytteost/ cottage cheese.
Om du ønsker at osten skal bli fast, tyller du den godt og samlet inn i et tørt kjøkkenhåndklede
Legges så under noe tungt slik at den ligger i et hardt press i ca 30 min.

Ostebiten klar til bruk.
F.eks til indisk mat (Palak Paner).
I olje og krydder til marinering før du har det i salat.
Kun fantasien som setter grenser.

mandag 19. november 2012

PANNEKAKER (my precious pancakes)

Jeg er så svak for pannekaker. Alltid vært det. Som barn var jeg veldig småspist, men ikke når det gjaldt pannekaker. De rullet inn i munnen min som i eventyret om PANNEKAKA av Asbjørnsen og Moe.

"Sett deg på trynet mitt," sa grisen, "så skal jeg frakte deg over," sa han. 
Pannekaken gjorde så. 
"Nøff-koff!" sa grisen og tok pannekaken i én jafs, og da pannekaken ikke kom lenger, er ikke regla lenger heller. 

Nøff-koff den dag idag sklir de ned i en jafs!
Matoppskrifter er kjemi, det må riktige mengder til for at det skal bli bra. Fete og sprøe pannekaker er ikke min favoritt. Og selvom det er godt med sukker i røren skal det ikke være det (kun i dessert pannekaker). Men med sukker og sitronsaft eller syltetøy oppå blir det jo søtt nok alikevel ; ).

Du trenger:

3 dl hvetemel
1/2 ts salt

Blandes sammen i en bakebolle.

5 dl melk

Blandes litt etter litt i det tørre i bakebollen.

5 egg

Vispes i røren tilslutt.

Svelles i 15-30 min.

Stekes i litt smør ved middels varme i stekepannen.