Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

tirsdag 15. mai 2012

RESTAURANTANMELDELSE AV DEN FEMTE SMAK. DRAMMEN


Mine røtter er i Drammen, og som barn tråkket jeg mye rundt i gatene på Bragernes. Favorittrestauranten min den gangen var Pannekakehuset. Yndlingsretten var pannekaker med hjemmelaget blåbæresyltetøy. I voksen alder er jeg i Drammen altfor sjelden. Et av mine nyttårs forsetter i år er å besøke Drammen oftere. Og jeg prøver å holde mitt ord, og etter du har lest denne anmeldelsen tror jeg du vil forstå en av tingene som vil trekke meg hit fremover.

På skolen lærte vi de fire grunnsmakene, bittert, søtt, salt og surt. Nå har ny forskning kommet frem til at vi har fem grunnsmaker. Den nye og nummer fem i rekken heter umami og smaken som kjennetegner den er stekt kjøtt, buljong, soyasaus og  tørket tomat.

Restauranten jeg nå har besøkt heter nemlig DEN FEMTE SMAK og ligger ikke langt fra Bragernes torg. Jeg kom over dette stedet via min sjelevenninde Anki som jeg ble kjent med over grytene på en sommerjobb jeg hadde i studietiden. Hun fortalte meg for noen uker tilbake om en nyåpnet restaurant som hun var helt sikker på at jeg ville digge.

Vi kom uberegnet ti minutter før de åpnet, og istedenfor og da bli møtt av en låst dør ble vi ønsket velkommen inn på en visningsrunde av de tre lokalene restauranten innehar. Jeg ble mer og mer målløs etterhvert som jeg så lokalene. En utrolig kul og gjennomført stilmiks av balisisk interiør og nytt hipt design. Buddhafigurer, drivvedmøbler, pels, skinn, gull og glass. Dødskult!Mange jenter sliter med å velge rett når de er ute og spiser, dere vil like dere her. Vi kunne velge mellom 4 eller 7 retter fra 7 mulige retter.
Disse var:
1. Svinewonton med blomkålkrem, erter og sweetchilly vinaigrette
2. Gravet reinsdyr med pastinakk trio og persille
3. Stekte kamskjell med sellerirot, spinat og soyanoisette
4. Røket pigghå med søtpotet, beter og balsamico
5. Kalvemørbrad med lunsalat og kaffesjy 
6. Ostetallerken 
7. Sitrus mousse på masarinbunn og sitronsorbet

Vi valgte fire retter hver, men tok noen ulike slik at vi kunne få anledning til å smake på alle, eller nesten alle. Ingen av oss ønsket Svinewonton med blomkålkrem, erter og sweetchili vinaigrette. Grunnen... svin med søtchilisaus er visst det nærmeste du kommer smaken av menneskekjøtt. ...

Som startes fikk vi rekeships med kremet soyasaus og foccaia med smør.
Jeg har vokst opp i en jegerfamilie, men har aldri syntes reinsdyrkjøtt har vært så stas. Men første rett med gravet reinsdyr smakte deilig, Mmm.
Andre rett med kamskjell, fantastisk. Favorittretten!

Tredje rett: Røkt pigg hå. Jeg syntes den sterk røkte smaken på fisken
ikke passet sammen med tilbehøret som hadde for mye sødme.
Det manglet noe som kunne balansere det bedre.
Å bytte ut søtpotetpurèen med en annen type purè ville gjort seg bedre
mener jeg.
Anki sin tredje rett: Kalv med kaffesjy. Kalven var for tørr ,men tilbehøret var passende og godt. Vi funderte på om ikke litt smeltet blåmuggost på kalven ville høynet retten et hakk.
Sitrusmousse på masarinbunn og sitronsorbet,
søtt, friskt og kryddret.
Oster, halelujaaaaaaaaaaaaaaaaa. Jeg er jo ostoman:-)
De var milde, så passer de fleste sin gane. Jeg skulle gjerne
hatt et par av de noe sterkere ostene i.o.m det var syltede
frukter og honningnøtter ved siden av, som runder av sterke ostesmaker. Selvom enkelte ostekjennere vil halshugge deg om du blander disse.

Da vi skulle betale kom vi i kontakt med en av kvinnene som driver stedet. Hun har drevet rundt 20 restauranter i Oslo fra begynnelsen av 80 tallet og frem til nå. En imøtekommende og hyggelig dame som brenner for kvalitet i maten og i å skape en atmosfære man trives i.
Den Femte Smak sitt prinsipp er som mitt prinsipp; å lage maten fra grunnen av.
De bruker ferske økologiske råvarer og tilbreder maten på en måte som ivaretar næringstoffene.
De er opptatt av at maten skal smake godt, nytes og virke godt for kroppen på alle måter.

Det høres jo bare fantastisk ut, og det var det også.
Det sies at et godt måltid skal innha alle de fem smakene, restaurant DEN FEMTE SMAK klarte i stor grad dette. Jeg forlot stedet og følte meg beruset, og jeg hadde kun drukket vann.

Av 5 mulige Mèr får DEN FEMTE SMAK:


M m m m m
Malene mener magisk makt mat.


Jeg har fått en ny favorittrestaurant i Drammen. I`LL BE BACK!!!

Ps! De bytter meny hver tredje uke.

11 kommentarer:

 1. Hadde vært hyggelig hvis noen tok telefonen når man ringte for et bord.... Virker som det er litt logistikk problemer-.-.-

  SvarSlett
 2. Åh...det er ikke bra. Slikt trekker ned. Prøv å send de em mail:)

  SvarSlett
 3. Sommerstengt kanskje...... Sjekk FB - åpner igjen i aug

  SvarSlett
 4. Jeg skal løve deg du er heldig hvis du får svar. Og hvis du booker bord bør du dobbelt sjekke om bordet er reservert for de 2 som tar tlfen har til vane og dobbelt booke. Og heller ikke gi personalet om det er noe endring, det er eierene som tar tlfen

  SvarSlett
 5. Så synd å høre det er problemer med booking av bord, men maten er virkelig fantastisk. Håper de skjerper seg slik at man ikke kommer ditt med en bismak i munnen.

  SvarSlett
 6. Takk for hyggelig anmeldelse.... Til deg som ikke har fått tak i oss på telefonen så er det bare å legge igjen beskjed på svareren eller sende mail til oss. Det hender vi sitter i andre telefoner, eller er opptatt. Det stemmer at vi har hatt sommerstengt!!

  Mvh Den Femte Smak

  SvarSlett
 7. 5 retteren ble servert i feil rekke følge og det tok 2 timer før hovedrettene kom på bordet. Hadde tjent mye på proffe servitører her. Service og mat betyr faktisk veldig mye. Kan ikke anbefale til venner, dessverre.

  SvarSlett
 8. :(, synd å høre at kokkene og servitørene ikke holdt mål når du var der. Håper du sa ifra slik at det kan forbedre seg.

  SvarSlett
 9. Jeg har vært der to ganger tidligere og må bare si en ting, en helt fantastisk opplevelse! Ingen over, ingen ved siden av, i Drammen iallefall :-)

  Synd noen av dere har dårlig opplevelse? Jeg kjenner flere som har vært der og de er alle overveldet :-)

  SvarSlett
 10. Ja, jeg er så enig:). Kjenner jeg må snart dra tilbake...

  SvarSlett