mandag 26. mars 2018

SPANAKOPITA






Jeg har lett for å bli inspirert og begeistret ... innenfor matverden. På fredag snakket jeg i ett minutt om gresk mat med en gresk kollega. Vi snakket ikke retter. Vi snakket ikke ingredienser. Vi snakket om hun kunne dele noen oppskrifter. 

Jeg rekker ikke å tenke på matretter like mye som før. Minuttene og timene føles fryktelig korte med en treåring, full jobb, trening, leilighet og hytte. Men denne helgen har tankene fått tid til å reise litt. Frøet for reisen ble sådd i samtalen på fredag. Tankereisen gikk til Hellas. Landet eller øyegruppene jeg har feriert og fartet rundt på mang en gang. Min vandring i tankene landet plutselig på det lille bakeriet på hjørnet av huset jeg bodde i på Paros en av de gangene jeg reiste dit. Bakeridisken var full av søte og salte godsaker. Alt bakt med filodeig. Jeg husker jeg satte tennene i en spinat - og fetapai og hjertet sukket. Teksturen og smaken danset lett rundt i munnen. Så lett og så smakfull, ikke så tung som de norske paiene. Vandringen i tankene ble fort slutt da det plutselig slo meg at jeg hadde filodeig i fryseren. Målet var klart: lage den tradisjonell gresk retten Spanakopita eller som vi sier på godt norsk: gresk spinat- og fetapai. Delmålet må man ikke glemme for det er jo som alltid å lage den så god eller bedre enn tidligere smakt eller lagd. 

Det gikk på første forsøk. La meg presentere min best smakte spinat - og fetapai. 

Du trenger: 

10-12 ark filodeig
400 gram fersk spinat
800 gram fetaost
2 store sjalottløk
2 store vårløk
5 egg
1/2 potte dill
Ca 120 gram parmesan
1 liten teskje muskat
Salt og pepper etter smak
Ca 1/2 dl olivenolje

Ca 200 gram smør

Slik gjøres det: 

Grovhakk den ferske spinaten og ha i en stor bolle . Grovhakk vårløk, dill og sjalottløk og bland det med spinaten sammen med oljen. Riv over parmesan. Deretter smuldrer du over fetaosten. Bland forsiktig sammen. 
Visp egg i en annen bolle sammen med muskat, salt og pepper. Hell dette over den andre blandingen og bland alt godt sammen. 
Smelt smøret på middels til lav varme i en kjele. 
Sett stekeovnen på over og undervarme 180 grader. 
I et dypt stekebrett pensler du smør. Legg så et filoark oppå. Smør smør på filoarket. Legg et nytt over. Gjenta prosessen til du har brukt halvparten av filoarkene. Nå har du alt fyllet oppå. Spre det og jevn det godt oppå det siste smurte arket. Deretter legger du på neste ark og pensler på smør. Gjentar prosessen til siste ark er tatt. Smør ekstra godt med smør på det øverste laget. Skjær et kryss i paien. Bare igjennom de 4-6 øverste lagene. 
Stekes midt i ovnen i ca 40 min. Paien skal være gylden oppå og når du løfter med en kniv opp de ulike lagene skal disse være stive og smøret skal boble. 
Serveres gjerne med en frisk grønn salat. 

καλή όρεξη ( vær så god) 

torsdag 8. mars 2018

PERFEKT PAVLOVA

                                    Høye og vakre Pavlova. Fløyelsmyk inni og sprø utenpå. 
Jeg higer etter særdeles gode kakeoppskrifter. De skal være saftige, med godt balanserte smaker, gjerne friske, høye og helst også vakre å se på.
Etter mange år med utprøving av ulike pavlovaoppskrifter har jeg nå landet samt funnet trikset for å få den høy og luftig. Jeg har tatt utgangspunkt i en av Lise finckenhagen sine oppskrifter men justert noe både på innhold og fremgangsmåte.

Ingredienser ( bunn) :

·         6 romtempererte eggehviter (plommene bruker du til kakekremen)
·         350 g sukker
·         2 klyper salt
·         1 ss maizena
·         1 ss hvitvinseddik 

Slik gjør du det: 

Sett stekeovnen på 180 grader over og under varme.
I en ren bolle (helst stål) og med rene visper skal du stivpiske eggehvitene sammen med saltet og ca 75 gram av sukkeret. Medium hastighet.
(NB! Egghvitene må ikke ha rester av eggeplomme i seg  da vil ikke hvitene bli stive.)
Når hvitten er så stiv at du kan snu bollen på hodet uten at det renner noe ut skal du spe i sukkeret litt etter litt mens du pisker på høyeste hastighet. Du vil nå få en tykk, blank og stiv marengs. Vend så i maizena og eddik med en slikkepott. 

I en 22 cm kakeform har du oppi bakepapir. Ha over blandingen. Dytt den utover i sidene og lag en liten grop ned på midten. Skru ovnen ned til 150 grader og sett kaken midt i ovnen. Stekes i ca 1 t og 20 min. Den skal være gylden og fast i midten. (Ta den gjerne ut av ovnen og ta av springen. Nå vil kaken dette litt utover og det vil være lett å se om den er stiv eller klissete i midten. Sett den inn i ovnen igjen om den fremdeles er klissete.) Når kaken er ferdig skrur du av ovnen og lar stekeovnsdøren stå på gløtt til ovnen er kald. kaken kan gjerne oppbevares i den kalde ovnen frem til den skal danderes og serveres (trenger ikke å dekke den til med noe)

Ingredienser ( frisk eggekrem):

4 dl melk
1 dl kremfløte
Frøene fra 1 vaniljestang (snitt stangen i to og skrap ut frøene, kan bruke 1 ts vaniljesukker om du har glemt å kjøpe vaniljestang)
6 eggeplommer
1 dl sukker
3 ss maisstivelse (maizena)

Fremgangsmåte
  1. Skill eggeplommene fra hviten.
  2. Bland eggeplommene med de andre ingrediensene i en kjele.
  3. Visp lett sammen med en håndvisp.
  4. Bytt ut vispen med en sleiv og sett kjelen på kokeplaten på middels til høy varme (1 minst og 9 høyest så setter jeg den på 8)
  5. Rør hele tiden (også i midten, det brenner seg fort om du ikke er oppmerksom) til kremen begynner å tykne og det begynner så smått å boble.
  6. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du klarer å røre bort klumpene.
  7. Rør så til kremen blir jevn og ikke danner snerk (stivt lag på toppen av kremen)
  8. Avkjøles først på kjøkkenbenken til den er kald - deretter i kjøleskapet. 
  9. Visp sammen 3-4 dl fløte. 
  10. Ha kremen oppi eggekremen og visp det sammen på lav hastighet til alt er blandet ( ca 10-20 sek). 
  11. Settes så i kjøleskapet frem til kaken skal settes sammen. 

Kakepynt:
         1/2 - 1 kg friske bær. Jeg liker å bruke bær med forskjellige fargekombinasjoner. Et beger blåbær, et beger bringebær, et beger jordbær og et beger physsalis. Pent er det også med noe grønt eks urten sitronmelisse. 


Rett før servering danderer du kremen oppå kaken ( ikke bruk alt for da vil det bare flyte utover). Ha så bærene pent oppå. Server og nyt kjære deg for denne kaken er av ypperste klasse. 

lørdag 13. januar 2018

SPICY THAISALAT MED VEGETARBURGERE

Noe ekstra smakfullt til lunsj eller middag får du med denne enkle men knallgode retten.

Advarsel! Dette blogginnlegget inneholder reklame.

For en god stund tilbake gjorde jeg et oppdrag for Raske retter. De lager økologiske og vegetariske poseretter. Jeg fikk i oppdrag å lage retter med tilbehør til ulike vegetarburgere. Oppskriften jeg kreerte med gulrot -og purreburgerne deres ble så himmelfallen god at jeg fyser på den stadig vekk. Nå er det gått for lang tid siden sist så nå må den på bordet igjen til uken. Om du allerede ikke har kommet over den så får du den her. 
Om du har lyst til å bli bedre kjent med produktene fra Raske retter så klikk deg inn her

4 porsjoner

1 pakke vegetarburger med gulrot og purre fra Raske retter.
Ca 1 dl olje (eks rapsolje)
200 gram eggnodles
1 stor gulrot
2 vårløk
20 gram frisk koriander
70 gram cashewnøtter
Ca 40 gram fersk ingefær
1 fersk rød chili
Saften av en båt lime eller 1 ss sitronsaft
4 ss soyasaus
4 ss akasiehonning
Bland burgerblandingen i en bolle sammen med 1,5 dl varmt vann (eks fra vannkokeren) tilsett så et vispet egg. La dette stå å godgjøre seg i 15 min. i mellomtiden kan du koke opp nudlene etter fremgangsmåte på pakken, ha gjerne i litt olje i kjelen slik at nudlene ikke klebrer seg fast. Imens dette koker fjern skallet av ingefæren med å skrape det av med en teskje. Ha så ingefær, chili med frø, en vårløk, limesaft, 10 gram koriander, soyasaus og honning i en stavmikser og miks dette godt sammen til en saus. Skjær en vårløk i skiver, skjær gulroten med en mandolin eller ostehøvel for å få tynne skiver. Sett stekepannen på middels til høy varme. Form fire burgere med litt olje i hendene. Stek burgerne i ca ½ dl olje i 1-2 min på hver side ( til de er gylne og sprø på hver side). Ha de over på papir slik at fettet kan renne av. Hell vannet av nudlene. Bland sammen nudler, cashewnøtter, 10 gram korianderblader, vårløk og gulrot. Dressingen kan enten blandes i nudlene eller serveres ved siden av. Server med burgerne og nytes helst varmt, men også godt lunken eller kaldt.



mandag 8. januar 2018

SØTE VAFLER UTEN SUKKER


Nytt år og nye muligheter. 
Vafler trenger ikke være usunt og du trenger ikke bare spise vafler som dessert om du bytter ut noen av ingrediensene. Jeg kan spise vafler både som frokost, lunsj og kvelds som en fin erstatning til knekkebrød som jeg ellers pleier å spise. Ikveld ble det grove grønnsaksvafler (oppskriften kommer på bloggen når den er perfeksjonert). 
Mitt nyttårsforsett er som alltid å spise mindre raffinert sukker som den søtmomsen jeg er og ja jeg blir stadig flinkere. Mange ingredienser er naturlig søte eller blir det når man tilbereder de. Rotgrønnsaker bakt i ovnen får en naturlig og fin sødme. Spesielt søtpotet.

Jeg har testet ut denne oppskriften både med bakt søtpotet og av rotmosrester vi hadde til middag (som ikke var saltet -salt mosen heller ved spisebordet). Denne mosen var laget av søtpotet, potet og brokkolistilken iblandet melk.
Åhh, så gode de ble, ihvertfall sammen med bringebær most med dadler.

Du trenger: (blir ca 6 stk)

1 dl rotmos / bakte røtter (uten skall)
2 dl melk (kan byttes ut til havre, soya eller mandelmelk)
2 egg (kan byttes ut til 1/2 dl vispet kikertvann)
1 dl rug
1 ts fiberhusk (for at røren skal bindes bedre sammen)
1 dl havregryn
1/2 ts bakepulver
1/4 ts vaniljefrø
1/4 ts kardemomme


La røren stå å svelle i minst 30 min.

Stekes i smør, rapskokos eller kokosfett i et vaffeljern eller som lapper i en stekepanne.
Nytes med god samvittighet ;-)