Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 6. februar 2014

ENKEL BIDOS - SAMISK GRYTERETT MED REINSKAV


           To år av min utdanning tok jeg på verdens nordligste høyskole som har beliggenhet i Finnmark.
           Jeg sitter igjen med mange fine minner som flott natur, fantastisk nordlys, herlige mennesker,
          dyktige lærere, artig humor, de gode historiene, det fine kollektivet jeg bodde i og  de nydelige      
           sandstrendene. Jeg husker også godt den bitende kulda, den oppskrytte mørketiden, den
           forferdelige lysetiden, snøen som lå til slutten av mai, vannet i fjorden som aldri ble varm nok
           for meg å bade i, bussturen til Lakselv hvor snøværet var så kraftig at veien forsvant og det gjorde
           vi og, bort fra veien, dagen med -50 grader, frossne øyevipper, de store dunjakkene med lettkledd  
           ungdom inni, den lille søte flyplassen, roadtripen over Finnmarksvidda med lite bensin og nesten
           et reinsdyr på panseret, overnattingen på den bløte myren med susende 4`hjulinger i mørket,
           ølet som kun fantes på ølutsalget milevis unna og Pizzeriaen som serverte den vondeste pizzaen
           jeg noensinne har smakt. Tørr bunn med reinsdyrkjøtt, kinakål (nei nei, dette var i på 80 tallet, vi    
           snakker nesten 20 år etter) og thousand island dressing på toppen. Takk for mange minner
           og opplevelser Alta, vi ses nok igjen. Feir vår flotte urbefolkning med dagen. Samefolketsdag den
           6 februar med denne lekende lette gryteretten som smaker på langt nær som pizzaen på Pernille.

                                 Hurra for guovvamánu 6. beaivi


Til to personer:
150 gram reinskav
3 dl vann
Jevning av 1/2 dl vann og 1 ss hvetemel
2 poteter
2 gulrøtter
1/2  gul løk
1, 5-2 ts salt
1 ts pepper

  • Visp sammen i et glass jevningen av vann og mel med en gaffel
  • Ha kjøttet i en kjele sammen med vannet og jevningen fra glasset.
  • Kok opp.
  • Sett temperaturen på lav varme, rett under kokepunktet og la blandingen stå å trekke i 30 minutter.
  • Vask og fjern skallet av løk, gulrøtter og poteter.
  • Skjær gulrøttene i tynne skiver.
  • Skjær potetene i terninger.
  • Finhakk løken.
  • Tilsett grønnsakene i kjelen etter endt 30 minutter, øk varmen noe men det skal ikke koke.
  • Ha oppi salt og pepper.
  • La alt trekke til grønnsakene er møre (til de slipper taket på en gaffel du stikker i bitene, tar minst 15 min).
  • Server!


tirsdag 4. februar 2014

BARNAS FISKEGRATENG

           Jeg lette og lette i oppskrifter uten å finne en oppskrift jeg ønsket at flest mulig barn skulle like. 
           Dermed måtte jeg komponere en oppskrift selv. Makaroni, lite krydder og gratinert ost gjør 
           at denne fiskegratengen falt i smak hos de aller fleste av de 70 tolvåringene som laget og spiste 
          den.

Til 4 personer: 
100 gram makaroni
300 gram hvit fisk (eks torsk)
2 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl melk
2 egg
1,5 ts salt
0,5 ts muskat
1 ts pepper
4 ss revet ost
4 ss griljermel

Fremgangsmåte:
  • Sett stekeovnen på 200 grader og sett en rist nederst i ovnen.
  • Kok makaroni ved å følge fremgangsmåten på posen.
  • Lag hvit saus: smelt smør i en kasserolle, visp inn hvetemel, spe i litt og litt melk (la det koke opp imellom). Tilsett salt og muskat. La det småkoke ved lav varme et par minutter. Ta den av platen og avkjøl.
  • Del opp fisken i mindre biter.
  • Smør en ildfast form med smør.
  • Riv osten i et rivjern.
  • Pisk sammen eggene i en bolle. Rør det inn i den avkjølte hvite sausen.
  • Tilsett fiskebitene og makaronien. Rør forsiktig.
  • Hell blandingen over i den ildfaste formen.
  • Strø over ost og griljermel.
  • Settes nederst i stekeovnen og stekes til den er mørk gylden ca 30-40 min. 
  • Serveres med engang den er ferdig med kokte poteter og revet gulrot.