Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

onsdag 19. desember 2012

TIRAMISU POP CAKE

Mulig det bare er meg, men når jeg ser disse søte små runde konfektene får jeg lyst til å klemme hardt på de. Akkurat som om de er små røyksopp som ved et lett fottrykk sier poff og ut kommer en sky av "røyk". Trykker du på disse små "italienerene" burde det sagt poff slik som "det italienske temperamentet" (som jeg også innehar), men ut kommer det bare en deilig seig masse med bla.a smak av mandler, likør og kakao. Altså riktig så smakfulle italienske bomber.

Ikke kast rester av kaker, putt det i fryseren og ta det opp til tining når du skal lage punsjeboller eller disse Tiramisubombene som jeg har laget etter inspirasjon av en punsjebolleoppskrift.

Du trenger:

125 gram kakesmuler (Madeleinekake, formkake, sukkerkakebunn, sjokoladekake)
30 gram mandler
50 gram romtemperert smør
60 gram melis
2 (små) eggeplommer
3 ss amarettolikør (italiensk mandellikør)
kakao

Slik gjør du det:

 1. Mal mandlene slik at de blir finmalte.


 2. Smuldre opp kaken slik at du får små smuler.
 3. Bland sammen mandler og kakesmuler i en bakebolle.
 4. Visp sammen smør og melis i en annen bakebolle slik at det blir hvitt.
 5. Rør så inn en og en eggeplomme med en sleiv.

 6. Deretter blander du i mandel/kakesmuleblandingen.
 7. Rør godt sammen.
 8. Bland i Amaretto og rør godt.
 9. Sett blandingen i kjøleskapet i ca et døgn.
 10. Trill små kuler av blandingen, legg de på en fjøl/fat og sikt kakao over på begge sider.
 11. Oppbevares i kjøleskapet til de skal serveres.

 12. Om du ønsker å flotte de litt til, putt de oppi konfektformer.

tirsdag 18. desember 2012

KARAMELLSJOKOLADEKONFEKT MED RISTEDE HASSELNØTTER OG MANDLER (sjokoladekakeglasur)


I min familie er vi ikke så glade i "de syv sorter" til jul. Tørre kaker er morsomst når man har mange inni munn og skal plystre samtidig. Men det er jo en påskeaktivitet....
Derved lager jeg heller konfekt og saftige kaker. For et par år siden skulle jeg lage fudge til jul, DET ble ikke vellykket. I år prøvde jeg igjen. Sjokoladefudge denne gangen. Men når den ligger i kjøleskapet for å bli stiv oppdager jeg at det er noe galt med vekten min. Den veier alt halvparten av sin opprinnelig vekt (nei nei, jeg veier ikke maten på baderomsvekten). Mystifistisk er det. Men flaks i uflaksen, når jeg smaker på den altfor myke fudgen i kjøleskapet så smaker det deilig sjokolade...ristede nøtter...karamell.
Ahh det er så deilig følelse det, når jeg først med mitt distre hode surrer til noe også blir alikevel resultatet perfekt.

I søte små konfektformer (disse kjøpt på Åhlens) har jeg fylt og fylt og fylt, for røren ble veldig stor. Godt julen varer helt til påske for det blir konfekt i lange baner. Jeg tror faktisk jeg heller lager en saftig sjokoladekake med resten av røren som glasur. Det tror jeg blir en herlig kombinasjon.

Du trenger:

150 gram hasselnøtter
150 gram mandler
1 boks (à 500 gram) lys sirup
8 dl melis
50 gram smør
1,5 dl fløte
125 gram mørk kokesjokolade

Slik gjør du det:
 1. Grovhakk hasselnøtter og mandler.
 2. Skjær/del opp smøret og sjokoladen i mindre biter.
 3. Rist hasselnøttene og mandlene lett i stekepannen (tørr panne, middels varme, rør rundt til det dufter ristede nøtter og de har en mer gylden farge).
 4. Kok opp fløte, melis og sirup i en kjele til temperaturen når 110-115 grader på et steketermometer.
 5. Tilsett smøret og sjokoladen.
 6. Rør til det er smeltet og røren er glatt.
 7. Tilsett nøttene og rør de godt inn.
 8. Avkjøl til røren har romtemperatur.
 9. Settes i kjøleskapet i et døgn (eller hell det over kaken om du skal bruke den som glasur også sett kaken i kjøleskapet).
 10. Form små kuler med en teskje og puttes i konfektformer.

Advarsel! Kan være lett å stikke en spiseskje oppi og deretter i munn for så å fortsette til du ikke har flere spiseskjeer i kjøkkenskuffen.