En matblogg med fokus på rene råvarer og som er laget fra bunnen av. Her får du de beste oppskriftene på hverdagsmat og festmat. Om mat er viktig for deg så vil du klare det, hvis ikke vil du finne en unnskyldning. Husk at mat er makt.
MATKATEGORIER
3-retters
Afrikansk
Allergenvennlig mat
Amerikansk
Asiatisk
Asker og Bærum budstikke
Bakst
Brød
Bær
Chips
Dessert
Diabetikermat
Dip
Drikke
Egg
Elg
Eple
Fakta
Festmiddag
Fisk
Forrett
Forslag til ukemeny
Fransk
fredagsmidag
Frokost
Frukt
Garnityr
Glutenfri
Gresk
Gresskar
Grillmat
Gryteretter
Halloween
Helgemiddag
Himmelsk
Hjemmelaget
Hundemat
Husmortips
Hverdagsmiddag
Høytid
I media
Instruksjonsfilmer
is
Italiensk
Jul
Kake
Kalkun
Kjeks
Kjøkkentips
Kjøtt
Konfekt
Kosemat
Krydderblandinger
Kveldsmat
Kylling
Lunsj
Mat til mange
matartikkel
Matspalte
Middagstilbehør
muffins
Naturen som spiskammers
omelett
Pai
Pasta
pesto og tapenade
Pizza
Portugisisk
Poteter
pålegg
påske
Restaurantanmeldelse
Restaurantmat
Ringerikesblad
Salat
saus
Sjømat
Snacks
Sopp
Spansk
Sponset mat
sukkerfri
Sunnere alternativ
Suppe
Søtsaker
Taco og meksikansk
Tapas
Thaimat
Turmat
Tyrkisk
Tørket mat
Ungdomsmat
Vafler og lapper
Vegetarisk
Vin
Østeuropesisk
torsdag 31. juli 2014
PIKNIKBAGUETTE
Ut på tur, aldri sur! Ivertfall ikke med disse motivatorene i sekken. Lages kvelden før.
Dette trenger du til to kjempe sultne eller 4 sultne personer.
2 baguetter
2 egg
1 ss fløte
4 ss majones
8-10 dråper sitronsaft
2 ss finhakket gressløk
salt og pepper
4 skiver bacon
6 skiver parmaskinke
1/3 del tynnskåret agurk på langs
1/3 crispisalat e.l
8 skiver gulost etter eget ønske
Noen skiver rødløk
1/3 rød paprika i ringer
Kok eggene i ca ti min til de er hardkokte. Legg de i kaldt vann til de er avkjølte. Del de begge
veier i eggedeler.
Bland eggebitene sammen med fløte, majones, sitronsaft, gressløk, salt og pepper.
Stek baconet sprøtt og krydre gjerne med litt pepper. Avkjøl.
Skjær en fordypning ned i baguettene. Ta av lokkene.
Legg oppi parmaskinke og eggesalat.
Deretter agurk.
Legg så på salatblader og baconet.
Ost, rødløk og paprika danderes så på.
Sett på lokket. Pakk hver av de inn i sølvfolie. Legges i kjøleskapet til neste dag.
Legges i sekken før turen og nytes der du skulle befinne deg. På jobb, i parken, i skogen, på
vannet eller kanskje på toppen av et fjell slik jeg var når jeg nøt en av disse.
onsdag 18. juni 2014
PIZZASPYD
Du trenger:
4 butterdeigplater
100 gram skinkestrimler
200 gram revet ost
1 ss mykt smør
1 ss oregano
Ha litt mel på bordet og kjevle ut til en tynn leiv.
Strø skinken og 2/3 av osten på leiven.
Brett så leiven i to (med fyllet inni).
Kjevle leiven godt engang til.
Smør på smøret.
Strø på oregano og resten av osten.
Skjær leiven i 2 cm brede strimler.
Snurr hver ende i hver sin retning og legg de på et bakepapirkledd stekebrett.
Stekes på over og undervarme 200 grader i 17-20 min.
Avkjøles før de spises.
Avkjøles før de spises.
søndag 15. juni 2014
PIKNIK I DET GRØNNE
Asker og Bærum Budstikke, tre søte jenter og jeg tok med oss piknikurven til flotte
Nansenparken på den gamle flystripa til Fornebu flyplass. En kunstnerisk park med mange grønt-
arealer, et lite vann, yrende dyreliv og en skulptur av en skuende Fridtjof Nansen for å nevne
noe av det vakre som finnes der. Et perfekt sted for å kunne sitte på et pledd under en
skinnende sol og kvitrende fugler med deilig mat i kurven. Jentene hadde laget hver sin rett på
mat og helsekjøkkenet på skolen sin. Pastasalat, fruktspyd og kjøttboller. Jeg hadde laget
jordbærbrus og pizzastenger.
Her er oppskrift på rettene vi hadde med. Ta det med deg ut du også:-).
500g Pastaskruer (kokes og avkjøles direkte under rennende kaldt vann. La det stå litt så mesteparten av vannet renner av)
Nansenparken på den gamle flystripa til Fornebu flyplass. En kunstnerisk park med mange grønt-
arealer, et lite vann, yrende dyreliv og en skulptur av en skuende Fridtjof Nansen for å nevne
noe av det vakre som finnes der. Et perfekt sted for å kunne sitte på et pledd under en
skinnende sol og kvitrende fugler med deilig mat i kurven. Jentene hadde laget hver sin rett på
mat og helsekjøkkenet på skolen sin. Pastasalat, fruktspyd og kjøttboller. Jeg hadde laget
jordbærbrus og pizzastenger.
Her er oppskrift på rettene vi hadde med. Ta det med deg ut du også:-).
1 kurv jordbær
1 ananas
En kvart vannmelon (brukte bare ½ av denne)
1 boks blåbær (125 g)
1 boks bringebær (125 g)
Kutt opp ananas og vannmelon i biter, og ta
av hamsen på jordbærene.
av hamsen på jordbærene.
Tre frukten og bærene på grillspyd. Det ble 12 grillspyd.
1 dl loff (innmaten)
1 ½ dl melk
400-500 g kjøttdeig
Smak til med salt og pepper
1/2 finhakket løk (kepa/gul)
2 fedd finhakket hvitløk
1 pk fetaost -smuldres
1/2 potte basilikum -hakket
1 egg
Smør (til steking)
Bland loff og melk og la det svelle i 10 min.
Bland i de resterende ingredienser.
Fukt hendene i kaldt vann og form boller. Legg kjøttbollene på en fjel. Smelt smør
og stek kjøttbollene ved middels til høy varme i stekepannen. 2-3 min på hver side
(jo større boller jo lengre steketid). Tre de på trespyd og ha de med på piknik.
Pastasalat (4 pers)
500g Pastaskruer (kokes og avkjøles direkte under rennende kaldt vann. La det stå litt så mesteparten av vannet renner av)
4-5 ss Pesto (tilpasses etter smak)
1 grillet kylling pillet
1 pk bacon (deles i små biter og stekes)
1 boks cherry tomater (deles i to)
1 boks ruccolasalat
1 pk pinjekjerner
100 gram parmesan ost (revet).
Alt blandes godt sammen.
Jordbærbrus
1 kurv jordbær
2 dl vann
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Bris/farris
Fjern skall og sten fra plommene og fjern hamsen fra jordbærene.
Moses alt i en mikser.
Kok opp vann, sukker og vaniljesukker.
Tilsett mosen og la det kokes opp.
Småkokes i ca 5 min.
Fjern skummet med en skje.
Avkjøl blandingen..
Nydelig jordbærbrus i sommervarmen.
Butterdeigstenger med pizzasmak
4 butterdeigplater
100 gram skinkestrimler
200 gram revet ost
1 ss mykt smør
1 ss oregano
Lag en klump av platene.
Ha litt mel på bordet og kjevle ut til en tynn leiv.
Strø skinken og 2/3 av osten på leiven.
Brett så leiven i to (med fyllet inni).
Kjevle leiven godt engang til.
Smør på smøret.
Strø på oregano og resten av osten.
Skjær leiven i 2 cm brede strimler.
Snurr hver ende i hver sin retning og legg de på et bakepapirkledd stekebrett.
Stekes på over og undervarme 200 grader i 17-20 min.
Avkjøles før de spises.
mandag 2. juni 2014
MÅNEDENS MATBLOGGER
Lille matinteresserte meg er overveldet og ydmyk over å få lov til å bli månedens matblogger hos matprat.no
Aase Malene er opptatt av å formidle det glade budskapet om matkvalitet og å inspirere leserne sine til å lage mer mat fra bunnen av. Denne sommeren har hun dessuten store planer om å få fart på grillen! Vi liker innstillingen og presenterer dere for månedens blogger!
Her kan du bli bedre kjent med meg og mine mattanker:
MÅNEDENS BLOGGER
Mmm MALENESmaktMAT
Aase Malene er opptatt av å formidle det glade budskapet om matkvalitet og å inspirere leserne sine til å lage mer mat fra bunnen av. Denne sommeren har hun dessuten store planer om å få fart på grillen! Vi liker innstillingen og presenterer dere for månedens blogger!
Fakta om månedens bloggerNavn: Aase Malene Harbitz
Alder: 36
Yrke: Adjunkt/matspaltist/matblogger/reiseleder
Familie: Far og to brødre
Bosted: Stabekk i Bærum
Alder: 36
Yrke: Adjunkt/matspaltist/matblogger/reiseleder
Familie: Far og to brødre
Bosted: Stabekk i Bærum
Hva ligger bak navnet på bloggen din?- Bloggen heter ”Mmm MALENESmaktMAT” fordi jeg lager og legger ut oppskrifter jeg håper lager Mmm-lyder i munnen! Videre mener jeg at dersom du klarer å lage mat som smaker godt, så har du matlaging i din makt.
Hva fikk deg til å begynne med blogging?- Før jeg begynte å blogge tok jeg med meg kaker og matretter på jobb ved ulike anledninger og jeg fikk mange tilbakemeldinger på at de ønsket oppskriftene på rettene. Det var en kollega som oppfordret meg til å begynne å blogge og legge ut alle oppskriftene der. Jeg hadde kun hørt om rosablogger og var skeptisk. Det tok meg faktisk to år før jeg valgte å gjøre det! Nå syntes jeg det er kjempe gøy. Det føles også godt å dele på de hemmeligholdte oppskriftene.
Hva har du lyst å gi til leserne, gjennom bloggen din?- Jeg har et indre ønske om at flere skal bli mer kvalitetsbevisste når det kommer til mat og at flere skal bli glade i å lage hjemmelaget mat. Det at hjemmelaget mat ikke tar så mye lengre tid å lage, at det ikke koster så mer og at det smaker mye bedre, er noe jeg er opptatt av å formidle. Mitt ønske er at leserne mine får gode erfaringer med å lage mat og kanskje noen aha-opplevelser når de bruker oppskriftene fra bloggen min!
Hvilke kommentarer og tilbakemeldinger får du fra lesere? Hva er lesernes favorittoppskrifter?- Jeg får mange hyggelig kommentarer og tilbakemeldinger fra leserne. De syntes jeg er kreativ og har oppskrifter som passer alle uansett allergier, intoleranser og preferanser. Mange liker også at jeg har steg for steg bilder. Det gjør det lettere for de som ikke er så drevne enda. Det er et mål for meg det å kunne nå alle. Lesernes favorittoppskrifter er Norges beste pastasalat,Himmelsk sjokoladekake og Kremet og fyldig kyllingsuppe.
Hva eller hvem inspirerer deg? Har du noen favorittblogger?- Den som har inspirert meg mest, og som fortsatt er en inspirasjon, er min mor. Hun var husmor og meget dreven på kjøkkenet. Jeg husker fremdeles mange råd og tips hun delte med meg når jeg satt og fulgte med fra kjøkkenbenken. Mye av driven jeg har i meg er takket være henne. Ellers blir jeg inspirert av mye, spesielt kunst, natur, samtaler om mat med andre matinteresserte og utenlandsreiser.
Hva er ditt forhold til mat?- Elsker alt som har med mat å gjøre. Jeg tenker på mat nesten hele tiden, og tenker stadig ut nye oppskrifter.
Hva er dine favorittråvarer?- Jeg er glad i rene naturlige råvarer. Dessuten er jeg er en skikkelig ostoman! Bruker videre mye hvitløk, rapsolje, urter og grønnsaker.
Hva er dine hverdagsfavorittoppskrifter?- Salater, supper og lette form eller gryteretter er det jeg liker best til hverdags. Man kan forberede det kvelden før å varme det opp raskt dagen etter. Da har gjerne smaken og/eller konsistensen satt seg og blitt bedre.
Er det noe spesielt med området du bor i som preger maten din?- Selve Stabekk er ikke et matmekka. Her finnes rimelige og dyre matbutikker, samt en frukt- og grønnsaksbutikk. Jeg er opprinnelig fra et småbruk på landet og drømmer om å kunne ha en egen “frukt- og grønnsaksbutikk “i hagen! Det som preger maten min mest er vel at jeg bruker elgkjøtt istedenfor storfekjøtt, fordi min far er elgjeger.
Har du et spesielt matminne?- Minnet som er sterkest nå er artikkelen om ”matjuks” i illustrert vitenskap, som jeg leste for noen dager siden. Hva de bruker istedenfor vanilje i “vaniljesukker”, og hva brøddeigen tilsettes for at den skal heve bedre. Enda større grunn til å lage hjemmelaget mat! Ellers har jeg mange gode restaurantopplevelser jeg til stadighet tenker og drømmer tilbake til.
Nå går det mot sommeren. Hva liker du best med denne årstiden?- Jeg simpelthen elsker sommeren! Det varme været, slippe å gå med sokker og ull, få saltvannskrøller i håret og farge på kroppen. – Og selvfølgelig den deilige sommermaten. Lettvin mat med få, men gode, ingredienser som smaker så mye mer i varmen. Lukten av grilling. Smaken av de første norske bærene. Nyfisket fisk og skalldyr. Sene varme kvelder ute med lukten av bål, natur og sjø.
Hva er skikkelig sommermat for deg?- Mat på grillen, salater, paier, is, sjømat, frukt og bær og kokos.
Hva legger du helst på grillen en varm sommerdag- og har du noen grillfavoritter?- Jeg legger helst grønnsaker og sjømat på grillen, men det blir ofte elgkjøtt som jeg har marinert først og som gutta griller. Jeg griller ikke så ofte, men har store planer denne sommeren om å bli en grillmester, og ikke bare en mester på å lage tilbehøret.
Hva er ditt beste grilltips?- Vær uredd – kan det spises så kan det grilles!
Har du slengt deg på StreetFood trenden?- Bare i utlandet. Syntes det er kjempe bra at Norge har kastet seg på denne trenden! Mange gode restauranter som selger rask og deilig mat. Hadde vært kult å ha vært med på det selv engang.
Bildene er lånt fra bloggen. Aase Malene tar alle bildene selv.
lørdag 24. mai 2014
SUNN OSTEKAKE På 5 MIN
Denne desserten kan du nyte med god samvittighet om du tenker på hva du putter i munnen din. Kaloriinnholdet er nemlig under 200 pr porsjon.
Til 2 porsjoner
2 søte havrekjeks1 bringebærskyr
2 jordbær
2 ss blåbær
Mos kjeksen og kutt jordbærene i mindre biter.
Fordel kjekssmulene i to glass. Fordel skyren oppå. Dander så med bærene. Nytes
med engang eller settes i kjøleskapet for å kunne nyte den senere på dagen.
for over 1000 år siden. Og med det ble produktet nesten helt glemt for den norske
befolkningen helt frem til 2009 da produktet som kun fantes i norske nisjebutikker kom ut og
frem til kjedebutikkhyllene.
Islendingene har for lengst trykket produktet til sitt bryst. De spiser den blandet med grøt,
med fløte og sukker, syltetøy, korn eller frukt.
Skyr er laget av ostestoffet fra skummet melk så det kan på en måte sammenlignes med
meieriproduktet kesam som også er en ferskost. Skyr er rik på kalsium slik meieriprodukter
er, men den inneholder tre ganger mer protein enn yoghurt. Lite eller ikke noe fett og sukker.
Kanskje ikke så rart at det spises mer skyr enn yoghurt i Island.
mandag 5. mai 2014
MATSPALTE I RINGERIKES BLAD
Uke 22
Uke 18
Uke 14
lørdag 3. mai 2014
JACK DANIEL`S PIZZA - DEN ULTIMATE MANNEPIZZAEN
Jeg skulle prøve å varte opp en fin mannemann forleden. Jeg ville som jeg ofte vil lage en ny oppskrift og siden mat og vin skulle inntas på en lørdag måtte vi i tradisjonenes tro ha pizza. Jeg ville lage den ultimate mannepizzaen. Altså med typiske ingredienser menn liker på pizzaen.
Menn liker: Masse kjøtt, gjerne flere typer.
Bbq sauser
Lite grønnsaker
Passe mengde ost
Ikke for varm
Ikke for mye fyll
2.omgang:
Tomatsaus lager du på dagtid før kvelden den skal spises
2 store sjalottløk
3 hvitløksfedd
Finhakkes og surres i en gryte et par min i 3-4 ss olje.
Tilsett 2 bokser hakkete tomater
Fyll så hver boks halvfulle med vann og hell det oppi gryten
La det koke opp.
Ha i ca 3 ss basamicoeddik, 1/2 potte basilikum, 1 ss tomatpure og salt og pepper (ca 1 ts av hver).
La alt småkoke på lav varme i 2-3 timer
3.omgang:
Marinering av kjøtt kan du lage etter tomatsausen.
500 gram kjøtt av storfe eller elg skjæres i tynne skiver og stekes i små omganger (dette for at det skal bli stekt og ikke kokt) ved sterk varme i olje. Ikke la det bli gjennomstekt. Når alt kjøttet har blitt stekt har du alt oppi stekepannen sammen med 5-6 ss Jack Daniel`s Barebecue sauce som du blander godt i. La dette stå og godgjøre seg på en kald plate frem til du skal legge det på pizzaen.
4.omgang
Fyllet skjærer du opp rett før du setter på ovnen og kjevler ut deigen.
4 store sjampinong -skjæres i skiver
1 pk bacon - skjæres i biter
1-2 kepaløk -skjæres i skiver
Soltørkete tomater -skæres i biter
Blåmuggost - deles i mindre biter
Gulost - rives
Når ovnen er varm tar du ut det varme stekebrettet og legger på den utkjevlete deigen.
Start med å legge på:
Stekes på 200 grader i varmluft til bunnen kjennes sprø ut, virker fyllet lite stekt setter du på grill i noen minutter.
Menn liker: Masse kjøtt, gjerne flere typer.
Bbq sauser
Lite grønnsaker
Passe mengde ost
Ikke for varm
Ikke for mye fyll
Denne pizzaen skal lages i fire omganger, det høres kanskje slitsomt ut... Men om du tenker på at hver omgang er kun på ca 15-30 minutters arbeid da er det vel overkommelig...
Denne oppskriften gir to store pizzaer så her er det nok til dagen etter, fryseren eller supportergjengen.
Så setter vi igang...
1.omgang:
Kaldhevet pizzabunn setter du dagen/kvelden før, oppskriften finner du her
2.omgang:
Tomatsaus lager du på dagtid før kvelden den skal spises
2 store sjalottløk
3 hvitløksfedd
Finhakkes og surres i en gryte et par min i 3-4 ss olje.
Tilsett 2 bokser hakkete tomater
Fyll så hver boks halvfulle med vann og hell det oppi gryten
La det koke opp.
Ha i ca 3 ss basamicoeddik, 1/2 potte basilikum, 1 ss tomatpure og salt og pepper (ca 1 ts av hver).
La alt småkoke på lav varme i 2-3 timer
3.omgang:
Marinering av kjøtt kan du lage etter tomatsausen.
500 gram kjøtt av storfe eller elg skjæres i tynne skiver og stekes i små omganger (dette for at det skal bli stekt og ikke kokt) ved sterk varme i olje. Ikke la det bli gjennomstekt. Når alt kjøttet har blitt stekt har du alt oppi stekepannen sammen med 5-6 ss Jack Daniel`s Barebecue sauce som du blander godt i. La dette stå og godgjøre seg på en kald plate frem til du skal legge det på pizzaen.
4.omgang
Fyllet skjærer du opp rett før du setter på ovnen og kjevler ut deigen.
4 store sjampinong -skjæres i skiver
1 pk bacon - skjæres i biter
1-2 kepaløk -skjæres i skiver
Soltørkete tomater -skæres i biter
Blåmuggost - deles i mindre biter
Gulost - rives
Når ovnen er varm tar du ut det varme stekebrettet og legger på den utkjevlete deigen.
Start med å legge på:
- Tomatsaus
- Ost
- Kjøtt
- Sopp
- Løk
- Bacon
- Soltørkede tomater
- Blåmuggost
Fy søren så god. Sprø tynn bunn, saftig og smakfull.
Etiketter:
Helgemiddag,
Kosemat,
Mat til mange,
Pizza
søndag 27. april 2014
YOGHURTDRØM MED KOKOS OG VANILJE
For et par år siden tilbragte jeg nesten en måned i syd-frankrike. Hver morgen inntok jeg en
boks med kokosyoghurt til frokost på den varme terrassen. Altså som dessert til frokosten.
Dessert er viktig. En perfekt avslutning etter et måltid. Deilig frisk, passe mektig og en
god sødme som gir kroppen et lite kick for å kunne ta dagen med storm. Det er ingen tvil om at
jeg er varmekjær og syntes at kulden er så passè.;-P så nå som finværet viser seg nesten daglig
er det godt med en yoghurtdrøm fylt med to av mine favorittsmaker. Sett deg ned i solen, nyt
og la dine drømmene for sommermånedene også komme.
5 dl yoghurt naturell
1 dl kokos
Frøene skrapt ut fra en 1/2 vaniljestang
Bland alt godt sammen og la det stå minst 12 timer før du nyter det. Holdbar like lenge som det
står på yoghurtbegeret.
boks med kokosyoghurt til frokost på den varme terrassen. Altså som dessert til frokosten.
Dessert er viktig. En perfekt avslutning etter et måltid. Deilig frisk, passe mektig og en
god sødme som gir kroppen et lite kick for å kunne ta dagen med storm. Det er ingen tvil om at
jeg er varmekjær og syntes at kulden er så passè.;-P så nå som finværet viser seg nesten daglig
er det godt med en yoghurtdrøm fylt med to av mine favorittsmaker. Sett deg ned i solen, nyt
og la dine drømmene for sommermånedene også komme.
5 dl yoghurt naturell
1 dl kokos
Frøene skrapt ut fra en 1/2 vaniljestang
Bland alt godt sammen og la det stå minst 12 timer før du nyter det. Holdbar like lenge som det
står på yoghurtbegeret.
lørdag 5. april 2014
RØDBETECHIPS
De ble fisket opp med en gaffel, mønsteret var riflet, konsistensen var myk, lukten var søt og smaken var tam. Jeg ble overrasket over hvor mange eldre mennesker som var så glade i denne rød grønnsaken på glass. Syltede rødbeter. De lå å svømmet i sin egen rosa saft oppå en tykt lag med grårosa leverpostei. Jeg har nå tatt rødbeten til nye høyder, ny drakt og ny form. Nå er den helt sprø, smakfull, knallrød og sunn. MORNAAAAAAA syltede rødbeter. Hellooooooooo rødbetechips.
Du trenger:2 store rødbeter (eller en søtpotet og en rødbete)
3-4 dl rapsolje
- Fjern skallet med potetskreller. Vær i nærheten av vasken for fargestoffet i rødbetene er vanskelige flekker å få bort.
- Skrell av tynne fine flak fra hele rødbeten med potetskrelleren.
3. Varm opp rapsolje i en kjele. Når det begynner å bli varmt sleng oppi et flak, om det koker rundt
den er oljen varm nok og du kan putte oppi en liten håndfull av flakene.
4. Rør om innimellom og ha et lokk i nærheten tilfelle du må slukke brann i kjelen med lokket.
5. Ha varmen på mellom middels og det varmeste.
6. Det skal koke i ca 6-10 min avhengig av mengde og varme. De blir mørkere i fargen og det
koker mindre når de begynner å bli ferdige. Ta evt ut en til avkjøling for å kjenne om den blir
sprø. For dette skjer nemlig først når de har blitt kalde. Blir de brune smaker det beskt.
7. Jeg bruker gaffelen i salatbestikket til å fiske ut chipsen for da renner endel av oljen ut mellom mellom gaffeltennene.
8. Legg chipsen oppi en sil med papir for å la det renne av seg.
9. Spises som "potetgull" eller som sprøtt garnityr til forrett eller middag.
søndag 30. mars 2014
SøtpotetGNOCCHI
Gnocchi (uttales njåkki) er en italiensk rett som opprinnelig har potet som hovedingrediens. Jeg laget gnocchi denne gangen med søtpotet. Retten blir søtere på smak og bør serveres til sterk eller salt mat. I den italienske regionen Toscana blir gnocchi kalt for strozzapreti som betyr prestekvelere. Historien bak kommer av den (glupske)toscanske presten som ble kvalt og døde av en gnocchi. Om du skulle trenge en påminnelse... husk å tygge maten trettito ganger før du svelger.
Du trenger:
1 søtpotet 5-600 gram
2 hvitløksfedd
1 eggeplomme
100 gram parmesan
ca 200 gram hvetemel
salt og pepper
1 ss olivenolje til vannet det skal kokes i.
- Bak søtpoteten i ovnen på 200 grader varmluft i ca 1 1/2 time.
- Avkjøles helt før den blandes med parmesanost og hvitløk i en stavmikser/kjøkkenmaskin.
- Rør så inn eggeplommen, salt og pepper, deretter ca 150 gram hvetemel. Rør dette godt sammen.
- Når den begynner å ligne en deig sprer du resten av hvetemelet på benken og hvelver deigen i midten av melet.
- Kna melet i deigen til den blir en samlet klump. Den skal ikke være for klissete og ikke for tørr.
- Del deigen i fire deler. Rull hver del til en pølse på ca to cm bred.
- Skjær av biter som er to gange to cm.
- Trykk så en gaffel halvveis ned i gnocchien.
- Kok opp rikelig med vann sammen med 1 ss olje.
- Putt oppi gnocchiene.
- Når de flyter opp er de ferdige.
- La de renne av i et dørslag. Serveres med engang.
Abonner på:
Innlegg (Atom)