søndag 24. november 2024

JULEKULER

 


I adventstiden pleier sønnen min og jeg å lage disse deilige kulene sammen. Han har laget dem siden han gikk i første klasse, og syntes de er like gode og det er fortsatt like gøy å lage dem. 

I kveld har jeg skrevet ned oppskriften til et fjerde trinn som skal lage dem i mat og helse nå i desember. 

Ekstra koselig er det å legge dem på rene syltetøyglass med et rundt klede oppå lokket og med en pen tråd rundt. Nytes eller gis bort i gave. 

Dere trenger:

·     200 g romtemperert meierismør

·     2 dl sukker

·     6 dl havregryn

·     4 ss kakaopulver

·     1 ts vaniljesukker

3- 4 ss appelsinjuice (Nb! For mye vil ødelegge deigen.)

Kokosmasse til å rulle sjokoladekulene i.

Slik gjør dere det:

1.      Finn frem en bolle og en sleiv (eller skje)

2.     Rør sammen mykt smør, sukker, havregryn, kakao og vaniljesukker 

i  bollen.

3.     Rør inn juice.

4.     Kna deigen sammen.

5.     Rull deigen til små boller og deretter i kokosmasse.

6.     Legg bollene over på en stor tallerken/bakepapir etter hvert som de er ferdige.

7.    Ha bollene over på et glass og sett dem i kjøleskapet. 

8.   Nytes kalde direkte fra kjøleskapet. 

 


fredag 26. januar 2024

MALENES HVERDAGSBRØD


Når jeg skal lage brød eller knekkebrød må det være en kveld jeg er hjemme hele tiden. Dette er ikke fordi det er en krevende jobb eller at forarbeidet tar tid… tvert imot! Det er hevingen og/ eller tiden i ovnen som tar tid. Jobben er å passe tiden :-) Når jeg først holder meg hjemme og skal lage brød så lager jeg like greit tre stykker i samme slengen. De holder seg i flere dager i brødpose. Når det begynner å bli litt tørt er det supert å putte skivene i brødristeren. Dette gir en nøtteaktig smak. Jeg pleier ofte å fryse ned brød hele eller halve. Slik at det kan tas opp kvelden før det skal spises til frokost/has i matpakken.

Disse brødene er sunne, inneholder rene råvarer, gir god og lang energi til kroppen/ metter lenge, gir bedre tarmhelse og ikke minst de smakes så godt. Myke inni og sprø utenpå. 

Kort fortalt er rekkefølgen slik: 

SETT DEIGEN - HEV- HA I FORM - HEV - STEK - NYT!!!

Dette trenger du av ingredienser:

1 kg siktet speltmel

350 gram sammalt speltmel grovt

75 gram store havregryn 

100 gram gresskarkjerner

150 gram hele linfrø

50 gram chiafrø

1 ss salt

1,5 liter vann fingertemperatur ( lunkent)

1 pakke ferskgjær 

Slik gjør du det: 

1.  Rør sammen gjær og det lunkne vannet sammen i en stor bakebolle (minimum 5 liter) . 

2. Ha så i alle de tørre ingrediensene og rør alt sammen til det er blandet. ( Deigen skal være løs.)

3. La det heve under plastlokk eller fuktig klede i ca 30 min. 

4. Hell deigen over i 3 store brødformer (rommer 2 liter) som er kledd med bakepapir. 

5. La de heve under et fuktig håndklede i ca 45 min. 

6. Stekes midt i ovnen på 225 grader over -og undervarme i 40 min. 

7. Ta brødene ut av formene, fjern bakepapiret og stek dem opp ned på rist i 15 min til. 

8. Ta ut brødene og la dem avkjøles litt før de spises. 

Skal de spises senere eller fryses må de avkjøles først før de legges i lukket plastpose. 



Følg MALENESmaktMAT på Snapchat og Instagram for inspirasjon og oppskrifter. 


 

mandag 26. april 2021

SEIG BROWNIE




Til en liten langpanne.

500 gram hvetemel
1 kg sukker
1 ts salt
1 vaniljestang (eller 4 ts vaniljesukker)
14 ss kakaopulver
500 gram smør
8 egg

  1. Smelt smøret i en kjele
  2. Ha alt det tørre i en stor bakebolle. 
  3. Ha i eggene og rør de inn. 
  4. Ha i det smeltede smøret.
  5. Bland til en jevn røre. 
  6. Dekk en langpanne med bakepapir og hell røren oppi. 
  7. Stekes på 180 grader over -og undervarme i ca 30-35 min
  8. La den avkjøles. 
  9. Sett den så kaldt natten over for servering neste dag. Den er best dag to og tre. 
  10. Den kan gjerne fryses. Del den gjerne i kakestykker først. Ta dem ut 5 min før servering.


Eggene røres i alt det tørre før du blander i smøret. 



En frisk jordbærkrem kan være godt til mot den mektige søte smaken. 

Jordbærkrem

1 boks fløte
1 ts vaniljesukker eller sukker
6 jordbær.

  1. Ha alt sammen oppi en bakebolle.
  2. Mos bærene litt med vispene før du setter igang å vispe.
  3. Visp til kremen er stiv. 
  4. Server til browniene. 





onsdag 21. april 2021

MARSIPAN -OG LAKRISKAKE

 

"Mamma, til bursdagen min vil jeg ha marsipan -og lakriskake for jeg elsker marsipan og lakris". Det var da litt av en nøtt å knekke tenkte jeg. Aldri har jeg verken hørt om eller sett en slik kake men helt enig med mini dette hørtes ut som en veldig deilig kake. Alltid moro med en matutfordring. 

Nederst en saftig marsipankakebunn deretter en lakrisgele og på toppen en luftig melkesjokoladekrem. Ja... alle gode ting er ofte tre. 
Kaken lages i tre omganger og trenger litt tid til avkjøling før neste omgang. Kaken er best dagen etter alle lagene har blitt satt sammen. 

Marsipankakebunn

400 gram Odense marsipan ( lilla pakke med grov mandelrik marsipan)
4 egg
2 ss hvetemel

Skjær marsipanen i mindre biter og ha det oppi en food processor sammen med eggene og hvetemelet. Kjør det sammen til en jevn masse. Hell massen i en stekepapirkledd springform 24 cm. Dunk den engang i bordet slik at massen fordeler seg ut i formen. Stekes midt i ovnen på over -og undervarme 175 grader i ca 30 min (ta stikktesten for å se om den er stekt i midten). Snu gjerne formen 180 grader etter halve tiden. Avkjøles noen timer på benken før du heller i lakrisgelen. 





Lakrisgele

1 pose lakrisbåter (200 gram)
1 dl vann 

Ha vannet i en kjele og la det koke opp. Ha så i lakrisbåtene. Rør det inn i det kokende vannet til det er helt oppløst. La det avkjøle til det er romtemperert. Hell blandingen over marsipankakebunnen og sett den i kjøleskapet til den har stivnet. Det tar noen timer. 




Melkesjokoladekrem

1 egg
2 ss sukker
250 gram melkesjokolade 
3 dl kremfløte

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis. 
Visp fløten til krem i en annen bolle. 
Smelt melkesjokoladen i et vannbad og bland den i eggedosisen. Vend så inn kremen med en slikkepott ( viktig at du ikke venter så lenge ellers stivner sjokoladen litt og det vil bli klumper i kremen). Hell sjokoladekremen over lakrsigeleen på kaken og sett kaken til avkjøling og servering neste dag. 



Et veldig fornøyd bursdagsbarn nyter drømmekaken sin. Feinsmeckerene rundt bordet var enige om at det var for mye lakris og at den tykke geleen ble for voldssom. Jeg har derfor halvert oppskriften på geleen i dette innlegget og du vil dermed få en tynnere gele i midten av din kake. 

torsdag 4. juli 2019

GRØNNSAKSSUPPE MED TORSK


Mine beste oppskrifter blir som regel til når det ikke er planlagt. Slik var det også med denne suppen. 

Den første dagen av juli  frøs jeg ... mye. Det hadde vært 0 grader om natten. Jeg var dog på fjellet på 820 meters høyde men kjære vene det var sommer jo... 
Mye vind og en dagtemperatur på 5-11 grader gjorde at jeg fyrte i peisen kl 15.00 også begynte jeg å fyse på suppe. Suppe er vanligvis de kalde månedenes middagsmat for meg. 

Jeg hadde selleri og gulrøtter liggende i kjøleskapet etter vegetarlasagnen jeg hadde laget tidligere i uken. Normalt ville jeg brukt fersk fisk men siden dette var en meget uplanlagt måte å få varmen i kroppen på så  tok jeg ut frossen torsk å la i en skål på benken. Den ble perfekt tint til å skjære i biter når suppen var ferdig.
Pst! Fisken kan kuttes ut om du vil bare vil ha en smakfull grønnsakssuppe.

Vips (under en halvtime) hadde det hele blitt en deilig grønnsakssuppe med biter av torsk. Nydelig om jeg skal si det selv.  4 åringen... likte den også. Om det skyldes at jeg kalte den Ninjagosuppe vites ikke.

Til 4 personer: 
2 ss rapsolje
1 kepaløk (gul løk) eller 3 sjalottløk
2 hvitløksfedd

Løkene grovhakkes og freses sammen med oljen i en gryte.

1 stor ss smør
1 stor ss hvetemel
1 liter vann

Ha så i smøret når det har smeltet har du i hvetemel. Spe så i vannet. La det koke opp mellom hver gang. Tilsett så:

1 fiskebuljongterning eller grønnsaksbuljong
2 selleristenger -grovhakket
2 gulrøtter -grovhakket
4 ss squash -grovhakket eller 1 brokkoli

La grønnsakene kokes møre. Mos det så jevnt med en stavmikser. Smak til med:

Salt (denne suppen trengte litt salt, jeg hadde oppi 1 ts) og pepper.
ca 1 ss finhakket dill og
ca 1 ss finhakket gressløk
ca 1/2 dl melk

Om du syntes suppen er litt for tykk ha oppi mer vann. Begynn med 1 dl og vurder fra det. La det koke opp. Ta deretter kjelen av platen og ha oppi:

400 gram torsk i terninger.

La fisken trekke i suppen på en kald plate i ca 3-5 min. Server, gjerne med brød eller flatbrød.




tirsdag 18. juni 2019

SJOKOLADEBOLLER


I årets vinterferie skled vi ut. Mini og jeg. Den gode hverdagsrytmen vek unna for litt lørdag hver dag. Lett å la seg lede. Lett å la seg friste.

Ukens utskeielser var ikke små...
Søndag: Sveler hos en venninne.
Mandag:             -
Tirsdag: Skolebrød i slalombakken.
Onsdag: Ostekake hos den lokale bakeren
Torsdag: Kinderegg som egentlig var lørdagsgodt.
Fredag: Vafler
Lørdag: Siden lørdagsgodteriet var tomt fant jeg på denne oppskriften for det var jo tross alt lørdag.

Du trenger: 
3/4 fersk gjær
165 gram smør
4 dl melk
1 dl sukker
1/2 ts bakepulver
100 gram mørk sjokolade finhakket
ca 1 liter mel

Slik gjør du det: 
Finhakk sjokoladen. Smelt smøret i en kjele og ha så oppi melken. Når det er fingervarmt har du det oppi en bakebolle sammen med gjær. Rør ut gjæren før du har oppi sukkeret og bakepulveret. Rør deretter inn ca 5 dl mel og sjokoladen. Spe deretter i resten (4-6 dl) av melet til du får en smidig og god deig. La den heve under lokk/plast/ fuktig håndklede i 1-2 timer. Trill til boller og legges på et bakepapirkledd stekebrett. Pensles med vispet egg om du ønsker. La de etterheve i ca 30 min. Stekes på 180 grader over -og undervarme i 10-12 min. Nytes lunkne.

torsdag 30. mai 2019

TACOKRYDDER


At ferdigposer inneholder mye salt og sukker er vel ingen nyhet men det er kanskje ikke alle som vet at sukker er den største mengden av innholdet. Ei heller tror jeg at alle vet at sukker har mange navn. Dekknavn som bla.a. Glukoselukose-fruktosesirup, byggmaltekstrakt, maltodeksstrin og mange fler.

Ei tidligere kollega sa nylig " hjemmelaget tacokrydder er noe man sverger til etter å ha prøvd det. Aldri mer ferdigmix her". Og jeg er så enig så enig. Jeg lager opp masse som jeg har i et lufttett glass. Dette holder seg leeeeeenge. Krydderne kjøper jeg i store poser på frukt -og grøntbutikkene. Mer for pengene og mindre emballasje.

Dette trenger du:

5 ss oregano (tørket)
3 ss spisskummin
3 ss paprikapulver
1, 5 ss hvitløkspulver
1-3 ss chilipulver (dette avhenger av hva du liker av sterk mat. 1 ss= svak, 2 ss medium, 3 ss= sterkt)
1 ss salt
1/2 ts pepper
1/2 ts sukker

Om du undrer over hvorfor jeg har oppi sukker er dette for å balansere smakene.

Slik gjør du det:

Ha alle krydderne oppi et lufttett glass og rist.

Om du lurer på hvor mye du skal bruke så ville jeg begynt med 2 ss og 1 dl vann pr 200 gram kjøtt og smak deg til fra der.


lørdag 23. februar 2019

PERFEKTE SVELER

Rett og slett

Jeg har plutselig fått øynene mine opp for sveler. Rett og slett av den grunn av at jeg har spist den perfekte svelen. Nydelig på smak, luftige og myke. Tidligere har jeg aldri forstått godsnakket om disse vestlandske lappene og kun holdt meg til de østlandske lappene av ulik oppskrift eller vafler som jeg elsker.  Men...det er en uke siden jeg spiste de perfekte svelene og jeg tenker på de hver dag. Svelene er mest kjent som fergebakst på vestlandet og det er nesten så jeg misunner vestlendingene for at de har eierskap til noe så nydelig. Mon tro ferien i sommer blir fergekjøring på vestlandet. 

Visstnok er dette den originale vestlandsfergeoppskriften. Justert noe siden jeg syntes man ikke trenger så mye sukker i slike rører siden man gjerne har syltetøy oppå. Og margarin!!! Ikke la meg starte å snakke om det engang. Smør er ekte vare, vi kjører smør. 
 La gjerne røren stå i kjøleskapet til neste dag før du steker. 

5 egg
3, 5 dl sukker
1 ts natron (toppet)
1 ts hjortetakksalt (toppet)

Dette vispes godt sammen til eggedosis (ferdig når du kan skrive ole i den). 
Hell så i 
1 liter kefir
Visp så forsiktig i 
1 liter hvetemel og 
75 gram smeltet smør. 

Stekes på en takke eller stekepanne med litt smør. Ferdig når de er gyldne på hver side. Server straks med geitost og syltetøy/sukker og smør/ geitost og smør. 



onsdag 30. januar 2019

PIZZAPINNER


For dere som følger bloggen, dere har kanskje fått med dere at mine aller beste oppskrifter har blitt til ved tilfeldigheter og slik ble disse pizzapinnene til. Jeg skulle faktisk på date. Vi hadde møttes en gang før og denne dagen skulle vi på båttur. Kvelden før hadde jeg satt pizzadeig til kaldheving i kjøleskapet for jeg skulle få ei venninne på pizza på kvelden etter. Om morgenen slo det meg at vi burde ha med noe lunsj som kunne spises utpå vannet. Med ingredienser jeg hadde liggende ble disse rågode pizzapinnene til.

Det blir ca 12 stk.

Deigen:
0,25 fersk gjær
5 dl lunkent vann
3 klyper sukker
3 klyper salt
4 ss olivenolje
ca 10 dl hvetemel
ca 4 dl fullkornshvetemel

Rør gjæren ut i lunkent vann tilsatt litt sukker (dette for at gjærsoppen skal heve bedre).
Bland i fullkornshvetemelet og salt.
Spe deretter i hvetemelet til du har en smidig deig (mulig du må bruke mindre mel-mulig litt mer).
Ha så i oljen og kna deigen godt sammen. (Bruk gjerne ti min for å få jobbet skikkelig med glutenet i melet- det er dette som får deigen til å bli luftig).
Sett den i kjøleskapet med lokk eller tett plast over. 8-12 timer senere tar du litt olje på hendene og knar deigen litt igjen før den settes tilbake i kjøleskapet. det samme gjør du om 8-10 timer igjen.
Om jeg skal på tur på lørdag formiddag så setter jeg deigen torsdag kveld. Slår den ned fredag morgen og kveld. Baker den ut lørdag morgen.


Fyllet:
200 gram parmesan (rives i et rivjern for du må for guds skyld aldri kjøpe ferdig revet).
150-200 gram pesto
ca 20 skiver speket skinke aka parmaskinke, strandaskinke e.l

Kjevle deigen ut til en rektangulær leiv (som en pizzabunn).
Bruk en kniv eller et pizzahjul til å skjære den til 4-5 cm bredde rektangler. ca 12 stk.
Smør på pesto og dryss på parmesan.
Deretter vrir du den ene enden til høyre og den andre til venstre.
Snurr deretter rundt skinken. (jeg deler den i to for å kunne spre dem mer og bruker tre halve på hver pinne).
Legges på bakepapir eller oljesmurt stekebrett.
Stekes på over-og undervarme 180 grader til de er gyldne (ca 8 min).

Avkjøles litt før de taes med på tur.
Og for dere som lurte... det var en koselig båttur med kjempe god lunsj men uten sommerfugler i magen.

                                     Grab a pizzastick

fredag 18. januar 2019

LAKSEBURGER MED BLOMKÅL -OG BROKKOLIMOS



Deler med dere en middagsrett som barn i skolealder elsker og som mange av de faktisk kan lage selv til seg og familien. Den er enkel å lage og har fått terningkast seks fra de fleste elevene som jeg har undervist i mat og helsefaget. Sprøe og krydrete burgere i kombinasjon med kremet og søtlig mos trigger og digger smaksløkene. En perfekt hverdagsmiddag og blir det rester er det en god lunsj dagen etterpå.

Til tre personer

Lakseburgere

250 gram laksefileter uten skinn (fersk er best, men frossen smaker godt også)
1 ss hvetemel eller maisenna
Ca 50 gram gulost (eks. jarlsberg)
1 ss sesamfrø 
1 fedd hvitløk
1 egg
1/2 ss tørket oregano( basilikum funker også bra)
1/2 ts spisskummin
1/2 ts tørket chili/ kajennepepper 
1 ts salt 
1/2 ts pepper

Kjør sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller 
følg fremgangsmåten under:


  1. I en bakebolle hakker du fisken til små biter.
  2. Tilsett så hvetemelet og rør godt sammen. 
  3. Riv osten i et rivjern og rør det inn.
  4. Rør deretter inn sesamfrø, finhakket hvitløk og egget.
  5. Rør inn alt krydderet: Oregano, spisskummin, chili, salt, og pepper 
  6. Form laksefarsen til 3-6 burgere. Ha gjerne litt nøytal olje på hendene når du former de ellers blir det fort klissete. (rapsolje, solsikke)
  7. Finn frem en stekepanne, tilsett et par ss nøytal olje. Stek burgerene på den ene siden på middels varme til de har blitt lyserosa halveis opp på burgeren så vender du de.
  8. Server burgerene til blomkål- og brokkolimos.

BLOMKÅL -OG BROKKOLIMOS

1/2 blomkål  
1/2 brokkoli
4 ss fløte
1 ss smør
1 klype salt 
1 klype pepper

Slik gjør du det: 

  1. Ha 8 dl vann i en kjele med lokk og la det koke opp. 
  2. Del blomkålen og brokkolien i biter.  
  3. Ha det oppi det kokende vannet. 
  4. Kokes til det er mørt ( gaffeltesten). 
  5. La vannet renne av i et dørslag og ha det tilbake i kjelen. 
  6. Kjør blomkål og brokkoli sammen med fløte og smør til en glatt puré i en stavmikser eller mos det sammen med en potetmoser. 
  7. Smak til med salt og pepper. 
  8. Serveres i en glassbolle med en serveringsskje.