Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

fredag 21. september 2012

FYLT KYLLING MED SNADDER


OST OG URTER + KYLLING OG SPEKESKINKE = SANT

Denne kyllingfileten har fått skikkelig gjennomgå. Den har blitt banket, fylt, rullet, stekt og deretter spist. Jammen var det verdt det.

Til to personer trenger du:

2 kyllingfileter
2 biter Brie (eller den osten du liker, eks jarlsberg, norvegia, gordon blue, mozzarella)
6-8 skiver spekeskinke ( eller fenalår, bacon, skinke)
4 ss urter (eks basillikum, oregano, persille)


Legg en fjel på kjøkkenbenken.
2. Legg så på en plastpose, deretter en kylling og tilslutt en plastikkpose over kyllingen igjen.
3. Finn frem en kjevle og slå middels hardt over hele kyllingen (men ikke så hardt at den deler seg i flere biter.
 
Ta av det øverste laget med plastikk, legg ost og urter i midten av kyllingen.

Brett kyllingen over fyllet.

Legg skinken på plastikken kant i kant med kyllingrullen.

Bruk plastikken til å rulle kyllingen inn i skinken.


 Sommerstid: Grilles på grillen, du bør grille den på sølvfolie først og tilslutt rett på grillen for den fine stekeskorpen. 
Vinterstid: Stekes på 200 grader varmluft (viftesymbolet) i ca 15-20 min.

Ferdig når skinken er crispy og osten smeltet.

Spis den innsnurret i lompe, med potetmos/salat/pasta, i pitabrød eller del den opp i midre biter og ha den på tapasfatet. Deilig tilbehør er f, eks barbecue saus, salsa, rømmedressing.

Til barbecuesaus passer det best med en mild ost, som mozzarella eller norvegia.

onsdag 19. september 2012

STEMORS FARLIG GODE EPLEPAI

I eventyret om Snehvit og de syv dvergene fikk Snehvit et giftig eple av sin stemor. I eventyret om mitt liv, fikk jeg en eplepai av min stemor. Den var ikke giftig, bare farlig god.



Handleliste

Smør
Hvetemel
Sukker
Egg
Melk
Fløte
Vaniljestang
Maisstivelse
Epler (helst norske, om du bruker utenlandske må skallet fjernes da dette er seigere og mulig sprøytet)
Kanel
Sukker

Kaken lager du inklusive steketid på ca en time. Smaker himmelsk når det er lunken. Vaniljeis/kesam/ krem smaker godt til, men jeg liker den best`"bar".
Hvilken av de tre delene du lager først spiller ingen rolle for resultatet. Bruk helst en spring (kake)form for best resultat, men paiform fungerer også.
Ovnen skal stå på 250 grader over og under varme.  Må stekes rett etter du har fylt eggekremen og eplefyllet oppi paibunnen. Lar du den stå en stund først vil den bli ujevnt stekt.

Eplefyll

3-4 epler (tre store/fire små)
2 ts kanel
2 ts sukker

Fremgangsmåte 
  1. Med en kjernehusutstikker fjerner du kjernehuset med frøene (har du ikke et slik kjekt redskap, skjærer du det bare bort etter at du har kuttet eplene i båter).
  2. Del eplene i 16 båter (først i fire deretter hver av de i fire).
  3. Fyll en plastpose med sukker, kanel og eplebåtene.
  4. Ha endel luft oppi, snurr sammen åpningen og rist godt, da vil kanel og sukkeret klebre seg til de fuktige eplebåtene.



Eggekrem/vaniljekrem  

4 dl melk
1 dl kremfløte
Frøene fra 1 vaniljestang (snitt stangen i to og skrap ut frøene, kan bruke 1 ts vaniljesukker om du har glemt å kjøpe vaniljestang)
6 eggeplommer
1 dl sukker
3 ss maisstivelse (maizena)

Fremgangsmåte
  1. Skill eggeplommene fra hviten.
  2. Bland eggeplommene med de andre ingrediensene i en kjele.
  3. Visp lett sammen med en håndvisp.
  4. Bytt ut vispen med en sleiv og sett kjelen på kokeplaten på middels til høy varme (1 minst og 9 høyest så setter jeg den på 8)
  5. Rør hele tiden (også i midten, det brenner seg fort om du ikke er oppmerksom) til kremen begynner å tykne og det begynner så smått å boble.
  6. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du klarer å røre bort klumpene.
  7. Rør så til kremen blir jevn og ikke danner snerk (stivt lag på toppen av kremen)
  8. Fyll kremen oppi paibunnen og dekk med eplebitene.


Paibunn

200 gram romtemperert smør
200 gram hvetemel
100 gram sukker

Fremgangsmåte
  1. Sett stekeovnen på 250 grader, over og under varme
  2. Kna alle ingrediensene sammen i en bakebolle til en jevn deig
  3. Trykk deigen jevnt utover en kakeform eller en paiform slik at den er like tykk både i bunn og kantene.
  4. Prikk bunnen med en gaffel
  5. Fyll oppi eggekremen og deretter eplebåtene
  6. Stekes i ca 18-20 min, da er det gylden på paikantene, eggekremen bobler og det pipler eplesaft ut av eplebåtene.
  7. Avkjøles minst i 15 min før servering
  8. Smaker himmelsk nylaget og lunken.












 ADVARSEL: Veldig lett å ta et lite stykke til, også et lite til, også....

mandag 17. september 2012

RESTAURANTANMELDELSE BRUNKOLLEN TURISTHYTTE BÆRUM



Marka er full av fine veier, stier og turisthytter. I Bærumsmarka ligger en sjarmerende turisthytte, Brunkollen. En fin tur er å gå fra Haga restaurant/golfbane. Mye oppover til og dertil mye nedover hjem. Fine merkede løyper og terrenget er variert.
Tirsdager er det suppeservering fra kl 15.00- 20.00. Ulike supper og desserter hver gang.
Denne gangen var det Kantarellsuppe eller kjøttsuppe som sto på menyen. Til dessert hadde de yoghurtfromage eller sjokoladefondantkake. Jeg valgte Gullsuppa (kantarellsuppe) og sjokoladefondantkake.
En god porsjon suppe med brød fikk vi til 100 kr pr pers og desserten til 50 kr. En blid kvinne øt god service når klokken tikket seg mot stengetid.
Å nyte en varm suppe av skogens frukter midt mellom bartrær med høstfriskheten i luften og nær skumringstid er... balsam for sjelen.


Turisthytten er også tilpasset menneskets beste venn med salg av griseører (er jo bra at de mange delene på grisen blir utnyttet når den først blir slaktet) til 10 kr, lån av vannskåler og andre hunder å leke med.


Suppen hadde en kraftig smak av kantarell og salt. Jeg ville nok kanskje ha kalt den en skogssuppe i.o.m det var noen barnåler oppi også, men vet du... DET gjorde ingenting for så god var suppa og vi var jo midt i skogen så det hørte det så og si med (?)

Sjokoladefondantkakestykkene vi fikk var en midtdel med flytende sjokolade i og et endestykke som var høyere og tørrere. For at turen hjemover skulle bli like koselig som turen til, delte vi begge stykkene på to. At de to stykkene var fra samme kake er litt vanskelig å tro. Midtstykke hadde deilig myk sjokolade, mektig, men deilig. Sidestykke delte seg i fire deler når du tok gaffelen nedi og det fortsatte med en gaffel mot kaken jakt til man ga opp og alle smulene ble liggende glisende igjen på tallerken, til de ble skøvet over i hundeskålen. Min kokkevenninne Irene skjærer alltid av sidestykkene på mange av kakene hun lager, smartsmart for da er jo kun godbitene igjen til å servere gjester man ønsker å please.
Det burde Brunkollen starte med og, slik at alle får en deilig avslutning på måltidet.

Jeg kommer til å legge middagsturen innom Brunkollen flere ganger fremover. For her får man god mat etter en god gåtur.
Av fem mulige turisthyttemat Mèr får Brunkollen turisthytte: M m m m
Bra service, bra mat, bra lokaler.


Sjekk ut hva det er på menyen før du ankommer:
https://www.facebook.com/#!/pages/Brunkollen-Turisthytte/171041842941781

Hvor i marka det ligger kan du studere nærmere her:
http://www.skiforeningen.no/marka/showpoi.cgi?id=85