tirsdag 8. januar 2013

JORDSKOKKSUPPE


Det er vinter, dvaletid og suppetid.
Jeg elsker å prøve nye ingredienser og retter. Kort tid tilbake fikk jeg høre om Jordskokk. Det er en rot som ligner noe på en bestefarnese, litt herk å skrelle, men med deilig søt og nøtteaktig smak. Veldig sunn og en rask suppe å lage. Litt salt tilbehør er godt for å møte den søte smaken, jeg valgte å tørrsteke parmaskinke.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

500 g jordskokker
2 ss rapsolje
1 buljongterning (kylling eller grønnsak)
1 l vann
1 dl fløte
salt og pepper

Slik gjør du det:
  1. Skrell jordskokkene.
  2. Legg de i vann (en time eller en dag).
  3. Del de opp i terningstore biter.
  4. Fres de i olje i en kjele.
  5. Tilsett buljongterningen og vann, la det koke til jordskokkene er møre (når en terning slipper taket med engang du setter gaffelen i).
  6. Bruk en stavmikser og kjør den til suppen er klumpefri. (kan bruke blender eller kjøkkenmaskin). 
  7. Tilsett fløte, bruk stavmikseren og kjør til det blir en kremet suppe.
  8. (Helles tilbake i kjelen ), gi suppen et oppkok, smak til med salt og pepper.
  9. Server gjerne med tørrstekte parmaskinkeskiver, bacon, sprøstekte jordskokkskiver, lyst brød skåret i terninger og stekt i olje med finhakket hvitløk eller fersk persille.

Visste du at jordskokken er rik på jern, kalsium, magnesium og  C-vitamin. Den vokser i Norge og er uten sprøytemidler. Den er god i wok (kan minne om vannkastanje), som grønnsakssnacks, kokes eller brukes i ulike purèer (mos, stapper).

søndag 23. desember 2012

DELFIAKAKE


Eller filiadelfiakake som vi kaller den. Denne kaken er ikke så ulik i ingredienser eller fremgangsmåte som mine risboller. http://malenesmaktmat.blogspot.no/2012/12/deilige-risboller.html
Den er lett å lage og holder seg lenge (må stå kaldt). For meg er delfiakake JUL, jeg husker den alltid var fast inventar på kakebordet når jeg vokste opp. Bestemors favoritt. Best likte jeg naturligvis sukkertoppene, for ellers syntes jeg smaken var for sterk og konsistensen for mektig. Nå derimot har jeg blitt så gammel at jeg syntes den smaker fortreffelig til kaffen (og med den kommentaren følte jeg meg dobbelt så gammel).
Barn digger risboller og voksne digger delfiakake. Så hvilken kategori er du i? ; - P

Du trenger:

Utstyr
1 brødform
Sølvfolie
Miksmaster

Kaken
100 gram kokesjokolade
2 ss kaffe
250 gram delfiafett (en liten pakke)
2 egg
3 ss sukker

Fyllet

Per kjeks (i denne oppksriften brukte jeg 4 stykker)
Sukkertopper (jeg brukte nesten 2 poser)
Marsipan (jeg brukte kransekakedeig som jeg hadde til overs, som i små kuler ble stekt i ti min på 200 grader varmluft)

Slik gjør du det:
  1. Putt et stort ark med sølvfolie oppi en brødform.

  2. Smelt delfiafettet ved svak varme en en kjele.
  3. Putt så oppi sjokoladen, rør det godt sammen. (Avkjøles mens du begynner å vispe eggedosis).

  4. Visp eggedosis av sukker og egg.
  5. Spe (hell litt og litt) i den smeltede sjokoladeblandingen mens du visper.
  6. Tilsett kaffen.

  7. Visp til du har fått blandet alt til en jevn og glatt røre.
  8. Legg røren lagvis i formen sammen med fyllet.









  9. Etter noen timer kaldt er alt stivnet og klar til å nytes.

onsdag 19. desember 2012

TIRAMISU POP CAKE

Mulig det bare er meg, men når jeg ser disse søte små runde konfektene får jeg lyst til å klemme hardt på de. Akkurat som om de er små røyksopp som ved et lett fottrykk sier poff og ut kommer en sky av "røyk". Trykker du på disse små "italienerene" burde det sagt poff slik som "det italienske temperamentet" (som jeg også innehar), men ut kommer det bare en deilig seig masse med bla.a smak av mandler, likør og kakao. Altså riktig så smakfulle italienske bomber.

Ikke kast rester av kaker, putt det i fryseren og ta det opp til tining når du skal lage punsjeboller eller disse Tiramisubombene som jeg har laget etter inspirasjon av en punsjebolleoppskrift.

Du trenger:

125 gram kakesmuler (Madeleinekake, formkake, sukkerkakebunn, sjokoladekake)
30 gram mandler
50 gram romtemperert smør
60 gram melis
2 (små) eggeplommer
3 ss amarettolikør (italiensk mandellikør)
kakao

Slik gjør du det:

  1. Mal mandlene slik at de blir finmalte.


  2. Smuldre opp kaken slik at du får små smuler.
  3. Bland sammen mandler og kakesmuler i en bakebolle.
  4. Visp sammen smør og melis i en annen bakebolle slik at det blir hvitt.
  5. Rør så inn en og en eggeplomme med en sleiv.

  6. Deretter blander du i mandel/kakesmuleblandingen.
  7. Rør godt sammen.
  8. Bland i Amaretto og rør godt.
  9. Sett blandingen i kjøleskapet i ca et døgn.
  10. Trill små kuler av blandingen, legg de på en fjøl/fat og sikt kakao over på begge sider.
  11. Oppbevares i kjøleskapet til de skal serveres.

  12. Om du ønsker å flotte de litt til, putt de oppi konfektformer.

tirsdag 18. desember 2012

KARAMELLSJOKOLADEKONFEKT MED RISTEDE HASSELNØTTER OG MANDLER (sjokoladekakeglasur)


I min familie er vi ikke så glade i "de syv sorter" til jul. Tørre kaker er morsomst når man har mange inni munn og skal plystre samtidig. Men det er jo en påskeaktivitet....
Derved lager jeg heller konfekt og saftige kaker. For et par år siden skulle jeg lage fudge til jul, DET ble ikke vellykket. I år prøvde jeg igjen. Sjokoladefudge denne gangen. Men når den ligger i kjøleskapet for å bli stiv oppdager jeg at det er noe galt med vekten min. Den veier alt halvparten av sin opprinnelig vekt (nei nei, jeg veier ikke maten på baderomsvekten). Mystifistisk er det. Men flaks i uflaksen, når jeg smaker på den altfor myke fudgen i kjøleskapet så smaker det deilig sjokolade...ristede nøtter...karamell.
Ahh det er så deilig følelse det, når jeg først med mitt distre hode surrer til noe også blir alikevel resultatet perfekt.

I søte små konfektformer (disse kjøpt på Åhlens) har jeg fylt og fylt og fylt, for røren ble veldig stor. Godt julen varer helt til påske for det blir konfekt i lange baner. Jeg tror faktisk jeg heller lager en saftig sjokoladekake med resten av røren som glasur. Det tror jeg blir en herlig kombinasjon.

Du trenger:

150 gram hasselnøtter
150 gram mandler
1 boks (à 500 gram) lys sirup
8 dl melis
50 gram smør
1,5 dl fløte
125 gram mørk kokesjokolade

Slik gjør du det:
  1. Grovhakk hasselnøtter og mandler.
  2. Skjær/del opp smøret og sjokoladen i mindre biter.
  3. Rist hasselnøttene og mandlene lett i stekepannen (tørr panne, middels varme, rør rundt til det dufter ristede nøtter og de har en mer gylden farge).
  4. Kok opp fløte, melis og sirup i en kjele til temperaturen når 110-115 grader på et steketermometer.
  5. Tilsett smøret og sjokoladen.
  6. Rør til det er smeltet og røren er glatt.
  7. Tilsett nøttene og rør de godt inn.
  8. Avkjøl til røren har romtemperatur.
  9. Settes i kjøleskapet i et døgn (eller hell det over kaken om du skal bruke den som glasur også sett kaken i kjøleskapet).
  10. Form små kuler med en teskje og puttes i konfektformer.





Advarsel! Kan være lett å stikke en spiseskje oppi og deretter i munn for så å fortsette til du ikke har flere spiseskjeer i kjøkkenskuffen.

lørdag 15. desember 2012

DEN GUDDOMMELIGE SARAH BERNHARD


Denne oppskriften har jeg fått fra en dyktig og god kollega. Hun lager disse kakene hver desember, mange hundre i slengen og de smaker så himmelsk.
Kakene er oppkalt etter skuespilleren Henriette-Rosine Bernhard, født i Paris 23. okt. 1844. Hun ble sponset av venner og begynte på musikkonservatoriet og her startet hennes teaterkarriere som etter hvert gjorde henne til en av de mest kjente filmskuespillerinnene i det 19. århundret. Hun var ikke spesielt vakker, men hadde god innlevelse i rollene, en sølvstemme og var et fyrverkeri på scenen. Sarah spilte inn i alt 8 filmer, bl.a. Fedra og Kameliadamen. Hun hadde alltid pengeproblemer og på slutten led hun av sviktende helse. Den legendariske divaen døde 26. mars 1923 i sin sønns armer.

...tenk å få en kake oppkalt etter seg, det står nå på min topp ti liste.

Før du begynner så er dette en kake (eller ca 40) som krever litt tid og konsentrasjon. Sukkerlaken har jeg klart å tulle til to ganger. Den må ikke koke for lenge for da blir den til sukkerklumper når den avkjøles. 

Start med å lage mandelbunner:
300 gr malte mandler    
3 eggehviter
3 ½ dl melis

  1. Kvern mandler i en kjøkkenmaskin eller stavmikser.
  2. Skill hviten fra plommene (spar på plommene, du trenger de etterpå).
  3. Stivvisp eggehvitene (det blir så stivt at du kan holde bollen på hodet uten at det renner).
  4. Bland det forsiktig med de malte mandlene og melis.
  5. Deigen bør være litt fast. Form til små topper.
  6. Stekes midt i ovnen på et bakepapirkledd stekebrett på 200 grader i 10 min, slik at de blir lys gyldne.





Sjokoladekrem

¾ dl sukker                                       
¾ dl vann                                          
3 eggeplommer                                 
150 gr romtemperert smør                                       
1 toppet ss kakao                                      

  1. Skjær opp smøret i mindre terninger.
  2. Kok sukker og vann til det ”tråder” seg. Ca 5 min. (Heller litt for kort enn for lenge – da ”sukrer” det seg.) Avkjøl litt.
  3. Visp eggeplommene sammen og hell deretter sukkerlaken inn i en tynn stråle.
  4. Visp deretter inn terning for terning av smøret.
  5. Sikt så inn kakaoen, mens du visper.
  6. Sett med en teskje en klatt med krem på hver av kakebunnene.
  7. Sett i fryseren i 10-20 min.






Glasur
150 gr kokesjokolade                        
2 ss olje (rapsolje eller annen nøytral olje)                                           
  1.  Smelt sjokoladen med olje i vannbad.
  2. Dypp kakene i sjokoladen og pynt gjerne med en hasselnøtt på toppen.
  3. Settes kaldt.
  4. Tas ut 5 min før servering.


Nytes sakte til en kopp the eller kaffe. 


fredag 14. desember 2012

TØRKET STEINSOPP


Jeg syntes tørket mat er supert. Det er enkelt å tørke selv og enkelt å kjøpe tørkede produkter. For å få gode smaker og smak av andre årstider midt i den kalde årstiden det ikke vokser så mye i. Jeg er som et barn i godteributikken når jeg er i frukt og grønt butikker. Forleden gikk min vennine Ingvild (som driver matbloggen http://matforbarnefamilier.blogspot.no/ ) og jeg berserk i krydderhyllene. Eksotiske tørkede krydderier ble studert og diskutert mellom latterkuler. 10 poser ble med hjem. Frø og bark av ulik art. Jeg gleder meg til å eksperimentere. I denne frukt og grønt handelen hadde de også STEINSOPP, som jeg lenge har lett etter både ute i naturen (og ja... jeg har et skarpt soppblikk, så det er ikke noe i veien med blikket og kunnskapene) og i diverse grønnsakshandlere. Lykken var stor, nesten så jeg kysset hver sopp i kassen. Jeg krafset til meg som om soppen var "ringen" og jeg var Gollum. Nå er soppen tørket og på glass. Holdbar lenge. Den har en meget god litt nøtteaktig smak. Jeg bruker den i gryter, sauser, i salater, supper, på pizza. Kun fantasien som setter grenser. Så lenge det er fuktighet blir den bra siden den trekker det til seg for å bli større og mer smakfull igjen.

Slik gjør du det:

Skjær soppen (stilkene også) i tynne skiver.
Legges spredt utover på et bakepapirkledd stekebrett.
Stekes midt i ovnen ved 80-100 grader varmluft i 2-3 timer (avhengig av hvor mye som er på stekebrettet).
Pass på å snu på soppen underveis.
Avkjøles på stekebrettet i romtemperatur (de blir da sprø og tørre).
Legges på lufttett glass ,og brukes titt og ofte.



Hva med å ha de i denne salaten