søndag 3. mars 2013

BARNAS FØRSTE BRØD



Det å bake sitt aller aller første brød er kjært i mange menneskers minne. Jeg husker godt ei vennine og jeg fikk lov til  å bake vårt første brød hjemme på mors kjøkken. Jeg husker det som det beste brødet jeg noengang har smakt. For mange barn har denne brødoppskriften vært deres første brød.
En enkel oppskrift for et enkelt og godt halvgrovt brød.

Du trenger:

1 brødform (1 liter)
1/2 pk gjær
2 dl lunkent vann
2 ss soyaolje
1, 5 dl sammalt hvete
1 dl sammalt rug
2-2,5 dl hvetemel


Slik gjør du det:

  1. Sett stekeovnen på over og undervarme (symbolet som ser ut som et = tegn) på 200 grader.
  2. Sett en rist eller stekebrett midt i ovnen.
  3. Mål opp alle ingrediensene slik at du har de klart foran deg.
  4. Ta fingertesten på rennende vann fra springen, om du ikke kjenner om det er kaldt eller varmt er det lunkent.
  5. Rør med en sleiv gjæren ut i den lunkne vannet.
  6. Tilsett så oljen.
  7. Deretter tilsetter du saltet og alt det sammalte melet (de to typene som er brunest).

   
     8.  Spe (hell litt og litt) i hvetemelet (det hvite melet).


     9. Når deigen begynner å bli så fast at den er som en stor klump rundt sleiven, tar du litt hvetemel på deigen og samler klumpen med hendene som når du pakker sammen en stor snøball.

    10. Strø så litt hvetemel oppå deigklumpen og legg plastfolie over.

    11. Settes på en lunt/varmt sted og la det heve 1 time.

    12. Ta deigen forsiktig opp fra bakebollen og legg den oppi en smurt brødform (sprayes med formfett eller pensles/smøres med smør).

    13. Dra litt i den slik at den passer formen, men ikke trykk den ned.

    14. Heves 30 min under plastfolie.

    15. Snitt forsiktig med en kniv i overflaten på brødet, dette vil hindre at den får en stor sprekk midt på under steking.
 
     16. Pensle med vann og stekes i ca 30 min midt i ovnen.


     17. Avkjøles på rist, nyt så hjemmebakt, lunkent brød. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar