Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

tirsdag 6. november 2018

SELSKAPSKAKE

Sponset innlegg.

Jeg har den siste uken jobbet med et oppdrag på en kake som de voksne kan kose seg med etter en deilig middag. Jeg har tidligere hatt gode opplevelser med å putte likør (som man ofte drikker til kaffen og kaken etter middagen) i selve kaken eller desserten. En favoritt i mange år har vært en kake som blir kalt Madeleinekake hvor det er to eller tre ulike likører i. Fantastisk god kake. En god del friskere enn denne konfektlignende kaken her.

Denne kaken er det den svenske dessertkokken Magnus Johansson som har komponert. Jeg har bare gjort min vri på den. Kombinasjonen av søt men frisk kakebunn med to ulike glasurer av sjokolade og karamell skaper en utrolig god kake med voksen smak. Den deilige krunsjen av karamellknekk satte kaken litt høyere på kaketrappen til himmelen.
Siden kaken er så mektig valgte jeg å dele den i to slik at man kan fryse den ene delen til bruk siden eller la barna få sin egen barnekake. Kakebunnen er nemlig en høydare for barn. Ha på sjokoladeglasur (halver denne) og pynt den for eller med barna så blir både voksne og barn kakeglade.

Oppskriften består av 5 steg; kakebunnen, sjokoladekremen, karamellen, karamellknekk og pyntingen. Det er noen ting du må passe litt på så om du følger oppskriften godt kommer du i havn og det vil bli en nydelig festkake.
Nb! Baksten inneholder alkohol og er kun beregnet på voksne. Passer til 10-12 personer.

Gresskar/havtorn/gulrotbunn

100 g gresskar (du kan også bruke gulrot eller søtpotet)
100 g tindved bær eller 4 stk passjonsfrukt (fruktkjøtt og kjerner. Bruk en skje og scoop det ut)
50 g revet gulrot
5 dl sukker
3,5 dl matolje (med nøytral smak eks raps eller solsikke. Må være romtemperert)
1 ss hvitvinseddik
6 dl hvetemel
0,5 ts salt
1 ts natron
1/4 ts vanilje (helst frøene, har du ikke det bruker du vaniljesukker)
2 store egg ( Må være romtempererte)

1. Smør en bakeform med en diameter på 24 cm med smør og dryss med mel
2. Skrell gresskaret og fjern kjerner. Del gresskaret i terninger. Kok gresskaret (eller gulrot eller søtpotet) mørt i 5 dl vann sammen med 0,5 ts salt. Hell av vannet.
3. Ha gresskarbitene over i en blender/stavmikser og miks med tindved (eller pasjonsfrukt) og revet gulrot. Miks til en glatt puré.
4. Rør inn sukker, matolje og hvitvinseddik.
5. Sikt hvetemel sammen med natron, salt og vaniljesukker. Vend forsiktig inn i røren slik at du unngår klumper.
6. Visp eggene forsiktig med en gaffel og bland dem i røren helt til slutt. Ha røren i kakeformen og stek på 175 grader varmluft i ca 45-50 minutter. Rist litt i formen når du setter den inn på risten i ovnen. Snu kakeformen 180 grader rundt etter halve tiden. Stikk en trepinne i kaken for å se om kaken er ferdigstekt.
7. Avkjøles i formen.


F.eks denne. 
Baileys & mørk sjokoladeganache

150 g Baileys Original Irish Cream (17% alkohol)
150 g kremfløte
50 g glykose
300 g mørk sjokolade (bruk en god kvalitetsjokolade)
25 g smør, romtemperert

1. Vei opp sjokoladen i en beholder
2. Kok opp kremfløte og glukose og hell over sjokoladen. La blandingen stå i 1-2 minutter.
3. Etter dette blander du ordentlig slik at du får en fin og blank røre. Nå tilsetter du Baileys og pisker godt med en visp eller stavmikser. Når røren når 32 grader mikser du inn smøret.
4. Dekk med plast og la stå kjølig natten over.


Dulce- & Baileyskrem

1 boks kondensert melk (eller 1 boks Dulce de leche. I såfall kan man hoppe rett til punkt 3)
1/4 dl Baileys Original Irish Cream (17% alkohol)
ca 2 klyper salt

1. Kok opp vann i en stor kjele. Legg boksen uåpnet nede i kjelen. Pass på at det alltid er vann over boksen og at det koker rundt boksen. Fyll på vann kontinuerlig slik at vannnivået ikke når boksen (skjer dette vil boksen eksplodere utover hele kjøkkenet ditt ;-) ) La boksen koke i  vannet i tilsammen fire timer.
2. La boksen ligge i vannet til natten over. Ta den så ut og la den stå i romtemperatur frem til bruk.
3. Ta innholdet av boksen over i en skål og bland inn Baileys til du har en kremet konsistens. Smak til med salt.

Karamellknekk

1. Ha 2-3 dl sukker i en stekepanne på høy temperatur. Røres jevnlig.
2. Når alt er smeltet, klumpefritt og gyllenbrunt lager du fine former med en skje oppå et bakepapir. (Jeg lagde kjappe sirkelbevegelser. Noen av de knakk jeg opp slik at hvert stykke ville få en bit samt kunne holde de store toppsirklene oppe. Se nederste bilde).

Slik setter du kaken sammen til et kunstverk: 

1. Finn en passe stor bolle/mindre kakeform til å stikke ut midten av kaken slik at det blir igjen 5-7 cm kakering. (Den midterste delen kan du ta sjokoladeglasur (halver denne) på for så å server til barna/ eller fryse den til neste gang du skal ha fest).
2. Smør sjokoladeganache på kantene og oppå kaken slik at den blir fulldekket. (Om ganachen er for hard kan du vispe i litt mykt smør til ønsket konsistens).
3. Ha karamellen over i en sprøytepose/liten plastpose hvor du klipper et lite hull i den ene enden og sprøyt fine streker over kaken (se bildet under).
4. Dander med karamellknekk rett før servering.

Kaken holder seg godt i kjøleskapet i 3-4 dager. Har du mer igjen etter festen? Frys den.