Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

onsdag 10. oktober 2012

HJEMMEBAKTE RUNDSTYKKER


Disse rundstykkene smaker deilig varme, f. eks til frokost, lunsj eller kvelds. Jeg tilsatte litt rug for at kroppen skulle få litt fiber. Smør og melk gjør at de blir saftige og myke. Mmm.

Du trenger:
1 pk fersk gjær (hever bakst MYE bedre enn tørrgjær)
100 gram smør
5 dl melk
1 ts salt
1/2 ts sukker (gjør at gjæren hever bedre, det sa min mor)
6-700 gram hvetemel
100 gram fint rugmel

1 egg
Sesamfrø

  1. Smelt smøret ved middels til lav varme i en kjele, når det er ferdig smeltet heller du oppi melken.
  2. Når smøret og melken er fingervarmt (37 grader, du kjenner ikke at det er varmt eller kaldt når du stikker fingeren oppi), så heller du det oppi en bakebollen sammen med gjær.

3. Rør til gjæren er oppløst sammen med sukkeret.
4. Tilsett saltet og rugmelet, rør det sammen.
5. Tilsett så ca 100 gram hvetemel, rør inn og fortsett med ca 100 gram og rør inn til deigen er middels fast og ikke klister seg til hendene dine når du knar lett/ pakker deigen sammen til en klump. (Deigen skal være klissete i midten).


6. Strø over litt hvetemel, legg over plastfolie og sett den på en lunt sted (bort fra dører og vinduer)
7. Heves til dobbel størrelse, ca 1 time.
8. Når den er ferdig hevet, trill deigen sammen til runde rundstykker ved å bruke håndflatene eller håndflaten og benken. Ha litt mel i hånden om det blir klissete.
9. På et smurt eller bakepapirkledd stekebrett setter du de på med ca 4 cm mellomrom.
10. La de etterheve på stekebrettet med plastfolie over seg i ca 1/2 time ( størrelsen vil øke til ca dobbel så store).
11. Visp et egg sammen med en gaffel, pensle overflaten på rundstykkene med egget (har du ikke pensel, dynk litt kjøkkenpapir oppå det vispete egget og dra det over rundstykkene).


12. Strø så over sesamfrø slik at det dekker toppen på rundstykkene.


13. Stekes i ovnen på 250 grader varmluft til de er gyldne oppå og har en hul lyd når du dunker med fingeren på undersiden av rundstykke (ca 7-10 min, varierer fra ovn til ovn).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar