Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

tirsdag 18. mars 2014

Slik lager du MAKIRULLER (med laks, avokado og vårløk)

Første gang jeg spiste sushi og maki var da jeg lagde den selv på matfagutdanningen min. Det var en lightversjon uten wasabi og ingefær og jeg syntes det smakte helt ok. Andre gangen var da min eldste bror inviterte med ut på middag på en av Oslos første sushirestauranter og den beste som var mente han. Han skrøt sushi oppi skyene. Jeg var skeptisk på tross av at jeg stort sett stolte på alt hva han sa. Sushibitene var store og fiskestykkene tykke. Wasabien (den grønne pastaen) var jeg helt ukjent med. Munnen ble stappfull av en sushibit og wasabien brant i nesen. Jeg trodde jeg skulle kaste opp, svime av og bli spiddet av en av de tusen stjernene jeg plutselig så. Jeg klarte utrolig nok å skjerpe meg slik at ingenting av det skjedde, men jeg sverget på at jeg aldri skulle spise sushi igjen. Min bror sa " det sies at man må spise sushi tre ganger og etter det elsker man det". Det kan jo høres ut som storebrortull, men jammen hadde han ikke rett. Jeg prøvde en tredje gang ved en senere anledning og nå... nå elsker jeg det. Virkelig ELSKER. Kan ikke leve livet uten.

Noen ordforklaringer:
Sushi er sammenklemt ris med rå fisk eller skalldyr oppå.
Maki er rå fisk/skalldyr rullet sammen med ris og grønnsaker inni/utenpå tørket tang.
Tempura maki er det samme som over bare at fisken/skalldyret er fritert (kokt i olje) i en type deig. Denne makien er derfor lunken når den spises. Gjerne en favoritt for "sushinybegynnere".
Sashimi er rå fisk/skalldyr skåret i tynne skiver (uten ris). 

Dette trenger du til 4 ruller ( ca 40 biter):
4 noriark
200 gram salmalaks
250 gram sushiris
1 vårløk
1 avokado
2 ss sesamfrø
2 ss sukker
2 ss edikk
Til servering:
Soyaolje
Sylted ingefær
Wasabi
Av utstyr trenger du: 
Bambusmatte til å rulle makien med.
Spisepinner
Sil til å skylle risen.
Kjele til å koke risen.


  •  Mål opp risen og ha den over i en sil.


  •  Skyll risen under rennende vann i to-tre minutter.

  • La risen stå i kaldt vann i ca 20 minutter. 
  • Skylles igjen før du har risen oppi en kjele med 4 dl kaldt vann.
  • La det koke opp og deretter småkoke under lokk i 10 minutter. Rør innimellom.
  • Når vannet har fordampet settes kjelen med risen til avkjøling. 
  • Bland 2 ss sukker sammen med 2 ss edikk. La det stå til sukkeret er oppløst i edikken.
  • Når risen er helt kald blander du i edikk og sukkerblandingen.
  • Lag gjerne risen dagen før den skal brukes. Jeg syntes den er best dagen etter, bare sett den i kjøleskapet frem til bruk.

SLIK FYLLER OG RULLER DU MAKIRULLEN
  • Skjær opp avokadoen og fisken i tynne biter. 
  • Vårløken skjæres i ringer. 
  • Fordel ingrediensene slik du ser på bildene. 
  • Risen er klebrig. For å lett dytte den ned på noriarket bør du dyppe hendene i vann før du dytter.
  • Sesamfrøene strøs over risen.
  • Rull makien ved hjelp av matten. Rull hardt og pass på at første skjøten rulles godt inni makien.
  • Den siste skjøten bør ligge ned etter endt rulling. 
  • Sett gjerne makirullen i kjøleskapet litt slik at den "setter seg".
  • Skjær opp hver rull i passe store biter, 9-12 stk.
  • Server!


 Den syltede ingefæren skal spises mellom hver bit for å skylle munnen og gjøre den klar til neste bit/smak.
Wasabien blandes ut i soyasausen. Begynn med lite og smak heller til.
 Spises ikke alt opp smaker det godt til lunsj dagen etter også. Husk dog at fisk og gjester lukter etter tre dager ; - ).

søndag 16. mars 2014

SØTPOTETCHIPS

Det siste året har jeg eksperimentert endel med søtpotet og rødbete. Mye godt kan man lage av disse. Før
eksperimenteringen forbandt jeg søtpotet med utro, kranglete gigantiske amerikanere i sofaen til Ricki Lake (talkshowvertinne på 90 tallet). Det var der jeg nemlig hørte om søtpotet for første gang. En dame skjelte ut en annen med blant annet å fortelle henne at fried sweetpotato gjorde ikke akkurat kroppen hennes tynnere. Dette etter at hun hadde blitt fortalt at hun hadde vært sammen med mannen hennes. Nå har det gått 20 år siden jeg så disse episodene og jeg har nå testet ut "The fat sweetpotato" som faktisk er sunn og rik på vitaminer og mineraler. Den egner seg skikkelig godt som chips. Best naturell for da har den søtaktig deilig smak.

Du trenger:
2 søtpoteter
3-4 dl rapsolje

Om du ønsker kan du ta en søtpotet og en rødbete.
  • Skrell bort skallet av søtpoteten med potetskreller.
  • Skrell så av tynne fine flak med potetskrelleren til det ikke er mer igjen.


  •  Varm opp rapsolje. Når det begynner å bli varmt sleng oppi et søtpotetflak, om det koker rundt den putter du oppi en liten håndfull av flakene. 
  • Rør om innimellom og ha et lokk i nærheten tilfelle du må slukke brann i kjelen med lokket. 
  • Ha varmen på mellom middels og det varmeste. 
  • Det skal koke i ca 6-10 min avhengig av mengde og varme. De blir mer oransje i fargen og det koker mindre når de begynner å bli ferdige. Ta evt ut en til avkjøling for å kjenne om den blir sprø. For dette skjer nemlig først når de har blitt kalde.
  • Jeg bruker gaffelen i salatbestikket til å fiske ut chipsen for da renner endel av oljen ut mellom gaffeltennene. 
  • Legg chipsen oppi en sil med papir for å la det renne av seg.


  •  Pass på at chipsen ikke blir for brune (som øverst på bildet) det gir de en besk ettersmak.

  • Når de har blitt kalde kan du spise de med engang eller at de på et lufttett glass.

Gull på sølv.
 De er så gode og så mye sunnere enn kjøpepotetgull at de fint kan serveres på ditt fineste fat. Jeg er helt avhengig av dette "gullet".

Tips: Du har kanskje fått med deg at kokken Ole Martin Alfsen på firestjerners middag mener at det mangler noe sprøtt i matrettene som blir servert. Disse chipsene hever middagen ti hakk. Selv skal jeg dandere disse på neste middag med fersk skrei/torsk.