Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

tirsdag 13. november 2012

FLATBRØD


Flatbrød er et bakverk uten hevemidler (gjær, bakepulver) som har sirkelform, ca en millimeter tykk og stekt på en takke eller helle.
Det er lange tradisjoner i Norge på å bake flatbrød, denne oppskriften er fra vikingtiden.

Vikingmål på oppskriften:

7 deler sammalt mel
3 deler kjernemelk
1 egg
litt salt


Fornyede mål på oppskriften:

3-4 dl sammalt hvetemel
1 pakke fløte
1 egg
1/2 ts salt

Slik gjør du det:

1. For å få kjernemelk må du følge denne oppskriften 


2. Bland så kjernemelken du har fått (ca 1,5 dl) med sammalt mel, egg  og salt.
3. Kna deigen godt sammen.


4. Del den opp i 8 like store deler.

5. Strø litt mel på bordet og på en kjevle.

6. Kjevle hver del slik at de blir så tynne som mulig.7. Stekes på en tørr takke eller stekepanne til de er gyldne på hver side og sprøe.

8. Smør på smøret du har fått da du laget kjernemelken.

9. Smaker godt alene eller til kjøttretter, gryteretter o.l.

søndag 11. november 2012

RESTAURANTANMELDELSE AV JEPPE STABEKK -BÆRUM


Stabekk, det lille sjarmerende stedet i Bærum. Midt i mellom Sandvika og Oslo. Med et lite sentrum bestående av noen interiørbutkker (bla.a flotte Bolina), en baker, en sportsbutikk, en matbutikk, en fiskehandel etc. I løpet av tredje kvartal i år har det dukket opp to restauranter der også. Èspania med deilig, rimelig tapas, men med heller laber service (gå for take away, og har du et etternavn som lett kan forveksles med et engelsk skjellsord slik som mitt... kall deg noe på engelsk eller spansk som er morsmålene til de ansatte) og Jeppes www.jeppehuset.no . Noen husker kanskje gamle Jeppes som lå på Vinderen før i tiden. Et hipt sted som når det nevnes til de som "hang" der, blir de ømme i blikket. Deres forventninger til lillebror Jeppe er nok høy. Jeg dro ditt med sulten mage og åpent sinn. Først snoket jeg på hjemmesiden deres og kjørte forbi noen ganger med lengselsfulle øyne før jeg avla stedet et besøk.
I det gamle gule kinobygget får vi en beskjeden beskjed om at her ligger det et spisested. Når dørene ble åpnet fikk vi en varm velkomst...


av et konditori som drar øynene og kroppen din mot seg. Og da er det lett å la seg begeistre. Flotte kaker i et fargerikt mangfold.


Ei søt og hyggelig jente bak kassen forteller oss at restauranten er full (dette på en onsdag, men det er jo rett etter åpning). Vi tar derved plass i cafeen som er lys, kald, liten, med innsyn til kjøkkenet og til et kunstverk av et tak.

Etter kort tid kommer servitøren bort til oss og forteller det er ledig bord i restauranten. Fra et grått stilrent rom kom vi inn til en avdeling med en elegant peis, røde og grå vegger og varme.


Restauranten har svært mange retter på menyen. De ønsker nok å fange de fleste ganer, men det blir for mye og det er ingen retter som skiller seg ut. Jeg spurte om en anbefaling og fikk et personlig svadasvar om noe som så godt ut (og er det noe denne restauranten prøver på er det å få maten de serverer til å se god ut). Mitt middagsselskap og jeg hadde nærmest lyst til å lukke øynene å bruke fingeren som hjelp til å velge, noe som for oss begge er uvanlig å gjøre. Vi begge falt på fisk. Jeg liker å bestille fisk når jeg spiser ute fordi å kunne lage en fisk perfekt er ikke bare bare.
Jeg valgte sherrydampet steinbit og laks (kr 239). Etter 26 minutter kom maten.Overraskelse 1: To uventede scampi som lå på tallerkenen. Jeg syntes det er trist at restauranter serverer mat som står på rødlista (dyr som er utryddingstruede).
Overraskelse 2: Skalldyrsausen jeg ikke ante jeg skulle få , og som var iskald enkelte steder og glovarm andre steder.
Overraskelse 3: Crabsticks....! (fisk som smaker krabbe)
Overraskelse 4: Bittebitte små blåskjell og reker. Hadde jeg fremdeles lekt med Barbie hadde det vært perfekt størrelse for henne. (Fiskeretten som sto ovenfor min på menyen skulle ha skalldyrsaus, mon tro de blingset.)
Overraskelse 5: Et slalommønster med bærsaus på siden av tallerkenen.

Men, myke, deilige ovnsbakte poteter og korrekt stekt fisk. Saftig og smakfull.

Siden ingen av servitørene tok seg bryet med å sjekke hvordan det sto til ved vårt bord på over en halvtime bestemte vi oss for å ta desserten på cafeavdelingen. Men det var lettere tenkt enn gjort,
Servitør 1 spurte om vi ønsket dessert (på engelsk), vi takket nei og spurte om regningen. Hun kommer tilbake med dessertmenyen. Vi får tak i servitør 2 og spør om vi kan få regningen og får som svar (på engelsk) "til dessert?"
Etter endelig å ha fått betalt, plukker vi ut hvert vår kakestykke.


Jeg velger en apfelstrudel. Servitøren pynter med den rød sausen vi fikk på tallerknene vår tidligere. Servitør 2 kommer og snakker alvorsord til henne på et språk jeg ikke kjenner og avslutter med "next time". Jeg håper inderlig han sa " HVA GJØR DEN BÆRSAUSEN VED SIDEN AV APFELSTRUDELEN?" eller " APFELSTRUDEL MÅ VARMES OPP FOR AT DEN SKAL VÆRE GOD " eller " EN SKJE MED IS HØRER TIL". Next time fungerer ikke for meg... for det er jammen ikke sikkert jeg kommer igjen. Etter besøket gikk jeg inn på hjemmesiden deres og sjekket ut apfelstrudelen og der står det at den skal serveres med krem, vaniljesaus og is (kr 109). 
Malenes maktmat mener:
Av 5 muliger Mmmmm får Jeppe:
Mm 
Kult lokale, ikke imponerende service, og retter som ikke samsvarer til menyen.