Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

søndag 22. juli 2012

SMAK AV MAROKKO

Marokko for meg er krydder, ferske grønnsaker, 1001 natt, filmen Casablanca, lange strender ved deilig vann, markedsplasser, medinaer (gamlebyer), kardemommeby hus, sterke farger, surfebølger, dufter, kule lamper/møbler og deilig temperatur.

Marokko står fremdeles på listen over uoppdagede reisemål. Jeg har en drøm om å spise middag på en restaurant ala 1001 natt med arabisk interiør, typiske marokkanske retter, orientalsk musikk og magedanserinner, akrobater og musikere som underholdning. Dette selvfølgelig etter å ha ligget på stranden på en solhimmelseng med deilige paraplydrinker.
Jeg drømmer mens jeg står over gryten, gryten med smak av Marokko. En herlig blanding av krydder og grønnsaker.
Om du ønsker kjøtt i gryten, foreslår jeg 300 g storfekjøtt/lammekjøtt i biter stekes lett (stekeskorpe, rå inni) og tilsettes i gryten ca 10 min før servering. Da blir kjøttet mørt og trekker til seg smaken fra gryten.
Smaker godt med nanbrød og en rømmedæsj.

Dette trenger du til en gryte til 4 personer:

1 aubergin
1 ss fersk rosemarin
1 hvitløk
1 chili
1 gul løk
1 pakke/boks bønner
1 pakke/boks hermetiserte tomater
1/2 rød paprika
2 gulrøtter
150 g aromasopp eller champignon (kan kuttes)
2 ss tomatpurè
2 ts tandoori masala
1 ts chili
1 ts kanel
1 ts salt
1 ts pepper
Olivenolje


Slik gjør du det, enkel fremgangsmåte: 

  1. Auberginen skjæres i terninger legges i en skål.
  2. Ta av hvitløkskall og fjern chilifrø. Finhakk så hvitløk, chili og rosemarin. Legges sammen i en skål.
  3. Ta av skallet på den gule løken og skjær den i ringer, legges i en skål.
  4. Skjær av endene på gulrøttene og skjær de i mindre biter. Legges i en skål.
  5. Ikke skyll soppen da blir den seig, er det grums på de børstes dette av. Skæres i mindre biter og legges i en skål.
  6. Skjær paprikaen i mindre biter og legges i en skål.
  7. Skyll bønnene i et dørslag/sil i rennende kaldt vann.
  8. Finn frem en tykkbunnet gryte (minimum volum 2,5 liter) og tilsett ca 1 dl olivenolje.
  9. Sett på middels varme ( 5-7 om du har varme fra 1-9)
  10. Når det bruser rundt en tresleiv/spade tilsetter du auberginbitene.
  11. Når de er godt stekt og det pipler fett ut av de tilsetter du chillien, hvitløken og roemarinen.
  12. Stekes til hvitløken er blitt blank.
  13. Hell så over de hermetiserte tomatene og bønnene, røres godt sammen.
  14. Tilsett så gulrot, sopp, løk og paprika.
  15. Rør alt godt sammen og la det småkoke i rundt 30 min.
  16. Tilsett tomatpurè, tandoori masala, chilipulver, kanel, salt og pepper, røres godt inn.
  17. Småkokes 30 min, rør om innimellom.
  18. Tilsett litt vann om det kjennes for tørt ut når du rører.
  19. For lite smak? Tilsett littegrann mer av hver av de ulike kryddrene.
  20. Serveres varm med nanbrød og rømme.
   LUKTER DEILIG!